=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az irgalmas szamaritánusok - a segítségnyújtás és az altruizmus pszichológiája
SZÁMEL SZILVIA
SZÁMEL SZILVIA
- 2017. 03. 08. 14:15

timthumb (26).jpg

 Engedjék meg a kedves olvasók, hogy a cikk legelején egy jól ismert bibliai történetet idézzek fel: egy embert útja során rablók támadtak meg, kifosztották és véresre verték. A szerencsétlenül járt férfit nem szánták meg a mellette elhaladók. Végül egy arra járó embernek megesett rajta a szíve: bekötözte sebeit, elvitte egy közeli fogadóba és ott ápolta tovább. Másnap a fogadós gondjaira bízta a beteget: pénzt adott neki, hogy addig gondozza a szerencsétlenül járt embert, amíg az fel nem épül. 

 Az irgalmas szamaritánus története kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért segített egy számára teljesen ismeretlen emberen? Hiszen tettéért jutalmat nem várhatott, sőt anyagi áldozatába is került, hogy megsegítse elesett társát. Együttérzés, felebaráti szeretet, saját bűntudatunk tompítása vagy a társak elismerésének igénye állhat segítő cselekedeteink mögött? És mi lehet az oka annak, ha éppen ellenkezőleg cselekszünk: elmulasztjuk a segítségnyújtást, holott nyilvánvaló embertársunk szenvedése?

Az 1960-as években egy tragikus esemény keltette fel a pszichológusok figyelmét a segítő viselkedés illetve annak elmaradása hátterében húzódó lélektani okokra: a hajnali órákban New York utcáin megerőszakoltak és halálra szurkáltak egy lányt. Senki sem sietett a segítségére és csak órákkal később értesítették a rendőrséget. A gyilkosság nagy visszhangot keltett az emberek körében, nem véletlen tehát, hogy Kitty Genovese esete szociálpszichológiai kutatások kiindulópontjává vált. A témában Darley és Latane szociálpszichológusok kezdek el szisztematikus kutatásokat folytatni: ezekben a terephelyzetekben azt vizsgálták, hogy milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy a segítő viselkedés megjelenjen. Érdekes eredményekre jutottak: minél több ember szem- és fültanúja a másik szenvedésének, akkor annál kevésbé valószínű, hogy valaki segíteni fog. Ennek egyik oka lehet, hogy az emberek között megoszlik a felelősség „ha mások nem tesznek semmit, nem lehet nagy gond” alapon. Sőt, ilyenkor akár attól is félhetünk, hogy kínos helyzetbe kerülünk társaink előtt azáltal, hogy rosszul értelmezzük a helyzetet, és téves lépéseket teszünk a bajban lévő személy „megmentésére” – vallják a kutatók. Ez alapján joggal gondolhatjuk, hogy a helyzeti tényezőknek van a legnagyobb szerepük abban, hogy segítünk-e másokon, ám vannak elméletek, melyek az egyén motivációira és személyiségvonásaira helyezik a hangsúlyt.

Mindenekelőtt fontos tisztáznunk a cikk címében szereplő fogalmakat: segítségnyújtásnak, vagy proszociális viselkedésnek nevezzük, amikor a másik ember megsegítése ránk nézve nem jár semmilyen haszonnal. Az altruista viselkedés ennél már jóval több: ekkor már saját testi épségünket is kockáztatjuk mások megsegítése érdekében. Valljuk be, ez utóbbi jóval ritkább, történelmünk során mégis találkozhatunk nagyon szép emberi példákkal: gondoljunk csak Albert Schweitzer doktorra, aki szinte életét szegény afrikai emberek gyógyítására és megsegítésére szentelte, vállalva a komfortosnak egyáltalán nem nevezhető életmódot illetve a lepra fenyegető közelségét.

Evolúciós szempontból vizsgálva ellentmondásos a tény, hogy saját túlélési esélyeinket lecsökkentjük azzal, hogy önzetlenül segítünk másokon. Ezek a megközelítések azonban kiemelik, hogy az egyedfenntartás mellett a fajfenntartás is egy nagyon fontos evolúciós célunk. Így társaink megsegítésével akár az egész faj túléléséhez is hozzájárulhatunk és elsősorban ez az a szempont, amit ilyenkor szem előtt tartunk. De vajon elgondolkodtunk-e már azon, hogy segítségnyújtásunk, önfeláldozásunk hátterében pusztán saját önzőségünk áll? Az, hogy másokon segítek, a jövőben ugyanis a saját hasznomra válhat. Az egyedek kölcsönös egymásrautaltsága ugyanis szintén segítette a túlélést, a „ha most segítesz rajtam, később te is számíthatsz rám” elv alapján. Ezen nézet szerint ebből a kölcsönös egymásrautaltságból származnak az olyan pszichológiai jellemzők, mint a barátság késztetése, a bűntudat, a hála, a csalás vagy akár a bizalom érzése. 

Most pedig gondoljunk egy olyan helyzetre, amikor önzetlenül viselkedtünk egy elesett társunkkal – emlékeinkhez gyakran társulhat a büszkeség érzése. A szociális tanuláselméleti megközelítések éppen azt emelik ki, hogy életünk során „megtanulunk” másokon segíteni. Kisgyermekként ezt valós jutalomért tesszük, például piros pontot kapunk azért, ha az oviban segítünk Jancsikának elpakolni a labdákat. Így szép lassan beépül a normarendszerünkbe, hogy másokon segíteni jó, a társadalom ezt jutalmazza, míg a segítség elmaradását bünteti. Tehát felnőttként anélkül, hogy valós haszonnal járna nekünk önzetlenségünk, már maga a segítségnyújtás is jutalom-jellegű lehet számunkra, hiszen értékesnek, jónak érezhetjük magunkat tőle. 

Találkozhatunk azonban olyan emberekkel is, akik valóban nagyon önzetlennek tűnnek és látszólag nem azért segítenek másokon, hogy elismerjék őket. Azt mondhatnánk rájuk, hogy egyszerűen ilyen a személyiségük. A pszichoanalitikus megközelítések szerint az irgalmas szamaritánusok azért segítenek, hogy megküzdjenek saját belső bűntudatukkal, szorongásukkal és agresszivitásukkal. Gyermekkorukban ugyanis kevés törődésben részesültek, így felnőttként jótékonykodni kezdenek, hogy ne érezzék saját elesettségüket. Sőt, a segítségnyújtás által azonosulnak a segítség fogadójával: így lesznek ajándékozók és ajándékozottak egyaránt. Másrészt saját önzőségükkel kapcsolatos lelkifurdalásukat tompítják azáltal, hogy segítenek másokat. 

Persze nem azt akarjuk megkérdőjelezni, hogy nem létezhet emberi jóság, empátia, és a segítségnyújtás hátterében mindig önző okokat és gyermekkori traumákat kell keresnünk. Kutatások eredményei alapján feltételezhetjük, hogy igenis létezik geniun altruizmus, ami nem önző érdekekből, hanem az empátiás beleélésből származik. Az empátiás beleélés során figyelmünk teljes mértékben a szenvedőre irányul, átvesszük az ő nézőpontját, gondolatait, érzéseit, s ez sarkall minket arra, hogy segítsük őt. Tehát egyszerűen együttérzünk a szenvedő másikkal – lehetséges, hogy így tett maga az irgalmas szamaritánus, Teréz anya, vagy Albert Schweizer is.Felhasznált irodalom:
Hewstone, M., Stroebe W. (szerk.) (2007): Szociálpszichológia. Akadémiai Kiadó, Budapest

A blogbejegyzést SZÁMEL SZILVIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

haohon23 - 2019. január 8., Kedd 13:44

true religion outlet

oakley sunglasses

coach

asics

nike air max 90

nike air max

air max

nike huarache

yeezy shoes

nike air max 95 mens

nike air max 90

north face

moncler

salvatore ferragamo shoes

adidas originals superstar

nike air max 90

christian louboutin

louboutin

nike air max 90

polo

adidas originals nmd

pandora Charms

nike air huarache

chrome hearts clothing

burberry

ecco

goyard backpack

longchamp bag

pandora jewelry

michael kors purse

basketball shoes

air max 97

jimmy choo

moncler jacket mens

adidas ultra boost

supreme clothing

valentino sandals

polo ralph lauren

moncler coat

chrome hearts sunglasses

burberry bags

nike air max 95

nike air max

nike vapormax

Salomon Speedcross 3

mcm bags

nike air vapormax

jordan retro 11

yeezy boost 350 v2

salomon shoes

lacoste

louboutin

prada

nike air vapormax flyknit

birkenstock

polo ralph lauren outlet

balenciaga

Hermes Belts

pandora rings

coach

nmd

pandora jewelry

kd shoes

pandora jewelry

yeezy boost 350

kate spade

celine purse

jordan shoes

adidas originals ultra boost

chrome hearts

fitflop

asics womens running shoes

pandora earrings

cartier jewelry

salomon speedcross 4

moncler coat

fitflop shoes

mont blanc pens

polo ralph lauren

salvatore ferragamo

jordan retro 11

yeezy

yeezy boost 350

ray ban glasses

pandora charms

stephen curry shoes

harden vol 1

birkenstock sandals

air max 270

nike air max 270 men

fitflop shoes

nike air max

Adidas Yeezy

salomon xa pro 3d

skechers

jordan shoes

nike air max 2018

air max 97 gold

barbour outlet

mbt shoes

ray ban sunglasses

kate spade purses

fitflop shoes

christian louboutin

balenciaga shoes

nike lebron

kyrie irving

jordan 11 retro

nike air max 90

kd 10

air max 95 black

moncler jacket

curry 4

true religion jeans

hermes belt women

burberry outlet

north face

ed hardy clothing

pandora charms

mcm

bvlgari sunglasses

longchamp handbag

kyire 3

mulberry bag

michael kors outlet

pandora jewelry official site

moncler jacket

goyard

prada

nike kd

supreme

jordan space jams

puma shoes

Pandora Charms

kate spade handbags

under armour shirts

ultra boost


chunfen73 - 2019. január 8., Kedd 13:54

nike shoes

christian louboutin

moncler jacket

philipp plein t shirt

yeezy boost

balenciaga

louboutin

jordan

adidas shoes for men

birkenstock outlet

nike air max 270

adidas yeezy

salomon speedcross 4

golden goose sneakers

yeezy boost 350

yeezy 750

adidas zx flux

air max

ugg boots

nmd

nike basketball shoes

goyard handbags

louboutin

bottes ugg

kate spade purses

salomon speedcross 4

goyard tote

jordan 11

pandora rings

nike air max

air max 97

nike air max 90

yeezy boos

ultra boost uncaged

jordan 11

bracelet pandora

balenciagas

mizuno running shoes

pandora jewelry

skechers

adidas outlet

longchamp

currys

pandora charms

longchamp handbags

adidas

pandora rings

jordan

jordan 11

kd 11

ugg boots

goyard tote

pandora

nike canada

kd shoes

nike air max 90

mizuno wave rider

salomon xa pro 3d

pandora rings

yeezy

ugg pas cher

jordan 13

bijoux pandora

adidas eqt

Adidas Nmd Femme

kate spade outlet

moncler homme

jordan 11

nike vapormax

adidas zx flux

yeezy boost 350

ugg slippers

golden goose sneakers sale

balenciaga canada

louboutin heels

louboutin femme

louboutin femme

moncler femme

giuseppe

white vans

jordan retro 11

red bottoms

fjallraven backpack

adidas yeezy

pandora charms

moncler coat

fila mens shoes

off white sneakers

yeezy shoes

skechers go walk

pandora uk

golden goose shoes

louboutin shoes

air max 90

ugg

fitflop sandals

chaussure adidas

adidas yeezy

adidas ultra boost

moncler sale

lebron james shoes

fila shoes womens

yeezy boost 350 v2

kate spade canada

jordan 11

fjallraven

yeezy

skechers boots

adidas stan smith

nike air max 90

christian louboutin

moncler jacket

adidas

yeezy boost 950

birkenstock sale

goyard london

nike air max 2019

off white sneakers

giuseppe

adidas eqt support

bijoux pandora

salomon shoes

pandora jewelry

nike basketball shoes

adidas originals nmd

adidas superstar

christian louboutin

philipp plein outlet

skechers

jordan 13

lebron 16

salomon speedcross 4

bijoux pandora

kate spade bags


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK