=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pedagógiai módszerek
RUSZKAI SZILVIA
RUSZKAI SZILVIA
- 2017. 03. 08. 15:56

ped.jpg

 A Kurt Lewin szociálpszichológus és munkatársai által kidolgozott kísérletet óvódás gyerekek csoportjain végezték, melyek különböző nevelői légkört és pedagógiai módszereket mutatnak be. Bár a kísérlet elején a három csoport teljesen azonos volt, a kísérlet végére nagyon éles különbségek születtek az eltérő nevelői magatartásnak köszönhetően

 Az első csoportban az óvónő kedves és segítőkész volt a gyerekkel. Ők ezt úgy értékelték, hogy az óvónéni szereti őket, ezért ők is szeretettel fordultak felé. Az óvónő (Kati néni) egyszerre volt fegyelmező és barátságos oktató: megszabta ugyan, hogy most az a feladatuk, hogy az agyagból figurákat kell csinálni, de azt a fantáziájukra bízta, mit formálnak meg belőle, majd pedig segített is megvalósítani a gyerekeknek az elképzeléseiket. Ezáltal szabadjára engedhették a kreativitásukat, egymást inspirálták az alkotói munkára. Kellemes, barátságos légkör alakult ki. Úgy gondolom, ez annak köszönhető, hogy a Kati néni kettős szerepet töltött be: egyfelől egyértelműen az ő kezében volt a gyeplő és irányította a gyerekeket, ám segítőkész magatartása ezt elfedte a gyerekek elől és nem érezték kényszernek a feladatot. 


Úgy engedelmeskedtek és csinálták a feladatukat, hogy közben jól érezték magukat és megszerették az óvónénit. Úgy vélem, ez a legideálisabb nevelési módszer. A gyerekek akkor tudnak a legjobban engedelmeskedni és jól viselkedni, ha ezt nem tudatosan csinálják, ha nem érzik azt, hogy ezt várják el tőlük. Az szintén nagyon fontos, hogy az óvónő (vagy bármilyen pedagógus vagy szülő), dicsérje meg a gyerekeket, ha szépen csinálják a dolgukat, ez még inkább megerősíti bennünk a feljebb leírtakat.
 
A második csoportban a vak fegyelem volt a pedagógiai módszer. Itt a gyerekeknek szigorú feladat volt kiadva: piros tojásokat kellett formázniuk az agyagból. Ettől azonban nem lehetett eltérni, s mindeközben nem beszélgethettek, nem foglalkozhattak mással. Természetesen, a gyerekek szerettek volna mást is csinálni az agyagból és ez konfliktust szült a gyerekek és az óvónő közt. Úgy gondolom, ez nagyon káros volt, ugyanis elnyomta a gyerekek kreativitását, és nem is tudták élvezni a kézműves-foglalkozást. Itt Kati néni a dicséret helyett folyamatosan kritizálta az elkészült munkákat, ami újabb konfliktushoz vezetett: a gyerekek többsége szerint undok volt velük, ezért nem is szeretik őt.

Azonban, Kati néninek ez a fajta viselkedése azt is eredményezte, hogy távollétében egymást kezdték el kritizálni a gyerekek. Ez nem az ő hibájuk jelen esetben, hiszen ezt a mintát látták, úgy érezték, akkor cselekszenek helyesen és azt várják tőlük, ha úgy viselkednek, mint Kati néni. Ez már az első csoportnál is megfigyelhető volt, hiszen ott a gyerekek egymásnak is segítettek az agyagozásban, amikor az óvónéni nem volt velük. Ez egyértelműen reprezentálja, hogy mennyire fontos a pedagógus viselkedése, hiszen a gyerekek ezt másolják le és alkalmazzák egymással szemben. Ez is azt támasztja alá, hogy ez első pedagógiai módszer volt a helyes.
 
A harmadik csoportban a szabadosság elve volt az irányadó. Az óvónéni itt is behozta a gyerekeknek az agyagos kosarat, de semmi instrukciót nem adott hozzá, azt csinálhattak, amit csak akartak. A gyerekek azonban nem állatkákat vagy tojásokat formáztak belőle, hanem egymást és a falakat kezdték el dobálni velük. Ordibáltak, szaladgáltak. Saját bevallásuk szerint is rosszalkodtak. Kati néni bár meg sem próbált fegyelmezni, vagy rendet tenni köztük, úgy gondolom, ha megpróbálta volna, sem járt volna sikerrel, hiszen szemmel láthatóan semmi tekintélye nem volt a gyerekek előtt. 

Ezt nagyon jól mutatja az a jelenet, amikor az egyik kisfiú az ő hátán megkapaszkodva mászik fel az asztalra. Míg a második csoport gyerekeinek más vágyuk sem volt, minthogy az agyagból azt csinálhassanak, amit szeretnének, de nem tehették, addig ez itt hiába volt egy opcionális lehetőség, nem éltek vele, számukra ez már nem volt érdekes. Ez is azt mutatja, hogy a túlzott szabadság mennyire veszélyes. A gyerekeknek igen is szükségünk van egy bizonyos fokú fegyelemre, irányadásra. Ebben a csoportban valóságos káosz alakult ki ennek hiánya miatt. A gyerekek sem kreatívak, sem barátságosak nem voltak egymással. Ugyanakkor, Kati nénit ebben a csoportban is szeretik, hiszen senkit sem büntet meg.
 
A kísérlet tökéletesen összefoglalja mindhárom nevelési módszer előnyeit és hátrányait, ez alapján bátran kijelenthető, hogy az első csoportban alkalmazott módszer a helyes, mely önfegyelemre és belátásra alapul.

A kísérletről készült filmet itt lehet megtekinteni
 

A blogbejegyzést RUSZKAI SZILVIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

dihua61 - 2019. január 8., Kedd 11:15

michael kors bags

goyard wallet

birkenstock sandals

pandora charms

nike air max 2018

yeezy boost 350

air max 2018

north face

supreme jacket

kate spade wallet

curry shoes

fitflop shoes

red bottom shoes

longchamp le pliage

moncler jacket mens

burberry backpack

nike air max 90

nike air huarache

yeezy boost 350

mbt

true religion outlet

barbour outlet

pandora jewelry

fitflop sandals

air max 270

jimmy choo heels

jordan 11

nike kd

yeezy boost 350

air vapormax

coach

ralph lauren polo shirts

Adidas Yeezy

red bottoms

balenciaga

kyire 3

ultra boost

fitflop sale

adidas yeezy

moncler coat

pandora charms

stephen curry

moncler sale

yeezy boost

nike air max 90

ralph lauren

air max 97 mens

chrome hearts t shirt

mcm handbags

celine purse

ralph lauren outlet

asics womens shoes

nike air max 97

pandora bracelet

adidas originals nmd

Pandora Rings

nike air max

kyrie

valentino shoes

moncler jacket mens

kate spade bags

jordan retro 11

ecco mens shoes

pandora bracelet

nike air max 90

ultra boost

birkenstock shoes

jordan retro 11

air jordan

oakley sunglasses

red bottoms

ed hardy jeans

fitflop shoes

pandora earrings

cartier bracelet

james harden shoes

salomon shoes

moncler jacket mens

burberry bags

mont blanc sale

under armour shoes

coach wallet

vapormax

ray ban glasses

salomon boots

lebron james shoes

nike air max 270

pandora Charms

burberry scarf

prada bags

red bottom shoes

asics shoes

moncler jacket womens

nike kd

adidas nmd

salomon xa pro 3d

mcm

nike air max

nike air vapormax

air max

salvatore ferragamo shoes

Salomon Boots

nike air max

Hermes Belts

supreme shoes

balenciaga bags

hermes belt women

bvlgari handbags

air max 95 black

air max 97

true religion jeans for women

lebron 15

puma fenty

jordan 11 retro

ferragamo shoes men

ralph lauren outlet

ultra boost

longchamp bag

ray ban

goyard backpack

pandora uk

lacoste shirts

skechers

chrome hearts t shirt

kate spade

kd shoes

adidas originals superstar

nike huarache

chrome hearts bracelet

prada purse

nike vapormax

air jordan

air max 95

pandora earrings

mulberry handbags

michael kors

womens north face jacket


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK