=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A sírás, mint egészségünk kulcsa
SZÁMEL SZILVIA
SZÁMEL SZILVIA
- 2017. 03. 08. 13:57

timthumb (12).jpg

 Az sírás az érzelemkifejezés egyik látványos módja és a legtöbb ember életének szerves része. Ha belegondolunk, rengeteg érzelmi állapothoz kapcsolódhat ez a kifejezésmód, hiszen a legtöbben örömünkben, bánatunkban, az együttérzés jeleként, sőt olykor tehetetlenségünkben is hajlamosak vagyunk könnyekre fakadni. Az olvasók is biztosan tapasztalták már, hogy egy kiadós sírás után megkönnyebbültek és távoztak belőlük a kínzó feszültségek. Hogyan lehetséges ez? S vajon tudományosan megalapozott-e az az állítás, mely szerint a sírás feszültség-levezető szerepe miatt pozitív hatással lehet egészségünkre?

 A pityergésnek fontos szerep juthatott már az evolúciós fejlődésünk során is, hiszen az állatvilágban egyedülálló módon csak az ember képes érzelmi alapon könnyeket hullatni. Evolúciós nézőpontok szerint a sírás az emberi kommunikációban betöltött szerepe miatt maradt fenn az évezredek során. Amellett, hogy egyértelműbbé, intenzívebbé teszi az adott érzelem megnyilvánulását valamint észlelését a másik fél részéről, információkkal szolgál szükségleteinkről, esetleges alárendelődésünkről a másikkal szemben, illetve egyfajta segélykérést is kifejez. Ezen nézőpont szerint a sírást az emberi faj túlélését szolgáló megküzdési módnak tekinthetjük. Napjainkban egyre több kutatási eredmény utal arra is, hogy az érzelmi alapú könnyhullatás nem csak a társas kapcsolatok szabályozásában és a veszély elkerülésében segített minket, hanem hozzájárult testi és lelki egészségünk megőrzéséhez – ezzel is növelve túlélési esélyeinket.

Az egészség és sírás kapcsolatának feltételezése elsőként a pszichoanalitikus teóriákban jelent meg. Az analitikusok szerint az emocionális könnyhullatás segít az agresszív energiák semlegesítésében és feszültségeink levezetésében. Valószínűleg innen ered a hétköznapokban is általánosan elfogadott tézis, mely szerint, aki többet sír az egészségesebb, hiszen nem tárolja magában a feszültségeket. Az emocionális sírással kapcsolatban sok kutatás arra keresi a választ, hogy valóban igaz-e a fenti állítás. Szabó Pál, a sírás neves magyarországi kutatója például egy érdekes összefüggésre világít rá, amikor kérdőíves kutatások eredményeit idézi. Ezek szerint egyes pszichoszomatikus betegségek is hatással lehetnek a sírás mennyiségére: így például a nyombélfekélyben és a vastagbélgyulladásban szenvedők kevesebbet sírnak, mint az átlag, sírással szembeni attitűdjük is negatívabb, míg asztmában és egyes bőrbetegségekben szenvedők a sírás viszonylagos hiányáról számolnak be. Mivel pszichoszomatikus betegségek esetében az emocionális feszültségek fizikai tünetekben nyilvánulnak meg, a fenti eredmény alapján akár arra is következtethetünk, hogy a sírás az egyik hatékony módja lehet a belső konfliktusok feldolgozásának, míg elfojtása káros lehet egészségünkre nézve. 

Ezt az elképzelést erősítik amerikai kutatási eredmények is, melyek azt hangsúlyozzák, hogy az emocionális sírás kifejezetten jó hatással van különféle megbetegedésekre, így az ízületi fájdalmakra, allergiára, vagy akár az asztmára is. Ennek hátterében a tudósok szerint a sírás során megjelenő idegrendszeri mechanizmus állhat. Ez a mechanizmus tulajdonképpen azáltal fejti ki jótékony hatásait, hogy „feloldja” a szervezet kóros készenléti állapotát. Többek között ez az idegrendszeri folyamat – melyet szakszóval paraszimpatikus visszacsapásnak neveznek - felel azért is, hogy az érzelmi alapú sírást követően a legtöbben megkönnyebbültséget és felszabadultságot érzünk. 

Érdemes kicsit közelebbről is megnézni a sírás hátterében álló idegrendszeri változásokat. Könnyhullatás során szervezetünk tulajdonképpen készenléti állapotba kerül, tehát szimpatikus idegrendszeri hatások lépnek életbe: például növekszik a szívfrekvencia, izzadni kezdünk és gyorsul a légzés is. Mindezek a jellegzetes stressz-reakció részei. Már csecsemőkorban is - amikor a sírás még a gondozó figyelmének felkeltését szolgálja - szorongáskelő helyzetekhez kapcsolódik ez a viselkedésmód: például a kisgyermek sír, ha édesanyja elhagyja a szobát. Ekkor a sírás még az anyához való kötődés viselkedéses megnyilvánulása, de ez a rendszer felnőttkorban is aktiválódhat stresszel teli, veszélyes helyzetek esetén. Jonathan Rottenberg és munkatársai végeztek laboratóriumi megfigyeléseket síró embereken. Munkájuk során felfigyeltek arra, hogy bár a síró embereken megjelennek a stressz-reakció elemei, mint az izzadás vagy a fokozódó szívritmus, ezzel párhuzamosan azonban önnyugtató hatások is jelentkeznek, például lassul a zokogó emberek légzése. Tehát paraszimpatikus illetve szimpatikus idegrendszeri hatások egyaránt jelen vannak sírás közben. Rottenbergék megfigyeléseinek egyik érdekes pontja a következő volt: az önnyugtatás általában tovább tart, mint a negatív hatások, sőt az önnyugtató testi változások a sírást követően is jelen lehetnek. A kutatók szerint többek között ennek köszönhető, hogy a legtöbben megkönnyebbültséget érzünk a sírást követően, hiszen a párhuzamosan zajló pozitív (paraszimpatikus) változásaink úgymond „legyőzik” a stressz-reakciót. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy egy könnyező ember általában empátiát vált ki a környezetből, így már maga a tény, hogy társaink mellettünk állnak és vigasztalnak, hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a sírást követően – mindezt Rottenbergék eredményei is megerősítik.

Azt, hogy a sírás fontos eszközünk lehet a nehézségekkel való megküzdésben és a feszültségek levezetésében, semmi sem bizonyítja jobban annál, hogy az ember az egyetlen, aki érzelmi alapon képes sírni, az állatvilágban sehol sem találkozhatunk az érzelemkifejezés ezen módjával. Oka van tehát annak, hogy az évezredek során fennmaradt ez a viselkedési mintázat. Napjainkban azonban a társadalom arra nevel minket, hogy pityeregni nem minden helyzetben megengedett. A szociális elvárások arra késztethetik az embereket, hogy inkább elnyomják valós érzelmeinket, és ne engedjék felszínre törni könnyeinket. Ha nem hiszünk a kutatási eredményeknek, akkor higgyünk inkább saját tapasztalatainknak: sírjuk örömünkben, fájdalmunkban, egyedül vagy másokkal, utána érezni fogjuk - ha csak egy kis időre is - hogy megkönnyebbültünk. S ki tudja, talán már érzelmeink szabad kifejezésével is hozzájárulunk testi és lelki egészségünk megőrzéséhez.Forrás:
Bylsma, L., Vingerhoets, A. (2007): Crying and Health: Popular and Scientific Conceptions, Psychological Topics 16 (2), 275-296.
Hasson, O. (2009). Emotional Tears as Biological Signals. Evolutionary Psychology, 7(3) 363-370 
Péley B. (2001). Az evolúciós gondolkodás szerepe a lelki fejlődés modelljeiben. In: Pléh Cs., Csányi V., Bereczkei T. (szerk). Lélek és evolúció. Az evolúciós szemlélet és a pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest
Rottenberg, J., Bylsma, L. M., Vingerhoets, J. J. M. (2008). Is crying beneficial? Current Directions in Psychological Science, 17 (6), 400-404
Szabó P. (1990a). Újabb adatok az emocionális sírásról. Az MPT és a Magyar Pszichofiziológiai és Egészséglélektani Társaság Közleményei, Pszichofiziológiai füzetek, 5.
Szabó P. (1990b). Könnyek: A vízi energia leghatékonyabb formája? Az emocionális sírás titkai. Természet Világa 121, 222-223.

A blogbejegyzést SZÁMEL SZILVIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

cuiju42 - 2019. január 8., Kedd 17:59

salomon boots

oakley eyeglasses

lebron shoes

Yeezy Shoes

lebron james shoes

nike air max

ralph lauren

goyard wallet

jordan retro 11

moncler jacket

hermes belt

moncler coat

nike vapormax

ray ban glasses

nike kd

nike air max 270 men

true religion hoodie

longchamp bag

nike vapormax

moncler coat

yeezy boost

bvlgari sunglasses

curry shoes

true religion outlet

nike huarache

ray ban wayfarer

jimmy choo shoes

nike air max

kate spade outlet

stephen curry shoes

pandora rings

pandora charms

Salomon Shoes

adidas yeezy

air vapormax

moncler

yeezy

moncler sale

nike air max 270

pandora charms

supreme clothing

air max 97

mont blanc pens

moncler jacket womens

ralph lauren polo shirts

yeezy boost 350

fitflop

nike air max 95

ralph lauren

asics running shoes

ecco

ferragamo

barbour

michael kors outlet

adidas ultra boost uncaged

ralph lauren dresses

chrome hearts

under armour shoes

north face

burberry backpack

birkenstock outlet

balenciaga shoes men

pandora jewelry official site

adidas ultra boost

fitflop

supreme jacket

mcm bags

pandora Charms

chrome hearts sunglasses

mbt

harden shoes

kyire 3

nike air max 95

cartier jewelry

Hermes Belts

coach

jordan retro

prada handbags

air max 97 silver bullet

jordan

pandora rings

salomon speedcross 4

fitflop

birkenstock shoes

space jam 11

pandora charms

adidas

asics

kevin durant shoes

balenciaga sneakers

longchamp

air jordan

nike air max 97

mulberry

coach purses

air max 270

lacoste

pandora rings

nike vapormax

nike air vapormax flyknit

red bottom shoes

air max 2018

air max 90

nike vapormax

fenty puma shoes

christian louboutin

mcm bags

ed hardy clothing

huaraches

nike shoes

chrome hearts ring

nike air max 90

yeezy boost

salomon boots

nmd

kate spade purses

skechers shoes

womens north face jacket

Pandora Rings

goyard wallet

air jordan 11 space jam

pandora jewelry

adidas nmd womens

prada shoes

kd 10

michael kors

adidas yeezy

salvatore ferragamo

louboutin shoes

valentino

burberry handbags

burberry shirt

fitflop sandals

christian louboutin shoes

celine

kate spade bags

kyrie


ernestine - 2019. május 17., Péntek 16:53

Converse Sale http://www.converse-uk.co.uk/
Jordan Outlet http://www.jordanshoesoutlet.us/
Fitflops Clearance http://www.fitflopsandals.us/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengoosesneakers.ca/
Bape Hoodie http://www.bapeshirt.us/
Yeezy Canada http://www.adidasyeezy.ca/
Pandora Charms http://www.pandoracanadas.ca/
Suicoke http://www.suicoke.us/
Fila http://www.fila.in.net/
Yeezy Shoes http://www.yeezy-boost.co.uk/
Jimmy Choo Boots http://www.jimmychooheels.us/
Salomon Speedcross 4 http://www.salomons.us/
Hydro Flask 32 OZ http://www.hydro-flask.us/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Kate Spade Outlet http://www.katespadecanada.ca/
New Balance Women http://www.newbalanceshoes.us/
Champion Hoodie http://www.championsweatshirt.us.com/
Vans Shoes http://www.vanscanada.ca/
Supreme Shirt http://www.supremehoodie.co.uk/
Curry 6 http://www.curry5shoes.us.org/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottomshoes.us/
New Jordans http://www.jordanshoes.ca/
Lauren Ralph Lauren http://www.ralph-laurencanada.ca/
Birkenstock Canada http://www.birkenstock-canada.ca/
Longchamp Outlet http://www.longchampbags-outlet.us/
Goyard http://www.goyardcanada.ca/
Nike Air Max 97 http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Mulberry http://www.mulberryhandbags.us/
Coach Crossbody Bags http://www.coachbags.co.uk/
Lebron Shoes http://www.lebron16.ca/
High Top Vans http://www.vansshoesoutlet.us/
hampion Clothing http://www.championhoodie.co.uk/
Skechers Shoes http://www.skechersoutlet.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Coach http://www.coachbags.ca/
Christian Louboutin http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Balenciaga Runners http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Adidas Yeezy http://www.yeezy-supply.us/
Pandora http://www.pandorarings.us/
Supreme Shirt http://www.supreme-canada.ca/
Clarks Boots http://www.clarksshoes.org.uk/
Balenciaga Bags http://www.balenciagas.us/
Yeezy 750 http://www.adidasnmdwomens.us/
North Face Vest http://www.northfacejacket.us.org/
Vans Old Skool http://www.vansoldskool.org.uk/
Asics Shoes http://www.asicsoutlet.us/
Ferragamo Shoes http://www.ferragamo.in.net/
Adidas Shoes Women http://www.adidas-outlet.ca/
Ecco Sandals http://www.eccoshoessandals.us/
Giuseppe Zanotti Heels http://www.giuseppeshoes.us.org/
Adidas http://www.adidascanadashoes.ca/
Birkenstock http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Salvatore Ferragamo http://www.ferragamocanada.ca/
Fila http://www.filashoes.co.uk/
Nike Trainers http://www.airmax-270.co.uk/
Adidas Boost http://www.adidasboost.us/
Nike Shoes http://www.nikeshoxwomen.us/
Red Bottoms http://www.redbottomsshoes.us/
Bvlgari http://www.bvlgaris.us/
A Bathing Ape http://www.bapecanada.ca/
Giuseppe Shoes http://www.giuseppeshoes.us/
Kyrie Irving Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Bape http://www.bape-hoodie.us/
Nike Air More Uptempo http://www.nikeuptempo.us/
Pandora Charms http://www.pandoraofficialsite.us/
Kyrie 4 http://www.kyrie5-shoes.us/
Karen Millen Sale http://www.karen-millen.co.uk/
Off White http://www.offwhites.us/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmy-chooshoes.us/
Fila Sneakers http://www.filacanada.ca/
Air Max 2019 http://www.airmax2019.us/
CK Underwear http://www.calvinklein.org.uk/
Vans Old Skool http://www.vansslipon.us/
Salomon Running Shoes http://www.salomon.in.net/
Supreme Sweatshirt http://www.supremeshirt.us/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagasneakers.us/
Michael Kors Bags http://www.michaelkors-bags.us/
Champion Clothing http://www.championhoodie.us.com/
Mizuno Running Shoes http://www.mizunoshoes.org/
Converse Shoes http://www.converses.us/
Off White Hoodie http://www.off-white.us.org/
Skechers Shoes http://www.skechersshoes-outlet.us/
Pandora Canada http://www.pandoracanada.ca/
Golden Goose Sneakers Sale http://www.goldengoose-shoes.us/
ED Hardy Dress http://www.edhardyclothing.us/
Goyard Wallet http://www.goyard-bags.us/
Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Converse All Star http://www.conversecanada.ca/
Birkenstock http://www.birkenstockuk.org.uk/
Pandora Jewelry http://www.pandora.in.net/
Fjallraven http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Fjallraven Bags http://www.fjallraven.in.net/
Christian Louboutin http://www.redbottoms.us.com/
Ralph Lauren Outlet http://www.polo-ralphlauren.ca/
Fjallraven Bags http://www.fjallraven.us.com/
Michael Kors Handbags http://www.michaelkorspurse.us/
KD 11 http://www.kd11.ca/
Louboutin Shoes http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Birkenstock Sale http://www.birkenstockoutlet.us/
Golden Goose Sneakers Sale http://www.goldengooses.us.org/
Fred Perry T Shirt http://www.fredperry.us.org/
Asics Running Shoes http://www.asicscanada.ca/
Supreme Clothing http://www.supremeclothings.us.com/
James Harden http://www.hardenvol3.us/
Salomon Boots http://www.salomon-boots.us/
Fitflop UK http://www.fitflop.org.uk/
Coach http://www.coachbagsoutlet.us/
Burberry Shirt http://www.burberrybagsuk.co.uk/
KD 11 shoes http://www.kd-11.us.org/
Ralph Lauren http://www.ralphlauren-polo.us/
Nike Canada http://www.nikecanadashoes.ca/
Golden Goose Trainers http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
New Jordans http://www.jordan-11.us/
Pandora Charms http://www.pandoras.us/
Fitflop Sandals http://www.fitflopshoes.us/
Coach Bags http://www.coach-bags.us/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstock-sale.us/
Birkenstock Sale http://www.birkenstocksandalssale.us/
Pandora Rings http://www.pandoraus.us/
Bape Shirt http://www.bape.org.uk/
Mont Blanc Refills http://www.mont-blancpens.us/
Balenciaga Sneakers http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Air Jordan http://www.jordan11.org.uk/
Curry Shoes http://www.curry5.ca/
Ralph Lauren USA http://www.ralphlaurenusa.us/
Adidas Yeezy http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Toms Womens Shoes http://www.toms-shoes.us/
Kate Spade Purses http://www.katespade-purses.us.com/
Balenciagas http://www.balenciagashoes.ca/
MCM Backpack http://www.mcmbags.us/
Kate Spade Bags http://www.katespadebags.ca/
Pandora Bracelet http://www.pandorajewelrystore.us/
Air Max 720 http://www.nikeairmax720.us/
Karen Millen http://www.karenmillendresses.co.uk/
Longchamp Canada http://www.longchamp-canada.ca/
Champion Sweater http://www.champion-canada.ca/
Puma Suede http://www.pumacanada.ca/
Vibram Shoes http://www.vibram.us.org/
Adidas Originals Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
A Bathing Ape http://www.bapehoodie.co.uk/
Longchamp Backpack http://www.longchampbackpack.us/
Lebron 15 http://www.lebron-16.us.org/
Vibram 5 Fingers http://www.vibram-fivefingers.us/
Pandora Bracelet http://www.pandoracanadarings.ca/
Swarovski Jewelry http://www.swarovskijewelry.us/
Nike Shoes http://www.airmax-720.us/
Adidas Stan Smith http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Asics Running Shoes http://www.asicsrunningshoes.us/
Christian Louboutin http://www.louboutintrainers.co.uk/
Karen Millen Outlet http://www.karen-millen.us/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Coach Handbags http://www.coachbags.us/
Fjallraven http://www.fjallraven.us.org/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Nike http://www.nikeairmaxca.ca/
Supreme Hoodie http://www.supremes.us.org/
Yeezy Trainers http://www.yeezytrainers.co.uk/
Air Max 2019 http://www.airmax-2019.us/
Bottega Veneta http://www.bottegavenetas.us/
Cartier http://www.cartier.us.org/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottoms.us/
Fjallraven http://www.fjallraven-canada.ca/
Off White http://www.offwhitecanada.ca/
Fjallraven Kanken Sale http://www.fjallraven.org.uk/


minerva - 2019. május 29., Szerda 23:02

kemba walker

corey dickerson

st louis cardinals

joe flacco

eric berry

dallas stars

pelicans

tampa bay rays

carl hagelin

phillies

phoenix suns

mets

chris sale

la chargers

mike trout

dwayne wade

oregon ducks

new orleans pelicans

eli manning

charles barkley

chargers

new york islanders

sf 49ers

josh rosen

ny giants

manny ramirez

utah jazz

duncan keith

indiana pacers

stephen curry jersey

stephen curry

alabama football

arizona diamondbacks

sixers

denver broncos

washington capitals

kansas city royals

mark ingram

minnesota timberwolves

nicklas backstrom

cavaliers

tampa bay lightning

taylor hall

cheap jerseys

matt martin

jordy nelson

los angeles angels

kansas city chiefs

vegas golden knights

indianapolis colts

lamar jackson

cavs

derrick henry

boston bruins

deshaun watson

henrik zetterberg

san antonio spurs

victor oladipo

zach randolph

raptors

hornet

mark stone

nuggets

76ers

wild hockey

new england patriots

sidney crosby

marcus mariota

lakers jersey

detroit lions

stl blues

syndergaard

islanders

philip rivers

phoenix coyotes

charlotte hornets

minnesota wild

baltimore ravens

az cardinals

willie cauley stein

chris webber

philadelphia 76ers

dallas mavericks

cheap jerseys

pau gasol

denzel valentine

kc royals

marco belinelli

henrik lundqvist

dallas cowboys

fleury

sacramento kings

carmelo anthony

washington caps

christian yelich

cardnials

buccaneers

nets

miami dolphins

red wings

memphis grizzlies

andre iguodala

boston red sox

alex len

demar derozan

gwinnett braves

blackhawks

joel embiid

paul george

lakers

arizona coyotes

connor mcdavid

san francisco 49ers

pistons

blue jays

pittsburgh steelers

carolina panthers

mlb angels

la angels

yankees jersey

ny knicks

lebron jersey

ryan fitzpatrick

steven stamkos

green bay packers

jimmy butler

philadelphia eagles

los angeles rams

chicago bulls

nfl free agency

nick chubb

colt mccoy

jayson tatum

penguins hockey

brian boyle

jersey mike's

kareem hunt

cleveland cavs

desean jackson

miami heat

milwaukee bucks

chicago blackhawks

capitals hockey

miami marlins

jerseys

colin kaepernick

bengals

rockies

rob gronkowski

david price


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK