=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Mi is az a pánikbetegség?
KOROM ANDREA
KOROM ANDREA
- 2017. 03. 08. 16:30

pink.jpg

 Pánikbetegség. Egyre többet halljuk manapság ezt a kifejezést. Na de mit is jelent pontosan? Mivel jár ez a betegség, és hogyan alakul ki? Kiket érint? Kik lehetnek a potenciális áldozatai? Lehet-e kezelni? És milyen következményei lehetnek az egyén életére nézve?  Nos, ennek járunk utána az alábbi cikkben. 

 A legegyszerűbb talán ha Atkinson és Hilgard nagysikerű könyvében leírt példával kezdjük. „Hédit az utcán, lakásától nem messze rohanták meg a félelmetes, mindent elárasztó fiziológiai tünetek. Egész teste megfeszült, dőlt róla a verejték, szíve kalapált.  Forgott vele a világ, azt se tudta, hol van. Egyből arra gondolt, hogy „Szívrohamom van, nem bírom tovább! Mindjárt valami szörnyűség történik velem, meg fogok halni!” Hédi addig állt kővé dermedve az utca közepén, amíg valaki oda nem ment segíteni neki.” (Atkinson & Hilgard 2005)

 
Na de mi is történt Hédivel? Ami a leginkább szembetűnő, azok a hirtelen fellépő fiziológiai tünetek, mint az izomfeszülés, verejtékezés és a szívkalapálás. Ezek a reakciók veszélyhelyzetben teljesen normális reakciók lennének, azonban Hédit itt nem érte semmiféle atrocitás, így tehát ezeknek a szorongásos tüneteknek az ő esetében más az eredetük. Nos, Hédi egy pánikrohamot élt át.
 
A pánikroham tehát az elszenvedő fél számára egy negatív állapot, amit úgy él meg, hogy éppen egy rettenetes és szörnyen rossz dolog történik vele. Ezt az állapotot tipikus fiziológiai tünetek kísérik, mint például a légszomj, ájulás, hányinger, verejtékezés vagy éppen a heves szívdobogás. Ezek általában egyszerre vannak jelen, és a vegetatív idegrendszer szimpatikus ágának túlsúlyából adódnak. A legszélsőségesebb esetben akár halálfélelem is felléphet. Ha ezek a pánikrohamok rendszeressé válnak, akkor diagnosztizálják a pánikbetegséget. Az egyén már attól is szorong ez esetben, hogy egy-egy roham esetlegesen bekövetkezik. Az egyének gyakran gondolják, hogy halálos betegségben szenvedek, és már semmi sem segíthet rajtuk.
 
E betegség leginkább a fiatalabb korosztályt érinti, nagyjából a 18-35 éveseket öleli fel és a nők körében gyakoribb, mint a férfiaknál. Csernus Imre szerint nagyon gyakori, hogy egy-egy stresszes időszak – túlhajszolt életmód, stresszes párkapcsolat - után lépnek fel az első tünetek.
 
A pszichológusok szerint a pánikbetegség kialakulásának lelki okai vannak. A következő jelenségeket tulajdonították az okok közé: halálfélelem, helytelen stressz kezelés, érzelmi egyensúly felbomlása és pszichés konfliktus. A halálfélelem: az illető túlzottan fél mások és saját életének elvesztésétől – gyakran indokolatlanul. A másokhoz való túlzott ragaszkodás akár pánikrohamhoz is vezethet, méghozzá a tudattalan félelem tükröződéseképpen.
 
Helytelen stressz kezelés: a stressz mára az emberiség népbetegsége lett. Szinte mindenki ki van téve neki nap, mint nap. A stresszt tudni kell kezelni a megfelelő technikákkal. Van, akinek ez megy, és van, akinek nem. Azoknál, akik nem képesek megbirkózni vele gyakrabban diagnosztizálnak a későbbiekben pánikbetegséget.
 
Érzelmi egyensúly felbomlása: ha az illetőnél az érzelmi egyensúly felborul, vagy negatív oldalra billen, akkor kénytelen szembenézni az érzelmi problémákkal. Ha ezekkel sikeresen megbirkózik, akkor a személyiségben semmiféle zavar nem lép fel. Azonban ha nem tud velük mit kezdeni, és problémákba ütközik, akkor ennek eredményeképpen megjelenhet a pánikbetegség.
 
Pszichés konfliktus: Fontos, hogy az életben adódó konfliktusokat - legyen az munkahelyi, magánéleti, vagy akár párkapcsolati – mindig megfelelően kezeljük és próbáljuk megoldani őket. Ezek gyakran nehézségeket okoznak azonban. Viszont kell az, hogy az egyén felvegye velük a harcot, és megpróbálja legyőzni őket. De vannak, akik a menekülés mellett teszik le a voksukat, és nem képesek a gondokkal farkasszemet nézni. Az ilyen embereknek nyújt kedvező lehetőséget a pánikroham, egyfajta menekülésként szolgál nekik.
 
Nagyjából a betegek felénél alakul ki az ún. agorafóbia, ami annyit jelent, hogy az egyén retteg az olyan helyzetektől, ahonnan nem tudna kiszabadulni, vagy nem kaphatna segítséget. Rettegnek a pánikrohamoktól és nem bírják elviselni a szűk és zárt tereket, mint mondjuk egy lift vagy egy busz. Tartanak mások véleményétől, attól, hogy az esetleg pánikrohamokat mások nevetségesnek és kicsinyesnek tartanak majd. Kerülnek minden olyan helyzetet, ami számukra kellemetlen lehet, így életterük eléggé beszűkül, és társas kapcsolataik esetenként szinte a nullára redukálódik. Nem nagyon mozdulnak ki otthonukból és a megszokott helyeikről, mert úgy érzik, hogy számukra ez a biztonságos, itt nem érheti őket baj.
 
Az agorafóbia természetesen kialakulhat pánikbetegség nélkül is, azonban a legtöbb agorafóbiásnak vannak pánikszerű tünetei, főleg társas helyzetekben. Ez a betegség kihat a mindennapi életre, és teljesen ellehetetleníti azt. Így az egyének a tehetetlenség miatt gyakran fordulnak különféle tudatmódosító szerekhez (alkohol, drog), hogy valahogy mégiscsak elviselhetővé tegyék a mindennapjaikat. 
 
A pánikbetegséggel és/vagy az agorafóbiával nem könnyű együtt élni, de lehet. Fontos, hogy időben felismerjék a betegséget, és szakemberek kezeljék azt. Ugyanis ha nem ismerik fel, és nem kezelik, akkor könnyen krónikussá válhat. A kezelésnek többféle módja is lehet, van gyógyszeres- illetve pszichoterápia, de a kettő akár kombinálható is egymással. 
A betegség megfelelő orvosi segítséggel megszűntethető, ki lehet tehát belőle gyógyulni.
 
 
 
Forrás: 
Atkinson & Hilgard 2005, Pszichológia. Osiris Kiadó, Bp. (Harmadik átdolgozott kiadás)
Dr. Csernus Imre:  A pánikbetegség lefolyása
life.hu

A blogbejegyzést KOROM ANDREA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

Balázs - 2017. október 5., Csütörtök 19:50

Én pánikbeteg voltam.
Társult hozzá agorafóbia, fobofóbia és emetofóbia.

Nagyon nagy erő kell hozzá, de legyőzhető.
Aki esetleg ebben szenved, ne féljen segítséget kérni. Ne meneküljön alkohol és drog mögé.
Nehéz de az egyik legjobb módszer szembemenni vele.
Engem például egyszer egy erős agorafóbiás roham kapott el egy bevásárlóközpontban. Már terveztem, hogy azt mondom a feleségemnek, hogy nyitva hagytam a kocsi csomagtartóját és ki kell mennem.(szégyelltem bevallani neki mi zajlik bennem.)
Nagy levegőt vettem és bementem a bolt azon pontjaiba, ahol a legtöbb ember volt. Elkezdtem a közelükben lenni, hozzá teszem ez a bolt leghátsó része volt.
És lám, enyhültek a tünetek, olly annyira, hogy szép lassan el is múltak.
Utána elmeséltem a feleségemnek, mi zajlik bennem... Rengeteget segített az, hogy valaki meghallgatott.
És az első amit még fontos megjegyeznem, hogy nem szabad elbújni. Én úgy kezdtem, hogy beismertem magamnak(!), hogy pánikrohamom van. Ezután el kezdtem dolgozni magamon meditációval. Rengeteg módszert lehet találni.
8 hónap leforgása alatt bármelyik boltba be tudok menni és teljes életet élhetek újra, de ha valami oknál fogva újra rám tör, 5 maximum 10perc alatt képes vagyok megnyugtatni magam.

Aki ebben szenved, üzenem neki, hogy nincs egyedül és ne adja fel. :)


faiz - 2018. december 1., Szombat 10:48

keluar dari rumah, atau dia akan pergi. Saya bercandling 6
agen astm a283 c
agen pipa boiler
agen plat abrex 400
agen plat asme516 grade70
agen plat astm a285 c
agen plat astm516 70
agen plat boiler
agen plat hardox
agen plat hb 400
agen plat high strenght
agen plat high tensile sm490 yb
agen plat high tensile sm490ya
agen plat kapal
agen plat stainless ss304
agen plat stainless ss310
agen plat stainless ss316
agen plat sumihard
agen round bar besi aisi 440s45c
agen round bar scm440
agen steel rail
agen steel sheet pile
distributor astm a283 c
distributor pipa boiler
distributor plat abrex 400
distributor plat asme516 grade70
distributor plat astm a285 c
distributor plat astm516 70
distributor plat boiler
distributor plat hb 400
distributor plat high strenght
distributor plat high tensile sm490 yb
distributor plat high tensile sm490ya
distributor plat kapal
distributor plat stainless ss304
distributor plat stainless ss310
distributor plat stainless ss316
distributor plat sumihard
distributor round bar besi aisi 440s45c
distributor round bar scm440
distributor steel rail
distributor steel sheet pile
jual astm a283 c
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
jual plat high tensile sm490ya
jual plat kapal
jual plat stainless ss304
jual plat stainless ss310
jual plat stainless ss316
jual plat sumihard
jual round bar besi aisi 440s45c
jual round bar scm440
jual steel rail
jual steel sheet pile
pabrik astm a283 c
pabrik pipa boiler
pabrik plat abrex 400
pabrik plat asme516 grade70
pabrik plat astm516 70
pabrik plat boiler
pabrik plat hb 400
pabrik plat high tensile sm490 yb
pabrik plat high tensile sm490ya
pabrik plat kapal
pabrik plat stainless ss304
pabrik plat stainless ss310
pabrik round bar besi aisi 440s45c
pabrik round bar scm440
pabrik steel rail
pabrik steel sheet pile
pusat astm a283 c
pusat pipa boiler
pusat plat abrex 400
pusat plat asme516 grade70
pusat plat astm a285 c
pusat plat astm516 70
pusat plat boiler
pusat plat hardox
pusat plat hb 400
pusat plat high strenght
pusat plat high tensile sm490 yb
pusat plat high tensile sm490ya
pusat plat kapal
pusat plat stainless ss304
pusat plat stainless ss310
pusat plat stainless ss316
pusat plat sumihard
pusat round bar besi aisi 440s45c
pusat round bar scm440
pusat steel rail
pusat steel sheet pile
stockis plat hardox
stockist plat astm a285 c
stockist plat high strenght
stockist plat stainless ss316
stockist plat sumihard
supplier plat hardox
ling 1
agen astm a283 c
agen pipa boiler
agen plat abrex 400
agen plat asme516 grade70
agen plat astm a285 c
agen plat astm516 70
agen plat boiler
agen plat hardox
agen plat hb 400
agen plat high strenght
agen plat high tensile sm490 yb
agen plat high tensile sm490ya
agen plat kapal
agen plat stainless ss304
agen plat stainless ss310
agen plat stainless ss316
agen plat sumihard
agen round bar besi aisi 440s45c
agen round bar scm440
agen steel rail
agen steel sheet pile
distributor astm a283 c
distributor pipa boiler
distributor plat abrex 400
distributor plat asme516 grade70
distributor plat astm a285 c
distributor plat astm516 70
distributor plat boiler
distributor plat hb 400
distributor plat high strenght
distributor plat high tensile sm490 yb
distributor plat high tensile sm490ya
distributor plat kapal
distributor plat stainless ss304
distributor plat stainless ss310
distributor plat stainless ss316
distributor plat sumihard
distributor round bar besi aisi 440s45c
distributor round bar scm440
distributor steel rail
distributor steel sheet pile
jual astm a283 c
jual baja h beam
jual pipa boiler
jual plat abrex 400
jual plat asme516 grade70
jual plat astm a285 c
jual plat astm516 70
jual plat boiler
jual plat hardox
jual plat hb 400
jual plat high strenght
jual plat high tensile sm490 yb
jual plat high tensile sm490ya
jual plat kapal
jual plat stainless ss304
jual plat stainless ss310
jual plat stainless ss316
jual plat sumihard
jual round bar besi aisi 440s45c
jual round bar scm440
jual steel rail
jual steel sheet pile
pabrik astm a283 c
pabrik pipa boiler
pabrik plat abrex 400
pabrik plat asme516 grade70
pabrik plat astm516 70
pabrik plat boiler
pabrik plat hb 400
pabrik plat high tensile sm490 yb
pabrik plat high tensile sm490ya
pabrik plat kapal
pabrik plat stainless ss304
pabrik plat stainless ss310
pabrik round bar besi aisi 440s45c
pabrik round bar scm440
pabrik steel rail
pabrik steel sheet pile
pusat astm a283 c
pusat pipa boiler
pusat plat abrex 400
pusat plat asme516 grade70
pusat plat astm a285 c
pusat plat astm516 70
pusat plat boiler
pusat plat hardox
pusat plat hb 400
pusat plat high strenght
pusat plat high tensile sm490 yb
pusat plat high tensile sm490ya
pusat plat kapal
pusat plat stainless ss304
pusat plat stainless ss310
pusat plat stainless ss316
pusat plat sumihard
pusat round bar besi aisi 440s45c
pusat round bar scm440
pusat steel rail
pusat steel sheet pile
stockis plat hardox
stockist plat astm a285 c
stockist plat high strenght
stockist plat stainless ss316
stockist plat sumihard
supplier plat hardox


plat stainless ss201
plat sphc po
plat putih spcc sd
plat hitam ss400
plat hitam sphc
plat corten
plat astm a36
plat alumunium
plat abrex 500
plat abrex 450
plain bar
pipa sch80
pipa sch40
pipa sch160
pipa sch120
pipa sch10
pipa medium galvanis
perforated plate
grating size galvanis
expanded metal
deformed bar
besi wiremesh
besi unp
besi cnp
besi baja wfbeam
baja h beam
plat stainless ss201
plat sphc po
plat putih spcc sd
plat hitam ss400
plat hitam sphc
plat corten
plat astm a36
plat alumunium
plat abrex 500
plat abrex 450
plain bar
pipa sch80
pipa sch40
pipa sch160
pipa sch120
pipa sch10
pipa medium galvanis
perforated plate
grating size galvanis
expanded metal
deformed bar
besi wiremesh
besi unp
besi cnp
besi baja wfbeam
baja h beam


yanxia39 - 2019. január 24., Csütörtök 10:14

http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflop
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ salvatore
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade wallet
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock outlet
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ yeezy boost 350
http://www.jordan11.co.uk/ jordan retro 11
http://www.nikeairmax-97.us.com/ air max 97 silver bullet
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts t shirt
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock sale
http://www.nikelebron15.us.com/ lebron shoes
http://www.nikeairmax270.org.uk/ air max 270
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon shoes
http://www.nikekdshoes.us.com/ kd shoes
http://www.asics--shoes.us.com/ asics mens running shoes
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora jewelry official site
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach handbags
http://www.bvlgaris.us.com/ bvlgari wallet
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ kd 11
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry bag
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco shoes
http://www.mbts.us.com/ mbt womens shoes
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler jacket womens
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ polo ralph lauren outlet
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste polo shirts
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts t shirt
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflop sandals
http://www.huaraches.us.com/ huarache
http://www.kyrie-4.us.com/ nike kyire
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm wallet
http://www.northface-jacket.us.com/ north face coats
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan retro 11
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ red bottom shoes
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes belt men
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme jacket
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora Jewelry
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket
http://www.kd10-shoes.us.com/ kd 9
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy clothing
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry bags
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflops clearance
http://www.jordan--11.us.com/ jordan shoes
http://www.james-hardenshoes.us.com/ harden vol 1
http://www.nike-airmax270.us.com/ nike air max 270
http://www.prada--bags.us.com/ prada purse
http://www.monclers.uk/ moncler sale
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme shirt
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike air max 97
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga shoes
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ nike vapormax
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ louboutin
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora jewelry
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ curry shoes
http://www.air-max-95.us.com/ nike air max 95
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ north face jacket
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler jacket womens
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers boots
http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max 90
http://www.nikeairmax97.co.uk/ air max 97
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike air max 90
http://www.longchampbag.us.com/ longchamp backpack
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler jacket mens
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler jacket
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry wallet
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.prada--handbags.us.com/ prada bags
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon boots
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ red bottom shoes
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion hoodie
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora bracelet
http://www.pandorauk.us.com/ pandora charms
http://www.mcms.us.com/ mcm wallet
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade handbags
http://www.goyardbag.us.com/ goyard bag
http://www.asicss.us.com/ asics womens running shoes
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors handbags
http://www.ultra--boost.us.com/ adidas ultra boost uncaged
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard bag
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora rings
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ ralph lauren outlet
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron 14
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora rings
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Handbags
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts jewelry
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Yeezy
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora charms
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp handbag
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ air max
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga bags
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ adidas nmd
http://www.airmax95.co.uk/ nike air max 97
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ kyrie
http://www.coach--bags.us.com/ coach
http://www.nike--vapormax.us.com/ air vapormax
http://www.airmax270.co.uk/ nike vapormax
http://www.air-max-90.us.com/ air max
http://www.nike-huaraches.us.com/ nike air huarache
http://www.redbottom--shoes.us.com/ christian louboutin shoes
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ adidas originals nmd
http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban sunglasses
http://www.true--religion.us.com/ true religion jeans
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ adidas ultra uncaged
http://www.burberrys.org.uk/ burberry bags
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan retro 12
http://www.celines.us.com/ celine wallet
http://www.nikeairmax-95.us.com/ nike air max 95 mens
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ ralph lauren outlet
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan 11
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon shoes
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflop shoes
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo shoes
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 2018
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley eyeglasses
http://www.adidasyeezy-350.us.com/ yeezy boost
http://www.pumarihannafenty.us.com/ puma shoes
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ ultra boost uncaged
http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ yeezy boost 350
http://www.airmax-2018.us.com/ air max
http://www.air-max-270.us.com/ nike air max 270
http://www.curry4-shoes.us.com/ under armour stephen curry
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ jordan shoes
http://www.under-armour-shoes.us.com/ under armour jackets
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora jewelry official site
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier
http://www.michael-kors-bags.us.com/ mk handbags
http://www.air-max-97.us.com/ air max 97 womens
http://www.vapormaxs.us.com/ air vapormax
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ ralph lauren shirts


david - 2019. május 17., Péntek 07:11

Nike Shoes http://www.nikeairmaxca.ca/
Louboutin Shoes http://www.redbottoms.us.com/
Salomon http://www.salomons.us/
High Top Vans http://www.vansshoesoutlet.us/
Converse UK http://www.converse-uk.co.uk/
Off White T Shirt http://www.offwhitecanada.ca/
Balenciaga Sneakers http://www.balenciagashoes.ca/
Golden Goose Sale http://www.goldengoosesneakers.ca/
Adidas Yeezy http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Jordan Shoes http://www.jordan11.org.uk/
Fila Sneakers http://www.filashoes.co.uk/
Air Max http://www.airmax-720.us/
Suicoke Sandals http://www.suicoke.us/
Pandora Jewelry http://www.pandorajewelrystore.us/
Nike Shoes http://www.nikeuptempo.us/
North Face Coat http://www.northfacejacket.us.org/
Salomon Boots http://www.salomon.in.net/
Adidas Superstar http://www.adidas-outlet.ca/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagas.us/
Cartier Love Bracelet http://www.cartier.us.org/
Adidas http://www.adidascanadashoes.ca/
Karen Millen Sale http://www.karen-millen.co.uk/
Giuseppe Zanotti Sale http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Supreme Clothing http://www.supreme-canada.ca/
Bvlgari Necklace http://www.bvlgaris.us/
Swarovski Crystal http://www.swarovskijewelry.us/
Bape Shirt http://www.bape.org.uk/
Supreme Hoodie http://www.supremeshirt.us/
Bape Shirt http://www.bape-hoodie.us/
Yeezy Boost http://www.yeezy-boost.co.uk/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.us.com/
Pandora Charms http://www.pandoraofficialsite.us/
Fitflop Shoes http://www.fitflopsandals.us/
Mizuno Shoes http://www.mizunoshoes.org/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.in.net/
Coach Bags http://www.coachbags.co.uk/
Red Bottoms http://www.redbottomsshoes.us/
Christian Louboutin Sneakers http://www.louboutinredbottoms.us/
Michael Kors Outlet http://www.michaelkors-bags.us/
Nike Kyrie http://www.kyrie5-shoes.us/
Nike Trainers http://www.airmax-270.co.uk/
Fred Perry T Shirt http://www.fredperry.us.org/
Karen Millen Tops http://www.karen-millen.us/
Vans Old Skool http://www.vansslipon.us/
Christian Louboutin Shoes http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Longchamp Backpack http://www.longchampbackpack.us/
Longchamp Canada http://www.longchamp-canada.ca/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Adidas Originals Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
Balenciaga http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Asics Running Shoes http://www.asicscanada.ca/
Vibram Five Fingers http://www.vibram-fivefingers.us/
Champion Sweater http://www.champion-canada.ca/
Vans Shoes http://www.vansoldskool.org.uk/
Kate Spade http://www.katespadebags.ca/
KD Shoes http://www.kd-11.us.org/
Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Off White Sneakers http://www.off-white.us.org/
Puma http://www.pumacanada.ca/
Kyrie Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Ecco Shoes For Women http://www.eccoshoessandals.us/
Birkenstock http://www.birkenstock-sale.us/
Fitflop Boots http://www.fitflop.org.uk/
Supreme Shirt http://www.supremeclothings.us.com/
Golden Goose http://www.goldengoose-shoes.us/
Calvin Klein Underwear http://www.calvinklein.org.uk/
Hydro Flask http://www.hydroflask.us.org/
Yeezy 350 http://www.yeezytrainers.co.uk/
Adidas Yeezy http://www.adidasboost.us/
Pandora http://www.pandoras.us/
Nike Lebron http://www.lebron16.ca/
Nike Shox http://www.nikeshoxwomen.us/
Ferragamo Belt http://www.ferragamocanada.ca/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengooses.us.org/
Kate Spade Handbags http://www.katespadecanada.ca/
Fila Disruptor 2 http://www.filacanada.ca/
Balenciagas http://www.balenciagasneakers.us/
Adidas Trainers http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
New Balance Mens http://www.newbalanceshoes.us/
Birkenstock UK http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Harden Shoes http://www.hardenvol3.us/
Asics Kayano http://www.asicsrunningshoes.us/
Toms http://www.toms-shoes.us/
Pandora Bracelet http://www.pandorarings.us/
Pandora Charms http://www.pandora.in.net/
Clarks UK http://www.clarksshoes.org.uk/
Yeezy Supply http://www.yeezy-supply.us/
Coach Purses http://www.coach-bags.us/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppeshoes.us/
Ralph Lauren Canada http://www.polo-ralphlauren.ca/
Goyard http://www.goyardcanada.ca/
Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Jimmy Choo Boots http://www.jimmychooheels.us/
Jordan Canada http://www.jordanshoes.ca/
Yeezy Canada http://www.adidasyeezy.ca/
Coach Handbags http://www.coachbags.us/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
MCM Backpack http://www.mcmbags.us/
Pandora http://www.pandoracanadarings.ca/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.us.org/
Goyard Tote http://www.goyard-bags.us/
A Bathing Ape http://www.bapeshirt.us/
Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlauren-polo.us/
Jordan Shoes http://www.jordan-11.us/
Curry 5 Shoes http://www.curry5shoes.us.org/
Champion Clothing http://www.championhoodie.us.com/
Birkenstock Sale http://www.birkenstocksandalssale.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.org.uk/
Ralph Lauren Dresses http://www.ralph-laurencanada.ca/
Salomon Boots http://www.salomon-boots.us/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydro-flask.us/
Skechers http://www.skechersoutlet.us/
Lebron Shoes http://www.lebron-16.us.org/
Asics Kayano http://www.asicsoutlet.us/
Yeezy 750 http://www.adidasnmdwomens.us/
Longchamp http://www.longchampbags-outlet.us/
Curry 5 Shoes http://www.curry5.ca/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstockuk.org.uk/
Jimmy Choo http://www.jimmy-chooshoes.us/
Air Max 2019 http://www.airmax-2019.us/
Fila Mens Shoes http://www.fila.in.net/
Pandora Charms http://www.pandoracanadas.ca/
Off White http://www.offwhites.us/
ED Hardy Dress http://www.edhardyclothing.us/
Giuseppe Shoes http://www.giuseppeshoes.us.org/
Nike Outlet http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Supreme Sweatshirt http://www.supremehoodie.co.uk/
Bottega Veneta Wallet http://www.bottegavenetas.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven-canada.ca/
Mont Blanc Pen http://www.mont-blancpens.us/
Louboutin Heels http://www.louboutintrainers.co.uk/
Louboutin http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Burberry Shirt http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Ralph Lauren USA http://www.ralphlaurenusa.us/
Fitflop Shoes http://www.fitflopshoes.us/
Bape Shirt http://www.bapehoodie.co.uk/
Fjallraven Kanken http://www.fjallravenkanken.us.com/
Converse All Star http://www.conversecanada.ca/
Air Max http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Bape Hoodie http://www.bapecanada.ca/
Air Max 720 http://www.nikeairmax720.us/
Coach Bags http://www.coachbags.ca/
Champion Clothing http://www.championsweatshirt.us.com/
Jordan Outlet http://www.jordanshoesoutlet.us/
Pandora http://www.pandoraus.us/
Birkenstock http://www.birkenstockoutlet.us/
Skechers Boots http://www.skechersshoes-outlet.us/
Michael Kors http://www.michaelkorspurse.us/
Karen Millen Sale http://www.karenmillendresses.co.uk/
Supreme Clothing http://www.supremes.us.org/
Vans Shoes http://www.vanscanada.ca/
Golden Goose Superstar http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Salvatore Ferragamo http://www.ferragamo.in.net/
Kate Spade Purses http://www.katespade-purses.us.com/
Air Max 2019 http://www.airmax2019.us/
Vibram 5 Fingers http://www.vibram.us.org/
Coach Outlet http://www.coachbagsoutlet.us/
hampion Clothing http://www.championhoodie.co.uk/
KD 10 http://www.kd11.ca/
Balenciagas http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Pandora Bracelet http://www.pandoracanada.ca/
Mulberry Purse http://www.mulberryhandbags.us/
Converse Shoes http://www.converses.us/
Nike http://www.nikecanadashoes.ca/
Birkenstock Canada http://www.birkenstock-canada.ca/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK