=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az autizmus
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 17. 11:31

rainman.jpg

 Az autizmus – és annak különböző formái – egyre gyakoribb kórképnek számítanak. Néhány évvel ezelőtt még alig hallottak róla valamit, most pedig  - itt most Angliáról beszélek elsősorban – szinte minden iskolában van egy olyan gyermek, akit autizmussal diagnosztizáltak.

 Ezért is érzem fontosnak, hogy kiemelten foglalkozzunk az autizmussal, több szemszögből, valós példán keresztül mutassuk be, hogy valójában mit is takar ez a fogalom.

„Az autizmus egy nagyon nagy kontinuum, ami a nagyon súlyostól, amikor a gyermek non-verbális marad, egészen a zseniális tudósokig és mérnökökig terjed.” (Temple Grandin)

A fogalmat először Leo Kanner használta 1943-ban, miután az általa vizsgált gyerekek között felfedezett 11-et, akiknek a tünetei szinte teljesen megegyeztek. Főbb tüneteknek a beszéd rendellenességét, a kapcsolatteremtés zavarát, az egyformaságra törekvést és a repetitív cselekvéseket, tevékenységeket jelölte meg, ill. felismerte, hogy a tünetek 3 éves kor előtt megjelennek.

Hans Asperger 1944-es doktori disszertációjában ismertette azon 4 fiú esetét, akik elég szokatlan kognitív, szociális és nyelvi képességekkel rendelkeztek. Ő ezt egyfajta személyiségzavarként értékelte, „autisztikus pszihopátiának” tulajdonítva. Mind a két kutató hasonló tünetekkel illette ezt a kórképet, de mind Európában, mind az USÁ-ban figyelmen kívül hagyták az állításaikat mintegy 30 évig.

A '60-as évek végén Rutter határozta meg azt a három területet, ahol a főbb tünetek jelentkeznek, és amelyek végleg elkülönítették az autizmust más kórképektől. Ezek a következők:

 • a társas, szociális kapcsolatok kialakításának hiánya
 • nyelvi problémák (kommunikáció nehézsége, beszédmegértési zavar)
 • repetitív, kényszeres magatartás és viselkedésformák


A részletes definíciót és leírást ebben a szócikkben ill. ezen az oldalon találja meg a kedves Olvasó, az angol változatot pedig itt. Ezt egyetlen fogalommal egészíteném még ki, ezzel lesz teljes a kép: High-Functioning Autism (HFA) azaz olyan autisták, akik magasabban funkcionálnak legalább egy, vagy több területen. Elkülönítik valamelyest az Asperger-szindrómától, de jelenleg is vita tárgyát képezi a kutatók között, hogy milyen mértékben térnek el egymástól, ha egyáltalán azonosítani lehet a konkrét különbségeket.

„Napjainkra az autizmusról mint spektrum zavarról gondolkodunk. Azaz, a fejlõdési zavart egy spektrum mentén képzelhetjük el, amely a súlyos, mély értelmi sérüléssel élő esetektől az egészen enyhe, jól beszélő, jó képességû érintettekig terjed. Megjelenési formái tehát igen változatosak lehetnek az autizmussal élő emberek személyiségének, értelmi képességeinek, autizmusuk súlyosságának, valamint az őket érő környezeti hatások különbözőségeinek függvényében.” (autizmus.hu)

Asperger-szindróma

Az autisztikus spektrumon belül leggyakrabban az Asperger-szindrómával találkozunk., ezért érdemes külön kiemelni. A szociális készségek, empátia hiánya, ill. egy bizonyos terület iránti fokozott érdeklődés és egyoldalú kommunikáció jellemzik azokat az embereket, akiket Asperger-szindrómával diagnosztizálnak.

„Azoknak, akiknek Asperger-szindrómájuk van, egészen másképpen észlelik a világot. Minket furcsának és rejtélyesnek gondolnak. Miért mondunk sok mindent, amit nem gondolunk komolyan? Miért leszünk türelmetlenek és unottak, ha valaki, akinek Asperger-szindrómája van hosszan mesél a répák különböző fajtáiról, vagy a bolygók mozgásáról? Miért foglalkozunk a társadalmi hierarchiával – miért nem kezelünk mindenkit egyformán? Miért ilyen bonyolultak az érzelmi kapcsolataink?” (Lorna Wing) 

Lorna Wing használta először az Asperger-szindróma kifejezést egy 1981-es publikációjában. Ez az autizmus leggyakrabban előforduló típusa, 1983-ban munkatársával együtt a következő főbb tüneteket állapították meg:

 • az empátia hiánya
 • naiv, nem-megfelelő, egyoldalú interakció
 • a baráti kapcsolatokat kialakítani kevésbé képes, vagy képtelen
 • tudálékos, ismétlődő beszéd
 • szegényes metakommunikáció
 • intenzív érdeklődés néhány téma iránt
 • ügyetlen mozgás


A tünetlista nem teljes, csupán egy irányvonal, hiszen minden embernél máshogy nyilvánulhatnak meg a tünetek, lehet több és lehet kevesebb. Hogy ez a valóságban hogyan néz ki, vagy hogyan kezdődik, hogyan ismerhető fel? Erről leginkább azok a szülők tudnak mesélni, akiknek a gyermekük érintett. 

A következő idézet egy édesanya, Soproni Emőke által írt Autizmusmesékből származik. 

„Picike volt, hatalmas göndör szőke hajjal. Nekiment mindennek. Fejjel… Bumm, ajtófélfa. Bumm, a szekrény…

Már akkor kezdődött. Amit lehetett, kipárnáztunk. Nagyon pici lakás volt, kész művészet volt mozogni benne. Az ágy a falra felcsukható fajta, de nem szerettem felállítani, mert rettegtem, hogy mi lenne, ha a hatalmas vas ágykeret rázuhanna a gyerekekre
.

Szóval igen. Akkor elkezdődött. Párnáztunk és sarokvédőztünk. Ez már nem kell. Az utcán még kéne. Sokszor kicsit elbambul. Tudja, meglát valamit és nekimegy egy beton virágcserépnek. Miért, ez érthető, nem? Ha magával szembejönne egy szárnyas zebra az utcán, rajta egy rózsaszín plüssruhás kerti törpével, szerintem maga is nekimenne az első hirdetőoszlopnak. Na, hát neki egy bringa kereke is ilyen. Ezért fogja a kezünket még mindig, bárhova megyünk.

Nem állítjuk meg sosem a meséket, amikor nézünk valamit. Nem szabad, mert akkor neki megszakad a vonal. Elölről kell kezdenie, úgy érzi. Ideges lesz. Szóval pisiszünetben megy a film tovább, aztán visszatekerjük. A fogmosás. Na, az egy izgalmas pont. Határozott sorrendben kell történnie. Először a nővére megy, aztán ő. Fordítva nem jó. Ha fordítva történik, akkor nagyon-nagyon rosszul indul a reggel. Olyan érzés ez neki, mint amikor kavics megy a cipőnkbe, és nem tudjuk kivenni. Vagy mikor nem a kedvenc bögrénkből isszuk a kávét, és olyan hülye lesz az egész nap tőle.
” 

(Soproni Emőke, Autizmusmesék).

Ki tudjon róla, hogyan mondjuk el?

A kérdést árnyalja, hogy milyen kultúrában élünk. Nyilván más a fogadtatása egy ilyen diagnózisnak Magyarországon, és más az USÁ-ban. Gyerekekről beszélünk, tehát fontos a szülők, tanárok és a kortársak hozzáállása is. 1996-ban Carol Gray kidolgozott egy „Hatodik érzék” nevezetű programot, amelyben példákon, saját élményen keresztül mutatja be például egy osztály tagjainak, hogy mit érezhet az osztálytársuk, aki autista. Ez fokozza a megértést, elfogadást és megelőzheti a kirekesztést.

Különleges, nem rosszabb

A szociális és viselkedésbeli hiányosságok mellett azonban nem szabad elfelejtenünk, milyen különleges értékekekkel rendelkeznek azok az emberek és családjaik (gyerekek, felnőttek), akik az autizmus valamelyik típusával élnek együtt. 
Bizonyos területeken rendkívüli eredményeket érhetnek el – legyen az tudomány, vagy művészet, Tony Attwood szerint a társadalmunk sokat profitálna abból, ha az autisták nagyobb elismerést és támogatást kapnának. Elég gyakori a mérnöki pálya választása (Baron-Cohen és mtsai. 1997) az autisták körében, de ezen kívül sikeresek lehetnek például rendőrként – mivel elég erős az igazságérzetük, vagy olyan munkakörben, ahol állatokkal foglalkozhatnak (lásd Dr. Temple Grandin), vagy akár időseknek segítenek. Igazság szerint személyiségtől és fejlettségtől függően nagyon változatos és teljes életet élhetnek.

Hosszabb távon

Megállapították, hogy azoknál, akik később önálló életet tudtak élni, a következő faktorok voltak jelen:

 • egy mentor – tanár, szülő, szakember – aki megérti az egyénben zajló folyamatokat, tanácsot ad, inspirál
 • egy partner, aki támaszt nyújt és elkötelezett
 • munkahelyi sikerek
 • a saját erősségeik és gyengeségeik megértése, tudva, hogy vannak olyan tulajdonságaik, amelyeket mások csodálnak
 • természetes fejlődés, felépülés, akár évtizedekkel megkésett, de kialakuló szocializáció


Nagyon sok terület vár még megértésre, felfedezére. A cél az, hogy a társadalom is jobban megismerje, mit is jelent az autizmussal együtt élni, mivel jár ez, és hogyan lehet segíteni. Attwood szerint a társadalmunk nagyon unalams és steril lenne, ha nem élnének benne Asperger-szindrómás emberek.

Források:

Attwood, T. (1998): Asperger's syndrome: A Guide for Parents and Professionals. Jessica Kingsley Pub.
www.autizmus.hu
www.esoember.hu
www.nostenyek.com

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

yaling45 - 2019. január 23., Szerda 11:37

http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.huaraches.us.com/ huarache shoes
http://www.nikekdshoes.us.com/ kd 9
http://www.pandorauk.us.com/ pandora
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock sale
http://www.james-hardenshoes.us.com/ james harden
http://www.nike-airmax270.us.com/ air max
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ polo ralph lauren
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 2018
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino heels
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler coat
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora charms
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora jewelry
http://www.air-max-270.us.com/ nike air max 270 women
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ nike kyrie
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo shoes
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ ralph lauren polo shirts
http://www.adidasyeezy-350.us.com/ yeezy boost 350
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ air max 2018
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock sale
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ vapormax
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon xa pro 3d
http://www.burberrys.org.uk/ burberry handbags
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier bracelet
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflop sale
http://www.airmax270.co.uk/ off white nike
http://www.asics--shoes.us.com/ asics mens running shoes
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora,pandora charms
http://www.goyardbag.us.com/ goyard tote
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ polo ralph lauren outlet
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour outlet
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade bags
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga shoes
http://www.air-max-95.us.com/ nike air max 95
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry sale
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Wallets
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.jordan--11.us.com/ jordan
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy shirt
http://www.nike--vapormax.us.com/ nike vapormax
http://www.curry4-shoes.us.com/ curry 4 shoes
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler coat
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora rings
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora Bracelet
http://www.kyrie-4.us.com/ kyire 3
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflop sale
http://www.vapormaxs.us.com/ air vapormax
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp backpack
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban prescription sunglasses
http://www.air-max-97.us.com/ nike air max 97
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme shirt
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ nmd
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste shirts
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler jacket
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley glasses
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors outlet
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon shoes
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon Speedcross 3
http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ yeezy shoes
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ louboutin
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach wallet
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade
http://www.longchampbag.us.com/ longchamp le pliage
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ salvatore
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts jewelry
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard wallet
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas superstar
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan 11 space jam
http://www.true--religion.us.com/ true religion jeans for women
http://www.mcms.us.com/ mcm handbags
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry
http://www.asicss.us.com/ asics running shoes
http://www.prada--handbags.us.com/ prada bags
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ womens north face jacket
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora bracelet
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ red bottoms
http://www.airmax-2018.us.com/ air max
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike outlet
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ adidas originals ultra boost
http://www.nikeairmax270.org.uk/ nike air max 97
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes
http://www.northface-jacket.us.com/ north face outlet
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ yeezy boost 350
http://www.pumarihannafenty.us.com/ fenty puma shoes
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ yeezy boost
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora Charms
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon xa pro 3d
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ ralph lauren dresses
http://www.redbottom--shoes.us.com/ red bottoms
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry outlet
http://www.celines.us.com/ celine handbags
http://www.prada--bags.us.com/ prada
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion jeans
http://www.nikeairmax97.co.uk/ air max 97
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade purses
http://www.nike-huaraches.us.com/ huarache shoes
http://www.coach--bags.us.com/ coach purses
http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max 2018
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme jacket
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan 11
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ curry 4 shoes
http://www.airmax95.co.uk/ air max 95
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike air max 90
http://www.michael-kors-bags.us.com/ mk handbags
http://www.ultra--boost.us.com/ ultra boost
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.kd10-shoes.us.com/ kd shoes
http://www.jordan11.co.uk/ air jordan
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron 14
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore
http://www.bvlgaris.us.com/ bvlgari sunglasses
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler coat
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ kevin durant shoes
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket womens
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts clothing
http://www.under-armour-shoes.us.com/ stephen curry shoes
http://www.monclers.uk/ moncler coat
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora bracelet
http://www.nikelebron15.us.com/ lebron shoes
http://www.nikeairmax-95.us.com/ nike air max 95
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ adidas originals nmd
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflop sale
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Yeezy Boost 350 V2
http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflops clearance
http://www.mbts.us.com/ mbt mens shoes
http://www.air-max-90.us.com/ air max 90
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora rings
http://www.nikeairmax-97.us.com/ air max 97 gold
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga sneakers
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ jordan 11brooklyn - 2019. május 30., Csütörtök 03:20

http://philiprivers.wholesale-nfljerseys.us/ philip rivers
http://coltmccoy.nflshop-jerseys.us/ colt mccoy
http://hornet.nbajerseysshop.us/ hornet
http://kyrieirving.nbajerseys-store.us/ kyrie irving
http://predatorshockey.nhljerseysshop.us/ predators hockey
http://elimanning.wholesale-nfljerseys.us/ eli manning
http://columbusbluejackets.nhl-shop.us/ columbus blue jackets
http://johnnygaudreau.nhljerseysshop.us/ johnny gaudreau
http://birminghambarons.cheapmlbshop.us/ birmingham barons
http://williecauleystein.nbajerseysshop.us/ willie cauley stein
http://detroitlions.wholesale-nfljerseys.us/ detroit lions
http://barrybonds.cheapmlbshop.us/ barry bonds
http://jeffskinner.nhljerseysshop.us/ jeff skinner
http://amedrosario.cheapmlbshop.us/ amed rosario
http://anaheimducks.nhl-shop.us/ anaheim ducks
http://russellwilson.nflshop-jerseys.us/ russell wilson
http://duckshockey.nhl-shop.us/ ducks hockey
http://derozan.nbajerseysshop.us/ derozan
http://phoenixcoyotes.nhljerseysshop.us/ phoenix coyotes
http://anthonydavis.nbajerseys-store.us/ anthony davis
http://washingtonredskins.nflshop-jerseys.us/ washington redskins
http://cardnials.cheapmlbshop.us/ cardnials
http://derekjeter.mlbjerseys-shop.us/ derek jeter
http://stlblues.nhljerseysshop.us/ stl blues
http://piratesbaseball.cheapmlbshop.us/ pirates baseball
http://losangeleschargers.nflshop-jerseys.us/ los angeles chargers
http://newyorkknicks.nbajerseys-store.us/ new york knicks
http://tennesseetitans.wholesale-nfljerseys.us/ tennessee titans
http://mets.mlbjerseys-shop.us/ mets
http://utahjazz.nbajerseysshop.us/ utah jazz
http://alexanderovechkin.nhljerseysshop.us/ alexander ovechkin
http://texasrangers.mlbjerseys-shop.us/ texas rangers
http://grandrapidsgriffins.nhljerseysshop.us/ grand rapids griffins
http://rangershockey.nhljerseysshop.us/ rangers hockey
http://manchesterunitedjersey.cheapmlbshop.us/ manchester united jersey
http://philadelphia76ers.nbajerseysshop.us/ philadelphia 76ers
http://alabamafootball.wholesale-nfljerseys.us/ alabama football
http://baltimoreorioles.mlbjerseys-shop.us/ baltimore orioles
http://washingtoncapitals.nhl-shop.us/ washington capitals
http://bluejays.mlbjerseys-shop.us/ blue jays
http://miamiheatjersey.nbajerseysshop.us/ miami heat jersey
http://taylorhall.nhljerseysshop.us/ taylor hall
http://jets.nflshop-jerseys.us/ jets
http://losangelesangelsofanaheim.cheapmlbshop.us/ los angeles angels
http://henriklundqvist.nhljerseysshop.us/ henrik lundqvist
http://kcchiefs.wholesale-nfljerseys.us/ kc chiefs
http://patriots.wholesale-nfljerseys.us/ patriots
http://oregonducks.wholesale-nfljerseys.us/ oregon ducks
http://jamesvanriemsdyk.nhljerseysshop.us/ james van riemsdyk
http://charliecoyle.nhljerseysshop.us/ charlie coyle
http://didigregorius.cheapmlbshop.us/ didi gregorius
http://spurs.nbajerseys-store.us/ spurs
http://kcroyals.wholesale-nfljerseys.us/ kc royals
http://floridamarlins.cheapmlbshop.us/ florida marlins
http://brooklynnets.nbajerseysshop.us/ brooklyn nets
http://denzelvalentine.nbajerseysshop.us/ denzel valentine
http://baltimoreravens.nflshop-jerseys.us/ baltimore ravens
http://coyoteshockey.nhljerseysshop.us/ coyotes hockey
http://floridapanthers.nhl-shop.us/ florida panthers
http://clevelandcavaliers.nbajerseys-store.us/ cleveland cavaliers
http://losangelesdodgers.mlbjerseys-shop.us/ los angeles dodgers
http://duncankeith.nhljerseysshop.us/ duncan keith
http://jamesharden.nbajerseysshop.us/ james harden
http://mattryan.nflshop-jerseys.us/ matt ryan
http://providencebruins.nhljerseysshop.us/ providence bruins
http://kareemhunt.wholesale-nfljerseys.us/ kareem hunt
http://49ers.wholesale-nfljerseys.us/ 49ers
http://redsoxjersey.cheapmlbshop.us/ red sox jersey
http://pittsburghpenguins.nhl-shop.us/ pittsburgh penguins
http://memphisgrizzlies.nbajerseys-store.us/ memphis grizzlies
http://antoniobrown.nflshop-jerseys.us/ antonio brown
http://coloradorockies.mlbjerseys-shop.us/ colorado rockies
http://bucks.nbajerseys-store.us/ bucks
http://diamondbacks.mlbjerseys-shop.us/ diamondbacks
http://detroitredwings.nhl-shop.us/ detroit red wings
http://sfgiantsschedule.mlbjerseys-shop.us/ sf giants schedule
http://blakegriffin.nbajerseys-store.us/ blake griffin
http://lebronjersey.nbajerseysshop.us/ lebron jersey
http://shinsoochoo.cheapmlbshop.us/ shin soo choo
http://carolinapanthers.nflshop-jerseys.us/ carolina panthers
http://miamimarlins.mlbjerseys-shop.us/ miami marlins
http://allenhurns.wholesale-nfljerseys.us/ allen hurns
http://minnesotatwins.cheapmlbshop.us/ minnesota twins
http://sfgiants.mlbjerseys-shop.us/ sf giants
http://michaeljordanjersey.nbajerseysshop.us/ michael jordan jersey
http://brianboyle.nhljerseysshop.us/ brian boyle
http://penguinshockey.nhljerseysshop.us/ penguins hockey
http://houstontexans.wholesale-nfljerseys.us/ houston texans
http://cincinnatibengals.nflshop-jerseys.us/ cincinnati bengals
http://dallasmavericks.nbajerseys-store.us/ dallas mavericks
http://stlcardinals.mlbjerseys-shop.us/ stl cardinals
http://detroittigers.mlbjerseys-shop.us/ detroit tigers
http://chicagoblackhawks.nhl-shop.us/ chicago blackhawks
http://newyorkrangers.nhl-shop.us/ new york rangers
http://miamidolphins.wholesale-nfljerseys.us/ miami dolphins
http://mntwins.mlbjerseys-shop.us/ mn twins
http://matszuccarello.nhljerseysshop.us/ mats zuccarello
http://braves.mlbjerseys-shop.us/ braves
http://torontobluejays.cheapmlbshop.us/ toronto blue jays
http://melvingordon.wholesale-nfljerseys.us/ melvin gordon
http://arizonacardinals.nflshop-jerseys.us/ arizona cardinals
http://marcobelinelli.nbajerseysshop.us/ marco belinelli
http://panthers.nflshop-jerseys.us/ panthers
http://lebronjameslakers.nbajerseysshop.us/ lebron james lakers
http://orlandomagic.nbajerseysshop.us/ orlando magic
http://denvernuggets.nbajerseys-store.us/ denver nuggets
http://ohiostatefootball.wholesale-nfljerseys.us/ ohio state football
http://bakermayfield.nflshop-jerseys.us/ baker mayfield
http://aarondonald.wholesale-nfljerseys.us/ aaron donald
http://bengals.nflshop-jerseys.us/ bengals
http://dirknowitzki.nbajerseys-store.us/ dirk nowitzki
http://denverbroncos.wholesale-nfljerseys.us/ denver broncos
http://zachrandolph.nbajerseysshop.us/ zach randolph
http://sixers.nbajerseys-store.us/ sixers
http://odellbeckhamjr.nflshop-jerseys.us/ odell beckham jr
http://demarcuscousins.nbajerseysshop.us/ demarcus cousins
http://miketroutangels.cheapmlbshop.us/ mike trout angels
http://oklahomastatefootball.nflshop-jerseys.us/ oklahoma state football
http://jaredgoff.wholesale-nfljerseys.us/ jared goff
http://losangelesrams.nflshop-jerseys.us/ los angeles rams
http://drewbrees.nflshop-jerseys.us/ drew brees
http://knicks.nbajerseys-store.us/ knicks
http://peytonmanning.wholesale-nfljerseys.us/ peyton manning
http://sacramentokings.nbajerseys-store.us/ sacramento kings
http://chriskunitz.nhljerseysshop.us/ chris kunitz
http://adamduvall.cheapmlbshop.us/ adam duvall
http://michaelmoore.nhl-shop.us/ michael moore
http://alexlen.nbajerseysshop.us/ alex len
http://benbishop.nhljerseysshop.us/ ben bishop
http://charlieculberson.cheapmlbshop.us/ charlie culberson
http://wildhockey.nhljerseysshop.us/ wild hockey
http://richardsherman.nflshop-jerseys.us/ richard sherman
http://stephencurry.nbajerseys-store.us/ stephen curry
http://cheapjerseys.cheapmlbshop.us/ cheap jerseys
http://giannisantetokounmpo.nbajerseys-store.us/ giannis antetokounmpo
http://iowahawkeyes.wholesale-nfljerseys.us/ iowa hawkeyes
http://montrealcanadiens.nhl-shop.us/ montreal canadiens
http://reubenfoster.wholesale-nfljerseys.us/ reuben foster
http://mlbcom.cheapmlbshop.us/ mlb com
http://zachparise.nhljerseysshop.us/ zach parise
http://jamiebenn.nhl-shop.us/ jamie benn
http://jeremylin.nbajerseysshop.us/ jeremy lin
http://philliesbaseball.cheapmlbshop.us/ phillies baseball
http://demarderozan.nbajerseys-store.us/ demar derozan
http://robgronkowski.nflshop-jerseys.us/ rob gronkowski
http://clintfrazier.cheapmlbshop.us/ clint frazier
http://devinbooker.nbajerseys-store.us/ devin booker
http://lebronjameslakersjersey.nbajerseysshop.us/ lebron james lakers jersey
http://deseanjackson.nflshop-jerseys.us/ desean jackson
http://mikenapoli.cheapmlbshop.us/ mike napoli


brooklyn - 2019. május 31., Péntek 03:45

lebron james jersey

anaheim angels

utah jazz

mlb com

jersey girl

evgeny kuznetsov

baltimore ravens

knicks

chris sale

detroit lions

panthers

angels baseball

chargers

ny jets

cubs schedule

larry fitzgerald

new york islanders

andre iguodala

nfl free agency

zach parise

clayton kershaw

pistons

josh donaldson

tampa lightning

russell wilson

colorado avalanche

new york jets

philadelphia phillies

ryan fitzpatrick

antonio brown

phoenix suns

alex smith

canucks

dwight howard

mark teixeira

andrew miller

avery bradley

carl hagelin

la dodgers

cincinnati bengals

az cardinals

milwaukee brewers

erik karlsson

alabama football

washington capitals

arizona cardinals

demarcus cousins

astros

birmingham barons

new york yankees

buccaneers

cal ripken

chicago bulls

dodgers jersey

kobe bryant

boston red sox

kobe bryant jersey

maple leafs

devante smith pelly

tony parker

colts

ovechkin

dallas mavericks

sf 49ers

kc royals

peyton manning

ny giants

jalen ramsey

clint frazier

christian villanueva

diamondbacks

oilers

johnny gaudreau

richard sherman

hornet

randolph

los angeles angels

eli manning

san jose sharks

charlie coyle

carolina hurricanes

jimmy butler

sj sharks

minnesota timberwolves

rams

deshaun watson

pittsburgh steelers

derozan

lebron james lakers

los angeles chargers

providence bruins

chris kunitz

boston bruins

didi gregorius

washington redskins

marcus smart

john wall

houston rockets

los angeles lakers

aaron rodgers

lonzo ball

nfl

manny ramirez

shaquille o neal

pirates baseball

nets

stephen curry

mlb angels

klay thompson

cleveland cavs

barry bonds

la kings

gwinnett braves

dwayne wade

ny mets

bulls

golden state warriors

demar derozan

miami dolphins

kyrie irving

bucs

tom brady

ny yankees

stephen curry jersey

oregon ducks

lebron jersey

celtics

patriots

new york rangers

vancouver canucks

los angeles dodgers

cleveland browns

charles barkley

miami marlins

kansas city royals

cavs

bryce harper

wild hockey

bills

tennessee titans

mlb

anthony davis

brandon marshall

clay matthews

oklahoma state football

rangers hockey

vegas golden knights

michael jordan jersey

brad marchand

new orleans pelicans


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK