=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Testvérkapcsolatok I. rész - A „testvérség” evolúciós perspektívája
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 15:06

tesók.jpg

 A testvérkapcsolatok kiemelt fontosságúak az emberek életében, hiszen a legtartósabb emberi kapcsolatok, egyedülállóak és tartósak, hosszúságuk meghaladja a szülőkkel, barátokkal, szerelmes párokkal, gyerekekkel és bármilyen rokonnal való egyéb kapcsolatot. Különböző lehetőségekkel és költségekkel, nyereségekkel és személyiségformáló adalékokkal rendelkeznek (nevelés minősége, eltérő befektetés a szülők részéről, egyéni különbségek, testvértípusok eltérései…), számos mitológiai (Dardanus) és bibliai történet (Káin és Ábel) szól a testvérviszályokról és testvérgyilkosságokról. Ez a téma végigvonul a történelmen, a mindennapokon és az egész emberi evolúció történetén.

 Közismert az is, hogy a potenciális pár/szerelmi partner és/vagy barát testvérkapcsolatának felfedezése egyfajta többletinformáció az illetőről. Hiszen ki ne kérdezgette volna az ismerkedés elején a másik személyt, hogy milyen családból jön, édesanyjával, édesapjával, testvérrel kapcsolatban mi a helyzet, hány van, milyen vele a viszonya stb.? Ezek a jellemzők, pl. a születési sorrend vagy testvérek nemi eloszlása az adott ember megismeréséhez, a vele kapcsolatos elvárásokhoz szolgál plusz információkkal.

Fontos továbbá azoknak a pszichológiai mechanizmusoknak az ereje, amik a testvérkapcsolat kontextusában jelennek meg, pl. a szülők azon próbálkozásai, hogy elősegítsék a testvérek közti szoros kapcsolatot, főleg akkor jellemző ez, mikor kistestvér érkezik a családban. Különböző manipulatív stratégiákat alkalmaznak, melyekkel felkészítik a nagyobb testvért a fiatalabb érkezésére, ilyenek pl. a segítőkészség, az, hogy ne legyen féltékeny az újszülöttel kapcsolatos nagyobb szülői befektetésekre, ne érezze magát kirekesztve, hiszen az természetes, hogy egy ideig nem ő lesz a középpontban.

Aztán persze ez az elsőség, az „egyedül én vagyok, csak velem kell foglalkozni” - helyzet már nem tér vissza a későbbiekben sem, maximum a szülők kompetenciáján múlik, hogy egyenlően tudják elosztani a figyelmet, gondoskodást a két/több testvér között, hogy egyik sem érezze magát elhanyagolva vagy mellőzve. Ezek a stratégiák a szülői erőforrások eltérésének ellensúlyozására szolgál, amiket az egyes testvérekbe be tudnak fektetni, mivel az anyának és az apának nem egyenlő a befektetési rátája a gyermekvállalásba. Erről az eltérésről lesz még szó a későbbiekben.

Ezt a fajta pszichológiát evolúciós elméletekkel lehet leleplezni: a befektetett fitness elméletével, a szülői befektetés elméletével és a szülő-utód konfliktus elméletével. Az első megközelítés Hamilton nevéhez fűződik, aki azt fejtegeti, hogy az evolúció folyamatában a természetes szelekció nemcsak azokat a tulajdonságokat részesíti előnyben, amelyek elősegítették az egyéni túlélést vagy a szaporodási sikert (ezért ezek fennmaradhattak), hanem azokat is, melyek bizonyos jellemzőikkel fokozták az esélyét annak, hogy más családtagok is - akik osztoznak a génállományban (testvérek) - elérhetik a reproduktív kort, és nemzhetnek utódot. Tehát a testvérkapcsolat meghatározó szerepe ennek a szelekciós sikerességnek tulajdonítható a brit viselkedés-biológus szerint.

A második elmélet Trivers sajátja. A szülői befektetés elmélete ahhoz ad támpontot, hogy mélyebben megértsük azt, hogy a szülői befektetés korlátozott és felosztható. Darwin, az evolúció legismertebb alakjának elmélete szerint a szexuális szelekció mögötti hajtóerő a biológiai nem. Trivers szerint azonban nem a biológiai nem, hanem a nemi különbségek azok, amik meghatározzák a minimális kötelező szülői befektetést. De mi is az a szülői befektetés? Minden olyan befektetés, mely ahhoz járul hozzá, hogy az utód túlélő- és szaporodóképes legyen annak a költségével, hogy a szülő a későbbi utódaiba be tudjon fektetni. Tehát a gyermek (leendő) testvéreitől vonja el ezeket a befektetéseket. 

A nemi különbség pedig abban jelenik meg, hogy az anya sokkal többet fektet bele a gyermekbe, mivel az utód megszületésének folyamatában is nagyobb részt vállal (megtermékenyül, kihordja, megszüli a magzatot, babát, majd a nevelésében is nagyobb mértékű szerepet vállal), míg az apa részéről az utódvállalás – az evolúció szerint, az állatoknál, de azért van benne igazság – a megtermékenyítésnél lezárul. Szerencsére a humán lényeknél az apa szerepe továbbra is fontos a gyermekvállalásnál.

A harmadik elmélet szintén Trivers nevéhez fűződik.  Ez a szülő – utód konfliktus elmélete, mely szerint az utód és a szülő kb. 50 % - ban egyezik genetikailag egymással, míg az utód önmagához 100 % - osan kapcsolódik. S mivel szelekciós nyomás nehezedik a szülői juttatások szempontjából (egyrészt, hogy mennyit adjon a szülő a gyermekének, másrészt, hogy melyik gyermekének adjon – de ez már a születési sorrend témaköre, amiről egy másik cikkemben lesz szó), ez a szülő – utód konfliktus magja: az utód több erőforrást akar, mint amennyit a szülő szeretne adni neki.

A testvérkapcsolatok eltérnek attól függően, hogy milyen típusú testvérről van szó: édestestvér, féltestvér, mostohatestvér, örökbefogadott testvér, fogadott testvér vagy sógor/sógornő (sibling-in-law, a házastárs testvére). Ez lehet minőségbeli, kapcsolati intenzitásbeli különbség, a rivalizálás, versengés mértékének eltérése stb. A testvérkapcsolatokról szóló szakirodalom azonban hiányos ezzel a témával kapcsolatban, nem fektetnek nagy hangsúlyt ezekre az eltérő típusokra és az eltérésekből fakadó különbségekre.

Láthatjuk tehát, hogy a testvérek szerepe döntő fontosságú az egyén életében. Kívülállók és egyedüli gyermekként felnövők számára sokszor érthetetlen, szinte mitikus köteléket jelent ez, melynek szorossága elismerésre méltó. Ez a kapocs szinte csak azok számára felfogható, akik ebben élnek.


1az evolúció egyik fő fogalma, kiválasztási folyamat, melynek során az egyes egyedek, tulajdonságok, jellegzetességek fennmaradnak, mert „jól funkcionálnak”, míg a többi kiszelektálódik, eltűnik, háttérben marad, mert nem állta meg a helyét

Forrás:
Michalski, R. L. – Euler, H. A. (é. n.): Evolutionary Perspectives on Sibling Relationships. In: Salmon, C. A. – Shackelford, T. K. (edited by, 2008): Family Relationships. An Evolutionary Perspective. (p. 185–205.) Oxford: Oxford University Press

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

yinghin49 - 2019. január 8., Kedd 13:57

adidas yeezy

air max

louboutin shoes

fitflop sandals

pandora bracelet

adidas

christian louboutin shoes

air max 2019

jordan retro 11

yeezy 750

kate spade handbags

off white shoes

red bottom shoes

skechers shoes

goyard wallet

isabel marant sneakers

kate spade purses

golden goose

louboutin homme

steph curry

new jordans

fila mens shoes

fjallraven kanken backpack

yeezy

yeezy shoes

adidas boost

chaussure salomon

birkenstock sandals

pandora uk

white vans

uggs for women

doudoune moncler

adidas outlet

yeezy 500

adidas originals ultra boost

pandora

moncler

salomon

giuseppe shoes

louboutin homme

bague pandora

salomon speedcross

salomon xa pro 3d

goyard handbags

Adidas Nmd

adidas trainers

chaussures skechers

balenciaga sneakers

louboutin heels

philipp plein t shirt

air max 97

yeezy boost 350

pandora

birkenstock sale

golden goose sneakers sale

ugg boots

skechers

adidas yeezy

nike air max 97

adidas yeezy

ugg boots

nmd

ugg uk

adidas uk

longchamp bag

balenciaga

mizuno running shoes

louboutin shoes

adidas yeezy

fila

james harden shoes

golden goose sneakers

balenciaga shoes

yeezy boost 350 v2

moncler coat

skechers shoes

salomon

pandora uk

yeezy

new jordans

jordan retro

pandora

pandora rings

adidas shoes

jordan

air jordan 11 retro

ultra boost

air max 2019

fjallraven kanken backpack

pandora

nike kd

lebron

kate spade outlet

nike

lebron 16

kd shoes

pandora

jordan shoes

adidas yeezy

bottes ugg

adidas ultra boost

adidas nmd

mizuno shoes

nike air max plus

adidas eqt support adv

nike store

moncler jacket

louboutin trainers

pandora charms

nike air max 95

air max 270

nike ca

off white sneakers

adidas ultra boost

moncler coat

jordan 11

jordan retro 11

longchamp handbags

adidas originals eqt

nike lebron

moncler doudoune

kate spade bags

bague pandora

pandora bracelet

jordan 12

yeezy boost 950

goyard handbags

louboutin heels

goyard wallet

nike air max

red bottoms

yeezy

ugg pas cher

philipp plein shoes


yinghin49 - 2019. január 27., Vasárnap 00:54

http://www.redbottoms-shoes.us.org/ christian louboutin
http://www.goyards.ca/ goyard canada
http://www.nmd.us.org/ adidas shoes
http://www.red-bottoms.ca/ louboutin
http://www.goyard.org.uk/ goyard bag
http://www.pandoraukrings.co.uk/ pandora uk
http://www.lebron-16shoes.us/ lebron 16
http://www.jordan11.ca/ jordan retro 11
http://www.redbottomslouboutinshoes.us.com/ red bottoms
http://www.pandora--jewelry.co.uk/ pandora jewelry
http://www.goldengoosesale.us/ golden goose shoes
http://www.katespades.ca/ kate spade canada
http://www.mizuno-shoes.us/ mizuno shoes
http://www.fjallravenkanken-backpack.us/ fjallraven
http://www.pandora--jewelry.us.org/ pandora
http://www.moncler-uk.co.uk/ moncler uk
http://www.airmax-2019.us.com/ nike air max 2019
http://www.adidasboostoutlet.us/ adidas outlet
http://www.filas.us.org/ fila mens shoes
http://www.monclers.us.com/ moncler
http://www.red-bottoms.org.uk/ louboutin
http://www.balenciaga.us.org/ balenciaga sneakers
http://www.bracelet-pandora.fr/ bague pandora
http://www.pandorajewelrycharms.org.uk/ pandora jewelry
http://www.christianlouboutins.ca/ red bottoms
http://www.adidaschaussure.fr/ chaussure adidas
http://www.goldengoosesneakerssale.us/ golden goose sneakers
http://www.bijouxpandoras.fr/ bijoux pandora
http://www.uggsforwomen.us/ ugg
http://www.longchampbags.ca/ longchamp bag
http://www.adidastrainers-uk.co.uk/ adidas trainers
http://www.jordan-11.fr/ jordan 11
http://www.katespades.co.uk/ kate spade bags
http://www.adidaseqtsupportadv.us/ adidas eqt
http://www.skechers-shoes.ca/ skechers
http://www.philipppleins.us/ philipp plein outlet
http://www.adidasnmds.us/ adidas originals nmd
http://www.yeezyshoes.ca/ yeezy boost 350
http://www.skechers.in.net/ skechers sneakers
http://www.pandoracanadacharms.ca/ pandora rings
http://www.airjordan11.fr/ jordan 11
http://www.goyard.in.net/ goyard wallet
http://www.nike-basketballshoes.us.com/ kyrie 5
http://www.jordan-retro11.us.com/ jordan 11
http://www.nike-airmax.ca/ air max 97
http://www.yeezy.in.net/ yeezy boost 350
http://www.skechers-shoe.us.com/ skechers shoes
http://www.birkenstock.com.co/ birkenstock outlet
http://www.pandora-bracelet.fr/ pandora
http://www.ultraboost-uncaged.us/ ultra boost
http://www.jordan-11.co.uk/ jordan 12
http://www.nikeairmax90.ca/ air max 90
http://www.giuseppezanottisneakers.us/ giuseppe
http://www.monclers.ca/ moncler jacket
http://www.newjordans.in.net/ jordan 11
http://www.adidaszxflux.us/ yeezy boost 350 v2
http://www.salomonboots.co.uk/ salomon xa pro 3d
http://www.giuseppezanottis.us/ isabel marant
http://www.nike-canada.ca/ nike shoes
http://www.goyardhandbags.us/ goyard bag
http://www.adidasyeezyboost.fr/ adidas yeezy
http://www.birkenstock-sandals.ca/ birkenstock sandals
http://www.adidaseqt.us.org/ adidas shoes
http://www.curry-5shoes.us/ currys
http://www.chaussurelouboutinpascher.fr/ louboutin femme
http://www.katespade-bags.us/ kate spade outlet
http://www.salomonshoes.ca/ salomon
http://www.fjallravenkankens.us/ fjallraven kanken backpack
http://www.airmax90.fr/ nike air max 95
http://www.pandora-jewelrys.ca/ pandora rings
http://www.nmds.ca/ nmd
http://www.nike-vapormax.ca/ nike vapormax
http://www.nikebasketballshoes.us/ basketball shoes
http://www.pandorajewelrycharms.ca/ pandora rings
http://www.adidascanada-shoes.ca/ adidas superstar
http://www.pandoras.in.net/ pandora charm
http://www.yeezy--shoes.co.uk/ yeezy shoes
http://www.chaussuresskechers.fr/ skechers
http://www.golden-goosesneakers.us.com/ golden goose
http://www.salomon-chaussures.fr/ salomon chaussures
http://www.adidasyeezyshoes.co.uk/ yeezy
http://www.adidas--trainers.org.uk/ adidas trainers
http://www.long-champs.us.com/ longchamp tote
http://www.ultra-boost.ca/ ultra boost
http://www.nikeoffwhite.us.com/ nike off white
http://www.chaussure-yeezy.fr/ yeezy boost
http://www.chaussuresalomon.fr/ chaussure salomon
http://www.redbottom-shoes.co.uk/ louboutin
http://www.louboutin-shoesuk.co.uk/ louboutin shoes
http://www.yeezy-500.us/ adidas yeezy 500
http://www.uggslippers.ca/ ugg boots
http://www.jordan11shoes.us.com/ jordan 11
http://www.ugg-pascher.fr/ ugg bottes
http://www.pandoraukcharms.org.uk/ pandora bracelet
http://www.vans--shoes.us.com/ white vans
http://www.mizunos.us/ mizuno running shoes
http://www.chaussure-adidas.fr/ chaussure adidas
http://www.zxflux.us/ adidas flux
http://www.jordan11.us.com/ new jordans
http://www.jordan--shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.jordanretro11.in.net/ jordan 11
http://www.lebron16-shoes.us/ lebron 16
http://www.fitflop-shoes.ca/ fitflop boots
http://www.doudoune-moncler.fr/ moncler
http://www.yeezyboost-350v2.fr/ yeezy boost
http://www.kd11shoes.us/ kevin durant shoes
http://www.bijoux-pandora.fr/ bague pandora
http://www.uggboots-outlet.us/ ugg outlet
http://www.fila-shoes.us/ fila mens shoes
http://www.salomon.us.org/ salomon boots
http://www.balenciagas.ca/ balenciaga
http://www.monclers.fr/ moncler homme
http://www.yeezys.fr/ yeezy boost 350 v2
http://www.uggboots-uk.co.uk/ ugg slippers
http://www.air-max.us/ nike air max
http://www.red-bottoms.us.org/ red bottom shoes
http://www.nikeuktrainers.co.uk/ nike uk
http://www.yeezy-750.us/ yeezy shoes
http://www.nikeoffwhiteshoes.us/ off white
http://www.nikeairmax270.ca/ nike off white
http://www.nikeairmax-2019.us.com/ nike air max 2019
http://www.balenciagas.co.uk/ balenciagas
http://www.nikeairmax.fr/ nike air max 90
http://www.adidasshoes-outlet.us/ adidas gazelle
http://www.kd11-shoes.us/ kd shoes
http://www.adidas--yeezy.co.uk/ yeezy trainers
http://www.nike--trainers.org.uk/ nike
http://www.yeezy-950.us/ yeezy boost 950
http://www.bottesugg.fr/ ugg pas cher
http://www.monclerjacket.us/ moncler sale
http://www.philipppleinoutlet.us/ philipp plein t shirt
http://www.adidas-nmd.fr/ Adidas Nmd Femme
http://www.kate-spadepurses.us/ kate spade
http://www.christianlouboutins.fr/ louboutin femmethelma - 2019. május 17., Péntek 13:35

Nike Air Max 95 http://www.airmax-270.co.uk/
Golden Goose Sale http://www.goldengoose-shoes.us/
A Bathing Ape http://www.bape.org.uk/
Longchamp http://www.longchampbackpack.us/
Giuseppe Zanotti Heels http://www.giuseppeshoes.us.org/
Vans http://www.vanscanada.ca/
Yeezy Shoes http://www.yeezy-boost.co.uk/
Converse Sneakers http://www.converses.us/
Coach Outlet http://www.coach-bags.us/
Curry 5 http://www.curry5.ca/
Zanotti http://www.giuseppeshoes.us/
Ralph Lauren Outlet http://www.polo-ralphlauren.ca/
Goyard http://www.goyardcanada.ca/
Ralph Lauren Dresses http://www.ralph-laurencanada.ca/
Fjallraven http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Vibram Shoes http://www.vibram-fivefingers.us/
Ferragamo Canada http://www.ferragamocanada.ca/
Off White Shoes http://www.offwhitecanada.ca/
Vans Old Skool http://www.vansshoesoutlet.us/
Fred Perry T Shirt http://www.fredperry.us.org/
Curry 5 http://www.curry5shoes.us.org/
Kate Spade http://www.katespade-purses.us.com/
Lebron 16 Shoes http://www.lebron16.ca/
Coach Outlet Canada http://www.coachbags.ca/
Asics Kayano http://www.asicsoutlet.us/
Louboutin Shoes http://www.louboutintrainers.co.uk/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Cartier Love Ring http://www.cartier.us.org/
Pandora http://www.pandorarings.us/
Salomon http://www.salomon-boots.us/
Nike KD http://www.kd-11.us.org/
Kyrie 5 http://www.kyrie5-shoes.us/
Off White Hoodie http://www.offwhites.us/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmychooheels.us/
Asics http://www.asicsrunningshoes.us/
Golden Goose http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Supreme http://www.supreme-canada.ca/
Longchamp Bags http://www.longchampbags-outlet.us/
Karen Millen Outlet http://www.karenmillendresses.co.uk/
Mont Blanc Pen http://www.mont-blancpens.us/
Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Hydro Flask http://www.hydro-flask.us/
Fitflop Shoes http://www.fitflopshoes.us/
Red Bottom Shoes http://www.redbottomsshoes.us/
Bape Shirt http://www.bapeshirt.us/
Ralph Lauren http://www.ralphlauren-polo.us/
Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Bape Hoodie http://www.bapehoodie.co.uk/
Polo Ralph Lauren http://www.ralphlaurenusa.us/
Pandora Earrings http://www.pandoraofficialsite.us/
Bape Shirt http://www.bape-hoodie.us/
Michael Kors Purse http://www.michaelkorspurse.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.org.uk/
Supreme Shirt http://www.supremeclothings.us.com/
Champion http://www.championhoodie.us.com/
Pandora Jewelry http://www.pandoraus.us/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstock-sale.us/
Karen Millen http://www.karen-millen.us/
Toms Shoes http://www.toms-shoes.us/
Supreme Shoes http://www.supremes.us.org/
Ecco http://www.eccoshoessandals.us/
Jordan 11 http://www.jordan11.org.uk/
Birkenstock UK http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Pandora http://www.pandoracanadas.ca/
North Face Outlet http://www.northfacejacket.us.org/
Skechers http://www.skechersshoes-outlet.us/
Burberry Belt http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Adidas Shoes http://www.adidas-outlet.ca/
Bape Shark Hoodie http://www.bapecanada.ca/
Yeezy http://www.yeezy-supply.us/
Yeezy Boost http://www.yeezytrainers.co.uk/
Adidas Shoes http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Nike Uptempo http://www.nikeuptempo.us/
Yeezy Boost http://www.adidasyeezy.ca/
Yeezy 500 http://www.adidasnmdwomens.us/
Nike Canada http://www.nikeairmaxca.ca/
Birkenstock http://www.birkenstockuk.org.uk/
Champion Sweatshirt http://www.championsweatshirt.us.com/
ED Hardy http://www.edhardyclothing.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven-canada.ca/
Balenciaga Trainers http://www.balenciagas.us/
Supreme Hoodie http://www.supremeshirt.us/
Converse http://www.converse-uk.co.uk/
Karen Millen http://www.karen-millen.co.uk/
Birkenstock Sale http://www.birkenstock-canada.ca/
Longchamp Bags http://www.longchamp-canada.ca/
Golden Goose Shoes http://www.goldengooses.us.org/
Fjallraven Bags http://www.fjallraven.in.net/
Kyrie 5 Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Christian Louboutin http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Fitflop Sale http://www.fitflopsandals.us/
Vans http://www.vansslipon.us/
Nike Shox Women http://www.nikeshoxwomen.us/
Balenciagas http://www.balenciagashoes.ca/
Asics http://www.asicscanada.ca/
Balenciaga Shoes http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Balenciaga UK http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Michael Kors Purse http://www.michaelkors-bags.us/
Suicoke Shoes http://www.suicoke.us/
Pandora http://www.pandoras.us/
Swarovski Jewelry http://www.swarovskijewelry.us/
Bvlgari Ring http://www.bvlgaris.us/
Salomon Boots http://www.salomons.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.us.org/
Supreme Hoodie http://www.supremehoodie.co.uk/
Kate Spade Bags http://www.katespadebags.ca/
Christian Louboutin Shoes http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Fila Sneakers http://www.filacanada.ca/
Nike Air Max http://www.nikecanadashoes.ca/
Calvin Klein Underwear http://www.calvinklein.org.uk/
Fila http://www.fila.in.net/
Christian Louboutin http://www.louboutinredbottoms.us/
Adidas Superstar http://www.adidasboost.us/
Bottega Veneta http://www.bottegavenetas.us/
Ferragamo Shoes http://www.ferragamo.in.net/
Coach http://www.coachbagsoutlet.us/
Kate Spade Outlet http://www.katespadecanada.ca/
Air Max 720 http://www.airmax-720.us/
Adidas Canada http://www.adidascanadashoes.ca/
MCM Wallet http://www.mcmbags.us/
Air Max 270 http://www.airmax-2019.us/
Fitflop Shoes http://www.fitflop.org.uk/
Converse Shoes http://www.conversecanada.ca/
Jordan Retro http://www.jordan-11.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.us.com/
Lebron Shoes http://www.lebron-16.us.org/
Skechers Sneakers http://www.skechersoutlet.us/
Coach Crossbody Bags http://www.coachbags.co.uk/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstocksandalssale.us/
Pandora Jewelry Official Site http://www.pandora.in.net/
Yeezy 350 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Golden Goose Shoes http://www.goldengoosesneakers.ca/
Vibram http://www.vibram.us.org/
Air Max 270 http://www.airmax2019.us/
Champion Clothing http://www.champion-canada.ca/
Coach Outlet http://www.coachbags.us/
Air Max 720 http://www.nikeairmax720.us/
KD Shoes http://www.kd11.ca/
Vans http://www.vansoldskool.org.uk/
Pandora Rings http://www.pandoracanada.ca/
Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
Jordan Shoes http://www.jordanshoesoutlet.us/
Harden Vol 3 http://www.hardenvol3.us/
Air Jordan http://www.jordanshoes.ca/
Goyard Wallet http://www.goyard-bags.us/
Salomon http://www.salomon.in.net/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstockoutlet.us/
Nike Air Max 270 http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Champion Sweatshirt http://www.championhoodie.co.uk/
Fenty Puma http://www.pumacanada.ca/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagasneakers.us/
Mizuno Shoes http://www.mizunoshoes.org/
New Balance Women http://www.newbalanceshoes.us/
Pandora Canada http://www.pandoracanadarings.ca/
Fila Sneakers http://www.filashoes.co.uk/
Off White Clothing http://www.off-white.us.org/
Jimmy Choo Outlet http://www.jimmy-chooshoes.us/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Burberry Bags http://www.mulberryhandbags.us/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Pandora Store http://www.pandorajewelrystore.us/
Clarks Sandals http://www.clarksshoes.org.uk/
Louboutin Shoes http://www.redbottoms.us.com/


bethanne - 2019. június 10., Hétfő 12:55

messi jersey

geox mens shoes

Armani Ropa

Zapatos Vans

clarks

Zapatillas Nike

ecco shoes

lebron 15

basketball jerseys

new mlb jerseys

kd shoes

cheap nfl jerseys

NFL shop

kate spade handbags

air jordan 12

NHL jerseys

air max

cheap nfl jerseys

stussy outlet

ultra boost uncaged

Lacoste

new nfl jerseys

nike shoes

wholesale nba jerseys

Guess Vestidos

mens basketball shoes

levis jeans

Camisas Ralph Lauren

MLB store

new balance 574

adidas outlet

Calvin Klein Underwear

nike air max

supreme hoodie

baseball jerseys

new balance

Zapatos Converse

fjallraven kanken

kate spade bags

north face coats

mizuno volleyball shoes

cheap mlb jerseys

basketball jerseys

bague pandora

adidas superstar shoes

jordan retro 4

balenciaga femme

cheap nhl jerseys

nhl jerseys shop

Calvin Klein Underwear

nhl jerseys store

mizuno shoes

adidas originals ultra boost

puma suede

north face

ecco shoes

Off White Clothing

nike air max 97

nfl jerseys store

Adidas

levis

yeezy boost 350

nike air max 90

cheap soccer jerseys

adidas zx flux

geox sneakers

Adidas Off White

NFL shop

adidas originals nmd

air jordan xi

Bragas Calvin Klein

basketball jerseys

salomon boots

nmd

Camisa Versace Hombre

Ed Hardy Clothing

timberland shoes

MLB store

puma outlet

Louboutin

converse

skechers shoes

baseball jerseys

stan smith

Balenciaga Bag

Bikini

cheap baseball jerseys

bose

vans femme

Off White Shoes

cheap NBA jerseys

nike basketball

air max 95

cheap nfl jerseys

jordan retro

salomon running shoes

chaussure jordan

Zapatillas Puma Mujer

Lacoste Outlet

basket adidas

fjallraven backpack

converse outlet

yeezy supply

nike store

air max 270

chaussure fila

wholesale nhl jerseys

Trajes Hugo Boss

kate spade

coach outlet

converse homme

nba jerseys

stussy outlet

Balenciaga

NHL shop

Chrome Hearts Bracelet

nike shoes

Zapatos Soccer Adidas

nine west

supreme clothing

skechers

NBA Shop

salomon chaussures

nhl jerseys shop

adidas eqt

nine west

bose wireless speaker


السبيعي - 2019. június 26., Szerda 11:29

شركة تنظيف بالرياض
شركات التنظيف بالرياض
شركة نظافة عامة بالرياض
شركة تنظيف جنوب الرياض
شركة تنظيف بالرياض مجربة
شركه تنظيف شمال الرياض
شركة تنظيف جنوب الرياض
شركة تنظيف شرق الرياض
ارخص شركة تنظيف في الرياض
افضل شركة تنظيف في الرياض
شركة تنظيف غرب الرياض
شركة تنظيف منازل الرياض
شركة تنظيف منازل شرق الرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض رخيصه
شركة تنظيف منازل غرب الرياض
شركة تنظيف منازل بالرياض مجربه
ارخص شركة تنظيف منازل بالرياض
اسعار شركات تنظيف المنازل بالرياض
شركة تنظيف منازل غرب الرياض
دليل شركات التنظيف بالرياض
اسعار شركات التنظيف بالرياض
شركة تنظيف شقق بالرياض
شركة تنظيف شقق شرق الرياض
شركة تنظيف فلل بالرياض
اسعار تنظيف الفلل
شركة تنظيف قصور بالرياض
شركة تنظيف مساجد بالرياض
شركة نظافة مساجد بالرياض
شركة نظافة خزانات بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض رخيصة
شركة تنظيف خزانات غرب الرياض
شركة تنظيف خزانات شرق الرياض
شركة تنظيف خزانات شمال الرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
شركة عزل خزانات بالرياض
افضل شركة عزل خزانات بالرياض
شركة تنظيف مفروشات بالرياض
شركة تنظيف مسابح بالرياض
شركه صيانه مسابح بالرياض
شركه تنظيف مجالس بالرياض
شركه تنظيف سجاد بالرياض
شركه تنظيف كنب بالرياض
شركة تنظيف موكيت بالرياض
شركة تنظيف ارضيات بالرياض
شركة تنظيف واجهات بالرياض
شركة نقل اثاث بالرياض
افضل شركة نقل اثاث بالرياض
شركة نقل عفش بالرياض
شركة تخزين اثاث بالرياض
شركة ترميم بالرياض
شركة كشف تسربات المياه بالرياض
شركة تسليك مجاري بالرياض
شركة مكافحة حشرات بالرياض
شركة رش مبيدات بالرياض
شركة مكافحة النمل الابيض بالرياض
شركة مكافحة الصراصير بالرياضDDD - 2019. június 27., Csütörtök 19:01

اكواد موقع livenewcapital

اسعار كمبوند ذا سيتي
the city new capital compound
مشروع the city
كمبوند ذا سيتي العاصمه الاداريه
كمبوند ذا سيتي
ذا سيتي العاصمة الاداريه
كمبوند the city
ذا سيتى العاصمة الادارية
ذا سيتي العاصمة
compound la verde new capital
la verde compound
la verde compound new capital
la verdeegypt
la verde new capital
verde compound egypt
لافيردى العاصمة الإدارية الجديدة
كمبوند la verde new capital
العاصمه الاداريه الجديده كمبوند لافيردى
كمبوند لافيردي العاصمة الادارية
كمبوند لافيردى
pukka compound new capital
pukka new capital
pukka العاصمة الادارية
بوكا العاصمة الإدارية
مشروع بوكا
كمبوند لا كابيتال
كمبوند لا كابيتال العاصمه الاداريه
كمبوند لو كابيتال
لا كابيتال العاصمة الادارية
لا كابيتال العاصمه الاداريه
مشروع la capital
مشروع لا كابيتال
كمبوند la capital
la capital mall
la capitale compound
la capitale new capital
la capitale new capital egypt
la capitalesabbour
capital heights egypt
capital heights new cairo
capital heights new capital
اسعار كابيتال هايتس
كابيتال هايتس
كابيتال هايتس 2 العاصمة الادارية
كابيتال هايتس العاصمه الاداريه
كابيتال هايتس العاصمه الاداريه الجديده
كابيتال هايتس مول
كمبوند كابيتال هايتس العاصمة الادارية
كابيتال هايتس 2
فينشى
vinci new capital
فينشي العاصمة الادارية
فينشى العاصمة الإدارية الجديدة
serrano new capital egypt
سيرانو العاصمة الإدارية الجديدة
كمبوند سيرانو العاصمة الادارية الجديدة
كمبوند سيناريو العاصمة الادارية الجديدة
مشروع سيرانو
serrano new capital
البوسكو
اسعار كمبوند البوسكو
مصر ايطاليا البوسكو
شقق للبيع في البوسكو
كمبوند بوسكو
ilbosco brochure
ilbosco
ilbosco new capital prices
ilbosco new capital pdf
ilbosco new capital egypt
ilboscomisritalia
ilbosco compound
ilbosco new capital
لافيستا سيتي
La Vista City
la vista city new capitalentradas
entrada compound
entrada new capital
entrada new capital egypt
entrada new capital pdf
entrada new capital sorouh
entrada sorouh
sorouh new capital
كمبوند انترادا صروح
كمبوند انترادا
موقع كمبوند انترادا
كمبوند صروح العاصمة الادارية
مشروع انترادا
midtown new capital brochure
midtown new capital
midtown solo
midtown new capital solo
midtown new capital location
midtown new capital egypt
midtown new capital city
midtown new capital cairo
كمبوند ميدتاون العاصمة الادارية الجديدة
اسعار فيلات العاصمة الادارية الجديدة
ميدتاون سولو
oia new capital city
oia compound new capital
oia compound
كمبوند اويا
كمبوند oiaالعاصمة الادارية
اويا العاصمة الإدارية
oia new capital location
oia العاصمة الادارية
oia new capital
oia new capital egypt
scenario new capital
اسعار كمبوند سيناريو
سيناريو العاصمة الإدارية الجديدة
كمبوند سيناريو العاصمة الادارية
موقع كمبوند سيناريو
akam new capital
the loft compound new capital
the loft compound
كمبوند ذا لوفت
ذا لوفت العاصمة الإدارية الجديدة
ذا لوفت
the loft العاصمة الادارية
the loft new capital hotline
the loft new capital egypt
the loft new capital
the loft new capital prices
كمبوند ميدتاون العاصمة الادارية الجديدة
كمبوند ميدتاون كوندو
موقع كمبوند ميدتاون كوندو
ميدتاون كوندو
ميدتاون كوندو العاصمة الادارية الجديدة
مشروع ميدتاون العاصمة الادارية
كمبوند ميدتاون العاصمه الاداريه
ميدتاون العاصمة الادارية الجديدة
مشروع ميدتاون كوندو العاصمة الادارية
midtown condo new capital
midtown condo egypt
midtown condos
midtown condo new capital egypt
midtown new capital brochure
اسعار كابيتال هايتس
كابيتال هايتس 1
كابيتال هايتس 1 العاصمة الادارية
كابيتال هايتس العاصمه الاداريه
كابيتال هايتس العاصمه الاداريه الجديده
كابيتال هايتس مول
كمبوند كابيتال هايتس العاصمة الادارية
دوجا أرورا مول
Doja Aurora Mall
Ivory Plaza
ايفوري بلازا


Grand Square Mall
جراند سكوير مول
O HUB OIA Mall
capital landmark egypt
castle landmark egypt
castle landmark new capital
castle landmark new capital egypt
castle new capital
كاسيل لاندمارك
كاسيل لاندمارك العاصمة الإدارية الجديدة
محلات تجارية في العاصمة الإدارية
تجارى العاصمة الادارية
مولات العاصمة الادارية الجديدة
محلات للبيع في العاصمة الادارية
محلات تجارية للبيع بالعاصمة الادارية
محلات فى العاصمة الادارية الجديدة
اسعار فيلات العاصمة الادارية الجديدة
كمبوندات العاصمة الادارية الجديدة
كمبوند العاصمة الادارية الجديدة
كمبوند شقق العاصمة الادارية الجديدة
---- - 2019. június 27., Csütörtök 22:02

ipropertyeg.كود1

ابراج مول العرب
كمبوند بجوار مول العرب
ابراج الحكير مول العرب
كمبوند ايون مول العرب
شقق للبيع بورتو بيراميدز
اعلان بورتو بيراميدز
بورتو بيراميدز الحجز
موقع مشروع بادية بالم هيلز
البادية بالم هيلز
كمبوند بادية بالم هيلز
موقع بالم هيلز 6 اكتوبر
موقع بادية بالم هيلز
اسعار بادية بالم هيلز
بادية بالم هيلز اكتوبر
مدينة بادية بالم هيلز
بادية بالم هيلز بمدينة 6 أكتوبر
بالم هيلز 6 أكتوبر
كمبوند بالم هيلز
كمبوند المحور بمدينة 6 أكتوبر
كمبوند لافند
جراند هايتس
فلل للبيع في جراند هايتس
موقع كمبوند جراند هايتس 6 اكتوبر
كمبوند جراند هايتس الشيخ زايد
مشاكل جراند هايتس
فيلا للبيع في جراند هايتس اكتوبر
ماونتن فيو اكتوبر
ماونتن فيو اى سيتى اكتوبر
ماونتن فيو اكتوبر اي سيتي
اسعار ماونتن فيو اي سيتي اكتوبر
ماونتن فيو الشيخ زايد
اكتوبر بلازا
مول اكتوبر بلازا
كمبوند في اكتوبر
كمبوند جولز ٦ اكتوبر
كمبوند joulz
اسعار كمبوند جولز
كمبوند جولز اكتوبر
سعر المتر في جرين 5
جرين 5 بالشيخ زايد
جرين 5
green 5 compound 6 october - كمبوند جرين 5 اكتوبر
مباني ادريس جرين 5
كمبوند صن كابيتال 6 اكتوبر
مشروع صن كابيتال
موقع صن كابيتال اكتوبر
كمبوند صن كابيتال اكتوبر
اسعار صن كابيتال
إيتابا الشيخ زايد
اسعار كمبوند ايتابا الشيخ زايد
مشروع ايتابا الشيخ زايد
كمبوند جينوفا زايد
جينوفا زايد
كمبوند جينوفا بالشيخ زايد
اسعار جينوفا زايد
موقع جينوفا زايد
مشروع جينوفا الشيخ زايد
مشروع جينوفا زايد
موقع جينوفا الشيخ زايد
مشروع جينوفا زايد
لافيستا الساحل الشمالى
فيلا للبيع بقرية لافيستا الساحل الشمالى
فيلا للبيع لافيستا الساحل
لافيستا الساحل الشمالى
فيلا للبيع بقرية لافيستا الساحل الشمالى
فيلا للبيع لافيستا الساحل
جايا الساحل الشمالى
قرية جايا
اسعار جايا الساحل الشمالي
جايا صبور
جايا راس الحكمة
زويا الساحل الشمالى
مشروع زويا صبور
مشروع زويا الساحل الشمالي

ملاذ الساحل الشمالى
سوديك الساحل الشمالى
قرية ملاذ الساحل الشمالي
ملاذ سوديك
المصيف الساحل الشمالى
قرية المصيف
كاي الساحل الشمالي
اسعار كاي الساحل الشمالي
قرية كاى الساحل الشمالى
كمبوند كاي الساحل الشمالي
قريه كاي الساحل
ابراج العلمين الجديده
حجز ابراج العلمين الجديدة
أبراج العلمين الجديدة
جيفيرا الساحل الشمالى
مشروع جيفيرا الساحل الشمالى
مشروع جيفيرا باي
اسعار جيفيرا الساحل الشمالي
كمبوند جيفيرا الساحل الشمالي
قريه جيفيرا
ماونتن فيو الساحل الشمالى
منتجع ماونتن فيو
شاليهات ماونتن فيو الساحل الشمالى
معلومات عن ماونتن فيو الساحل الشمالي
شاليه للبيع ماونتن فيو الساحل الشمالى
أركو سيتى ستارز
سيتي ستارز الساحل الشمالي اركو
سيتي ستارز الساحل اركو
اركو الساحل الشمالى
شركة اركو سيتي ستارز
موقع قرية سيتي ستارز الساحل الشمالي
اسعار سيتي ستارز الساحل
مراسى الساحل الشمالى
شاطئ مراسي الساحل الشمالي
marassi الساحل الشمالى
الساحل الشمالى سيدى عبد الرحمن مراسى
مراسي مارينا
بلو ايلاند الساحل الشمالى
اسعار قرية بو ايلاند
اسعار بو ايلاند سيدى عبد الرحمن
مشروع بو ايلاند الساحل الشمالى
كوست 82 الساحل الشمالى
مشروع كوست ٨٢
اسعار كوست 82
فوكا باى الساحل الشمالى
فوكا باى راس الحكمة
اسعار فوكا باي
موقع فوكا باي الساحل الشمالي
شاليهات للبيع في فوكا باي
تطوير مصر فوكا باي
بلو بلو العين السخنة
مشاكل قرية بلو بلو بالعين السخنة
مميزات قرية blue blue
شاليهات للبيع فى بلو بلو السخنه
شاليه للبيع بقرية بلو بلو العين السخنة
اسعار بلو بلو بالعين السخنة
بلو باى العين السخنة
منتجع هيفن هيلز
هيفين هيلز العين السخنة
لاجونا باى العين السخنة
أروما ريزيدنس العين السخنة
اسعار اروما العين السخنة
شاليه للبيع في اروما السخنه
لافيستا راى العين السخنة
عين هيلز السخنة
لافيستا جاردنز السخنة
شركة لافيستا للتطوير العقاري
لافيستا توباز العين السخنة
شاليه للبيع لافيستا توباز
لافيستا العين السخنة
قرية بيلا فيستا العين السخنة
جبال العين السخنة
ذا جروف السخنة
قرية كاي السخنة
اسعار المونت جلاله العين السخنه

Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK