=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az orvos és a beteg közötti kommunikáció
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 10. 12. 18:24

19983532-medical-communication-with-a-group-of-doctor-stethoscope-equipment-in-the-shape-of-two-human-heads-c-stock-photo-jpg-59df974593b9f.jpg

Csabai és Molnár (1999) szerint az orvosok beteggel történő konzultációs stílusa a gyakorlat során alakul ki és formálódik.

A kezdő orvos kommunikációjának egyik fő szempontja az, hogy az interakció úgy folyjon le, hogy abba semmilyen hibát se kövessen el az orvos. Pl. ne felejtsen el semmi lényegest megkérdezni a pácienstől a betegségével kapcsolatban. Az anamnézis felvétele során az orvos zárt végű kérdéseket tesz fel, így a betegnek nincs lehetősége, hogy részletesen beszéljen, ami sok információt hordozhat a betegség lélektani hátteréről, amiknek az ismerete megkönnyítheti a betegség gyógyítását. Az orvosok gyakran csak egyfajta kommunikációs stílust alakítanak ki és ezt használják minden egyes beteg esetén, függetlenül annak az állapotától és személyiségétől.

Csabai és Molnár (1999) szerint a már stabilizálódott konzultációs stílus az alábbi külsődleges jegyekkel bír: térbeli elhelyezkedés és az orvosi öltözködés. A térbeli elhelyezkedés különösen fontos az orvos és a beteg találkozása esetén. Két ember közötti optimális távolságot a kulturális és szociális normák határozzák meg, az európai társadalmakban optimális térköz két ember között viszonylag nagynak tekinthető más társadalmakkal összehasonlítva. Az orvos és beteg találkozás során elkerülhetetlenül csökken ez a távolság, illetve fizikai interakció keletkezik a két szereplő között, vagyis a beteget megérinti a doktor, hiszen másképpen a vizsgálat, vagy a kezelés sokszor nem is hajtható végre. A mindennapi életben általában a domináns személyek (pl. főnökök) érintik meg a hierarchiában alattuk lévőket. Ugyanez igaz az orvos beteg interakcióra is, amikor az orvos érintése egyben a dominanciáját is kifejezi a betege felett, de itt is megfigyelhetőek olyan érintések, melyeknek a föntebbieken kívül az is a céljuk, hogy az együttérzést és a támogatást reprezentálják.

Csabai és Molnár (1999) szerint a legoptimálisabb elhelyezkedés az anamnézis felvételének céljából, ha az orvos és a beteg is ülnek, lehetőleg székeken egymástól nem túl nagy távolságra. (Kórházban a beteg ágyára ülve bensőségesebb viszony alakítható ki.) A páciens bizonyos állapotában ez nem kivitelezhető, pl. ha a beteg öntudattalan. Gyakori jelenség, hogy az orvosi rendelőkben íróasztal van és amellett beszélget az orvos a betegével, erre a legjobb példa egy magán pszichiátriai rendelő. Az íróasztal és a székek elhelyezkedése alapján három fajta helyzet létezik. Az első a tanácsadó, amikor a székek úgy vannak lerakva, hogy egymással egy bizonyos szöget zárjanak be, vagyis az asztal nincsen teljesen az ülők között. A második kompetitív helyzet, amikor az asztal két oldalán egymással szemben ül a beteg és kezelője, ez az autoriter, orvos centrikus konzultációs stílusra utal. A harmadik helyzet a kooperatív helyzet, amikor a beteg és az orvos az asztal azonos oldalán ülnek egymással szemben. A legmegfelelőbb elhelyezkedési stílus mindig az adott helyzetben dől el. 

Csabai és Molnár (1999) szerint az orvosi öltözködése szintén fontos eleme a kommunikációnak. A hagyományos normák a doktortól rendezett fizikai megjelenést és merev ruházkodási stílust várnak el. Így az orvosok a beteggel folytatott interakciójuk során fehér köpenyt hordanak, ami egy egyenruhának is felfogható, mivel kifejezi a hovatartozást, illetve növeli a csoport kohézióját. A fehér köpenyhez viszont a következő asszociációk tartoznak: megbízhatóság, jog a betegek kikérdezéséhez, jog az intim adatok megszerzéséhez, jog a mások testének vizsgálatához, magas szociális státusz, érzelmi és szexuális semlegesség. Ezek az asszociációk csak erősítik az orvosokkal szembeni sztereotípiákat, illetve visszahatnak magukra a gyógyítókra oly módon, hogy ők ezeknek a sztereotípiáknak megfelelően fognak viselkedni, ha felveszik a köpenyt. A köpeny viselése egyben, mint lelki védő pajzs is működik, vagyis segít abban, hogy szükség szerint fennmaradjon egy bizonyos mértékű távolság a beteg és kezelője között, mi által lehetővé válik, hogy a doktor szükséges mértékig elrejtse valódi személyiségét.

Csabai és Molnár (1999) szerint a kommunikációs folyamat az alábbi lépcsőfokokat tartalmazza: 1) találkozás indítása, 2) a probléma feltárása, 3) a probléma megbeszélése. A találkozás indítása egyik legfontosabb elem, mert ez adja meg továbbiakban az interakció alaphangulatát. Ezért fontos, hogy az orvos a beteggel már az első találkozásukkor udvariasan viselkedjen, pl. köszönjön neki, mutatkozzon be és kerülje a zárt végű kérdéseket. A probléma feltárása: itt elengedhetetlen a zárt kérdések használata, de érdemes időnkét visszajelzéseket adni a beteg válaszaira, valamint összefoglalni azt, amit a páciens elmondott és ezt hangosan megismételni. A probléma megbeszélése során próbál az orvos megoldást találni a felmerült nehézségekre, ennek során a döntéseket kell hozni, melyek meghozatalába érdemes, sőt szükséges belevonni a beteget is, mert így megmarad az az érzete, hogy képes a továbbiakban is kontrollálni saját testének jövőbeni működését. Ez azt eredményezi, hogy a későbbiekben is megmarad a beteg önbizalma, ami a gyógyulás egyik nélkülözhetetlen lélektani feltétele. Miután az orvos elmondta a betegnek, hogy milyen utasításokat kell végrehajtania, célszerű visszakérdeznie abból a célból, hogy vajon a beteg tényleg megértette-e a kapott instrukciókat, melyeket kategóriákba rendezve ajánlatos elmondani, ezzel is segítve a későbbi felidézésüket. Ezek mellett szerencsésebb, ha az orvos speciális utasításokat ad, mintha általánosakat említ, pl. mondja azt, hogy naponta 3 liter vizet igyon és ne azt, hogy több folyadékot fogyasszon, mint eddig.

Csabai és Molnár (1999) szerint az orvosnak kerülnie kell a kommunikációja során az alábbiakat. 1) A fenyegetést, mert ennek csak rövidtávú hatása van. 2) A moralizálást, vagyis azt, hogy erkölcsi értékrendszerek alapján ítélje el a betegét. 3) A vádaskodást, vagyis azt a szituációt, amikor az orvos azzal hibáztatja a betegét, hogy nem érdekli a saját egészségi állapota. 4) A gúnyt, aminek hátterében gyakran az indulatáttétel húzódik meg. 5) Az ész -érvekre való hivatkozást, e-mögött az húzódik meg, hogy az egészség megőrzése csakis kognitív tényezőkön múlik. 6) A beteg számára nehezen végrehajtható direkt tanácsot. Ha a beteg a kapott instrukciót nem képes végrehajtani, akkor kialakul a tehetetlenség érzése és a negatív énkép. 

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

xuehui51 - 2019. január 26., Szombat 07:05

http://www.adidasyeezy-350.us.com/ adidas yeezy
http://www.goyardbag.us.com/ goyard backpack
http://www.fitflops-sale.us.com/ fitflop shoes
http://www.true--religion.us.com/ true religion
http://www.huaraches.us.com/ huarache shoes
http://www.ralphlauren--polo.us.com/ ralph lauren shirts
http://www.prada--handbags.us.com/ prada wallet
http://www.nikeairvapormaxflyknit.us.com/ nike air force 1
http://www.moncler-coat.us.com/ moncler sale
http://www.chromehearts-jewelry.us.com/ chrome hearts bracelet
http://www.airmax270.co.uk/ off white nike
http://www.nike-huaraches.us.com/ nike huarache
http://www.mulberry-handbags.us.com/ mulberry
http://www.under-armour-shoes.us.com/ under armour outlet
http://www.valentino--shoes.us.com/ valentino heels
http://www.redbottoms-louboutin.us.com/ red bottoms
http://www.adidas-superstarshoes.us.com/ adidas superstar
http://www.rayban--glasses.us.com/ ray ban eyeglasses
http://www.nikeair-max90.co.uk/ nike air max 2018
http://www.balenciaga--shoes.us.com/ balenciaga
http://www.christianlouboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.ferragamoshoess.us.com/ salvatore ferragamo
http://www.jimmychooheels.us.com/ jimmy choo heels
http://www.ed-hardys.us.com/ ed hardy shirt
http://www.truereligion--jeans.us.com/ true religion
http://www.nikelebron15.us.com/ lebron 15
http://www.coachbags-outlet.us.com/ coach purses
http://www.redbottom--shoes.us.com/ red bottom shoes
http://www.nike--shoes.co.uk/ nike outlet
http://www.mcm--bags.us.com/ mcm bags
http://www.monclers.uk/ moncler jacket mens
http://www.goyardbackpack.us.com/ goyard wallet
http://www.hermesbirkin-handbags.us.com/ Hermes Handbags
http://www.fitflop--sandals.us.com/ fitflop
http://www.ralphlaurenspoloshirts.us.com/ ralph lauren shirts
http://www.longchampbackpack.us.com/ longchamp
http://www.air-max-90.us.com/ nike air max
http://www.ultra--boost.us.com/ adidas ultra boost
http://www.burberry--scarf.us.com/ burberry bags
http://www.pandorajewelryrings.us.com/ pandora earrings
http://www.airmax95.co.uk/ nike air max 95
http://www.barbourjackets.co.uk/ barbour jacket
http://www.james-hardenshoes.us.com/ harden shoes
http://www.pandora--rings.us.com/ Pandora
http://www.nikeairmax-97.us.com/ air max 97 gold
http://www.stephen-curry-shoes.us.com/ stephen curry shoes
http://www.jordanretro11-shoes.us.com/ jordan shoes
http://www.celines.us.com/ celine handbags
http://www.skechers--shoes.us.com/ skechers outlet
http://www.birkenstock--sandals.us.com/ birkenstock outlet
http://www.longchampbag.us.com/ longchamp le pliage
http://www.adidasoriginalsultraboost.us.com/ adidas ultra boost
http://www.curry4-shoes.us.com/ curry 4 shoes
http://www.coach--bags.us.com/ coach purses
http://www.airjordan11spacejam.us.com/ jordan 11
http://www.adidas-yeezyboost350.us.com/ yeezy boost 350
http://www.airmax90shoes.us.com/ nike air max 2018
http://www.asics--shoes.us.com/ asics running shoes
http://www.hermes--belt.us.com/ hermes belt
http://www.asicss.us.com/ asics shoes
http://www.mcms.us.com/ mcm
http://www.katespadebags.us.com/ kate spade outlet
http://www.kevin-durant-shoes.us.com/ nike kd
http://www.adidas-yeezy-shoes.us.com/ Yeezy
http://www.monclerjacket.org.uk/ moncler
http://www.chrome--hearts.us.com/ chrome hearts bracelet
http://www.salvatore-ferragamo.us.com/ salvatore
http://www.adidasoriginalsnmd.us.com/ adidas originals nmd
http://www.northfacejacketoutlets.us.com/ womens north face jacket
http://www.pandorajewelryscharms.us.com/ pandora Charms
http://www.nikekdshoes.us.com/ kevin durant shoes
http://www.nike--vapormax.us.com/ nike air vapormax
http://www.ray--bansunglassess.us.com/ ray ban
http://www.michaelkors-handbagss.us.com/ michael kors outlet
http://www.mbts.us.com/ mbt
http://www.kyrie-irving-shoes.us.com/ kyrie irving shoes
http://www.burberry-bags.us.com/ burberry bags
http://www.fitflopsshoes.us.com/ fitflop shoes
http://www.nikeairmax97.co.uk/ nike shoes
http://www.kyrie-4.us.com/ kyrie irving shoes
http://www.eccoshoesoutlets.us.com/ ecco boots
http://www.moncler--jacket.us.com/ moncler coat
http://www.nikeairmax-95.us.com/ nike air max 95
http://www.chromeheartsjewelrys.us.com/ chrome hearts
http://www.nikeairmax270.org.uk/ nike air max 95
http://www.monclerjacketmens.us.com/ moncler,moncler jacket
http://www.michael-kors-bags.us.com/ michael kors
http://www.nike-airmax-2018.us.com/ air max 90
http://www.lacosteshirts.us.com/ lacoste polo shirts
http://www.adidasnmd-womens.us.com/ adidas nmd womens
http://www.katespade--outlet.us.com/ kate spade bags
http://www.jordans11shoes.us.com/ jordan 11
http://www.yeezyboost350shoes.us.com/ yeezy boost 350 v2
http://www.cartier-bracelet.us.com/ cartier jewelry
http://www.salomonspeedcross3.us.com/ salomon speedcross 4
http://www.salomon-boots.us.com/ salomon shoes
http://www.vapormaxs.us.com/ nike air vapormax
http://www.salomonshoes.co.uk/ salomon skis
http://www.oakley--glasses.us.com/ oakley
http://www.katespadepurses.us.com/ kate spade handbags
http://www.supreme--clothing.us.com/ supreme clothing
http://www.louboutinredbottoms.us.com/ christian louboutin
http://www.nikeairmax-90.us.com/ nike vapormax
http://www.adidas-ultraboost.us.com/ adidas ultra uncaged
http://www.pandora--jewelrys.us.com/ pandora earrings
http://www.burberrys.org.uk/ burberry backpack
http://www.fitflop--shoes.us.com/ fitflop sale
http://www.northface-jacket.us.com/ north face outlet
http://www.lebron15-shoes.us.com/ lebron shoes
http://www.air-max-95.us.com/ air max 95 mens
http://www.salomon--shoes.us.com/ Salomon Shoes
http://www.montblancs.us.com/ mont blanc outlet
http://www.yeezyboost350--v2.us.com/ yeezy shoes
http://www.pandora-charmsjewelry.us.com/ pandora charms
http://www.airmax-2018.us.com/ air max
http://www.pandoraearrings.us.com/ pandora rings
http://www.balenciagas-sneakers.us.com/ balenciaga shoes
http://www.nike-airmax270.us.com/ nike air max 270
http://www.prada--bags.us.com/ prada
http://www.kd10-shoes.us.com/ kevin durant shoes
http://www.pumarihannafenty.us.com/ rihanna puma shoes
http://www.pandorauk.us.com/ pandora charms
http://www.jordan11spacejams.us.com/ jordan shoes
http://www.pandora-jewelrybracelet.us.com/ pandora rings
http://www.supremeshirt.us.com/ supreme shoes
http://www.pandora-jewelrysale.us.com/ pandora bracelet
http://www.pandoras-jewelrys.us.com/ pandora earrings
http://www.polo-ralphlauren-outlet.us.com/ polo
http://www.jordan11.co.uk/ air jordan
http://www.air-max-97.us.com/ air max 97
http://www.jordan--11.us.com/ jordan retro 11
http://www.bvlgaris.us.com/ bvlgari handbags
http://www.birkenstocksandalssale.us.com/ birkenstock sandals
http://www.adidasnmdrunnerr1.us.com/ yeezy boost 350
http://www.monclerjacketwomens.us.com/ moncler jacket mens
http://www.air-max-270.us.com/ nike air max 270 men
http://www.polo-ralph-lauren.org.uk/ polo ralph lauren


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK