=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az önéletrajzi emlékezet
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 09. 23. 17:18

memory-jpg-59c67b3954047.jpg

Az önéletrajzi emlékezetben tároljuk „az életünk során előforduló specifikus eseményekre vonatkozó és az önmagunkkal kapcsolatos információkat” (Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 215. o.).

Az előbb említett szerzők, az önéletrajzi emlékezet alábbi funkcióit különítették el. Az első: a direktív, vagyis, hogy pontosan tudunk emlékezni arra, hogy mikor mi történt velünk. A második a szociális, aminek a szociális kapcsolatok fenntartásában van szerepe, azáltal, hogy emlékezünk a másik élettörténetére, vagy legalább annak egy részére. A harmadik funkció az, hogy az önéletrajzi emlékezet segít az önreprezentáció megteremtésében és fenntartásban. Ez különösen fontossá válik az amnéziás betegek esetében, mert ők nem képesek emlékezni a múltjukra, ami által sérül az önreprezentációjuk. A negyedik funkciója az önéletrajzi emlékezetnek, hogy segítsen megbirkózni a negatív élményekkel, oly módon, hogy egy egészséges ember könnyen fel tudja idézni a pozitív életeseményt, míg a negatívat nehezebben. Ez a depressziós betegeknél fordítva van. Ezt a működési módot hívja a szakirodalom hangulat kongruens emlékezetnek. Az előbbiekben vázolt elméleti keretet empirikusan nem sikerült igazolnia Hyman és Faries (1992; idézi Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 216. o.) vizsgálatának.

Baddely, Eysenck, és Anderson (2010) az életrajzi emlékek teljes élettartam alatti a megoszlásuk alapján elkülöníti az infantilis amnéziát és az emlékezeti dudort. Az első fogalom azt jelenti, hogy felnőttek kevés emléket képesek előhívni az első öt életévükből. A második szó arra utal, hogy kísérleti személyeknek a vizsgálatok során a legtöbb előhívott emléke 15-30 éves korban kódolódott le. Az előbb említett szerzők szerint az infantilis amnéziának több oka lehet, melyek közül az első: a freudi értelembe vett gyerekkori elfojtás, a második, hogy a hipocampus ebben a korban még nem elég fejlett, a harmadik, hogy a kis gyerekek nem rendelkeznek még koherens szelffel. Az emlékezeti dudort az magyarázza, hogy ebben a korban sok fontos és érzelmileg telített esemény történik velünk. Ezt bizonyítják Bernstein és Rubin (2004; idézi Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 223. o.) vizsgálatának kísérleti személyei, akik a legtöbb emléket a 15-30 éve korig terjedő életperiódusúkból sorolták fel. A kísérleti személyek átlagoson 16 évesen voltak először szerelmesek, legtöbb egyetemista emlékük 22 éves korukból származik, házasságot 27 évesen kötöttek és gyerekeik 28 éves korukban születtek. Ez azt is bizonyítja, hogy a 15-30 éves korig terjedő életkor fontos része az élettörténeti narratívának.

Conway (2005; idézi Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 225. o.). szerint az önéletrajzi emlékezet alapja az önéletrajzi tudásbázis és a működő szelf interakciója. Az önéletrajzi tudásbázist az önéletrajzi emlékek építik fel. Ez tartalmazza teljes életszakaszokkal kapcsolatos reprezentációkat és olyan epizódokat is, amiket gyorsan elfelejtünk. Baddely, Eysenck, és Anderson (2010) szerint a működő szelf aktív célokból és az énképből áll. Ezek mellett tartalmaz adatokat az egyénről is, pl. hová járt egyetemre, mi a foglakozása. A fent említett három tényező alkotja az én-reprezentációt. Ezek alapján elmondható, hogy a működő szelf, a mi vagyok, mi voltam és mi lehetek kérdésekre vonatkozó válaszokat tartalmazza. A helyes működéséhez elengedhetetlen, hogy az koherensen működjön, valamint összefüggjön a külső valósággal.

Baddely, Eysenck, és Anderson (2010) szerint a villanófény emlékeket is az önéletrajzi emlékezet kódolja, illetve tárolja. Ezek definíciója: „egy drámai élmény hatására kialakuló részletes és nagyon pontosnak tűnő emlék” (Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 229. o.). Az előbb hivatkozott szerzők szerint a villanófény emlék kódolása során egy speciális mechanizmus lép működésbe, melynek hatásra az adott eseménynek egy fotógrafikus reprezentációja alakul ki az emberi elmében.

Baddely, Eysenck, és Anderson (2010) szerint a pszichoanalitikus kutatások alapján az emberek hajlamosak arra, hogy negatív életeseményekhez fűződő emlékeiket elfojtsák, mert az ego ezáltal képes megvédeni magát a szorongástól. Abban az esetben, ha az ego többé nem képes elfojtani az emléket, akkor az betör a személy tudatába. Az előbb idézett tanulmány szerint gyakori jelenség, hogy a tudatba betörő emlék olyan eseményre utal, ami valójában meg sem történt, ezt hívják téves emlékezet szindrómának. Erre példa Bruck, Ceci, Francoeur és Barr (1995; idézi Baddely, Eysenck, & Anderson, 2010, 234. o.) vizsgálata, melyben gyermekeket kérdeztek meg egy orvosi vizsgálatot követően arról, hogy a doktor belenézett-e a fülükbe. A valóságban ez nem történt meg, de a gyerekek egy csoportja, akik sugalmazó kérdéseket kaptak, határozottan állították, hogy a gyermekgyógyász belenézett a fülükbe. 

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

wuyan37 - 2019. január 8., Kedd 10:52

kate spade canada

jordan 11

nike air max 90

zx flux

pandora jewelry

nike air max 270

yeezy

nike air max

longchamp tote

off white

adidas shoes

golden goose sneakers

nike air max 90

louboutin

philipp plein t shirt

adidas yeezy

new jordans

salomon boots

goyard uk

kate spade outlet

yeezy shoes

longchamp canada

adidas boost

christian louboutin shoes

adidas shoes women

adidas superstar

yeezy boost 350

kd 10

bague pandora

goyard

skechers shoes

fjallraven kanken

jordan

birkenstock

pandora bracelet

pandora

yeezy 350

jordan 12

kd 11

salomon chaussures

ugg

lebron

adidas

new jordans

adidas nmd

balenciagas

pandora jewelry

red bottoms

christian louboutin

adidas yeezy

bracelet pandora

kyrie 5

louboutin

birkenstock

air max 95

adidas stan smith

bijoux pandora

balenciaga

jordan retro 11

salomon speedcross 4

yeezy boost 750

jordan

ugg boots

yeezy boost 350 v2

ugg outlet

louboutin shoes

yeezy boos

pandora rings

fitflop canada

pandora charm

uggs on sale

off white

bottes ugg

salomon boots

eqt

nike

nike air max

golden goose sneakers

giuseppe zanotti

nike trainers

philipp plein shoes

pandora jewelry

kate spade purses

ugg

adidas

mizuno running shoes

goyard wallet

new lebrons

christian louboutin

air max 90

pandora bracelet

kate spade purses

nike outlet

goyard wallet

yeezy boost

lebron james shoes

skechers boots

louboutin

steph curry

adidas ultra boost

pandora

adidas uk

yeezy boost 350

louboutin heels

golden goose outlet

adidas

mizuno wave rider

yeezy boost 350

jordan shoes

skechers canada

fjallraven backpack

jordan shoes

bijoux pandora

chaussures skechers

fila shoes womens

yeezy boost 350

moncler sale

salomon speedcross 4

moncler femme

fila sneakers

air max

vans slip on

moncler

balenciaga

jordan 11

nike air max 2019

christian louboutin

yeezy

Adidas Yeezy

moncler

doudoune moncler

moncler jacket

adidas boost

isabel marant


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK