=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A várandósság pszichológiája - avagy hogyan éli meg egy apa a terhesség időszakát?
KOROM ANDREA
KOROM ANDREA
- 2017. 03. 17. 12:06

pocak.jpg

 Egy nő életében a várandósság talán a legszebb és a legboldogabb időszak. A fogantatás pillanatától a születésig a magzat benne fejlődik, vele együtt lélegzik, és érzi minden egyes mozdulatát. Nagyon bensőséges és meghitt időszak ez egy kismama számára. De vajon hogyan éli meg ezt az időszakot egy leendő apa?

 Az apák számára a terhesség időszaka más, mint a várandós anyáknak, hiszen ők még sincsenek olyan szoros kapcsolatban a gyermekkel, mint párjuk. A állandó kapcsolatért, a saját részükért és feladatukért tenniük kell folyamatosan. Sokszor érzik úgy, hogy ők ebből az egész folyamatból kimaradnak, háttérbe szorulnak, hiszen nem aktív résztvevői a magzat kihordásának. És az az igazság, hogy előfordul nem egyszer, hogy ez az érzésük valóban megállja a helyét, és periférikus helyzetbe kerülnek. Ilyenkor féltékenyek az anya-gyermek kapcsolatra, annak bensőségességére, és arra, hogy mindezt ők nem élhetik át. 

 
Egy gyermek várása a férfiakban is elindít bizonyos folyamatokat, érzelmeik intenzívvé válnak. Új szerepkörbe lépnek, hiszen átveszik saját édesapjuk szerepét, aki immár már nagypapa lesz, tehát egy generációváltás is történik ez idő alatt. Ilyenkor a férfi átértékeli saját múltját, gyermekkorát, szüleivel való kapcsolatát. Akad néhány olyan férfi, aki ilyenkor saját önképét is újraszervezi annak érdekében, hogy a belső kapcsolatait újra tudja értékelni. Maga az apává válás folyamata álmokban, álmodozásokban és a tudatos emlékezés szintjén zajlik le a legtöbb esetben, De olykor a valóságban is megtörténik az apával, vagy egy mentorral. Vannak olyan apák, akik meg tudják ragadni ezen tapasztalatok tanulságát és a velük járó érzelmeket, viszont vannak, akik mindezt elutasítják, és nem helyeznek akkora hangsúlyt a gondolkodásra, inkább a cselekvés élvez náluk prioritást.
 
Nem túl sok tanulmány készült ebben a témában, de néhány azért rendelkezésre áll. Ilyen például Gerzi és Berman tanulmánya. Ők két csoportot hasonlítottak össze: az egyik csoport a várandós apáké volt, a másik a házas, ám gyermektelen férfiak csoportja. Mindkét csoportban ugyanannyi, azaz 51 fő volt. Megfigyelték, hogy a várandós apák csoportja jóval nagyobb mértékű szorongást és feszültséget mutatott, mint a másik csoport, valamint a projektív teszteken – egy ilyen teszten a megfigyelt személynek egy jelentés nélküli ingeregyüttesnek kell jelentést adnia; ez egy szakember számára nagyon sok mindent el tud árulni – nagyobb érdeklődést mutattak például az ödipális témák és a függési igények iránt, és többször előfordult, hogy a gyermeket egy fiatalabb testvér pozíciójával azonosították, akit irigyelnek,  tehát testvérféltékenységről is beszélhetünk esetükben. A páros készített néhány mélyinterjút is a várandós apák körében, és ezek azt mutatták, hogy vannak, akikben bizony ellentétes érzelmek vannak jelen: kasztrációs félelem, gyerekes fantáziák, erőteljes elhárítás, feminin azonosulás.
 
Az apákban is lezajlanak tehát különféle folyamatok és érzelmek a gyermekvárás időszakában. Ilyen lehet még például a tehetetlen harag. Ezt az érzést azért érezhetik, mert úgy élik meg, hogy ők semmit sem tehetnek ebben a folyamatban, nem rendelkeznek nagy befolyásoló erővel, tehát tehetetlenek. De ezt az érzést is lehet enyhíteni, csillapítani. Vannak olyan párok, akik például „munkamegosztást” alkalmaznak: a nő feladata az, hogy 9 hónapon át kihordja, majd megszülje a gyermeket, a férfi feladat pedig az, hogy az összes mentális munkát magára vállalja - mentesítve így a nőt a szorongástól. Néha azonban ez az átvállalás tükrözheti a férfiak túlságos aggodalmait is.
 
És vannak sajnos olyan esetek is, amikor az apa annyira nem tudja elfogadni a perifériára való kerülést, hogy erőszakhoz folyamodik. Természetesen ez egy nagyon szélsőséges és elítélendő szituáció. A férfi így próbálja csillapítani szorongását és belső frusztráltságát, ám talán mindannyian egyet érhetünk abban, hogy nem ez a legmegfelelőbb formája ennek. Így próbálja meg a magzatra irányuló figyelmet magára fordítani, és a középpontba kerülni, hogy az összes törődés rá összpontosuljon. A terhesség alatt elkövetett erőszak nagyon gyakran vezet vetéléshez vagy koraszüléshez, és előzménye lehet a csecsemőgyilkosságnak és a gyermekbántalmazásnak. 
 
Mint láthatjuk, a férfiak tehát másképp élik meg ezt az időszakot, mint a nők. Fontos, hogy ők is megtalálják a saját helyüket, és kialakítsák a saját szerepüket a terhesség időszakában, hiszen egy gyermek életében az apa is ugyanolyan fontos és meghatározó, mint az anya. Ha a gyermeket váró párok életében harmónia és béke van, és az apa nem érzi úgy, hogy őt ebből az egészből kizárják, és nélküle zajlik le a várandósság időszaka, akkor nem fogunk olyan szélsőséges esetekkel találkozni, mint például a bántalmazás. Törekedni kell tehát az ideális gyermekvárás állapotára, hiszen az a legfontosabb, hogy az anyaméhben fejlődő gyermek egy nyugodt és békés kis világba érkezzen meg és élete boldog és kiegyensúlyozott legyen. Ezt kell mindenkor szem előtt tartani mind az anyának, mind az apának egyaránt.
 

Forrás:  Joan Raphael-Leff:  Más-állapot  A várandósság pszichológiája (Háttér Kiadó, Budapest)

A blogbejegyzést KOROM ANDREA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 10:55

njadi mendesak semua siap untuk menembak pakaian hitini ke 14
pabrik plat stainless ss304
pabrik plat stainless ss310
pabrik round bar besi aisi 440s45c
pabrik round bar scm440
pabrik steel rail
pabrik steel sheet pile
pusat astm a283 c
pusat pipa boiler
pusat plat abrex 400
pusat plat asme516 grade70
pusat plat astm a285 c
Toko Atap Spandek
Toko Atap Spandek
Distributor atap spandek
Distributor besi siku
undangan pernikahan klasik
Jual Plat Kapal Bki Krakatau Steel
Jual Besi Wf Baja
Toko sch 40
Jual besi beton krakatau steel ks
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan
Agen Atap Spandek
Agen Atap Spandek
Distributor baja ringan
Distributor Plat besi plat kapal
undangan pernikahan aneh
Jual Jual Besi Siku Baja
Harga Besi Wf Baja
Agen sch 40
Jual besi beton jcac
Pabrik Atap Spandek
Pabrik Atap Spandek
Distributor bondek
Distributor besi h beam baja
undangan pernikahan mewah
Jual Besi Unp Baja Profil Kanal
Pabrik Besi Wf Baja
Pabrik sch 40
Jual besi beton interworld steel is
Distributor Bondek Cor
Distributor Bondek Cor
Distributor Plat kapal besi baja bki krakatau steel
Distributor besi cnp
undangan pernikahan cute
Jual Besi Cnp Profil Baja Gording
Distributor Plat Besi Baja
Distributor besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton gunung garuda
Harga Bondek Cor
Harga Bondek Cor
Distributor besi siku
www.gudangbesibaja.com
undangan pernikahan online
Jual Besi Hollow
Supplier Plat Besi Baja
Harga besi Pipa sch 80 baja
Jual besi beton delcoprima
Jual Bondek Cor
Jual Bondek Cor
Distributor pipa besi baja sch 40 sch 80
Jual besi Wf Baja
undangan pernikahan buatan sendiri
Jual Wiremesh


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK