=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Testvérkapcsolatok, II. rész: Testvérkonfliktusok és testvérrivalizáció
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 08. 14:59

macik.jpg

 Három héttel ezelőtt általánosságban volt szó a testvéri kapcsolatokról, mint a legtartósabb, legszorosabb emberi kapcsolatokról. Megismerhettünk 3 evolúciós elméletet arról, hogyan érhetőek tetten azok a szülői törekvések, melyek a testvérek közti kapcsolat erősítésére és a rivalizáció elkerülésére irányulnak. Most az utóbbiról, a testvérkonfliktusokról olvashatunk bővebben, hiszen a legtöbb családban az új jövevény érkezésekor gyakori az addig első és egyetlen gyermek agresszív és ellenséges viszonyulása a „trónbitorló” felé.

 A testvérekkel való interakciók vizsgálatakor gyakran felmerül a kérdés: az ugyanabban a családban felnövő gyermekek miért különböznek annyira egymástól? Erre számos pszichológiai és nem-pszichológiai válasz született, de ami a legmeghatározóbb, az a születési sorrend. Konkrétan erről a jelenségről a következő cikkemben lesz bővebben szó, jelen írásban a testvérrivalizációban betöltött szerepét fejtegetem. A Harvardon végzett pozitivista tudománytörténész, Frank Sulloway szerint a testvérek közti különbség csökkenti a szűkös erőforrásokért folyó versengést, hiszen az érdekek nem teljesen egyeznek, ugyanakkor mindegyik gyermek részt akar a családi erőforrásokból, pl. a szülői figyelemből. E szerint az elgondolás szerint az érdekek konfliktusa vezet versengéshez, ahol is a magasabb státuszú testvér (Sulloway szerint az elsőszülött) áll az élen. Mivel az egyének közötti versengés különbözőséghez vezet, a testvérek mindegyike különböző szerepek betöltésére törekszik a családban, ezzel csökkentve a versengést. 

Tipikusan az elsőszülöttek alkalmazzák nagyobb méretüket és erejüket különleges helyük védelmére, és olyan személyiséggel rendelkeznek, amellyel dominanciát vívnak ki maguknak, irigységgel vegyítve. A később születettek ellenstratégiát fejlesztenek ki ezzel szemben: elsődlegesen jóindulatú barátságossággal és együttműködéssel versengenek. Láthatjuk tehát, hogy a dominanciahierarchia a testvérek között egy alapvető tény az evolúció tudományában és a pszichológiában is. Ugyanakkor téves feltételezés azt hinni, hogy az együttélés, a hasonló környezet teszi a testvéreket különbözővé, mivel minden testvér alapból egyénnek születik, különböző személyiséggel és személyiségjegyekkel, de az tény, hogy a születés ideje, sorrendje befolyásolja a gyermekek viselkedését, egymással való viszonyát, egyéni érdekeit, törekvéseit.

A testvérek kapcsolatát számos tényező befolyásolja. Egyrészt függ a nemtől, mivel több tudományos megfigyelés (pl. Judy Dunn és Kendrick) is alátámasztja, hogy az azonos nemű testvérek között több pozitív interakció történik, mint az ellenkező neműeknél. Másrészt az anya viselkedése is meghatározó a testvérek viszonyában. Gyakori hibaként tűnik elő, hogy az édesanya engedékenyebben viszonyul másodszülött gyermekeivel, melyre az idősebb gyermek sértődéssel, agresszióval reagálhat. Harmadsorban a gyermekek közötti korkülönbség is hatással van viszonyukra: az egynemű és a korban egymáshoz közelebb álló gyerekeknél intenzívebben jelentkezik a rivalizálás. 

Most essen szó egy kicsit a testvérek versengésének módszereiről! A már említett szerző- és kutatópáros, Dunn és Kenrick szerint az idősebb testvér regressziója a kistestvér születésekor jelentkezik, ami annak jelzése, hogy nagyobb arányú szülői befektetésre van szüksége az elsőszülöttnek. Ilyenkor megfigyelhető, hogy az idősebb gyermek általában nehezebben kezelhető, agresszívebbé válik, olyan regresszív (korábbi életkorokra jellemző) viselkedési formákat produkál, mint például újra bepisil, vagy ő is együtt akar szopizni a kistestvérrel, miközben már korábban sikeresen le lett választva az anyamellről. Az is általánosan tapasztalható, hogy az idősebb gyermeknél ismeretlen eredetű szorongások jelennek meg, amik szintén a testvérféltékenységre vezethetők vissza. Gyakori a még meg nem fogant testvérrel való versengés is, ami annak elkerülésére szolgál, hogy a „versenytársat” bemutassák: olyan pszichológiai mechanizmusok ezek, melyek arra hivatottak, hogy az apai vagy anyai szexuális érdeklődést csökkentsék (pl. nem alussza át a gyermek az éjszakát, gyakran felsír, nem tud visszaaludni, ezáltal folyton készenlétben tartja szüleit, így nem lehetséges az utódnemzés).

Érdemes szem előtt tartani azt is, hogy ez a versengés a testvérek egész életében tart, és sajnos az egyik szülő halála sem szünteti meg ezt. A spekulatív fiatalabb testvér például még akkor is kitart amellett, hogy több/nagyobb szülői erőforrást szerezzen, ha egy idősebb, akár a „szülők kedvence” testvér is hal meg, ez különösen a férfiakra igaz. Hiszen az ő reproduktivitási varianciájuk a nagyobb, ezért több szülői erőforrás kell ahhoz, hogy szaporodásra használják azokat, ezért a férfiak versengése egész életükön át fontos hangsúlyt kap, ami a gyerekkorban a testvérekkel való versengéssel kezdődik.

Ennek a versengésnek a megoldásaképpen a szülők – többek közt - a nagyszülő-unoka kapcsolatot próbálják fejleszteni, arra való törekvéssel például, hogy az unokák több időt töltsenek a nagyszülőkkel, miközben a gyerekük jó tulajdonságait, teljesítményét, tehetségét hangsúlyozzák a nagyszülők előtt.

Végül, de nem utolsó sorban, fontos tudni, hogy a testvérrivalizáció, amellett, hogy természetes és normális jelenség a családban való új gyermek érkezésekor, de pszichiátriai probléma is lehet, ha a hangsúlyok eltolódnak, és a határok elfajulnak. „A gyermekek többségénél a közvetlenül fiatalabb testvér születését valamilyen fokban mindig kíséri érzelmi zavar. Testvér rivalizációs zavarról csak akkor beszélünk, ha a zavar foka és időtartama statisztikailag nagyobb az átlagosnál, másrészt abnormális szociális interakcióhoz vezet.” Ezért érdemes figyelni a rivalizálás megnyilvánulásait, és ha túlzásnak érezzük az agresszív – regresszív viselkedésformákat, forduljunk bátran szakemberhez, mivel elképzelhető, hogy az idősebb gyermek számára az átlagosnál traumatikusabb esemény a testvér születése, és ennek feldolgozásához szakemberrel való konzultáció válik szükségessé.


Források:
Bodonyi Edit – Busi Etelka (2006): A gyakorlati pedagógia néhány alapkérdése. Család, gyerek, társadalom. Bölcsész Konzorcium, Budapest http://mek.oszk.hu/05400/05461
Harris, J. R. (é.n.): Social Behavoir and Personality Development. The Role of Experiences with Siblings and with Peers. In: Ellis, B. J. – Bjorklund, D. F. (edited by, 2005): Origins of The Social Mind. Evolutionary Psychology and Child Development. (p. 245-270.) New York – London: The Guilford Press
Michalski, R. L. – Euler, H. A. (é. n.): Evolutionary Perspectives on Sibling Relationships. In: Salmon, C. A. – Shackelford, T. K. (edited by, 2008): Family Relationships. An Evolutionary Perspective. (p. 185–205.) Oxford: Oxford University Press
Idézet: BNO-10 Zsebkönyv. DSM-IV-TR meghatározásokkal. Animula Kiadó, Budapest, 2004, 159-160.

Ajánlott cikk:
Márkusné Vörös Ibolya (2011): 
Hogy jól éljünk együtt: a testvérekről. 

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

ronghui13 - 2018. december 14., Péntek 04:53

http://www.nike-vapormax.ca/ nike air max
http://www.salomonshoes.ca/ salomon boots
http://www.adidastrainers-uk.co.uk/ adidas uk
http://www.kd11-shoes.us/ kd shoes
http://www.monclers.us.com/ moncler jacket
http://www.giuseppezanottis.us/ giuseppe zanotti
http://www.fjallravenkanken-backpack.us/ fjallraven kanken backpack
http://www.katespades.ca/ kate spade handbags
http://www.adidaseqtsupportadv.us/ adidas originals eqt
http://www.adidasnmds.us/ nmd
http://www.goldengoosesneakerssale.us/ golden goose outlet
http://www.nike-basketballshoes.us.com/ kyrie 5
http://www.christianlouboutins.fr/ christian louboutin
http://www.katespades.co.uk/ kate spade bags
http://www.skechers-shoe.us.com/ skechers boots
http://www.ultra-boost.ca/ adidas originals ultra boost
http://www.chaussurelouboutinpascher.fr/ louboutin femme
http://www.air-max.us/ nike air max plus
http://www.mizunos.us/ mizuno
http://www.yeezyshoes.ca/ yeezy boost 350 v2
http://www.nikeoffwhiteshoes.us/ nike off white
http://www.pandora-jewelrys.ca/ pandora
http://www.goldengoosesale.us/ golden goose outlet
http://www.uggslippers.ca/ ugg canada
http://www.adidas--yeezy.co.uk/ adidas yeezy
http://www.nikeairmax-2019.us.com/ nike off white
http://www.jordanretro11.in.net/ jordan 11
http://www.vans--shoes.us.com/ vans old skool
http://www.golden-goosesneakers.us.com/ golden goose shoes
http://www.chaussuresskechers.fr/ basket skechers
http://www.jordan11.ca/ new jordans
http://www.adidaszxflux.us/ zx flux
http://www.pandorajewelrycharms.org.uk/ pandora rings
http://www.yeezy-500.us/ yeezy shoes
http://www.salomon-chaussures.fr/ salomon speedcross
http://www.goyardhandbags.us/ goyard handbags
http://www.salomon.us.org/ salomon xa pro 3d
http://www.jordan-retro11.us.com/ jordan retro 11
http://www.uggboots-uk.co.uk/ uggs on sale
http://www.adidasyeezyshoes.co.uk/ yeezy shoes
http://www.jordan-11.co.uk/ jordan shoes
http://www.kd11shoes.us/ kd 11
http://www.redbottom-shoes.co.uk/ christian louboutin
http://www.fitflop-shoes.ca/ fitflop canada
http://www.nike--trainers.org.uk/ nike air max
http://www.adidaschaussure.fr/ adidas superstar
http://www.nmd.us.org/ adidas originals nmd
http://www.bijoux-pandora.fr/ pandora
http://www.giuseppezanottisneakers.us/ giuseppe
http://www.pandora--jewelry.co.uk/ pandora uk
http://www.monclers.ca/ moncler jacket
http://www.yeezyboost-350v2.fr/ adidas yeezy
http://www.red-bottoms.org.uk/ louboutin heels
http://www.goyards.ca/ goyard tote
http://www.jordan11shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.yeezy.in.net/ yeezy boost 350
http://www.nmds.ca/ nmd
http://www.redbottomslouboutinshoes.us.com/ christian louboutin
http://www.birkenstock-sandals.ca/ birkenstock shoes
http://www.chaussuresalomon.fr/ salomon
http://www.pandora--jewelry.us.org/ pandora
http://www.nike-airmax.ca/ nike air max 90
http://www.pandoracanadacharms.ca/ pandora charms
http://www.long-champs.us.com/ longchamp backpack
http://www.moncler-uk.co.uk/ moncler coat
http://www.curry-5shoes.us/ curry 5
http://www.yeezys.fr/ yeezy
http://www.uggsforwomen.us/ uggs for women
http://www.pandoraukrings.co.uk/ pandora uk
http://www.nikeuktrainers.co.uk/ nike uk
http://www.pandoraukcharms.org.uk/ pandora uk
http://www.nikeairmax.fr/ nike air max 90
http://www.skechers-shoes.ca/ skechers
http://www.red-bottoms.us.org/ christian louboutin
http://www.skechers.in.net/ skechers sneakers
http://www.mizuno-shoes.us/ mizuno
http://www.lebron-16shoes.us/ nike lebron
http://www.doudoune-moncler.fr/ moncler femme
http://www.goyard.in.net/ goyard
http://www.longchampbags.ca/ longchamp bag
http://www.chaussure-adidas.fr/ adidas
http://www.philipppleinoutlet.us/ philipp plein t shirt
http://www.airmax-2019.us.com/ air max 95
http://www.nikeairmax90.ca/ nike air max 90
http://www.airmax90.fr/ nike air max 95
http://www.yeezy--shoes.co.uk/ yeezy boost 350 v2
http://www.nike-canada.ca/ nike air max
http://www.pandora-bracelet.fr/ bijoux pandora
http://www.lebron16-shoes.us/ lebron james shoes
http://www.zxflux.us/ zx flux
http://www.jordan--shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.yeezy-950.us/ adidas yeezy
http://www.nikeoffwhite.us.com/ off white clothing
http://www.adidas--trainers.org.uk/ adidas shoes
http://www.filas.us.org/ fila shoes
http://www.balenciaga.us.org/ balenciaga
http://www.airjordan11.fr/ jordan
http://www.balenciagas.co.uk/ balenciaga trainers
http://www.newjordans.in.net/ jordan
http://www.pandoras.in.net/ pandora rings
http://www.fila-shoes.us/ fila
http://www.pandorajewelrycharms.ca/ pandora rings
http://www.jordan11.us.com/ jordan
http://www.louboutin-shoesuk.co.uk/ louboutin shoes
http://www.nikebasketballshoes.us/ basketball shoes
http://www.bracelet-pandora.fr/ bracelet pandora
http://www.goyard.org.uk/ goyard uk
http://www.fjallravenkankens.us/ fjallraven backpack
http://www.balenciagas.ca/ balenciaga
http://www.monclerjacket.us/ moncler coat
http://www.adidas-nmd.fr/ Nmd
http://www.yeezy-750.us/ yeezy boost 350
http://www.red-bottoms.ca/ red bottom shoes
http://www.bijouxpandoras.fr/ bijoux pandora
http://www.philipppleins.us/ philipp plein shoes
http://www.adidascanada-shoes.ca/ adidas canada
http://www.ugg-pascher.fr/ ugg outlet
http://www.nikeairmax270.ca/ nike air max
http://www.adidasshoes-outlet.us/ adidas trainers
http://www.kate-spadepurses.us/ kate spade purses
http://www.redbottoms-shoes.us.org/ christian louboutin
http://www.jordan-11.fr/ jordan 11
http://www.salomonboots.co.uk/ salomon boots
http://www.chaussure-yeezy.fr/ adidas yeezy
http://www.ultraboost-uncaged.us/ adidas ultra boost
http://www.christianlouboutins.ca/ christian louboutin shoes
http://www.adidasyeezyboost.fr/ adidas yeezy
http://www.birkenstock.com.co/ birkenstock sale
http://www.katespade-bags.us/ kate spade purses
http://www.bottesugg.fr/ ugg pas cher
http://www.adidaseqt.us.org/ adidas shoes
http://www.uggboots-outlet.us/ ugg slippers
http://www.adidasboostoutlet.us/ adidas shoes
http://www.monclers.fr/ doudoune moncler


rutian18 - 2019. január 8., Kedd 14:59

goyard backpack

chrome hearts

pandora jewelry official site

valentino heels

ferragamo shoes

moncler jacket

birkenstock shoes

prada bags

kyire 4

true religion hoodie

pandora

ralph lauren dresses

celine bag

moncler coat

ray ban eyeglasses

moncler

kyrie

yeezy boost

air max 95

pandora jewelry official site

jordan 11

vapormax

balenciaga

nike air max 97

nike air max 95

mcm bags

nike air max 90

mcm handbags

chrome hearts t shirt

kd 10

prada

Pandora

coach outlet

puma rihanna

true religion jeans men

pandora bracelet

adidas originals nmd

huarache

red bottoms

yeezy boost 350

polo

red bottom shoes

fitflop sale

air max

mulberry sale

yeezy boost 350

ralph lauren

Hermes Wallets

yeezy

adidas ultra boost

ecco sandals

nike vapormax

jordan 11 space jam

bvlgari

under armour shirts

north face jacket

nike lebron

jimmy choo heels

nike air max

pandora rings

ralph lauren polo shirts

salomon skis

christian louboutin

louboutin shoes

jordan retro 11

skechers women

coach bags

Yeezy

nike air max 97

longchamp handbag

north face jacket

birkenstock

adidas ultra uncaged

stephen curry

lebron 15

michael kors

pandora bracelet

nike air max 270

nike air max 90

jordan 11

burberry scarf

adidas ultra boost uncaged

salomon xa pro 3d

balenciaga sneakers

air max

nike vapormax

burberry scarf

fitflop sale

kate spade

pandora

fitflops clearance

mbt

fitflop shoes

goyard backpack

hermes

barbour jacket

supreme shoes

ed hardy

asics running shoes

air max 97 gold

adidas originals nmd

kevin durant shoes

moncler coat

moncler jacket mens

Salomon xa pro 3d

adidas yeezy

mont blanc outlet

longchamp le pliage

kate spade purses

oakley glasses

chrome hearts pendant

air max 90

lacoste shoes

jordan

ray ban eyeglasses

adidas superstar

nike air max 270

nike air max

jordan

michael kors purse

supreme shoes

moncler jacket mens

nike kd

salomon boots

huarache shoes

salvatore ferragamo shoes

burberry purses

curry shoes

asics womens shoes

kate spade handbags

cartier jewelry

pandora charms

air max 2018

pandora necklace

nike air max 97

james harden shoes

nike vapormax


dominick - 2019. május 17., Péntek 12:33

Nike Air Max 97 http://www.nikeairmax720.us/
Bape Clothing http://www.bape.org.uk/
Nike Outlet http://www.nikeshoxwomen.us/
Off White Canada http://www.offwhitecanada.ca/
Adidas Superstar http://www.adidasboost.us/
Skechers Go Walk http://www.skechersshoes-outlet.us/
Golden Goose http://www.goldengoosesneakers.ca/
Burberry UK http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Pandora Jewelry http://www.pandoracanada.ca/
Bape Shirt http://www.bape-hoodie.us/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstockoutlet.us/
Karen Millen Outlet http://www.karen-millen.us/
Lebron 16 http://www.lebron-16.us.org/
Converse All Star http://www.conversecanada.ca/
Asics Shoes http://www.asicsoutlet.us/
Adidas Yeezy http://www.yeezy-supply.us/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengooses.us.org/
Mizuno Golf http://www.mizunoshoes.org/
Balenciaga Sneakers http://www.balenciagas.us/
Supreme Shirt http://www.supreme-canada.ca/
Fitflop Sale http://www.fitflopshoes.us/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstock-sale.us/
Ferragamo Shoes http://www.ferragamo.in.net/
Bottega Veneta Bags http://www.bottegavenetas.us/
Vans Slip On http://www.vansshoesoutlet.us/
Swarovski Bracelet http://www.swarovskijewelry.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Bape Jacket http://www.bapehoodie.co.uk/
Adidas Yeezy Boost 350 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppeshoes.us.org/
Kate Spade Canada http://www.katespadebags.ca/
Champion Hoodie http://www.champion-canada.ca/
Fred Perry http://www.fredperry.us.org/
Longchamp Outlet http://www.longchampbags-outlet.us/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmy-chooshoes.us/
Louboutin Shoes http://www.redbottomsshoes.us/
Balenciaga Canada http://www.balenciagashoes.ca/
Birkenstock Canada http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
New Jordans http://www.jordanshoesoutlet.us/
Jordan 11 http://www.jordan-11.us/
Champion http://www.championhoodie.us.com/
Golden Goose Sneakers Sale http://www.goldengoose-shoes.us/
Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Vibram Shoes http://www.vibram.us.org/
Coach Bags http://www.coach-bags.us/
Pandora http://www.pandoracanadarings.ca/
Karen Millen http://www.karenmillendresses.co.uk/
Adidas Canada http://www.adidasyeezy.ca/
Bape Shorts http://www.bapeshirt.us/
Yeezy 350 http://www.yeezytrainers.co.uk/
Pandora Jewelry http://www.pandorajewelrystore.us/
Hydro Flask http://www.hydroflask.us.org/
Fjallraven http://www.fjallraven.org.uk/
Christian Louboutin http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Toms Shoes http://www.toms-shoes.us/
Goyard Bags http://www.goyard-bags.us/
Nike Shoes http://www.nikeuptempo.us/
New Balance Women http://www.newbalanceshoes.us/
Red Bottoms http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Birkenstock Sale http://www.birkenstock-canada.ca/
High Top Vans http://www.vansslipon.us/
Off White Hoodie http://www.offwhites.us/
Balenciaga UK http://www.balenciagatrainers.co.uk/
Supreme Shoes http://www.supremehoodie.co.uk/
Mulberry Bayswater http://www.mulberryhandbags.us/
Christian Louboutin http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Adidas Shoes http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Salomon Speedcross 5 http://www.salomons.us/
Vans Shoes http://www.vanscanada.ca/
Coach Handbags http://www.coachbagsoutlet.us/
Curry 5 http://www.curry5shoes.us.org/
Fjallraven Canada http://www.fjallraven-canada.ca/
Nike Air Max 720 http://www.airmax-720.us/
North Face Vest http://www.northfacejacket.us.org/
NMD http://www.adidasnmdwomens.us/
Champion http://www.championhoodie.co.uk/
Puma Canada http://www.pumacanada.ca/
Salvatore Ferragamo http://www.ferragamocanada.ca/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottoms.us/
Salomon Boots http://www.salomon.in.net/
Balenciaga Shoes http://www.balenciagasneakers.us/
Fila http://www.fila.in.net/
Fila Disruptor 2 http://www.filacanada.ca/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.us.com/
Giuseppe Zanotti Shoes http://www.giuseppeshoes.us/
Fitflop Boots http://www.fitflop.org.uk/
Skechers http://www.skechersoutlet.us/
Converse http://www.converses.us/
Pandora Rings http://www.pandoracanadas.ca/
Nike CA http://www.nikeairmaxca.ca/
Supreme T Shirt http://www.supremeshirt.us/
Polo Ralph Lauren http://www.ralphlauren-polo.us/
Bape Hoodie http://www.bapecanada.ca/
Goyard Wallet http://www.goyardcanada.ca/
Coach Purses http://www.coachbags.ca/
Asics Kayano http://www.asicsrunningshoes.us/
Bvlgari Jewelry http://www.bvlgaris.us/
Longchamp Canada http://www.longchamp-canada.ca/
Salomon http://www.salomon-boots.us/
KD 11 http://www.kd-11.us.org/
Michael Kors Handbags http://www.michaelkorspurse.us/
Air Max 270 http://www.airmax-2019.us/
Off White Clothing http://www.off-white.us.org/
Ultra Boost Uncaged http://www.adidasultraboost.us.com/
Harden Shoes http://www.hardenvol3.us/
Supreme Shirt http://www.supremes.us.org/
Longchamp Handbags http://www.longchampbackpack.us/
Hydro Flask http://www.hydro-flask.us/
Fjallraven Backpack http://www.fjallravenkanken.us.com/
Nike Air Max http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.in.net/
Nike Canada http://www.nikecanadashoes.ca/
Nike Kyrie http://www.kyrie5-shoes.us/
New Jordans http://www.jordanshoes.ca/
Balenciaga Shoes http://www.balenciaga-sneakers.us.org/
Champion Sweatshirt http://www.championsweatshirt.us.com/
Christian Louboutin Shoes http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Calvin Klein UK http://www.calvinklein.org.uk/
Mont Blanc Pen http://www.mont-blancpens.us/
Kyrie Irving Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Air Max 270 http://www.airmax-270.co.uk/
KD 11 http://www.kd11.ca/
Yeezy Boost http://www.yeezy-boost.co.uk/
Curry 5 Shoes http://www.curry5.ca/
Ralph Lauren Dresses http://www.ralph-laurencanada.ca/
Coach Crossbody Bags http://www.coachbags.co.uk/
Fitflop http://www.fitflopsandals.us/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Pandora Jewelry http://www.pandora.in.net/
Polo Ralph Lauren Outlet http://www.ralphlaurenusa.us/
Converse UK http://www.converse-uk.co.uk/
ED Hardy Shirt http://www.edhardyclothing.us/
Five Finger Shoes http://www.vibram-fivefingers.us/
Pandora Bracelet http://www.pandoras.us/
Polo Ralph Lauren Canada http://www.polo-ralphlauren.ca/
Adidas Superstar http://www.adidas-outlet.ca/
Kate Spade Bags http://www.katespade-purses.us.com/
Red Bottoms http://www.redbottoms.us.com/
Asics http://www.asicscanada.ca/
Fjallraven Backpack http://www.fjallraven.us.org/
Jordan 11 Space Jam http://www.jordan11.org.uk/
Nike Air Max 2019 http://www.airmax2019.us/
Suicoke http://www.suicoke.us/
Nike Lebron http://www.lebron16.ca/
Karen Millen Sale http://www.karen-millen.co.uk/
Ecco http://www.eccoshoessandals.us/
Fila http://www.filashoes.co.uk/
Clarks Boots http://www.clarksshoes.org.uk/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstockuk.org.uk/
Cartier http://www.cartier.us.org/
Supreme T Shirt http://www.supremeclothings.us.com/
Kate Spade Canada http://www.katespadecanada.ca/
Adidas Outlet http://www.adidascanadashoes.ca/
Jimmy Choo Boots http://www.jimmychooheels.us/
Nike Air Max http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Michael Kors Outlet http://www.michaelkors-bags.us/
MCM Backpack http://www.mcmbags.us/
Birkenstock Outlet http://www.birkenstocksandalssale.us/
Golden Goose Superstar http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Pandora Bracelet http://www.pandoraus.us/
Pandora Earrings http://www.pandoraofficialsite.us/
Vans Slip On http://www.vansoldskool.org.uk/
Coach Handbags http://www.coachbags.us/
Christian Louboutin UK http://www.louboutintrainers.co.uk/
Pandora Rings http://www.pandorarings.us/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK