=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A gyermeki gyász
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 14:45

timthumb (50).jpg

 „A régebbi korok úgy tekintettek a gyermekre, mintha az a felnőtt kicsinyített mása lenne. Feltételezték, hogy a világot ugyanolyan szemmel nézi, mint a nagyok, tehát a halál és a gyász számára is ugyanazt jelenti, mint a felnőtteknek. A tapasztalat azonban mást mutat: a felnőttek hosszú időn át tartó folyamatos szomorúságával szemben, a kicsik kevésbé látványosan és tudatosan élik meg a gyászt. Bár látszólag kevésbé viseli meg őket a veszteség, a trauma feldolgozása gyermekeknél mégis nehezebben megy és tovább tart. A gyermeki gyász nem folyamatos; ahogy a gyermek személyisége érik, a hiányérzet és a szomorúság újra és újra rátör, hogy a veszteséget mindig az életkorának megfelelő szellemi és érzelmi szinten élhesse meg.”

 A normál gyász jellegzetes mintát követ, különböző szakaszai vannak, ami azt is jelenti tehát, hogy ez egy folyamat, nem állapot. A gyász módját befolyásolja az életkor (más folyamat játszódik le egy gyerekben és egy felnőttben – ld. táblázat!), a halál formája, a belső erőforrások, melyek eltérő mértékben teszik képessé a veszteséget feldolgozó személyt arra, hogy szembenézzen a veszteséggel. Ezen kívül a külső támogatás jelenléte, az elhunyttal való kapcsolat, a közös történet és a gyászoló más veszteségeinek története.

1. táblázat: A felnőttek és gyermekek gyászfolyamata és különbségei
Felnőtt gyászfolyamat

Kübler-Ross
1. Elutasítás és izoláció 2. Düh 3. Alkudozás 4. Depresszió 5. Belenyugvás
Verena Kast 1. Elutasítás (tagadás) 2. Felszakadó érzelmek 3. Keresés és elválás 4. Önmagunkhoz és a világhoz való új viszony kialakítása  
Gyermeki gyászfolyamat 

Bowlby
1. Tiltakozás 2. Kétségbeesés 3.Tagadás/átalakulás
 

Williams


1. Tagadás és izoláltság 2. Harag 3. Alkudozás
4. Depresszió
5. FeloldozásA szerzők és szakemberek között ellentmondások fedezhetők fel azzal kapcsolatban, hogy a gyermek képes-e a gyászra, vagy nem. Wolfeinstein szerint az előző az igaz, vagyis, hogy a gyermekeknél nincs gyászfolyamat, mert a klasszikus freudi gyászmunkának nincsenek meg a fejlődésbeli előfeltételei: egy bizonyos reális szinten tudja, mi történt, de egy irreális szinten elutasító, várakozó. Ambivalens szülő-gyerek kapcsolat esetén a halál után az elhunyt szülő és a vele való múltbeli kapcsolat túlidealizálttá válik. Ezt nevezi a szakirodalom hiperkatexisnek. Serdülőkorban a szülőktől való leválás a későbbi gyászmunkák alapját képezi. Ha a serdülőkor leválási folyamat befejezetlen marad, a felnőtt képtelen lesz a gyászmunkára.

A szakemberek egy másik csoportja (pl. Tatelbaum, Polcz) viszont azt vallja, hogy a gyermek igenis képes a gyászra. A gyermekek ugyanis hasonlóan gyászolnak, mint a felnőttek, viszont vannak eltérések. Egyrészt érzelmeiket defenzív módon fejezik ki (pl. agresszív rajzok, számukra kedves dolog elásása a homokozóban…), másrészt a gyász, a veszteség náluk nem folyamatos, hanem szakaszos: nem maradnak sokáig szomorúak, hamarabb gyógyulhatnak. Ez megjelenhet abban, hogy az egyik pillanatban még kedvetlenek, szomorúak, sírnak, másik pillanatban pedig már vidáman játszanak. Többek között az ilyen hangulatváltozások miatt is a felnőttek úgy gondolják, hogy a gyermek nem érti pontosan, mi történik, vagy nem is érdekli annyira, holott a gyermeknek is van fantáziája a halálról, csak lehet, hogy nem tudja pontosan kifejezni az érzéseit, a veszteségét, vagy épp ezekkel a hangulati átváltozásokkal védekezik a fájdalom ellen. A halálesetre adott reakciója függ a korától és az érettségi szintjétől, sokszor bűntudat, átmeneti regresszió is jelentkezhet (pl. úgy érzi, ő a felelős a szeretett személy haláláért, mert rosszul viselkedett).

További jellemző a gyermeki gyásszal kapcsolatban, hogy a korai tárgyvesztés súlyosan károsíthatja a személyiségfejlődést, ezért is fontos, hogy beszéljünk róla gyermekünkkel, ne azt mondjuk, hogy a papa, mama stb. csak elutazott vagy kórházban van, mert azzal egyrészt fenn tartjuk a gyermekben azt a reményt, hogy a halott bármikor visszatérhet, másrészt késleltetjük a veszteség feldolgozását. Ezen kívül az is segíthet, ha saját szomorúságunkat nem rejtjük el előlük, hiszen ezzel mutatjuk, hogy nincs egyedül a fájdalmával, és van, akivel megoszthatja ezt, ezért kiemelkedően fontos az állandó, biztonságot nyújtó környezet, ahol van helye a sírásnak. Hiszen ez egyrészt az érzelmek legtermészetesebb kifejezése, másrészt feszültségoldásra is szolgál.

A halálfogalom fejlődésére is jellemző az életkori sajátosság. 5 éves kor alatt a gyerek úgy képzeli el a halált, mintha az más helyre költözés vagy alvás lenne, ahonnan bármikor vissza lehetne térni/fel lehetne ébredni. 6-9 éves korban a halált külső okoknak, körülményeknek tulajdonítják, ezért különösen félnek a sérülésektől, megcsonkítástól. A 8-9 éves korra már jellemző az, hogy a halál már végleges tény számukra, és a túlélők, a környezet vesztesége az. Ekkor már valódi halálfélelem jelenik meg náluk. Serdülőkorban már az élet és halál értelmét keresik.

A gyászfolyamat, ha nincs megfelelően feldolgozva, és nem beszélünk róla, patológiássá válhat. Fontos azt tudni, hogy a tünetek jellegét az életkor szabja meg, nem a kiváltó trauma. Kisgyermekkorban dadogás, szfinkter (ürítési) zavar alakulhat ki, iskoláskorban szorongás, teljesítményromlás, vegetatív tünetek, manifeszt depresszió, ami magatartászavarban, agresszióban is megjelenhet. A patológiás állapot jellegzetességeihez tartozik a halottal való azonosulás, az ambivalencia miatti bűntudat és szorongás, valamint a tudattalan fantáziák a halott visszatéréséről (rémálmok képzelgések, hallucinációk). Ugyanakkor gyakoriak a regresszióval együtt járó tünetek (ujjszopás, stb.) is, valamint a hirtelen személyiségváltozás a sikertelen gyászolás jele. Ilyenkor feltétlenül keressünk megfelelő szakembert.

Fontos szót ejteni arról is, hogy a feldolgozást befolyásolják a családi kapcsolatok (halott hős, bűnbak), a családi történetben az egybeeső dátumok, melyektől retteg (pl. az ő születésnapján halt meg a szeretett nagypapa), valamint az, hogy mennyire állt szoros kapcsolatban az elhunyt személlyel, hiszen az elsődleges gondozó elvesztése a legnehezebb. A feldolgozás szempontjából fontos a közös történetmesélés a halottról, az érzelmek kifejezése és megélése, megoszthatósága, melyről már az előzőekben volt szó. Az utóbbi különösen meghatározó, mivel ez egyfajta mintát ad a gyermek számára a későbbi veszteségek feldolgozására. A nyílt kommunikáció és a közös részvétel a rituálékon szintén segíthet, hiszen ez fontos része a végső búcsúnak, a lezárásnak.

Láthatjuk tehát, hogy a gyermekeket azzal támogatjuk a leginkább a gyászfeldolgozásban, ha őszinték vagyunk velük, nem rejtjük el a saját fájdalmunkat, és a közös beszélgetéssel, emlékezéssel segítünk nekik abban, hogy ne maradjanak a fantázia világában a halott személlyel és magával a halállal kapcsolatban, segítsünk nekik szembenézni félelmeikkel. Ha hosszan tartó betegségről van szó, érdemes előkészíteni a veszteséget, mivel azzal talán jobban fel tudja dolgozni azt, mintha hirtelen értesülne a szeretett személy haláláról. És ami az egyik legfontosabb: ha akar, vegyen részt a gyászszertartáson, hagyjunk neki ennyi önállóságot, hogy ő döntsön erről.

Források:
Alaine, Polcz (2001): Élet és halál titkai – Mit mondjunk a gyereknek a halálról? Pont Kiadó Kft., Budapest
Alaine, Polcz (2007): Meghalok én is? A halál és a gyermek. Jelenkor Kiadó Kft., Pécs
Flamm Zsuzsa, dr. (2003): A gyermek, a halál és a gyász. Forrás: Anyák Lapja, 
Győrfi Anna (é.n.): Gyász gyermekkorban. (a bevezető idézet forrása is)
Kast, Verena (2009): A gyász. Egy lelki folyamat stádiumai és esélyei. Park Könyvkiadó Kft., Budapest
Tatelbaum, Judy (1998): Bátorság a gyászhoz. Pont Kiadó, Budapest
Vikár György (1999): Az ifjúkor válságai. Animula Kiadó, Budapest
Vikár György (1993): Gyászreakciók gyerekkorban. In: A gyerek pszichoterápia elmélete és gyakorlata II., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

ronald - 2019. május 18., Szombat 04:55

Pandora Jewelry http://www.pandoras.us/
Champion Hoodie Canada http://www.champion-canada.ca/
Toms Womens Shoes http://www.toms-shoes.us/
Bvlgari Jewelry http://www.bvlgaris.us/
Lebron 15 http://www.lebron-16.us.org/
Christian Louboutin http://www.redbottoms.us.com/
Kate Spade Canada http://www.katespadebags.ca/
Skechers Go Walk http://www.skechersoutlet.us/
Coach Purses http://www.coachbags.ca/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstockoutlet.us/
Off White Shoes http://www.offwhitecanada.ca/
Skechers http://www.skechersshoes-outlet.us/
Ferragamo Shoes http://www.ferragamocanada.ca/
Ralph Lauren http://www.ralphlauren-polo.us/
Vibram Five Fingers http://www.vibram-fivefingers.us/
Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
North Face Outlet http://www.northfacejacket.us.org/
Fjallraven Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Converse High Tops http://www.conversecanada.ca/
Jordan Canada http://www.jordanshoes.ca/
Adidas Canada http://www.adidascanadashoes.ca/
MCM Bags http://www.mcmbags.us/
Bape Clothing http://www.bapeshirt.us/
Kate Spade http://www.katespadecanada.ca/
ED Hardy Jeans http://www.edhardyclothing.us/
Vans Slip On http://www.vansshoesoutlet.us/
Nike Air Max 2019 http://www.airmax2019.us/
Pandora Rings http://www.pandoraus.us/
Harden Vol 3 http://www.hardenvol3.us/
Nike Trainers http://www.airmax-270.co.uk/
Champion T Shirt http://www.championhoodie.co.uk/
Fjallraven Canada http://www.fjallraven-canada.ca/
Off White Shirt http://www.off-white.us.org/
Mulberry Handbags http://www.mulberryhandbags.us/
Asics Gel http://www.asicsoutlet.us/
Birkenstock Sale http://www.birkenstocksandalssale.us/
Golden Goose Shoes http://www.goldengoosesneakers.ca/
Nike UK http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Golden Goose Superstar Sneakers http://www.goldengoose-shoes.us/
Fjallraven http://www.fjallraven.us.com/
Nike Outlet http://www.nikeshoxwomen.us/
Bape Shorts http://www.bapecanada.ca/
Bape Hoodie http://www.bape.org.uk/
Vibram http://www.vibram.us.org/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Yeezy Trainers http://www.yeezytrainers.co.uk/
Asics Gel Nimbus http://www.asicscanada.ca/
Jimmy Choo http://www.jimmy-chooshoes.us/
Salomon Speedcross 5 http://www.salomons.us/
Coach Outlet http://www.coachbags.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.in.net/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstock-canada.ca/
Goyard Bags http://www.goyardcanada.ca/
Louboutin Shoes http://www.redbottomsshoes.us/
High Top Vans http://www.vansslipon.us/
Adidas Superstar http://www.adidas-outlet.ca/
Christian Louboutin Sneakers http://www.louboutinredbottoms.us/
Cartier http://www.cartier.us.org/
Longchamp Handbags http://www.longchampbags-outlet.us/
Giuseppe Zanotti Sale http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Calvin Klein http://www.calvinklein.org.uk/
New Balance Women http://www.newbalanceshoes.us/
Puma Rihanna http://www.pumacanada.ca/
Hydro Flask 32 OZ http://www.hydro-flask.us/
Fila Shoes http://www.filashoes.co.uk/
Adidas Superstar http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Champion T Shirt http://www.championhoodie.us.com/
Kyrie 4 http://www.kyrie5-shoes.us/
Pandora Bracelet http://www.pandorajewelrystore.us/
Nike Air Max 720 http://www.nikeairmax720.us/
Fred Perry http://www.fredperry.us.org/
Mizuno Golf http://www.mizunoshoes.org/
Swarovski Rings http://www.swarovskijewelry.us/
Ralph Lauren Polo Shirts http://www.ralphlaurenusa.us/
Champion Hoodie http://www.championsweatshirt.us.com/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstock-sale.us/
Balenciaga Bags http://www.balenciagas.us/
Pandora Canada http://www.pandoracanadas.ca/
KD 10 http://www.kd11.ca/
Michael Kors Handbags http://www.michaelkorspurse.us/
Adidas Yeezy Boost 350 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmychooheels.us/
Ultra Boost http://www.adidasultraboost.us.com/
Curry 5 http://www.curry5shoes.us.org/
Fjallraven Sale http://www.fjallraven.org.uk/
Off White Sneakers http://www.offwhites.us/
Salomon Xa Pro 3d http://www.salomon-boots.us/
Coach Purses http://www.coach-bags.us/
Supreme http://www.supremeclothings.us.com/
KD 10 http://www.kd-11.us.org/
Ecco Mens Shoes http://www.eccoshoessandals.us/
Bape Clothing http://www.bape-hoodie.us/
Giuseppe http://www.giuseppeshoes.us/
Golden Goose http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Nike http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Adidas Yeezy http://www.adidasboost.us/
Giuseppe Shoes http://www.giuseppeshoes.us.org/
Pandora Jewelry Official Site http://www.pandora.in.net/
Karen Millen Clothing http://www.karen-millen.us/
Asics Running Shoes http://www.asicsrunningshoes.us/
Fitflop Sandals http://www.fitflopsandals.us/
Longchamp Bags http://www.longchampbackpack.us/
Red Bottom Shoes http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Vans Old Skool Canada http://www.vanscanada.ca/
Bottega Veneta http://www.bottegavenetas.us/
Converse Trainers http://www.converse-uk.co.uk/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Pandora Jewelry http://www.pandoraofficialsite.us/
Supreme Shirt http://www.supreme-canada.ca/
Jordan Shoes http://www.jordan-11.us/
Nike Shoes http://www.nikecanadashoes.ca/
Polo Ralph Lauren Canada http://www.polo-ralphlauren.ca/
Coach Purses http://www.coachbags.co.uk/
Pandora http://www.pandoracanadarings.ca/
Balenciaga http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Burberry Scarf http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Yeezy 500 http://www.adidasnmdwomens.us/
Bape Jacket http://www.bapehoodie.co.uk/
Nike Air Max http://www.airmax-2019.us/
Nike Uptempo http://www.nikeuptempo.us/
Goyard Handbags http://www.goyard-bags.us/
Yeezy Shoes http://www.adidasyeezy.ca/
Balenciaga Sneakers http://www.balenciagashoes.ca/
Converse Sneakers http://www.converses.us/
Jordan Shoes http://www.jordan11.org.uk/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstockuk.org.uk/
Coach Purses http://www.coachbagsoutlet.us/
Birkenstock Sale http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Supreme Clothing http://www.supremehoodie.co.uk/
Vans Trainers http://www.vansoldskool.org.uk/
Longchamp http://www.longchamp-canada.ca/
Pandora Rings http://www.pandoracanada.ca/
Fila Shoes http://www.filacanada.ca/
Polo Ralph Lauren http://www.ralph-laurencanada.ca/
Supreme Sweatshirt http://www.supremes.us.org/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven.us.org/
Fitflop Sale http://www.fitflop.org.uk/
Kate Spade http://www.katespade-purses.us.com/
Karen Millen Sale http://www.karen-millen.co.uk/
Kyrie 5 http://www.kyrie5shoes.us/
Fitflop Sandals http://www.fitflopshoes.us/
Adidas Yeezy http://www.yeezy-supply.us/
Mont Blanc http://www.mont-blancpens.us/
Golden Goose http://www.goldengooses.us.org/
Fila Shoes Womens http://www.fila.in.net/
Supreme Shirt http://www.supremeshirt.us/
Michael Kors Purse http://www.michaelkors-bags.us/
Clarks UK http://www.clarksshoes.org.uk/
Salomon Speedcross 4 http://www.salomon.in.net/
Pandora Rings http://www.pandorarings.us/
Christian Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Curry 5 Shoes http://www.curry5.ca/
Karen Millen Dresses http://www.karenmillendresses.co.uk/
Louboutin Shoes http://www.louboutintrainers.co.uk/
Lebron Shoes http://www.lebron16.ca/
Jordan Shoes http://www.jordanshoesoutlet.us/
Nike Air Max 97 http://www.airmax-720.us/
Salvatore http://www.ferragamo.in.net/
Suicoke Sandals http://www.suicoke.us/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Yeezy http://www.yeezy-boost.co.uk/
Balenciaga Runners http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxca.ca/
Balenciaga Bags http://www.balenciagasneakers.us/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK