=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pozitív pszichológia
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 08. 16:04

acsákó.jpg

   A pszichológiai elméletek folyamatosan változnak, egyetemi tanulmányaim alatt folyamatosan azzal szembesültem, hogy egy-egy megtanult ismeretet annak cáfolata követ. A cáfolatot pedig egy újabb cáfolat, és így tovább. Talán az emberi lélek bonyolultságát, a személyiség bonyolultságát jelzi, hogy újabb és újabb magyarázatok jelennek meg, amelyek sokszor korábban elhanyagolt aspektusokra hívják fel a figyelmet. 

 A pozitív pszichológia viszonylag új, tudományos áramlat, ami többek közt a boldogsággal, a flow-élménnyel és a teljesebb élettel, célokkal foglalkozik. Korábban is léteztek már elméletek a boldogságra – ezekkel jobbára humanisztikus pszichológusok, úgy mint Carl Rogers, Erich Fromm, illetve Abraham Maslow foglalkozott (a szükségletekre felépített Maslow-piramis talán a legtöbb olvasó számára többé-kevésbé ismerősen cseng). A modern, pozitív pszichológia Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik. Bár célkitűzéseik hasonlóak, ha nem is ugyanazok, mégis a humanisztikus pszichológiától eltérően a pozitív pszichológiai irányzat a kutatásokat kiemeli, állításaihoz bizonyítékokat gyűjt. 

 
Az új szemlélet abban gyökerezik, hogy a pszichológia fő célkitűzései hiányosak, hiszen, nem elég csak a mentális problémákkal foglalkozni ahhoz, hogy teljesebb képet kapjunk az emberi személyiségről. Ez az irányzat, ahogy a nevéből is látszik, a pozitív érzelmekkel, a boldogsággal és az emberi személyiség kellemesebb oldalával foglalkozik.  Hiszen az emberi természet nem csupán a mentális problémák meglétéből vagy hiányából áll, hanem jóval több annál. A pozitív pszichológia célkitűzései szerint a pszichológusok feladata nem korlátozódna a beteg kliensekkel való munkára, hanem az egészséges személyeket is segítenék abban, hogy még egészségesebbek legyenek, életük teljesebbé váljon; képességeiket és közösségüket a lehető legjobban fejlesszék, és mindennapjaik boldogságban teljenek. 
 
A pozitív pszichológia emberképe egy saját sorsáért felelősséget vállaló, aktívan tenni tudó személy, aki képes arra, hogy folyamatosan kibontakoztassa és fejlessze képességeit, negatív érzelmeit ellenőrzés alatt tartsa, és kellemes élményeket keressen.
 
A pozitív érzelmek időtartamukban (néhány percig tartanak) nem térnek el a negatív érzelmektől, azonban sokkal kevésbé meghatározhatók, és általában intenzitásuk is kisebb. Megfoghatatlanságuk ellenére komoly hiba lebecsülni a fontosságukat, hiszen ezek azok az érzelmek, amelyek megerősíthetik közösségi szerepünket, a másokkal való kapcsolat mélységét, például egy baráti vagy egy szerelmi kapcsolatban. Jellemző a pozitív érzelmekre, hogy pillanatnyilag kitágítják a figyelmet: az elme befogadóképessége megnő, a hangsúly a fontos összekapcsolódásokra kerül. A „szélesítés” fogalma magyarázza azt, hogy azok, akik boldogabbak, fogékonyabbak az új gondolatokra, legyenek azok szokatlanabbak vagy egyenesen meglepőek. 

A pozitív pszichológia szerint az egyénnek, aki boldogabb és teljesebb életre vágyik, szüksége van minél több erőforrás mozgósítására. Ezek sokfélék lehetnek, vannak köztük olyanok, amelyek a személy kapcsolataira, mások a kompetenciáira vonatkoznak, de építhetünk anyagi erőforrásainkra vagy pszichológiai jellemzőinkre. 
 
A pozitív pszichológia általában önbeszámolós jólléttel foglalkozik: a legfontosabb közülük a szubjektív jóllét, ami azzal foglalkozik, hogy az adott személy milyen módon észleli saját helyzetét, és hogyan éli meg. Az egészségi állapot, a környezet, a tanulási lehetőségek, a munkahely, a társas kapcsolatok, a biztonság érzése mind befolyásolhatják a jóllétet. Mégis, pusztán az erőforrások külső, objektív vizsgálata nem elégséges a jóllét elemzésében, hiszen lehet valaki elégedett a saját helyzetével problémás esetben (például anyagi nehézségek esetén), de lehet valaki elégedetlen akkor is, ha a külső szemlélő számára úgy tűnik, mindene megvan.
 
A pozitív pszichológia valószínűleg egyike lesz azoknak az irányzatoknak, amiket a jövőben úgy fognak tanulni, ahogy én a húsz évvel ezelőttieket (bírálatokkal), mégis jelentősége vitathatatlan, egyrészt lehetőséget adott arra, hogy a pszichológia ne csupán a problémákat lássa, hanem bemutassa a rendelkezésünkre álló fejlődési lehetőségeket, és a figyelem középpontjába állított olyan jelenségeket, amelyek korábban ismeretlenek voltak, vagy nem foglalkoztak velük eléggé. 
Ebben a cikkemben körüljártam a pozitív pszichológia alapállításait, a következő alkalommal a pozitív pszichológiai alapfogalmaival (például: flow) foglalkozom majd.
 
 
Felhasznált irodalom:
Ellsworth, P. C., & Smith, C. A. (1988). Shades of joy: Patterns of appraisal differentiating pleasant emotions. Cognition & Emotion, 2, 301–331. 
Fredrickson, B. L., & Branigan, C. (2005). Positive emotions broaden the scope of attention and thought–action repertoires. Cognition and Emotion, 19, 313–332. 
Seligman, M.E.P. (2002). Authentic Happiness. New York: Free Press. 
Seligman, M.E.P. & Csikszentmihalyi, M. (2000). Positive psychology: An introduction. American Psychologist,55, 5–14.

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 11:12

ia mengundang saya ke tempatnya untuk berbicara ini ke 15
pusat plat astm516 70
pusat plat boiler
pusat plat hardox
pusat plat hb 400
pusat plat high strenght
pusat plat high tensile sm490 yb
pusat plat high tensile sm490ya
pusat plat kapal
pusat plat stainless ss304
pusat plat stainless ss310
Agen Plat Besi Baja
Jual besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton cakra steel cs
Supplier Bondek Cor
Supplier Bondek Cor
Distributor Plat besi
Jual bondek
undangan pernikahan artis
Jual Besi Pipa Baja Schedule 80
Toko Plat Besi Baja
Supplier besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton bjku
Toko Bondek Cor
Toko Bondek Cor
Distributor besi h beam
Jual wiremesh
undangan pernikahan anti mainstream
Jual Besi Pipa Baja Schedule 40
Jual Plat Besi Baja
Toko besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton Sni Ulir Polos
Agen Bondek Cor
Agen Bondek Cor
Distributor besi wf
Jual pipa besi baja sch 40 sch 80
undangan pernikahan amplop
Jual Pipa Besi Hitam Medium
Harga Plat Besi Baja
Agen besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton ais
Pabrik Bondek Cor
Pabrik Bondek Cor
Distributor wiremesh
Jual besi hollow
undangan pernikahan mewah
Jual Besi Wf
Pabrik Plat Besi Baja
Pabrik besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton
Distributor Welded Beam
Distributor Welded Beam
Distributor besi unp
Jual besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan anime
Jual Besi H beam
Distributor Besi H beam Baja
Distributor Plat Bordes
Harga Welded Beam
Harga Welded Beam
Distributor besi cnp
Jual besi wf baja
undangan pernikahan elegan
Jual Besi Beton
Supplier Besi H beam Baja
Harga Plat Bordes
www.pusatbesibaja.co.id
Jual Welded Beam
Jual Welded Beam
Distributor besi hollow
Jual besi unp
undangan pernikahan contoh
www.sentrabesibaja.com
Agen Besi H beam Baja
Jual Plat Bordes
www.pusatbesibaja.com
Supplier Welded Beam
Supplier Welded Beam
Distributor besi beton Sni Ulir Polos


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK