=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pszichológia: félünk tőle, de vonzó is Interjú Tari Annamáriával
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 14:04

timthumb (18).jpg

 Az internetes fórumokat böngészve többféle vélemény olvasható a pszichológiáról. Közgazdászok, jogászok vágyakozva írnak erről a területről, sokan szeretnék megismerni. Jellemző kijelentés, hogy „Emberekkel szeretnék foglalkozni, ezért érdekel a pszichológia.” Egy másik táborban inkább a félelem és a pszichológiától való tartózkodás jellemző. 

 Ha gimnáziumban, a felvételi előtt meghallották, hogy pszichológia szakra készülök, sok beszélgetőpartnerem rögtön kijelentette, hogy „Akkor keveset fogok beszélgetni veled” vagy: „Ajjaj, akkor vigyázok veled!” – pedig még csak tervezgettem a tanulmányaimat, és az sem volt biztos, hogy erre a szakra fogok járni. Miért alakulhatott ki ez a kettősség, és mi ez a misztérium, ami a pszichológia tudományát övezi? – Tari Annamáriával kerestük a válaszokat. 

Önnek mi a tapasztalata erről az előbb említett ellentétről? 

Ami a magyar jellegzetességeket illeti, fontos megemlítenünk, hogy a II. világháború után nálunk a hatvanas évekig ez egy elnyomott tudomány volt. Ebben az időben kezdtek megjelenni újra a tanszékek és a képzések, ilyen szempontból nem kevés lemaradásunk van a nyugat-európai országokhoz képest. Ez azért fontos, mert a társadalmi közbeszéd és megítélés, egy tudomány illeszkedése a hétköznapi kultúrába ettől is függ. Általában, ha a „pszichológusról” beszélünk, mindenki a klinikusokra gondol, és a misztérium is ezzel függ össze, nem pedig az általános lélektan érzékelési vizsgálataival. Valószínűleg nem mindenki tudja, hogy egy pszichológus a saját személyiségével és a szaktudásával dolgozik. Nem lehet tehát egyenlőségjelet tenni aközé, hogy valaki jól tud beszélgetni, és könnyen megnyílnak neki az emberek, vagy olyan pszichoterápiás kezelést tud végezni, hogy aminek hatására valakinek fejlődik az önismerete vagy tünetmentessé válik. 

Amivel találkozni szoktam – például kórházban, különösen nehezebb osztályokon – , hogy a pszichológus mintha a pappal lenne ekvivalens, akinek valaki meggyónja a titkait, és önmagában ez a ventiláció [szembenézés a negatív érzésekkel, a problémák kiadása, a szó eredeti jelentését megtartva valóban egyfajta „szellőztetés”] az, ami hasznos. Ismerjük azt a fajta vélekedést is, ami arról szól, hogy a pszichológus olyan idegen, aki kíváncsi, és akinek nem mondja el az illető a titkait, hiszen nem is ismeri őt a pszichológus.

Létezik egy olyan fajta hozzáállás, ahol a pszichológus tulajdonképpen hályogkovács, semmi különöset nem csinál. Eszerint munkánk abból állna, hogy ücsörgünk egy széken, és úgy csinálunk, mintha beszélgetnénk. A valóság pedig teljesen más! A klinikai pszichológus sokszor évekig is (különösen a hosszú terápiákban) dolgozik a  páciensével, komoly munkát végez, tudományos alapokon gondolkozik és nem „beszélgetőpartner”.

Az érzékelhető asszociációk sokszor tehát negatívabbak, mint pozitívak. Ennek fő oka az lehet, hogy az emberek semmitől nem félnek annyira, mint attól a tudattalan lelki tartalomtól, vagy éppen önmaguk előtt is eltitkolt tudatos lelki tartalomtól, ami valójában a személyiségüknek a része. Egy ember leginkább akkor szokott pánikba esni attól, hogy mi fog kijönni a száján, vagy mit fognak neki mondani, ha felkérik arra, hogy próbáljon meg őszintén beszélni önmagáról. Ez egy általános félelem volt mindig is. A fogyasztói társadalom utóbbi 5-10 évében még inkább azt látjuk, hogy az embereknek nem érdeke az őszinteség, egy jól vezérelt és az érdekeket szem előtt tartó társadalmi elvárás van jelen. Ez nem annak kedvez, hogy valaki nyílt legyen és úgy kommunikáljon, hogy annak érzelmi tartalma is legyen. 

Ha megnézzük tehát, hogy mi minden adja össze ezeket a negatív asszociációkat, egyáltalán nem kell meglepődnünk, hogy a pszichológia első megközelítése pont az ijesztő mivolta miatt negatív. Az okok másik fele egy érdekes dolog, ami azzal a jelenséggel függ össze, amit én „passzív csodaváró attitűdnek” hívok. Ez például a női magazinok tanácsadó rovataiban szokott megjelenni, amikor valaki néhány jól formázott mondatban leírja az életét, majd vár egy-két mondatot, ami eligazítja, és megoldást nyújt a problémáira. Ekkor azt látjuk, hogy a pszichológiáról alkotott összes fantázia be lett zsúfolva egy viszonylag egyszerű elvárásba, ami úgy hangzik, hogy: „Ha ő tudja a választ, akkor mondja meg!” Így a segítségnyújtás valójában nem működik, a feltáró terápiákban különösen látjuk, hogy nem. Érdekes, hogy ez a fajta, értelmi eszközöket mozgató, ám egy perces instant segítség mégis egyre inkább népszerű. 

Ez nyilvánvalóan kapcsolódik ahhoz, hogy az emberek fáradtak, ingerlékenyek, agyonhajszoltak és  szeretnék könnyen, gyorsan megoldani a helyzetüket. Szorosan összefügg azzal is – és ez a még nehezebben kibontható vonal –, hogy számolni kell az alternatív ágazatokkal (parapszichológia, ezotéria), amik próbálnak rivalizálni a pszichológia klinikai ágával. A tudomány az tudomány, ami nem tudomány, az nem tudomány, ennek ellenére az átlagember szemében ez a sok terület olykor összefolyik. A parapszichológiai ágak azt ígérik, hogy semmi különöset nem kell csinálni, csak figyelmesen ülni egy széken, és mindjárt elhangzik az oraculum [nagy bölcsesség, jóslat]. Így nem kell csodálkozni azon, hogy valaki ezt várja el máshol is, azt a lehetőséget keresi, ahol szinte gyermeki pozícióban felkarolják. A pszichoterápiás kezelés ehhez képest fárasztó, olykor elkedvetlenítő, közös munka a terapeutával. Meg kell dolgozni a felismerésekért, a változásért. 

Úgy tapasztalom, hogy sokan abban is kételkednek, hogy tudomány-e egyáltalán a pszichológia…. Annak ellenére, hogy ilyen néven hivatalosan csupán 130 éve létezik egy terület, a gyökerek több ezer évre nyúlnak vissza. Annak ellenére, hogy általános vélekedés a félelem a pszichológiával kapcsolatban, az internetes kereső magyar nyelven közel 3 millió, angolul 111 millió, videomegosztókon több ezer találatot ad ki a „pszichológia” címszóra. Próbáljuk megismerni, és mindig egyre közelebb férkőzni hozzá, mert így kevésbé kell tartani tőle? 

Hasonló a helyzet, mint az átlagember és a fogorvos esete. Panasz nélkül nem ellenőrizteti valaki a fogait, de ha már óriásira dagadt az arca valamilyen gyulladás miatt, akkor elmegy a rendelőbe. Addig nincs baj, amíg valaki úgy éli az életét, hogy csupán darálja a napjait és különösebben sosem foglalkozik azzal, hogy hogy van. Nem szán egy héten pár percet sem arra, hogy végiggondolja, hogyan él, hogyan érzi magát a bőrében, „csak” él. Amikor ezt megszakítja egy jelentős esemény, tragédia, szorongás, és kiderül, hogy jelentkezett valamilyen pszichés tünet, akkor kerül fókuszba a segítségkeresés. Ilyenkor látjuk, hogy ha akad egy szó, vagy kifejezés (például a szorongás, pánik érzés), amibe bele tudnak „kapaszkodni” az emberek, akkor azt általában azonnal megpróbálják felkutatni. Erre jó az internet, de akár a szomszédasszonnyal történő beszélgetés is. Ez a legkisebb, elzárt közösségekben is így működik. A kíváncsiság mindig azzal párosul, hogy az illető érintett lett-e vagy sem. 

Amikor interneten cikket írok, akkor azt az elszomorító tényt tapasztalom, hogy az értelmiséginek számító olvasó is akkor kattint egy címre, ha az „üt”. Mégpedig akkor üt, ha szexualitással, elmebetegséggel, vagy agresszióval kapcsolatos dologról szól. Ha csak egyszerű lelki működést ír le, az keveseket érdekel, a szofisztikált megfogalmazás pedig még kevesebbeket vonz. Ilyen szempontból hígulás érzékelhető. Az embereket a pszichológia az érintettség okán vagy az általános kíváncsiság miatt érinti. Ugyanez megfigyelhető a Tv-ben is: az ingerküszöb borzasztóan magasra került, már csak a kirívó dolgokra figyelünk. 
Ez nagyon igaz. Egy depresszióról, étkezési zavarról szóló írás 10 000 kattintást jelent, a szex nélküli párkapcsolat esetében ez az arány 27 000 látogatás. Pedig a pszichológiai kultúra is csak akkor fejlődik, ha az emberek tájékozódnak, olvasnak és nem a szenzációt keresik, amiben átélhetik a borzongást, a sajnálatot vagy azt: „hál isten, nekem nincs ilyen bajom”.

Ezek szerint a számok nagysága az érintettséget is jelzi…. Én is úgy vélem, hogy az olvasói érdeklődést ilyen szempontból is értelmezni kell.
Tudjuk, hogy a fogyasztó társadalom negatív hatással van a személyiség működésén belül (vagyis az életben) bizonyos területekre és érzelmekre. A profitorientált működés nem egyeztethető mindig össze azzal, hogy az emberek nyugodt és érzelmileg kiegyensúlyozott életet éljenek. Az élet sebessége megnőtt, sokakat a rutin hajt, így az embereknek a napi mókuskerékben egyre nagyobb inger kell, amire odakapják a fejüket, a hívószavak is egyre keményebbek. 

Említette, hogy 60-as években kezdődött a pszichológia útja Magyarországon. Azóta eltelt 50 év, Ön szerint milyen változások történtek a szemléletben? 

A világ változásával a tudományok is változnak. Fejlődés jön létre a technológiában, és társadalmilag, a pszichológia is halad előre. Ma már sokkal több ága van, több helyen van képzés, sok helyen be lehet iratkozni. Régen 25-szörös túljelentkezéssel kellett számolni ezen a szakon, nagyon nehéz volt bekerülni. A változás egyfajta területgyarapodást jelent és tudományosság tartalmában is növekedés fedezhető fel. Ma a klinikai pszichológusok figyelemmel kísérik, hogy milyen eredmények születnek a neurológiában, élettanban, biokémiában, sok esetben vannak közös kutatások. Az egészségügy mellett a pszichológia jelen van már a munka világában, a pénzügy és a média területén is. A munkalélektan, a tréningek, mint tanulási formák, csoportos tevékenységek, nagyon hasznosak lehetnek. Dinamikus a fejlődés, ehhez egyre többet kell tanulnia és érdeklődnie annak, aki most pszichológusként dolgozik. 

Emlékszik-e olyan meglepő helyzetekre, ami megtörtént Önnel azért, mert pszichológusként, ráadásul ismert pszichológusként dolgozik? 

A választ és az interjú folytatását jövő héten olvashatják

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

james - 2019. május 17., Péntek 00:19

Skechers Shoes http://www.skechersoutlet.us/
Coach Handbags http://www.coachbags.co.uk/
Suicoke Shoes http://www.suicoke.us/
Balenciaga http://www.balenciagasneakers.us/
Supreme Hoodie http://www.supremehoodie.co.uk/
Fila Shoes http://www.filacanada.ca/
Pandora Bracelet http://www.pandoracanada.ca/
Pandora Rings http://www.pandoraus.us/
Calvin Klein Bikini http://www.calvinklein.org.uk/
Puma Suede http://www.pumacanada.ca/
Longchamp Tote http://www.longchampbags-outlet.us/
Bape Clothing http://www.bapehoodie.co.uk/
Bape Clothing http://www.bapeshirt.us/
Air Max 720 http://www.airmax-720.us/
Clarks Sandals http://www.clarksshoes.org.uk/
Mont Blanc Fountain Pen http://www.mont-blancpens.us/
Lebron Shoes http://www.lebron16.ca/
Yeezy Supply http://www.yeezy-supply.us/
Converse Shoes http://www.converses.us/
New Balance http://www.newbalanceshoes.us/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Adidas NMD Womens http://www.adidasnmdwomens.us/
Kyrie 5 Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Converse All Star http://www.conversecanada.ca/
Kyrie 4 http://www.kyrie5-shoes.us/
Asics Shoes http://www.asicsoutlet.us/
Pandora Earrings http://www.pandoraofficialsite.us/
MCM Wallet http://www.mcmbags.us/
Red Bottom Shoes http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Nike Air Max 97 http://www.nikeairmax720.us/
Champion http://www.championhoodie.us.com/
Bape http://www.bape.org.uk/
Jordan Retro http://www.jordan-11.us/
Pandora Bracelet http://www.pandoras.us/
Asics Shoes http://www.asicscanada.ca/
Pandora Jewelry http://www.pandorajewelrystore.us/
Coach Bags http://www.coachbags.ca/
Bape Shirt http://www.bape-hoodie.us/
Nike Uptempo http://www.nikeuptempo.us/
Cartier Love Ring http://www.cartier.us.org/
Pandora Charms http://www.pandorarings.us/
Karen Millen Dresses http://www.karen-millen.us/
Vibram Five Fingers http://www.vibram-fivefingers.us/
Bape http://www.bapecanada.ca/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppeshoes.us/
Golden Goose Shoes http://www.goldengooses.us.org/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven.us.com/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstocksandalssale.us/
Nike Shox http://www.nikeshoxwomen.us/
Christian Louboutin http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Fred Perry Polo http://www.fredperry.us.org/
Supreme Hoodie http://www.supremes.us.org/
Karen Millen Sale http://www.karen-millen.co.uk/
Vans http://www.vansslipon.us/
Ecco Shoes http://www.eccoshoessandals.us/
Currys http://www.curry5shoes.us.org/
Fitflop Shoes http://www.fitflop.org.uk/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmychooheels.us/
Kate Spade http://www.katespade-purses.us.com/
Bottega Veneta http://www.bottegavenetas.us/
Champion Hoodie http://www.championhoodie.co.uk/
Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
Vans Slip On http://www.vansshoesoutlet.us/
Air Max 2019 http://www.airmax-2019.us/
Karen Millen Dresses http://www.karenmillendresses.co.uk/
Yeezy Boost http://www.yeezy-boost.co.uk/
Champion T Shirt http://www.championsweatshirt.us.com/
Air Max 95 http://www.airmax2019.us/
Polo Ralph Lauren http://www.ralphlaurenusa.us/
Michael Kors Wallet http://www.michaelkorspurse.us/
Toms Boots http://www.toms-shoes.us/
Red Bottoms http://www.redbottomsshoes.us/
Balenciaga Trainers http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Off White Shoes http://www.off-white.us.org/
Nike Canada http://www.nikeairmaxca.ca/
Supreme Hoodie http://www.supremeshirt.us/
Giuseppe Shoes http://www.giuseppeshoes.us.org/
Fitflop Sandals http://www.fitflopshoes.us/
Nike Lebron http://www.lebron-16.us.org/
Ralph Lauren Outlet http://www.polo-ralphlauren.ca/
North Face Outlet http://www.northfacejacket.us.org/
Air Jordan http://www.jordan11.org.uk/
Vans Canada http://www.vanscanada.ca/
Five Finger Shoes http://www.vibram.us.org/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstock-sale.us/
Supreme http://www.supreme-canada.ca/
Balenciaga http://www.balenciagashoes.ca/
Fjallraven http://www.fjallraven.org.uk/
Pandora Charms http://www.pandora.in.net/
Supreme T Shirt http://www.supremeclothings.us.com/
Birkenstock http://www.birkenstock-canada.ca/
Fjallraven http://www.fjallraven.in.net/
Adidas Shoes http://www.adidascanadashoes.ca/
Adidas Stan Smith http://www.adidasboost.us/
Nike Outlet http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Yeezy 350 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Louboutin Heels http://www.louboutintrainers.co.uk/
Pandora Charms http://www.pandoracanadarings.ca/
Salomon Boots http://www.salomons.us/
ED Hardy Shirt http://www.edhardyclothing.us/
Coach http://www.coachbagsoutlet.us/
Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlauren-polo.us/
Nike Canada http://www.nikecanadashoes.ca/
Harden Vol 2 http://www.hardenvol3.us/
Coach Wallet http://www.coach-bags.us/
Vans Trainers http://www.vansoldskool.org.uk/
Michael Kors Bags http://www.michaelkors-bags.us/
Golden Goose Trainers http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Jordan Shoes http://www.jordanshoesoutlet.us/
Salomon Shoes http://www.salomon-boots.us/
Adidas Shoes For Men http://www.adidas-outlet.ca/
Longchamp Canada http://www.longchamp-canada.ca/
Ralph Lauren http://www.ralph-laurencanada.ca/
Salomon Running Shoes http://www.salomon.in.net/
Golden Goose Sneakers Sale http://www.goldengoose-shoes.us/
Yeezy Shoes http://www.yeezytrainers.co.uk/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockoutlet.us/
Off White Clothing http://www.offwhites.us/
Jordan Shoes http://www.jordanshoes.ca/
Asics Gel http://www.asicsrunningshoes.us/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmy-chooshoes.us/
Swarovski http://www.swarovskijewelry.us/
Golden Goose Sale http://www.goldengoosesneakers.ca/
Balenciaga Sneakers http://www.balenciagas.us/
Longchamp Bags http://www.longchampbackpack.us/
Pandora Charms http://www.pandoracanadas.ca/
Adidas http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Fila Sneakers http://www.fila.in.net/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Coach http://www.coachbags.us/
KD 11 Shoes http://www.kd11.ca/
Goyard Bags http://www.goyardcanada.ca/
Kate Spade Purses http://www.katespadebags.ca/
Christian Louboutin Sneakers http://www.louboutinredbottoms.us/
Fjallraven Bags http://www.fjallraven.us.org/
Skechers Go Walk http://www.skechersshoes-outlet.us/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Yeezy Canada http://www.adidasyeezy.ca/
Balenciagas http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Red Bottoms http://www.redbottoms.us.com/
Off White Shoes http://www.offwhitecanada.ca/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
KD Shoes http://www.kd-11.us.org/
Converse UK http://www.converse-uk.co.uk/
Fila Sneakers http://www.filashoes.co.uk/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Curry 6 http://www.curry5.ca/
Fjallraven http://www.fjallraven-canada.ca/
Burberry Shirt http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Air Max http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Nike Air Max 270 http://www.airmax-270.co.uk/
Champion Hoodie http://www.champion-canada.ca/
Ferragamo Belt http://www.ferragamocanada.ca/
Kate Spade Handbags http://www.katespadecanada.ca/
Red Bottoms http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Fitflops Clearance http://www.fitflopsandals.us/
Goyard Tote http://www.goyard-bags.us/
Birkenstock http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Hydro Flask 32 OZ http://www.hydro-flask.us/
Salvatore Ferragamo http://www.ferragamo.in.net/
Bvlgari Bracelet http://www.bvlgaris.us/
Mizuno http://www.mizunoshoes.org/
Mulberry Purse http://www.mulberryhandbags.us/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockuk.org.uk/


edwina - 2019. május 30., Csütörtök 02:47

http://marcobelinelli.nbajerseysshop.us/ marco belinelli
http://utahjazz.nbajerseysshop.us/ utah jazz
http://coreyknebel.cheapmlbshop.us/ corey knebel
http://brooklynnets.nbajerseysshop.us/ brooklyn nets
http://torontobluejays.cheapmlbshop.us/ toronto blue jays
http://cheapjerseys.nhljerseysshop.us/ cheap jerseys
http://mikenapoli.cheapmlbshop.us/ mike napoli
http://sf49ers.nflshop-jerseys.us/ sf 49ers
http://alabamafootball.wholesale-nfljerseys.us/ alabama football
http://pirates.mlbjerseys-shop.us/ pirates baseball
http://careyprice.nhljerseysshop.us/ carey price
http://pekkarinne.nhljerseysshop.us/ pekka rinne
http://ladodgers.mlbjerseys-shop.us/ la dodgers
http://kylekorver.nbajerseysshop.us/ kyle korver
http://ericberry.wholesale-nfljerseys.us/ eric berry
http://ottawasenators.nhl-shop.us/ ottawa senators
http://rangershockey.nhljerseysshop.us/ rangers hockey
http://bucks.nbajerseys-store.us/ bucks
http://dirknowitzki.nbajerseys-store.us/ dirk nowitzki
http://baltimoreravens.nflshop-jerseys.us/ baltimore ravens
http://blakegriffin.nbajerseys-store.us/ blake griffin
http://alexovechkin.nhljerseysshop.us/ alex ovechkin
http://nashvillepredators.nhl-shop.us/ nashville predators
http://cincinnatibengals.nflshop-jerseys.us/ cincinnati bengals
http://providencebruins.nhljerseysshop.us/ providence bruins
http://kansascitychiefs.wholesale-nfljerseys.us/ kansas city chiefs
http://duncankeith.nhljerseysshop.us/ duncan keith
http://yankees.mlbjerseys-shop.us/ yankees
http://rockies.mlbjerseys-shop.us/ rockies
http://azcardinals.nflshop-jerseys.us/ az cardinals
http://pistons.nbajerseysshop.us/ pistons
http://nfl.wholesale-nfljerseys.us/ nfl
http://patriots.wholesale-nfljerseys.us/ patriots
http://milwaukeebrewers.mlbjerseys-shop.us/ milwaukee brewers
http://deshaunwatson.wholesale-nfljerseys.us/ deshaun watson
http://denvernuggets.nbajerseys-store.us/ denver nuggets
http://carolinapanthers.nflshop-jerseys.us/ carolina panthers
http://claytonkershaw.mlbjerseys-shop.us/ clayton kershaw
http://evgenimalkin.nhljerseysshop.us/ evgeni malkin
http://jeremylin.nbajerseysshop.us/ jeremy lin
http://sabres.nhl-shop.us/ sabres
http://julianedelman.nflshop-jerseys.us/ julian edelman
http://washingtoncapitals.nhl-shop.us/ washington capitals
http://eagles.wholesale-nfljerseys.us/ eagles
http://drewdoughty.nhljerseysshop.us/ drew doughty
http://bradmarchand.nhljerseysshop.us/ brad marchand
http://canadiens.nhljerseysshop.us/ canadiens
http://nickchubb.nflshop-jerseys.us/ nick chubb
http://nuggets.nbajerseys-store.us/ nuggets
http://chargers.nflshop-jerseys.us/ chargers
http://milwaukeebucks.nbajerseys-store.us/ milwaukee bucks
http://crosby.nhljerseysshop.us/ crosby
http://giannisantetokounmpo.nbajerseys-store.us/ giannis antetokounmpo
http://sfgiantsschedule.mlbjerseys-shop.us/ sf giants schedule
http://peytonmanning.wholesale-nfljerseys.us/ peyton manning
http://mannyramirez.cheapmlbshop.us/ manny ramirez
http://deionsanders.nflshop-jerseys.us/ deion sanders
http://losangelesdodgers.mlbjerseys-shop.us/ los angeles dodgers
http://redskins.wholesale-nfljerseys.us/ redskins
http://trevorariza.nbajerseysshop.us/ trevor ariza
http://penguinshockey.nhljerseysshop.us/ penguins hockey
http://jonathanquick.nhljerseysshop.us/ jonathan quick
http://bluejays.mlbjerseys-shop.us/ blue jays
http://nyknicks.nbajerseys-store.us/ ny knicks
http://washingtonredskins.nflshop-jerseys.us/ washington redskins
http://manchesterunitedjersey.cheapmlbshop.us/ manchester united jersey
http://capitalshockey.nhljerseysshop.us/ capitals hockey
http://dodgers.mlbjerseys-shop.us/ dodgers
http://chicagowhitesox.cheapmlbshop.us/ chicago white sox
http://houstonastros.mlbjerseys-shop.us/ houston astros
http://chicagoblackhawks.nhl-shop.us/ chicago blackhawks
http://astrosjersey.cheapmlbshop.us/ astros jersey
http://steelers.wholesale-nfljerseys.us/ steelers
http://nyrangers.nhl-shop.us/ ny rangers
http://mapleleafs.nhljerseysshop.us/ maple leafs
http://bluejackets.nhl-shop.us/ blue jackets
http://claymatthews.nflshop-jerseys.us/ clay matthews
http://deseanjackson.nflshop-jerseys.us/ desean jackson
http://tennesseetitans.wholesale-nfljerseys.us/ tennessee titans
http://antoniobrown.nflshop-jerseys.us/ antonio brown
http://miketroutangels.cheapmlbshop.us/ mike trout angels
http://49ers.wholesale-nfljerseys.us/ 49ers
http://mlbangels.cheapmlbshop.us/ mlb angels
http://jaredgoff.wholesale-nfljerseys.us/ jared goff
http://washingtonnationals.mlbjerseys-shop.us/ washington nationals
http://buffalobills.wholesale-nfljerseys.us/ buffalo bills
http://johnnygaudreau.nhljerseysshop.us/ johnny gaudreau
http://andreiguodala.nbajerseysshop.us/ andre iguodala
http://detroitpistons.nbajerseys-store.us/ detroit pistons
http://spurs.nbajerseys-store.us/ spurs
http://melvingordon.wholesale-nfljerseys.us/ melvin gordon
http://marianhossa.nhljerseysshop.us/ marian hossa
http://joshgordon.nflshop-jerseys.us/ josh gordon
http://losangelesangelsofanaheim.cheapmlbshop.us/ los angeles angels
http://marcusmariota.nflshop-jerseys.us/ marcus mariota
http://mattduchene.nhljerseysshop.us/ matt duchene
http://aaronjudge.cheapmlbshop.us/ aaron judge
http://redsoxjersey.cheapmlbshop.us/ red sox jersey
http://marcussmart.nbajerseysshop.us/ marcus smart
http://twins.cheapmlbshop.us/ twins
http://alexreyes.cheapmlbshop.us/ alex reyes
http://houstonrockets.nbajerseys-store.us/ houston rockets
http://williecauleystein.nbajerseysshop.us/ willie cauley stein
http://bruins.nhl-shop.us/ bruins
http://coloradoavalanche.nhl-shop.us/ colorado avalanche
http://busterposey.cheapmlbshop.us/ buster posey
http://chicagobears.wholesale-nfljerseys.us/ chicago bears
http://seattleseahawks.nflshop-jerseys.us/ seattle seahawks
http://russellwestbrook.nbajerseysshop.us/ russell westbrook
http://bulls.nbajerseys-store.us/ bulls
http://marlin.mlbjerseys-shop.us/ marlin
http://jamesvanriemsdyk.nhljerseysshop.us/ james van riemsdyk
http://zachrandolph.nbajerseysshop.us/ zach randolph
http://kcroyals.wholesale-nfljerseys.us/ kc royals
http://cavs.nbajerseys-store.us/ cavs
http://goldenknights.nhl-shop.us/ golden knights
http://torontoraptors.nbajerseys-store.us/ toronto raptors
http://jimmybutler.nbajerseysshop.us/ jimmy butler
http://tyrodtaylor.nflshop-jerseys.us/ tyrod taylor
http://yankeesjersey.cheapmlbshop.us/ yankees jersey
http://camnewton.nflshop-jerseys.us/ cam newton
http://colts.nflshop-jerseys.us/ colts
http://calgaryflames.nhl-shop.us/ calgary flames
http://miamiheatjersey.nbajerseysshop.us/ miami heat jersey
http://oilers.nhl-shop.us/ oilers
http://panthers.nflshop-jerseys.us/ panthers
http://chicagobulls.nbajerseys-store.us/ chicago bulls
http://predatorshockey.nhljerseysshop.us/ predators hockey
http://carsonwentz.nflshop-jerseys.us/ carson wentz
http://connormcdavid.nhl-shop.us/ connor mcdavid
http://arizonadiamondbacks.mlbjerseys-shop.us/ arizona diamondbacks
http://iowahawkeyes.wholesale-nfljerseys.us/ iowa hawkeyes
http://kcchiefs.wholesale-nfljerseys.us/ kc chiefs
http://losangelesangels.cheapmlbshop.us/ los angeles angels
http://piratesbaseball.cheapmlbshop.us/ pirates baseball
http://averybradley.nbajerseysshop.us/ avery bradley
http://vegasgoldenknights.nhl-shop.us/ vegas golden knights
http://brettfavre.wholesale-nfljerseys.us/ brett favre
http://didigregorius.cheapmlbshop.us/ didi gregorius
http://tonyparker.nbajerseysshop.us/ tony parker
http://barrybonds.cheapmlbshop.us/ barry bonds
http://zachparise.nhljerseysshop.us/ zach parise
http://syndergaard.cheapmlbshop.us/ syndergaard
http://adamduvall.cheapmlbshop.us/ adam duvall
http://memphisgrizzlies.nbajerseys-store.us/ memphis grizzlies
http://philadelphia76ers.nbajerseysshop.us/ philadelphia 76ers
http://tomastatar.nhljerseysshop.us/ tomas tatar
http://philadelphiaphillies.mlbjerseys-shop.us/ philadelphia phillies
http://clintcapela.nbajerseysshop.us/ clint capela
http://enderinciarte.cheapmlbshop.us/ ender inciarte


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK