=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Autista a testvérem
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 15:16

autista.jpg

 Egy autizmussal élő gyermekkel felnőni számos rendkívüli igényt és követelményt támaszt nemcsak a szülők, mint egyéniségek elé, de az egész család elé is. A legfontosabb ezek közül az, hogy sosincs elég idő arra, hogy mindenki kívánságát teljesítsék. Az egész családdal töltött és családon kívüli idő abból áll, hogy egy olyan családtag szükségleteit teljesítsék, akinek autizmusa van, és ez meglehetősen kevés időt hagy a szülőknek arra, hogy a másik/többi gyerekükkel is törődjenek.

 Sok szülő elismeri, hogy még ha a lehető legtöbb mindent próbál megtenni az autista gyermekének, akkor is mindig meg kell küzdenie azzal, hogy miként tehetné ezt a lehető legjobban úgy, hogy a család többi tagjára is jusson elég idő. Arról számolnak be, hogy annak ellenére, hogy a saját életük, mint egyéni élet kézben van tartva, és egy házaspár megoszthatja egymás között azt a teljesen érthető szükségletet, hogy áldozatot hozzon az autista gyermekéért, néhány szülő ugyanezt a másik gyermekéért is meg akarja tenni. Ennek következményeképpen egy állandósult feszültség van az autizmussal élő és az egészséges gyerekek szükségleteinek kielégítése között.

A kutatások azt mutatják, hogy az autista gyermekek testvéreinek többsége jól küzd meg az ezzel kapcsolatos tapasztalatival és nehézségeivel. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem kerülnek szembe olyan kihívásokkal, hogy pl. megtanulják, hogyan foglalkozzanak egy autizmussal élő testvérrel vagy rokonnal.

Van néhány speciális elvárás ezektől a gyerekektől, pl. hogy megtanulják, hogyan alkalmazkodjanak ezekhez a követelményekhez/igényekhez, ez által az alkalmazkodás által pedig saját gyerekkorukat is könnyebbé tehetik, és olyan képességekhez juthatnak hozzá, amik hatékonyabb és rezíliensebb1  felnőttekké teheti őket. A legfontosabb tanítók ezeknek a megküzdési mechanizmusok elsajátításában a szülők: az anya és az apa.

Számos potenciális stresszforrás létezik az egészséges testvérekre nézve. Nem mindegyik testvér tapasztalja meg ezeket a nehézségeket, de a következőkben néhány példa olvasható, amikre nem árt odafigyelni:

-    zavarodottság, szégyenkezés, feszültség a kortársak körében

-    féltékenység a szülőkre nézve a sérült testvérrel töltött időre vonatkozólag

-    frusztráció amiatt, hogy nem képes lekötni testvérét vagy reagálni testvérére

-    az agresszív cselekedetek céltáblájává válik

-    igyekszik pótolni a sérült testvére hiányosságait

-    nagyfokú törődés a szülők stresszével és bánatával

-    nagyfokú törődés és érintettség a jövőbeni gondoskodó/gondviselő szerepükre vonatkozólag

Számos javaslatot/tanácsot olvashattunk alább, amiket a szülők megtehetnek családon belül azért, hogy az egészséges testvér számára érthetőbbé tegyék, hogy mi is az az autizmus. Ezáltal a testvérek közötti interakciókat fejleszthetik, valamint biztosíthatják azt, hogy mindkét testvér egyaránt részesül szeretetben és figyelemben, amennyire csak szüksége van, és hogy egyiküket sem részesítik előnyben a szülők.

Az első lényeges dolog, hogy a gyermekek tudjanak az autizmusról, és hogy az információ, amit a szülők átadnak nekik, megfeleljen az érettségüknek, fejlődési koruknak. Kora gyermekkortól kezdve szükségük van magyarázatokra, amik segítenek nekik megérteni azokat a viselkedéseket, amik aggodalommal töltik el őket. Az iskola előtti korban egy példa lehet erre, hogy úgy magyarázzák el az egészséges testvérnek az adott rendellenességet, hogy pl. „Peti nem tudja, hogyan kell beszélni”, míg serdülőkorban már egy beszélgetés az autizmus genetikai hátteréről, eredetéről is szóba jöhet. A lényeg, hogy a tudnivalók megfeleljenek a gyermek értelmi színvonalának, és mindenképp érthető legyen számára.

Egy másik sarkalatos pont, ami hozzásegít a sikerességhez, a rendszeresség. Hogy napról napra, folyamatosan legyen szó az autizmusról, rendszeresen üljenek le és beszéljék meg az aktuális problémákat, fejleményeket, változásokat, ahogy a gyerekek felnőnek. A fiatal gyermekek gyakran azokat a szavakat, kifejezéseket használják, amiket a szülőktől hallottak, de nem biztos, hogy meg is értik a jelentésüket. Az autizmust, mint pl. a szexuális felvilágosításról szóló információkat is újra és újra el kell magyarázni a gyermeknek, fejlődésének és értelmi érettségének megfelelően.

Amellett, hogy megbizonyosodunk arról, hogy az autista gyermek teljes mértékben integrálva van a családban, arra is ügyelnünk kell, hogy az egészséges testvérnek is szüksége van olyan alkalmakra, amik különleges számára, amikor különleges ő maga. A családoknak folyamatosan felhívják a figyelmét arra, hogy találjanak olyan szokványos, elkülönült alkalmat az egészséges testvérnek, ami csak az övé, amikor csak ő áll úgymond a figyelem középpontjában. Ez lehet egy hétköznapi este a héten vagy egy szombat reggel, esetleg plusz fél óra a fürdőben.  Ha az autista gyermeknek otthoni alapokra helyezett programja van vagy súlyos irányítási/kezelési problémákkal küzd, a szülőknek sem ereje, sem kitartása nem lesz elég arra, hogy pontosan ugyanazt a mennyiségű figyelmet adják meg az egészséges gyermeknek is. De ezekkel a speciális alkalmakkal biztosíthatják őt arról, hogy igenis neki is ugyanaz jár, a gyermekkora is ugyanolyan, mint az autista testvéréé, és hogy az egyenlőség atmoszférája uralkodik otthonában.

Egy autista gyermek testvérének lenni nem ér véget gyermekkorban. Ezek a kapcsolatok egy életre szólnak, fejlődnek és növekednek az évek alatt. Egy felnőtt testvér aggodalmai változnak az évek során, mások a félelmei, mint egy gyermeknek ebben a helyzetben. Egy fiatal felnőtt számára a kérdések pl. a saját gyermekvállalására fókuszálhatnak, és az aggodalmai azzal lehetnek kapcsolatosak, hogy vajon van-e genetikai összetevője a testvére autizmusának. Néhány esetben a fiatal felnőttek felelősséget éreznek és vállalnak az autista testvérükért, ami megnehezíti azt, hogy saját független, önálló egzisztenciát alakítsanak ki saját maguk számára. Ezért is lényeges pont, hogy a szülők megvitassák felnőtt gyermekeikkel azokat az elvárásokat, amik az autista testvérük gondviselésével kapcsolatosak, valamint biztosítsák őket arról, hogy nekik is joguk van a saját élethez és ahhoz, hogy saját maguk alakítsák ki felnőtt szerepüket ebben a helyzetben.

Miközben egy autista gyermek testvéreként felnőni bizonyára embert próbáló dolog, a legtöbb testvér jól küzd meg ezzel a helyzettel/nehézséggel. Fontos azt észben tartani, hogy az, hogy egy autista vagy más fogyatékkal élő testvérem van, kihívás ugyan egy gyermek számára, de nem egy leküzdhetetlen akadály. A legtöbb gyermek hatékonyan kezeli ezt a kihívást, és sokan reagálnak szeretettel, jóindulattal és humorral az évek folyamán.


1rezíliencia: lelki ellenálló képesség, a személyiség pozitív erőforrásai, melyek segítenek a traumákat feldolgozni, a traumatikus hatásokon, emlékeken tovább lépni

Forrás:
Harris, Sandra (é. n.): Siblings. 
Ajánlott olvasvány:
dr. Balázs Anna (1998): Autista a testvérem! Autizmus Alapítvány Kapocs Könyvkiadója, Budapest

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

lunhui64 - 2019. január 8., Kedd 13:48

nike air max 270
curry 5
pandora bracelet
adidas stan smith
air max 97
yeezy 350
goyard
bracelet pandora
fitflop
birkenstock sandals
moncler doudoune
yeezy shoes
yeezy
yeezy
skechers sneakers
skechers homme
pandora
moncler homme
jordan 11 space jam
louboutin heels
air max 90
moncler jacket
adidas zx flux
christian louboutin
steph curry shoes
adidas uk
adidas yeezy
off white
mizuno
nike air max 90
louboutin shoes
uggs on sale
adidas eqt
basketball shoes
pandora uk
skechers sandals
pandora rings
yeezy trainers
air jordan
moncler uk
adidas flux
adidas superstar
off white clothing
jordan retro 11
pandora canada
jordan retro 11
philipp plein shoes
salomon speedcross 4
nike air max
yeezy boost 350
jordan 1
lebron
golden goose sneakers
yeezy boost 350
christian louboutin
goyard bag
christian louboutin
new lebrons
jordan 11
bracelet pandora
ugg outlet
nike air max 2019
moncler jacket
yeezy boost 350 v2
ugg
salomon speedcross 4
adidas shoes
nike air max
fila
uggs on sale
adidas outlet
skechers
birkenstock canada
nike air max
fjallraven kanken
new jordans
kate spade handbags
golden goose shoes
adidas chaussure
nike uk
salomon speedcross 4
balenciaga canada
christian louboutin
yeezy shoes
ugg bottes
nike air max
yeezy
yeezy boost 350
nike kd
red bottoms
vans
pandora jewelry
mizuno
salomon boots
pandora bracelet
moncler coat
jordan 11
kate spade outlet
adidas
ultra boost uncaged
balenciagas
chaussure louboutin
pandora bracelet
longchamp bag
nike air max 90
jordan retro
ugg boots
kate spade
Chaussure Adidas
adidas yeezy
nike air max plus
goyard handbags
yeezy 750
balenciaga
louboutin
red bottom shoes
kd 11
longchamp handbags
fjallraven backpack
pandora charm
bijoux pandora
adidas
jordan 11
goyard tote
fila shoes womens
isabel marant sneakers
kate spade bags
golden goose
giuseppe shoes
pandora charms
adidas shoes
salomon
philipp plein shoes
adidas boost


laurie - 2019. május 17., Péntek 07:36

Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Supreme Clothing http://www.supreme-canada.ca/
Fenty Puma http://www.pumacanada.ca/
Birkenstock Canada http://www.birkenstock-canada.ca/
Birkenstock Sale http://www.birkenstocksandalssale.us/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Nike CA http://www.nikeairmaxca.ca/
Vans Shoes http://www.vansslipon.us/
Birkenstock http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Jimmy Choo Outlet http://www.jimmy-chooshoes.us/
Converse Sale http://www.converse-uk.co.uk/
Skechers Go Walk http://www.skechersshoes-outlet.us/
Bape Shark Hoodie http://www.bapecanada.ca/
Adidas Stan Smith http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
New Jordans http://www.jordanshoesoutlet.us/
hampion Clothing http://www.championhoodie.co.uk/
Goyard Canada http://www.goyardcanada.ca/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven.in.net/
Ralph Lauren Canada http://www.polo-ralphlauren.ca/
Giuseppe Zanotti Heels http://www.giuseppeshoes.us.org/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Asics Gel http://www.asicsrunningshoes.us/
Longchamp http://www.longchamp-canada.ca/
North Face Jacket http://www.northfacejacket.us.org/
Yeezy Boost http://www.yeezy-boost.co.uk/
KD 11 Shoes http://www.kd11.ca/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.us.com/
Mizuno http://www.mizunoshoes.org/
ED Hardy http://www.edhardyclothing.us/
Fila Sneakers http://www.fila.in.net/
Fila Sneakers http://www.filashoes.co.uk/
Nike Kyrie http://www.kyrie5-shoes.us/
Off White Hoodie http://www.offwhites.us/
Converse Shoes http://www.converses.us/
Adidas Yeezy Boost 350 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Balenciaga UK http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Adidas Boost http://www.adidasboost.us/
Curry 6 http://www.curry5.ca/
Kyrie 5 http://www.kyrie5shoes.us/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Supreme Hoodie http://www.supremeshirt.us/
Salomon http://www.salomons.us/
Balenciagas http://www.balenciagasneakers.us/
Fjallraven Kanken Sale http://www.fjallraven.org.uk/
Nike Shox http://www.nikeshoxwomen.us/
Birkenstock UK http://www.birkenstockuk.org.uk/
Suicoke Shoes http://www.suicoke.us/
Michael Kors Bags http://www.michaelkorspurse.us/
Skechers Boots http://www.skechersoutlet.us/
Calvin Klein http://www.calvinklein.org.uk/
Red Bottom Shoes http://www.redbottomsshoes.us/
Bape Clothing http://www.bapehoodie.co.uk/
Coach Handbags http://www.coachbags.co.uk/
Supreme Shoes http://www.supremes.us.org/
Air Jordan http://www.jordan11.org.uk/
Asics Shoes http://www.asicscanada.ca/
Pandora Jewelry http://www.pandoras.us/
Polo Ralph Lauren http://www.ralphlaurenusa.us/
New Balance 574 http://www.newbalanceshoes.us/
Christian Louboutin http://www.christianlouboutin-shoes.us/
A Bathing Ape http://www.bape.org.uk/
Karen Millen Outlet http://www.karenmillendresses.co.uk/
Mont Blanc Pen http://www.mont-blancpens.us/
Birkenstock http://www.birkenstock-sale.us/
Birkenstock http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Nike Air Max 95 http://www.airmax-270.co.uk/
Balenciaga Sneakers http://www.balenciagashoes.ca/
Off White Sneakers http://www.off-white.us.org/
Salomon Speedcross 5 http://www.salomon.in.net/
Supreme Shirt http://www.supremehoodie.co.uk/
Pandora Canada http://www.pandoracanada.ca/
Fila Shoes http://www.filacanada.ca/
Pandora Canada http://www.pandoracanadarings.ca/
Mulberry Handbags http://www.mulberryhandbags.us/
Cartier Love Bracelet http://www.cartier.us.org/
Lebron 16 http://www.lebron16.ca/
Bottega Veneta Wallet http://www.bottegavenetas.us/
Coach Outlet http://www.coach-bags.us/
Off White Hoodie http://www.offwhitecanada.ca/
Coach http://www.coachbags.ca/
Nike Air More Uptempo http://www.nikeuptempo.us/
Champion Sweatshirt http://www.championhoodie.us.com/
Jimmy Choo Sandals http://www.jimmychooheels.us/
KD 10 http://www.kd-11.us.org/
Kate Spade Outlet http://www.katespadecanada.ca/
Bvlgari Ring http://www.bvlgaris.us/
Golden Goose http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Nike Air Max 2019 http://www.airmax2019.us/
Currys http://www.curry5shoes.us.org/
Adidas Canada http://www.adidasyeezy.ca/
Coach Handbags http://www.coachbags.us/
Champion Clothing http://www.championsweatshirt.us.com/
Balenciaga http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Bape Shirt http://www.bape-hoodie.us/
Golden Goose http://www.goldengooses.us.org/
Pandora http://www.pandora.in.net/
Nike UK http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Adidas Shoes http://www.adidascanadashoes.ca/
Yeezy Trainers http://www.yeezytrainers.co.uk/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstockoutlet.us/
Adidas NMD http://www.adidasnmdwomens.us/
Ferragamo Shoes http://www.ferragamo.in.net/
Pandora Rings http://www.pandoraofficialsite.us/
Golden Goose http://www.goldengoose-shoes.us/
Karen Millen http://www.karen-millen.co.uk/
Ultra Boost Uncaged http://www.adidasultraboost.us.com/
Hydro Flask Stickers http://www.hydro-flask.us/
Pandora Rings http://www.pandoraus.us/
Vans Slip On http://www.vansshoesoutlet.us/
Aike Air Max http://www.nikeairmax720.us/
Fjallraven Canada http://www.fjallraven-canada.ca/
Nike http://www.nikecanadashoes.ca/
Vibram 5 Fingers http://www.vibram-fivefingers.us/
Longchamp Tote http://www.longchampbackpack.us/
Vibram http://www.vibram.us.org/
Air Jordan 11 http://www.jordanshoes.ca/
Harden Shoes http://www.hardenvol3.us/
Zanotti http://www.giuseppeshoes.us/
Longchamp Outlet http://www.longchampbags-outlet.us/
Pandora Charms http://www.pandorarings.us/
Coach Outlet http://www.coachbagsoutlet.us/
Michael Kors Outlet http://www.michaelkors-bags.us/
Ecco http://www.eccoshoessandals.us/
Vans Old Skool Canada http://www.vanscanada.ca/
Bape Hoodie http://www.bapeshirt.us/
Kate Spade http://www.katespade-purses.us.com/
Polo Ralph Lauren http://www.ralph-laurencanada.ca/
Air Max http://www.airmax-720.us/
Fitflop Sale http://www.fitflop.org.uk/
Yeezy Boost 350 http://www.yeezy-supply.us/
Supreme http://www.supremeclothings.us.com/
Louboutin http://www.louboutinredbottoms.us/
Balenciaga Trainers http://www.balenciagas.us/
Salomon Boots http://www.salomon-boots.us/
Kate Spade http://www.katespadebags.ca/
Toms Shoes http://www.toms-shoes.us/
Goyard Tote http://www.goyard-bags.us/
Converse Shoes http://www.conversecanada.ca/
Asics http://www.asicsoutlet.us/
Fred Perry Shirt http://www.fredperry.us.org/
Karen Millen Outlet http://www.karen-millen.us/
Christian Louboutin Shoes http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Swarovski Necklace http://www.swarovskijewelry.us/
Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlauren-polo.us/
Fitflop Shoes http://www.fitflopshoes.us/
Louboutin Shoes http://www.redbottoms.us.com/
Champion Hoodie Canada http://www.champion-canada.ca/
Jordan Shoes http://www.jordan-11.us/
Vans Slip On http://www.vansoldskool.org.uk/
Adidas Shoes For Men http://www.adidas-outlet.ca/
Pandora http://www.pandoracanadas.ca/
MCM Bags http://www.mcmbags.us/
Golden Goose Shoes http://www.goldengoosesneakers.ca/
Red Bottoms http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Ferragamo Shoes http://www.ferragamocanada.ca/
Pandora http://www.pandorajewelrystore.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.us.org/
Burberry UK http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Louboutin Shoes http://www.louboutintrainers.co.uk/
Lebron 16 Shoes http://www.lebron-16.us.org/
Air Max 2019 http://www.airmax-2019.us/
Clarks http://www.clarksshoes.org.uk/
Fitflop Sale http://www.fitflopsandals.us/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK