=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért szeretjük a horrorfilmeket?
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 10. 17:01

sikoly.jpg

 A horrorfilmek körülbelül egyidősek a filmkészítés történetével. A rémtörténetek már jóval korábbról borzongatják az embereket. És vannak, akik boldogak, ha ilyesmikkel ijesztgetik őket. Ők azok, akik lelkesen kezdenek neki egy-egy újabb sorozatnak (legalábbis azokat, amikben zombik, kísértetek és brutális gyilkosságok vannak), várják a horrorfilmek mozis premierjeit, esetleg ezekből figyelemreméltó gyűjteménnyel rendelkeznek otthon. Persze vannak olyanok is, akiket ki lehet kergetni egy-egy jobban sikerült remekművel a világból.   Érdekes kérdés, hogy miért van rá igény, hiszen, amit a képernyőn élvezünk, azt nem valószínű, hogy örömmel várjuk a mindennapjainkba.

 Az emberiség horrorfilmek iránt táplált szeretete azonban a pszichológia figyelmét is felkeltette. Magyarázatára a legkülönfélébb teóriák születnek, amikből most szemezgetünk. A horror műfajába illő, feszültségteremtő filmek kedvelése azért is különös jelenség, hiszen azt hihetnénk, hogy inkább kellemes érzelmeket élnénk meg szívesen, mégis úgy tűnik; már csak a horrorfilmek sikere kapcsán (gondoljunk arra, hogy a pusztán ijesztgetésen és félelemkeltésen alapuló, kis költségvetésű Paranormal Activity milyen népszerű volt). A horrorfilmek kapcsán a legjellemzőbben megélhető érzelem: a félelem, kisebb mértékben az undor, mindkettő evolúciós alapokkal rendelkező, a túléléssel összefüggő alapérzelem. 

A félelemnek három összetevője van: fontos az, hogy mi a kiváltó ok, az emelkedett izgalmi állapot szubjektív megítélése, illetve ennek eredménye: most akkor izgatottak vagyunk, vagy inkább szorongunk? Ez a folyamat megy végbe, ha horrorfilmet nézünk. A horrorfilmek nézése közben megélt distressz reakciók valóságosak, a feszültség hatására a nézők tenyere izzadni kezd, bőrük hőmérséklete lehűl, a vérnyomásuk megemelkedik és izmaik megfeszülnek; hasonlóan az olyan helyzetekhez, amiben a félelemkeltő inger valóság és nem csupán a mesterséges ijesztgetés műve. 

Glenn Sparks kutató azt az álláspontot képviseli, hogy az agyunk még nem alkalmazkodott a technológiai fejlődéshez, így az ősi agyterületek számára a félelmetes ingerekre kiváltott válaszok ugyanazok lesznek, mint hasonló, de valóságos helyzetben. Ez annak ellenére alakul így, hogy tisztában vagyunk vele, a látott jelenetek nem a valóságban történnek meg velünk (és az adott pillanatban nem ránk les a baltás gyilkos vagy egy titokzatos természetfeletti lény). Logikus feltételezésnek tűnik, hiszen korábban, és akár ma is, extrém helyzetekben, az életben maradás kulcsa volt ez a stresszreakció. Érdekes, idetartozó felvetés az is, hogy egy megrendítő, feszültségkeltő horrorfilm megnézése egy tényleges, valóban megtörtént rossz életeseményhez hasonló következményekkel járhat, különösen azokban az esetekben, ha a filmet 14 éves korunk előtt láttuk (egy-egy traumatikus horrorfilm előidézhet rémálmokat, alvászavarokat, és hosszú ideig, akár évekig támad még rossz érzésünk, ha például bohóccal találkozunk (miután kiskorunkban belefutottunk Stephen King: Az című regényének feldolgozásába). 

Cantor szerint a horrorfilmekből eredő félelmeinket éppolyan nehéz kitörölni, mintha tényleg megtörtént volna velünk, véleménye szerint a horrorfilmek ezért a hatásukért, illetve mert emelkedett, fiziológiai stressz szinttel jár, egészségtelennek tekinthetőek. 
 
Más elméletek azt hangsúlyozzák, hogy a horrorfilmek jó lehetőséget kínálnak a mindennapok erőszakos vagy ijesztő eseményeinek feldolgozására. Azonban minden esetben felmerül a kérdés, hogy az erőszakos, ijesztő jelenetek a közönséget is agresszívabbá teszik? (Ez a kérdés minden olyan esetben felmerül, amikor a valóság és a filmkészítők fantáziája összecseng, néha hátborzongató gyilkosságok történnek filmek ihletésében: bár borzalmas bűnesetek megesnek a filmek inspiráló hatása nélkül is). Jó kérdés, az érvekkel és kísérleti bizonyítékokkal alátámasztható az is, hogy a léleknek jót tesz egy horrorfilm, de az is, hogy ellenségesebbek leszünk utána.
 
Az emberek egy része élvezi a magas izgalmi szintet, ők azok, akik nagy valószínűséggel boldogan borzonganak egy-egy horrorfilmen, és ők azok, akik extrém sportokat választanak, vagy imádják a hullámvasutat. Másokat viszont zavarnak váratlan ingerek, és nehezebben is szoknak hozzá. Általában ők azok, akik nem értik, mi a jó horrorfilmekben vagy akár a hullámvasútban. 
 
Úgy tűnik, a férfiak jobban élvezik a horrorfilmeket (sokszor minél ijesztőbb, annál jobban), mint a nők, ebben szerepet játszhat az eltérő nevelés: hiszen a férfiak azok, akiknek bátornak kell lenni, és elégedettséget érezhetnek, ha végignéznek egy-egy ijesztő filmet. Ezzel kapcsolatos az is, hogy a horrorfilmek miért népszerű randifilmek: a nők általában fizikai közelségre vágynak, ha félnek, és olyankor vonzóbbnak is találják őket. A kutatók szerint a nőknek jobban tetszett az adott film, ha nem félős, bátornak mutatkozó partnerük volt, míg a férfiak jobban élvezték, ha a partnerük meg volt ijedve.
 
A feszültségkeltő filmek alatt tapasztalt félelmi szint nemcsak a nézők személyiségétől és biológiai meghatározottságától függ, hanem a filmben felhasznált eszközöktől. Például, a legtöbb horror és thriller ősi hiedelmekhez nyúl vissza, amelyek mélyen gyökerező ősi félelmeket hívnak életre, így sokszor maga a gondolat is hátborzongató (esetenként az alapötlet ijesztőbb, mint maga a film). A technológia és a cselekményszövés technikája remek feltételeket kínál ahhoz, hogy a néző átélhesse a feszültséget. A képi világ, egyes helyszínek, kameramozgások, a zene és a különböző hangok, a képekkel, illetve eseményekkel történő sejtetés vagy késleltetés fontos eszköznek számítanak. 
 
Szóval sokan szeretnek megijedni, szereti ezt az izgatottsággal járó állapotot, és egy jót borzongani. Ha azonban nem vagyunk nagy horrorfilmrajongók, érdemes megkérdezni magunktól, hogy mi az, ami már túl sok nekünk, és a kellemes izgalom helyett rosszul érezzük magunkat; fontos rájönnünk, hogy mi az, ami már nekünk túl sok, és ahelyett, hogy ilyenkor a plafont néznénk mérsékelt érdeklődéssel a képernyő vagy a vászon helyett, inkább válasszunk olyan filmet, ami nem okoz maradandó rémálmokat és rossz érzést. 
 
 
Bár senkinek sem tanácsolom, hogy próbálja ki

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 11:18

n beberapa jelas kekanak-kanakan. Lena ditawarkanini ke 20
Supplier plat besi hitam
Toko besi wf
Toko besi wf
Toko stainless steel
Agen besi cnp
undangan pernikahan akrilik
Supplier Wiremesh
Jual Plat Kapal Besi baja
Toko plat besi hitam
Pabrik besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
Agen besi wf
Agen besi wf
Toko atap spandek
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan bentuk tas
Supplier Besi Pipa Baja Schedule 80
Harga Plat Kapal Besi baja
Agen plat besi hitam
Pabrik besi beton sii
Pabrik besi wf
Pabrik besi wf
Toko baja ringan
Pabrik besi hollow
Toko besi Wf Baja
undangan pernikahan online
Supplier Besi Pipa Baja Schedule 40
Pabrik Plat Kapal Besi baja
Pabrik plat besi hitam
Pabrik besi beton psi Ulir Polos
Distributor besi hollow
Distributor besi hollow
Toko bondek
Toko bondek
undangan pernikahan modern
Supplier Pipa Besi Hitam Medium
Distributor Wiremesh Besi baja
Distributor plat kapal besi baja
Pabrik besi beton perwira
Harga besi hollow
Harga besi hollow
Toko Plat kapal besi baja bki krakatau steel
Toko wiremesh
undangan pernikahan unik dan murah
Supplier Besi Wf
Supplier Wiremesh Besi baja
Harga plat kapal besi baja
Pabrik besi beton PAS
Jual Jaket Parka
Jaket Parka
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan
Pabrik Welded Beam
Pabrik Welded Beam
Jual atap spandek


cora - 2019. február 2., Szombat 11:22

http://www.adidas-chaussure.fr/ basket adidas
http://www.adidas-ultraboost.us.org/ adidas ultra boost
http://www.nikeshoes-outlet.us.org/ nike air max
http://www.geox.us.com/ geox shoes
http://www.skechers-outlet.us.org/ skechers shoes
http://www.chaussures-salomon.fr/ salomon chaussures
http://www.new-balance.us.com/ new balance 574
http://www.nikeairmaxshoes.us.org/ nike outlet
http://www.converses.us.org/ converse outlet
http://www.adidaszxflux.us.org/ adidas zx
http://www.airmax-97.us.org/ nike air max
http://www.chaussurejordan.fr/ jordan chaussure
http://www.ninewest.us.org/ nine west
http://www.adidas-eqt.us.com/ adidas eqt
http://www.salomon-shoes.us.org/ salomon running shoes
http://www.ecco.in.net/ ecco mens shoes
http://www.nikeairmax2019.us.org/ air max 2019
http://www.yeezysupply.us.org/ yeezy
http://www.supreme.com.co/ supreme
http://www.eccoshoesoutlet.us.org/ ecco outlet
http://www.airmax-95.us.org/ air max
http://www.salomons.us.org/ salomon
http://www.ninewestshoes.us.com/ nine west
http://www.stussyclothing.us.com/ stussy outlet
http://www.bose.us.org/ bose wireless speaker
http://www.supreme-clothing.us.org/ supreme hoodie
http://www.pumashoesoutlet.us.org/ puma suede
http://www.adidas-nmd.us.org/ nmd shoes
http://www.adidasshoesoutlet.us.org/ adidas outlet
http://www.nike-airmax2019.us.com/ nike air max
http://www.boseheadphones.us/ bose soundlink mini
http://www.adidassuperstars.us/ adidas shoes
http://www.kd11.us.org/ kd 11
http://www.northfaces.us.org/ north face
http://www.geox.us.org/ geox sneakers
http://www.chaussurefila.fr/ fila femme
http://www.jordan12.us.org/ jordan shoes
http://www.new-balance.fr/ new balance 574
http://www.timberlands.us.org/ timberland outlet
http://www.stussy.com.co/ stussy clothing
http://www.nikebasketballshoes.us.org/ nike basketball
http://www.nmd.in.net/ adidas nmd
http://www.coachbagsoutlet.us.org/ coach handbags
http://www.fjallravenkanken.us.org/ fjallraven kanken
http://www.jordan11shoes.us.org/ air jordan xi
http://www.clarks.in.net/ clarks
http://www.lebron16.us.org/ lebron james shoes
http://www.fjallravens.us.com/ fjallraven backpack
http://www.newbalance574.us.org/ new balance shoes
http://www.nike-chaussure.fr/ air max
http://www.puma.in.net/ puma outlet
http://www.braceletpandoras.fr/ bracelet pandora
http://www.ultraboosts.us.org/ ultra boost uncaged
http://www.converseshoesoutlet.us.org/ converse outlet
http://www.mizuno.in.net/ mizuno running shoes
http://www.yeezy-boost350.us.org/ yeezy shoes
http://www.northfacejacketoutlet.us.com/ north face
http://www.skechersboots.us.org/ skechers shoes
http://www.katespadebags.us.org/ kate spade bags
http://www.nikebasketball.us.com/ nike basketball shoes
http://www.chaussurebalenciaga.fr/ balenciaga femme
http://www.converseblanche.fr/ converse pas cher
http://www.mizunoshoes.us.org/ mizuno shoes
http://www.levis.us.org/ levis outlet
http://www.jordan-4.us.org/ jordan 4
http://www.jordanretro11.us.org/ jordan retro
http://www.katespadepurses.us.org/ kate spade purses
http://www.adidasstansmith.us.org/ adidas originals stan smith
http://www.airmax-270.us.org/ nike air max 270
http://www.vansoldschool.fr/ vans femme
http://www.katespade-handbags.us.org/ kate spade bags
http://www.levis.us.com/ levis
http://www.airmax-90.us.org/ nike air max


fhfghg - 2019. április 3., Szerda 07:45Isha345 - 2019. április 3., Szerda 07:45

Great Article! I read your Article. Thanks for sharing with us.
packers and movers charges in Delhi
home shifting services in Delhi
packers and movers in DelhiGazdag Gyula - 2019. április 12., Péntek 10:19

i mondta, hogy szeretjük. Nem szeretjük.


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK