=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Testvérkapcsolatok, III. rész: a születési sorrend hatásai
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 15:17

tesók2.jpg

 Az előző két cikkemben olvashattak a testvérkapcsolatok általános jellemzőiről, valamint a testvérféltékenység, testvérkonfliktusok egyediségéről. Jelen írásban a születési sorrend hatásairól lesz szó, mellyel kapcsolatban a „szülők kedvence” jelenséget érdemes legelőször megemlíteni.

 Azt már megtudhattuk, hogy a szülőktől nem lehet elvárni azt, hogy egyenlően fektessenek be az utódokba, mivel az érdeklődésük nem azonos. A szülői genetikai stratégiák pedig olyan mechanizmusokba fordulnak át, melyek meg tudják mutatni, melyik az a gyermek, aki a legnagyobb reproduktivitást tudja majd elérni, ha belé fektetnek. Vagyis, különböző viselkedésmódokkal próbálják kideríteni, hogy melyik utódjuknak van a legnagyobb esélye arra, hogy unokákkal lepje meg őket, és hogy minél több unokával. Itt lép be a születési sorrend fontossága, amelyről majd későbbiekben lesz szó. Evolúciós pszichológiai kutatók (Michalski, Shackelford és Salmon) szülői preferencia vizsgálata olyan eredményekről számol be, hogy az apák a lányukba, az anyák a fiukba fektetnek be többet. 

A szülői pszichológiai mechanizmusok szenzitívek arra is tehát, hogy az adott gyereknek milyen a reproduktív értéke, vagyis, hogy mennyi szülői befektetést „érdemel”. Az értékességet 3 osztályba sorolhatjuk: a) a gyerek túlélési sikeressége és reproduktivitási érettsége – ekkor az elsőszülöttnek a legnagyobb az esélye a túlélésre és a reproduktivitási érettségre; b) az adott gyerekbe való befektetés arányos a többi gyerekbe fektetett erőforrással – ebben az esetben a legkésőbb születettek sokkal sérülékenyebbek, mint idősebb testvéreik; c) a szülők későbbi reproduktivitásának lehetősége – ez a középső gyerekeknél igaz (bár ez vitatott, mert nem biztos, hogy tudják a szülők, hogy ők még vállalnak egy 3. gyereket). Következtetésként levonhatjuk – kutatások eredményei alapján -, hogy a szülők a legtöbbet az elsőszülött és a legkésőbb született gyerekükbe invesztálnak a legtöbbet, a középső szülött rovására.

De milyen egyedi jellemzői is vannak a testvéreknek – a születési sorrend szempontjából? Ez a változó meghatározza a nevelési stílusokat, módszereket, a testvérek egymás közti viszonyát és a gyerekeknek szánt szerepeket is. Ezen felül minden esetben az a legmegfelelőbb hozzáállás, ha a gyermeket önmagához hasonlítva neveljük, úgy viszonyulunk hozzá, ahogy egy egyedi személyiséghez, nem egy olyan „kicsinyített felnőtthöz”, aki pl. valamelyik szülő nem sikerült álmát hivatott megvalósítani, vagy egy régi családi konfliktust megoldani. A szülőknek a nagyobb figyelemre és jobb megértésre kell törekedniük azzal kapcsolatban, hogy felismerjék a gyermekek alá-fölérendeltségi viszonyokra való érzékenységüket, amik sokszor lelki problémáik forrásai. Az olyan megkülönböztetések, amik pl. az idősebb és fiatalabb testvérektől való eltérő elvárások, csak még inkább kiélezik a testvérek közötti rivalizációt. Ebből fakadnak többek között az árulkodások, a lázadások („neki miért szabad?”, „miért nem őt hívod segíteni?”, „miért én legyek mindig az okosabb, és miért én engedjek mindig?”…), és azzal együtt, hogy milyen módon reagálunk ezekre a megnyilvánulásokra, a leírtak mindegyike kihatással van a személyiségfejlődésére. Ezért érdemes megismerni és megérteni a különböző korban és a születési sorrend különböző „létráján” álló gyermekek sajátos igényeit, vonásait, elvárásait, örömét-bánatát, könnyebben felismerhetjük szorongását, félelmeit, és ez a kapcsolatunkat is szorosabbá teheti.

Nézzünk néhány példát: az idősebb/legidősebb testvér szerepe már születése óta a nagy elvárások, a teljesítmény, a sikeresség, a feltétel nélküli segítőkészség, elfogadás. Ez a tökéletességre törekvés - azon felül, hogy nem akarnak csalódást okozni szüleiknek, akik számára ők számítanak a család nagy reménységének – gyakran felerősödik, mikor kistestvérük születik. Ők nem élhetik meg a testvérféltékenységet, a nagyobb szeretet és figyelem miatt nem mutathatnak kicsit korábbi életkorhoz köthető viselkedésbeli sajátosságokat, amik bizonyos szinten érthetőek és a fejlődés elősegítői lehetnek, hiszen arra vannak „kárhoztatva”, hogy kezdettől fogva segítenek szüleiknek a kisbaba gondozásában, vigyázásában, nevelésében, tanításában, így gyorsan felnőhetnek, és koravénné válhatnak. Ezt elkerülendő figyeljünk arra, hogy ők is gyerekek, hadd éljék meg gyermeki mivoltukat, azzal együtt, hogy nyilván jól jön a segítség egy kisebb gyermek ellátásában. Lazítsunk a terheken, támogassuk őt nagyszabású terveiben, de engedjük meg neki azt is, hogy esetleges botlásai csak viszonylagosak, és semmiképp ne őt vonjuk felelősségre kistestvérei hibáiért, ne tegyük rá azt a nehezéket, hogy „te vagy a nagyobb, legyen neked több eszed!”.

A fiatalabb testvérnél az egyik legnagyobb probléma, hogy nehezen találja meg a helyét a családban. Hiszen ő már egy összeszokott családba csöppen bele, ahol van már egy nagyobb gyermek, egy kitaposott út, amihez alkalmazkodnia kell. De ne felejtsük el nála sem, hogy ő is egyéniség, megvannak a saját igényei, és nem feltétlenül arra van szüksége, mint a nagyobbnak. Szereti a társaságot, könnyen alkalmazkodik, kreatívabb, és általában nem küzd gátlásokkal. Gyakran kitűnik az is, hogy a fiatalabb testvér különcködő magatartásával, lázadásával váltja ki a nagyobb figyelmet - ezzel együtt az egyediségét. Az előny, ha nemét tekintve ő az első a családban, hiszen a különböző nemű gyermekek különböző nevelési módszereket aktiválnak a szülőkben. Fontos, hogy ne hasonlítgassuk a nagyobb testvérhez, és azt a terhet se rójuk rá, hogy „vegyél példát a bátyádról/nővéredről”. Ugyanakkor félelmet kelthet benne az, hogy ő sosem volt csak egyedüli gyermek szülei számára, és hogy csak neki lenne figyelem szentelve. Ezért fontos a szülői megnyugtatás, hogy őt is ugyanúgy szeretjük, és elismerjük sikereit.

A legkisebb testvér van általában a legelőnyösebb helyen, hiszen már többszörösen kitaposott út van előtte, legalább 4 ember figyel csak rá, neki akarják a legjobbat, hiszen ő a legkisebb, a leginkább védelemre szoruló, és a legfiatalabb/legaktívabb ahhoz, hogy reproduktivitása a legsikeresebb legyen. A legkisebb gyereknél már jóval csökken a szülők stressz-szintje a terhesség-szülés-szoptatás-betegségek stb. során, nincs annyi izgalom. Ezért a tökéletességre törekvés is lanyhul, több minden van megengedve a legkisebbnek, több szabadságot adnak neki. Jóval bátrabb, merészebb, kreatívabb és lázadóbb lesz, mint például az első szülött, ezért nagyobb kockázatokat is mer vállalni. Ugyanakkor ő szembesül a legnagyobb mértékben azzal, hogy még 25-30 évesen is a család „bébije” marad, és gyermekként viszonyulnak hozzá. Ezért fontos, hogy még inkább elismerjük teljesítményét és sikereit, ne felejtsük el megdicsérni, és bízzunk rá (korához megfelelő) feladatokat, melyekben kipróbálhatja magát, önállóbbá válhat, és megélheti, hogy az ő sikere is hozzátartozik a családi élményekhez.

Láthatjuk tehát, hogy gyerek és gyerek között nagy különbség van, tanuljunk meg az adott gyermek saját igényeihez alkalmazkodni, és ne hasonlítgassuk össze gyermekeinket akár teljesítményük, elvárásuk, akár személyiségük alapján. Biztosítsuk őket arról, hogy bárhányadikok is a testvérsorban, egyenlő bánásmódban részesülnek, ugyanaz a „juss” jár nekik, és nem kivételezünk egyikükkel sem bizonyos presztízs mentén. Egyéniségükhöz mérten foglalkozunk velük, ők a fontosak, nem az életkoruk, a testvérsorban elfoglalt helyük.Michalski, R. L. – Euler, H. A. (é. n.): Evolutionary Perspectives on Sibling Relationships. In: Salmon, C. A. – Shackelford, T. K. (edited by, 2008): Family Relationships. An Evolutionary Perspective. (p. 185–205.) Oxford: Oxford University Press
Testvérek a családban: értsük meg jobban őket! 

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 11:14

tentang mereka. Mengingat bahwa Maxim 6 dari sekiini ke 16
Jual besi cnp
undangan pernikahan animasi
Harga Plat Bordes Kembang
Pabrik Besi H beam Baja
Pabrik Plat Bordes
harga besi beton psi Ulir Polos
Distributor Besi Beton
Distributor Besi Beton
Jual baja ringan
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan cantik
Harga Plat Besi Hitam
Distributor Atap Spandek
Distributor Bondek Cor
harga besi beton perwira
Harga Besi Beton
Harga Besi Beton
Jual bondek
harga besi Wf Baja
undangan pernikahan cantik elegan sewa villa bukit danau
Harga Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Supplier Atap Spandek
Harga Bondek Cor
harga besi beton PAS
Jual Besi Beton
Jual Besi Beton
Jual Plat kapal besi baja bki krakatau steel
Harga bondek
undangan pernikahan cetak
Harga Jual Besi Siku Baja
Agen Atap Spandek
Jual Bondek Cor
harga besi beton master steel ms
Supplier Besi Beton
Supplier Besi Beton
Jual besi siku
harga wiremesh
undangan pernikahan custom
Harga Besi Unp Baja Profil Kanal
Toko Atap Spandek
Supplier Bondek Cor
harga besi beton ksty
Toko Besi Beton
Toko Besi Beton
Jual pipa besi baja sch 40 sch 80
Harga pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan bagus
Harga Besi Cnp Profil Baja Gording
Jual Atap Spandek
Toko Bondek Cor
harga besi beton krakatau steel
Agen Besi Beton
Agen Besi Beton
Jual Plat besi
harga besi hollow
undangan pernikahan anime
Harga Besi Hollow
Harga Atap Spandek
Agen Bondek Cor
harga besi beton jcac
Pabrik Besi Beton
Pabrik Besi Beton
Jual besi h beam
harga besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan aneh
Harga Wiremesh
Pabrik Atap Spandek
Pabrik Bondek Cor
harga besi beton interworld steel is


chunfen73 - 2019. január 8., Kedd 13:04

isabel marant

pandora bracelet

air max

adidas originals ultra boost

air max 97

lebron james shoes

pandora uk

ugg outlet

pandora earrings

kd 11

air max 270

golden goose sneakers

salomon shoes

skechers boots

giuseppe shoes

ugg

curry 5

pandora bracelet

adidas

nike air max

zx flux

balenciaga

mizuno shoes

off white shoes

pandora

zx flux

skechers sneakers

fila mens shoes

yeezy boost 350

moncler

louboutin

chaussures skechers

jordan 11 space jam

yeezy boost 350

fjallraven backpack

ugg outlet

adidas eqt support adv

nike air max

yeezy shoes

nike shoes

adidas eqt support

louboutin femme

yeezy 500

nike air max 270

jordan retro 11

adidas yeezy

uggs for women

adidas yeezy

moncler homme

nike air max 90

moncler sale

skechers

pandora

goyard uk

louboutin

fila sneakers

nike air max 270

philipp plein

air max

adidas yeezy

new jordans

philipp plein outlet

ugg bottes

golden goose shoes

balenciaga

adidas nmd

kate spade purses

kevin durant shoes

adidas shoes

longchamp backpack

salomon boots

jordan 11 space jam

fjallraven backpack

jordan 11

bijoux pandora

yeezy 950

moncler jacket

moncler sale

adidas

new jordans

birkenstock sandals

adidas originals ultra boost

nike

louboutin

goyard tote

golden goose outlet

yeezy shoes

adidas shoes

red bottom shoes

bracelet pandora

adidas superstar

mizuno wave rider

nike shoes

goyard

vans

nike lebron

jordan 11

yeezy boost 350

louboutin heels

louboutin

adidas trainers

pandora

longchamp backpack

salomon shoes

goyard bag

pandora earrings

kd 10

Chaussure Adidas

moncler jacket mens

louboutin shoes

salomon speedcross

ugg uk

nike off white

christian louboutin

jordan

kate spade purses

kate spade handbags

salomon speedcross 4

balenciaga shoes

lebron 16

louboutin

pandora jewelry

pandora jewelry

fitflop shoes

jordan shoes

adidas chaussure

new jordans

pandora rings

birkenstock outlet

yeezy

nmd

yeezy trainers

kate spade outlet

yeezy 750


karmit - 2019. február 1., Péntek 23:15

http://www.salomons.us.org/ salomon running shoes
http://www.lebron16.us.org/ nike lebron
http://www.newbalance574.us.org/ new balance outlet
http://www.converses.us.org/ converse
http://www.boseheadphones.us/ bose speakers
http://www.nikeshoes-outlet.us.org/ nike store
http://www.adidas-nmd.us.org/ nmd shoes
http://www.supreme-clothing.us.org/ supreme
http://www.katespadepurses.us.org/ kate spade outlet
http://www.ecco.in.net/ ecco mens shoes
http://www.nike-airmax2019.us.com/ nike shoes
http://www.adidassuperstars.us/ adidas shoes women
http://www.adidasshoesoutlet.us.org/ adidas shoes
http://www.jordan12.us.org/ jordan 12
http://www.fjallravens.us.com/ fjallraven
http://www.nikeairmaxshoes.us.org/ nike outlet
http://www.converseshoesoutlet.us.org/ converse outlet
http://www.yeezy-boost350.us.org/ yeezy boost 350
http://www.airmax-270.us.org/ air max 270
http://www.stussyclothing.us.com/ stussy outlet
http://www.geox.us.com/ geox
http://www.pumashoesoutlet.us.org/ puma shoes
http://www.adidasstansmith.us.org/ stan smith shoes
http://www.converseblanche.fr/ converse femme
http://www.coachbagsoutlet.us.org/ coach outlet
http://www.nike-chaussure.fr/ nike air max
http://www.ninewest.us.org/ nine west outlet
http://www.braceletpandoras.fr/ pandora
http://www.northfaces.us.org/ north face outlet
http://www.chaussurefila.fr/ chaussure fila
http://www.adidas-chaussure.fr/ chaussure adidas
http://www.vansoldschool.fr/ vans old skool femme
http://www.airmax-95.us.org/ nike air max 95
http://www.clarks.in.net/ clarks boots
http://www.skechersboots.us.org/ skechers
http://www.stussy.com.co/ stussy outlet
http://www.kd11.us.org/ kd 11
http://www.airmax-90.us.org/ nike air max 90
http://www.new-balance.us.com/ new balance shoes
http://www.mizunoshoes.us.org/ mizuno shoes
http://www.katespade-handbags.us.org/ kate spade outlet
http://www.skechers-outlet.us.org/ skechers shoes
http://www.chaussurejordan.fr/ air jordan
http://www.eccoshoesoutlet.us.org/ ecco shoes
http://www.ninewestshoes.us.com/ nine west
http://www.jordan-4.us.org/ jordan 4
http://www.timberlands.us.org/ timberland outlet
http://www.nmd.in.net/ nmd
http://www.yeezysupply.us.org/ yeezy supply
http://www.bose.us.org/ bose
http://www.chaussures-salomon.fr/ salomon chaussures
http://www.chaussurebalenciaga.fr/ chaussure balenciaga
http://www.geox.us.org/ geox sneakers
http://www.jordanretro11.us.org/ jordan retro 11
http://www.ultraboosts.us.org/ adidas ultra boost
http://www.jordan11shoes.us.org/ jordan shoes
http://www.nikebasketballshoes.us.org/ mens basketball shoes
http://www.levis.us.org/ levis
http://www.puma.in.net/ puma sneakers
http://www.levis.us.com/ levis
http://www.supreme.com.co/ supreme hoodie
http://www.adidas-ultraboost.us.org/ ultra boost
http://www.nikeairmax2019.us.org/ nike air max 2019
http://www.northfacejacketoutlet.us.com/ north face coats
http://www.new-balance.fr/ new balance homme
http://www.katespadebags.us.org/ kate spade bags
http://www.airmax-97.us.org/ nike shoes
http://www.adidaszxflux.us.org/ adidas zx flux
http://www.mizuno.in.net/ mizuno
http://www.nikebasketball.us.com/ mens basketball shoes
http://www.fjallravenkanken.us.org/ fjallraven
http://www.salomon-shoes.us.org/ salomon shoes
http://www.adidas-eqt.us.com/ adidas eqt


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK