=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A mozaik módszer
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 08. 27. 11:18

article-1089245-00c2d793000004b0-878-468x318-jpg-59a28e742a16e.jpg

Az 1960-as években az USA-ban elkezdődött az afroamerikaikkal szembeni negatív előítéletek és megkülönböztetések felszámolása, valamint integrálásuk a társadalomba. Ennek eredményeként a 60-as évek végére Texas állam bevezette az integrált oktatást, vagyis azt, hogy az afroamerikai és fehér gyereke egy iskolába, illetve egy osztályban tanulhatnak, bőrszíntől függetlenül. Ennek ellenére az iskolákban továbbra is fennmaradtak a negatív előítéletek és a kölcsönös bizalmatlanság. Ez a helyzet legjobban egy iskolaigazgató állításával volt jellemezhető, amit Aronsons idézett a Társas lény című könyvében. „Nézze Professzor Úr, a kormány kényszeríteni tudja a fehér és fekete kölyköket, hogy egy iskolába járjanak, de senki nem tudja kikényszeríteni belőlük, hogy élvezzék az együttlétet” (Aronson, 2001, 358. o.). Ezt a disszonáns helyzetet akarta Aronson felszámolni az austini (Texas állam fővárosa) iskolákban, ennek céljából fejlesztette ki a mozaik módszert.

A vizsgálat első fázisában a kutató és tanítványai megfigyeléseket végeztek a pedagógiai intézetekben (Aronson, 2001). Megállapította: gyakori jelenség az osztálytermekben, hogy amikor a tanár feltesz egy kérdést, akkor a diák csoport két részre bomlik, vannak, akik jelentkeznek és alig várják, hogy felszólítsák őket. Ezen tanulok közül azok, akiket nem szólítanak fel csalódottak lesznek. Ha jó választ adnak a felszólítottak, akkor a tanár megjutalmazza őket. Az osztály másik fele kerüli a szemkontaktust az oktatóval és nem szeretné, hogy véletlenül őtőlük kérdezze meg a tanár a választ. Ezen folyamat eredményeként a kis gyerekek megtanulják, hogy a tanár az egyetlen tekintélyt képviselő személy a teremben, illetve a feltett kérdésekre egyetlen helyes válasz létezik, még pedig az, amelyikre a tanár is gondol. Ha elég ügyesek, mert például jól válaszolnak a kérdésekre, akkor kiérdemlik a tekintélyes személy szeretetét. De ez csak úgy lehetséges, hogy a tanuló osztálytársait legyőzi, vagyis eléri, hogy őt szólítsa fel a tanár és ne a másikat. Azt is elsajátítják a nebulók, hogy nem érdemes meglévő tudásukat a társaikkal megosztaniuk. Tehát egy fajta versenyhelyzet alakul ki az osztályban, melynek eredményeként a jó tanulók megvetik a rosszul teljesítőket, lenézik és esetleg butáknak is tartják őket. Ezzel ellentétben a rossz tanulók azt fogják gondolni, hogy a szorgalmasak stréberek, esetleg fizikailag is erőszakoskodni fognak velük. Aronson szerint ennek gyakori kísérő jelensége az etnikai csoportok közötti ellenségeskedés is, mivel általában a frissen bevándoroltak és az afroamerikai gyermekek tartoztak a rosszabb tanulók közzé. Előbbi esetben gyakori probléma, hogy az angol nyelvet sem beszélik megfelelő szinten, az utóbbi esetben a rossz szociális háttér az oka a rossz jegyeknek.

Aronson (2001) szerint a mozaik módszer lényege, hogy megszünteti a gyerekek közötti versengést. Az osztályt, létszámtól függően, kisebb csoportokra bontják. Ezen csoportok az elsajátítandó információkat teljes egészét megkapják (Pl. Pulitzer teljes életrajzát) de úgy, hogy a megtanulandó információ szeletekre van bontva és azokat szétosztják az egyének között. Vagyis a csoport tagjainak, mint egyéneknek a teljes információnak csak bizonyos része áll a rendelkezésére. Lesz olyan, aki Pulitzer gyerekkoráról rendelkezik információval, míg más az újságíró fiatalságáról, megint más öregkoráról stb. Ezután mindenkinek meg kell tanulnia azt az ismeretet, amit ő kapott, ekkor szabadon érintkezhetnek azon osztálytársaikkal, akik szintén ezt az információs szeletet kapták, de másik csoportba tartoznak. Majd az egyéneknek a megtanult részinformációkat meg kell osztaniuk a csoportjuk többi tagjával, illetve meg is kell nekik tanítaniuk. Ezt követően az egész osztály dolgozatot ír a teljes elsajátítandó ismeretből. Ezen módszer eredményeként fokozatosan rájöttek a tanulók, hogy a másik nélkül nem lehetnek sikeresek, mivel az információ forrása nem a tanárnál van, hanem a csoport többi tagjánál, ami egyben meg is szüntette a versenyhelyzetet a szekción belül, mivel itt nem az a cél, hogy elnyerjék a tanár figyelmét, ezzel együtt a szeretetét is, hanem az, hogy társaik révén új információhoz jussanak. A hagyományos tanítási módszerben „a versenyszerűséggel kombinálódott integráció egyenlőtlen pozíciókat alakít ki és így nő az etnikai csoportok közötti feszültség” (Aronson, 2001, 354. o.). Ezzel ellentétben a mozaik módszer megszünteti a versenyt, ami által képes csökkenteni feszültséget a differenciálódó nemzetiségek között, mert a jó tanulók (döntően fehér középosztálybeli szülők gyerekei) rájönnek arra, hogy ha kigúnyolják rosszul teljesítő társaikat, akkor nem fognak hozzájutni azokhoz az információkhoz, melyeket ők sajátítottak el. Ennek eredményeként a jó tanulók különböző technikákat fejlesztettek ki annak érdekében, hogy a rossz tanulókat segítsék a tanulásban, valamint újfajta eljárásokat találtak ki arra, hogy gyengébbén teljesítők által megtanult információkat megfelelően kikérdezhessék tőlük. Ezáltal a rosszabb tanulóknak is javult a teljesítményük például azáltal, hogy rendszeresen kellett használniuk az angol nyelvet, amikor a társaikat oktatták. Ettől fejlődtek nyelvi képességeik, ami azt eredményezte, hogy sikerül rácáfolniuk arra nézetre, miszerint ők buták és értéktelenek, továbbá megnőtt az önbizalmuk is, amitől tanulmányi eredményeik is emelkedtek.

A mozaik módszer hatását több fajta pszichológiai mechanizmussal magyarázták. Gaetner, Dovidio, és Murrel (1990; idézi Aronson, 2001, 356. o.) szerint a csoportok közötti kooperáció megváltoztatja a résztvevők kognitív kategóriáit. Vagyis az együttműködés során az eredeti outgroup (külső csoport) tagjai az ingroup (belső csoport) tagjaivá válnak, ami együtt jár az empátia megjelenésével a korábbi külső csoport tagjaival szemben. Ez csökkenti az agressziót és növeli a segítőkészséget. Birgeman (1981; idézi Aronson, 2001, 356. o.) szerint ezek mellett a mozaik módszer jótékonyan elősegíti azt, hogy képesek legyenek beleélni magukat a másik gyerek helyzetébe. Ezek a 10 éves, mozaik módszerrel tanított fiúk egy kísérlet során megértették, hogy azzal a tudással, amivel ők rendelkeznek, azzal nem rendelkezik feltétlenül egy másik személy is, vagyis képesek voltak átvenni a mások nézőpontjait. Ugyan ez nem volt megfigyelhető a kontroll csoportban, ahol a fiúkat nem mozaik módszerrel tanították. Az empátia növekedésének, valamint a nézőpontváltásnak köszönhetően a tanulók akkor, ha egy más etnikumú személy viselkedésében hibát találnak, akkor az attribúció elméletet visszafelé fogják alkalmazni, vagyis a személy hibáját nem belső okoknak, hanem külsőknek fogják tulajdonítani. Így, ha korábban egy rossz tanuló elégtelent kapott, akkor a jó tanulók azt gondolták ez azért lehetséges, mert ő buta. A folyamat megfordulásával úgy vélekedtek jó jegyeket szerzők, hogy azért teljesített gyengén a rossz tanuló társuk, mert a tanár nehéz kérdéseket tett fel neki. Ez az alapja annak a folyamatnak, amelyik megszünteti az előítéleteket.

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

sihong5 - 2019. január 8., Kedd 10:32

kate spade bags

pandora rings

nike air max 95

fjallraven

steph curry shoes

nike vapormax

skechers sneakers

adidas canada

longchamp

fila shoes womens

pandora jewelry

adidas trainers

new jordans

louboutin shoes

adidas gazelle

yeezy boost 350 v2

nike air max 270

bijoux pandora

air max 270

yeezy shoes

red bottom shoes

goyard tote

jordan shoes

jordan 11

adidas boost

louboutin

yeezy boost 350 v2

pandora charms

currys

golden goose shoes

pandora earrings

off white sneakers

adidas nmd

balenciaga shoes

new lebrons

bague pandora

red bottom shoes

skechers femme

kevin durant shoes

yeezy boost

adidas nmd

nike air max 2019

new jordans

adidas stan smith

moncler coat

pandora rings

giuseppe

philipp plein

salomon speedcross 4

ugg outlet

ugg pas cher

moncler jacket

fila mens shoes

red bottom shoes

birkenstock shoes

goyard wallet

ugg

yeezy boost 350 v2

adidas

adidas shoes

pandora

longchamp bag

moncler homme

mizuno shoes

nike

golden goose shoes

balenciaga sneakers

birkenstock

pandora uk

yeezy boost 350 v2

salomon speedcross

Adidas Nmd

ugg boots

vans slip on

kd 11

bijoux pandora

yeezy boost

chaussure adidas

nike air max 95

jordan 11

adidas eqt

moncler femme

nike air max plus

jordan 12

yeezy boost 350 v2

ugg slippers

jordan 11

moncler

pandora jewelry

yeezy 750

balenciagas

yeezy

mizuno running shoes

zx flux

eqt

salomon boots

moncler coat

nike canada

air max

skechers boots

pandora uk

louboutin

goyard handbags

pandora bracelet

goyard handbags

fitflop shoes

kate spade bags

yeezy boost 350

nike air max 90

yeezy 950

louboutin homme

golden goose outlet

lebron shoes

ultra boost uncaged

kate spade purses

jordan retro 11

christian louboutin

skechers

air max

giuseppe zanotti sneakers

yeezy boost

kate spade bags

jordan 13

off white clothing

jordan 11 space jam

ugg bottes

salomon speedcross 4

red bottom shoes

fjallraven

kyrie 5

chaussure louboutin

yeezy 350

philipp plein shoes

salomon speedcross 4jerry - 2019. május 17., Péntek 02:26

Adidas UK http://www.adidas-trainersuk.org.uk/
Asics Canada http://www.asicscanada.ca/
Fila http://www.filashoes.co.uk/
Polo Ralph Lauren http://www.ralphlaurenusa.us/
MCM Purse http://www.mcmbags.us/
Ferragamo http://www.ferragamocanada.ca/
Red Bottoms http://www.louboutinredbottoms.us/
Nike Lebron http://www.lebron-16.us.org/
Balenciaga Bags http://www.balenciagashoes.ca/
Champion Hoodie http://www.championhoodie.co.uk/
Nike Air Max 720 http://www.airmax-720.us/
Jimmy Choo http://www.jimmy-chooshoes.us/
Vans Slip On http://www.vansslipon.us/
Off White T Shirt http://www.offwhitecanada.ca/
Red Bottoms http://www.redbottomlouboutinshoes.us/
Asics Shoes http://www.asicsrunningshoes.us/
Converse Canada http://www.conversecanada.ca/
Jimmy Choo Shoes http://www.jimmychooheels.us/
Longchamp Backpack http://www.longchampbags-outlet.us/
Balenciaga UK http://www.balenciagatrainers.co.uk/
New Balance 574 http://www.newbalanceshoes.us/
Fitflop http://www.fitflop.org.uk/
Vibram http://www.vibram-fivefingers.us/
Salomon Xa Pro 3d http://www.salomon-boots.us/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengooses.us.org/
Kyrie 4 http://www.kyrie5-shoes.us/
Karen Millen Outlet http://www.karenmillendresses.co.uk/
Coach Handbags http://www.coachbags.us/
Mizuno Running Shoes http://www.mizunoshoes.org/
Bape Clothing http://www.bape.org.uk/
Longchamp Backpack http://www.longchampbackpack.us/
Skechers Shoes http://www.skechersshoes-outlet.us/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstockoutlet.us/
Off White Shoes http://www.off-white.us.org/
Jordan Retro 11 http://www.jordan-11.us/
Kate Spade Handbags http://www.katespadecanada.ca/
Nike Shoes http://www.nikeuptempo.us/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstocksandalssale.us/
ED Hardy Shirt http://www.edhardyclothing.us/
Polo Ralph Lauren http://www.polo-ralphlauren.ca/
Supreme Shirt http://www.supremehoodie.co.uk/
Lauren Ralph Lauren http://www.ralph-laurencanada.ca/
Bape Hoodie http://www.bapecanada.ca/
Nike Lebron http://www.lebron16.ca/
Fjallraven Kanken http://www.fjallravenkanken.us.com/
Supreme T Shirt http://www.supremeshirt.us/
Fjallraven Kanken Backpack http://www.fjallraven-canada.ca/
Adidas Outlet http://www.adidas-outlet.ca/
Fila Sneakers http://www.filacanada.ca/
Pandora Jewelry http://www.pandoracanadas.ca/
Goyard http://www.goyard-bags.us/
KD Shoes http://www.kd-11.us.org/
Puma http://www.pumacanada.ca/
Toms Shoes http://www.toms-shoes.us/
A Bathing Ape http://www.bapehoodie.co.uk/
Birkenstock Canada http://www.birkenstockcanadasandals.ca/
Vans Shoes Canada http://www.vanscanada.ca/
Vans Trainers http://www.vansoldskool.org.uk/
North Face Coat http://www.northfacejacket.us.org/
Ralph Lauren Polo Shirts http://www.ralphlauren-polo.us/
Birkenstock http://www.birkenstockuk.org.uk/
Champion Hoodie http://www.championsweatshirt.us.com/
Fila Shoes http://www.fila.in.net/
Louboutin Shoes http://www.louboutintrainers.co.uk/
Christian Louboutin http://www.redbottomsshoes.us/
Giuseppe Zanotti http://www.giuseppeshoes.us/
Pandora http://www.pandorarings.us/
Salomon Speedcross 4 http://www.salomon.in.net/
Coach Wallet http://www.coachbags.co.uk/
Yeezy Canada http://www.adidasyeezy.ca/
CK Underwear http://www.calvinklein.org.uk/
Giuseppe Zanotti Heels http://www.giuseppeshoes.us.org/
Karen Millen Tops http://www.karen-millen.us/
Nike Air Max 97 http://www.nikeairmax-uk.co.uk/
Nike Air Max 2019 http://www.airmax-2019.us/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstock-sale.us/
Cartier Love Ring http://www.cartier.us.org/
Air Max 720 http://www.nikeairmax720.us/
Birkenstock Sandals http://www.birkenstock-sandals.co.uk/
Louboutin Shoes http://www.christianlouboutinredbottoms.us/
Pandora http://www.pandoracanada.ca/
Asics Shoes http://www.asicsoutlet.us/
Adidas Superstar http://www.adidascanadashoes.ca/
Fitflop Sandals http://www.fitflopshoes.us/
Kyrie Irving Shoes http://www.kyrie5shoes.us/
Hydro Flask 32 OZ http://www.hydro-flask.us/
Bape Hoodie http://www.bape-hoodie.us/
Hydro Flask 40 OZ http://www.hydroflask.us.org/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.org.uk/
Birkenstock Shoes http://www.birkenstock-canada.ca/
Longchamp Purse http://www.longchamp-canada.ca/
Clarks UK http://www.clarksshoes.org.uk/
Golden Goose Sneakers http://www.goldengoosesneakers.co.uk/
Off White Clothing http://www.offwhites.us/
Skechers Sneakers http://www.skechersoutlet.us/
Kate Spade Outlet http://www.katespadebags.ca/
Burberry Scarf http://www.burberrybagsuk.co.uk/
Zanotti http://www.giuseppezanotti.org.uk/
Michael Kors http://www.michaelkors-bags.us/
Fitflop Sandals http://www.fitflopsandals.us/
Pandora Jewelry http://www.pandoraofficialsite.us/
Golden Goose Sneakers Sale http://www.goldengoosesneakers.ca/
Louboutin Shoes http://www.christianlouboutin-shoes.us/
Nike KD http://www.kd11.ca/
Fjallraven http://www.fjallraven.us.org/
Currys http://www.curry5shoes.us.org/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven.us.com/
Supreme Shirt http://www.supremeclothings.us.com/
Ferragamo http://www.ferragamo.in.net/
High Top Vans http://www.vansshoesoutlet.us/
Karen Millen Sale http://www.karen-millen.co.uk/
Nike Shox Mens http://www.nikeshoxwomen.us/
Yeezy Trainers http://www.yeezytrainers.co.uk/
Michael Kors Wallet http://www.michaelkorspurse.us/
Golden Goose http://www.goldengoose-shoes.us/
Harden Vol 3 http://www.hardenvol3.us/
Coach Bags http://www.coachbags.ca/
Supreme Shirt http://www.supreme-canada.ca/
Adidas NMD http://www.adidasnmdwomens.us/
Burberry Bags http://www.mulberryhandbags.us/
Coach http://www.coach-bags.us/
Bvlgari Ring http://www.bvlgaris.us/
Bape Shirt http://www.bapeshirt.us/
Fred Perry Polo http://www.fredperry.us.org/
Fjallraven Bags http://www.fjallraven.in.net/
Nike Air Max 90 http://www.airmax2019.us/
Balenciaga http://www.balenciagas.us/
Curry 5 Shoes http://www.curry5.ca/
Champion Sweatshirt http://www.champion-canada.ca/
Goyard Bags http://www.goyardcanada.ca/
Nike Trainers http://www.airmax-270.co.uk/
Yeezy Boost 350 V2 http://www.yeezyboost350v2.us.com/
Champion http://www.championhoodie.us.com/
Jordan Outlet http://www.jordanshoesoutlet.us/
Converse Shoes http://www.converses.us/
Pandora Rings http://www.pandoras.us/
Kate Spade Bags http://www.katespade-purses.us.com/
Womens Jordans http://www.jordanshoes.ca/
Converse Sale http://www.converse-uk.co.uk/
Pandora Store http://www.pandorajewelrystore.us/
Fjallraven Kanken http://www.fjallraven-kanken.us.org/
Bottega Veneta http://www.bottegavenetas.us/
Yeezy Boost 350 http://www.yeezy-boost.co.uk/
Pandora http://www.pandoraus.us/
Coach Bags http://www.coachbagsoutlet.us/
Yeezy Supply http://www.yeezy-supply.us/
Pandora Charms http://www.pandoracanadarings.ca/
Nike Canada http://www.nikecanadashoes.ca/
Red Bottoms http://www.redbottoms.us.com/
Jordan 11 Space Jam http://www.jordan11.org.uk/
Suicoke http://www.suicoke.us/
Nike http://www.nikeairmaxoutlet.us/
Swarovski Necklace http://www.swarovskijewelry.us/
Mont Blanc Fountain Pen http://www.mont-blancpens.us/
Adidas Yeezy http://www.adidasboost.us/
Ecco Shoes http://www.eccoshoessandals.us/
Salomon http://www.salomons.us/
Vibram http://www.vibram.us.org/
Pandora Jewelry http://www.pandora.in.net/
Louboutin http://www.louboutinredbottomshoes.us/
Ultra Boost Uncaged http://www.adidasultraboost.us.com/
Nike CA http://www.nikeairmaxca.ca/
Supreme Shoes http://www.supremes.us.org/
Balenciagas http://www.balenciagasneakers.us/
Balenciaga Shoes http://www.balenciaga-sneakers.us.org/


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK