=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

CSR
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 09. 17. 22:25

hallbarhet-jpg-59beda2c9f873.jpg

Kotler és Lee (2007) a CSR-t (Corporate social responsibility, magyarul társadalmi felelősségvállalás), így definiálták: „olyan jelentősebb tevékenység, amellyel a vállalat társadalmi ügyeket támogat, és amellyel a vállalati társadalmi felelősségvállalás területén vállalt kötelezettségeit teljesíti” (Kotler & Lee 2007, 32. o.).

A szerzők szerint hat féle CSR létezik, melyek közül az első a célhoz rendelt promóciók. Ennek során a vállatok pénzzel, természeti, gépi, vagy emberi erőforrásokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy felhívják a lakosság figyelmét egy fontos ügyre. Pl. amikor egy magáncég pénzzel támogatja olyan társadalmi hirdetések elkészítését, amelyek az adócsalás negatív következményeire hívják fel a figyelmet. A második az ügyhöz kapcsolt marketing. Ekkor a vállalat bevételinek egy részét meghatározott ideig átutalja egy jótékonysági szervezetnek. A harmadik fajta a vállalati társadalmi marketing. Ekkor a vállalat egy olyan programot indít el, amivel a lakososság viselkedését akarja megváltoztatni. Pl. nagy aszály esetén a helyi vízmű egy olyan óriásplakát kampányt indít, amiben a vízspórolásra szólítja fel a lakosságot. A negyedik fajta a vállalati jótékonyság. Ekkor a vállalat közvetlen adományokat (ez lehet pénz vagy egyéb szolgáltatás) ad egy jótékonysági szervezetnek. Pl. egy élelmiszeripari vállalat pénzzel támogatja a helyi klinika onkológiai osztályát. Az ötödik fajta a közösségi önkéntes tevékenység. Ekkor a vállalati dolgozók saját munkaidejükben végeznek önkéntes tevékenységet úgy, hogy ezt a menedzsment is támogatja, illetve beszámítja a munkaidőbe. Pl. a helyi villamoserőművek dolgozói munkaidőben kimennek a helyi erdő szélére és felszámolják az illegális szemétlerakót. A hatodik típus a társadalmilag felelős üzleti gyakorlat. Ennek során, a vállalat önkéntesen vállal egy üzleti gyakorlatot, amit be is tart. Pl. egy fejelődő országban a dohánykereskedelmi vállalat középiskolák közelében nem helyez el cigarettázásra buzdító óriás plakátokat.

Kotler és Lee (2007) szerint egy CSR programnak számos marketing előnye lehet. Ezek közül az első, hogy ezek a programok növelik vállalat hírnevét. A második, hogy ezek a programok hozzájárulnak az átfogó üzleti célok eléréseshez és ezek segítségével a cég új piacokat tud megnyitni. A harmadik: nőveli a cég iránti lojalitás azáltal, hogy a dolgozók olyan dolgokban vehetnek részt, amit szívesen végeznek és ezekért ráadásul még elismerésben is részesülnek. A negyedik az újfajta technológia bevezetésével csökkennek a működtetési költségek. (Pl. amikor egy cég CSR program keretében kicserélteti az iroda nyílászáróit.). Az ötödik, hogy CSR programok marketing hatásának eredményeként nő a cég vevőköre. A hatodik, hogy közösségi kapcsolatok épülnek ki a vállalat és CSR programokba bevont jótékonysági szervezetek között. A fentiek alapján elmondtató, hogy a vállalatoknak általában megéri jól megtervezett és jól előkészített CSR programokat finanszírozniuk, mert azok hosszútávón profit növekedést is eredményeznek.

Kotler és Lee (2007) hat módszert sorol fel, ami megkönnyítheti azt, hogy a megfelelő támogatandó programot válasszon ki a vállalat. Az első fontos szempont, hogy egy vállalat csak egy vagy két társadalmi ügyet támogasson. Ha többet támogat, akkor nem lesz képes összpontosítani a forrásokat, emiatt nem tudja megfelelő mértékben támogatni az adott kezdeményezést. A második, hogy a vállalat olyan társadalmi ügyet válasszon, ami a helyi közösségben problémaként jelentkezik, mert ezáltal megnő az esélye annak, hogy eléri a számára legfontosabb helyi célközönséget. A harmadik fontos pont, hogy a vállalat, olyan termék vagy szolgáltatás kifelezetését támogassa, ami beleillik a profiljába. Ennek az az előnye, hogy a fogyasztók kevésbé lesznek szkeptikusak az adott projekttel kapcsolatban, valamint ezzel a módszerrel növelni lehet a munkatársaknak a hajlandóságát az önkéntes munka végzésére. A negyedik elem, hogy a vállalat olyan területet válasszon, amivel fejlesztheti a marketing és beszállító kapcsolatait, valamint az hosszútávon költségcsökkenést is eredményezzen. Az ötödik, hogy olyan csoportot kell választani, amit az érdekelt csoportok (pl. vásárlók, befektetők) is fontosnak tartanak. A hatodik, hogy a vállalat olyan célokat válasszon ki, amiket hosszú távon tud támogatni. Így az együttműködés 2-3 évig is eltarthat. Erre azért van szükség, mert gyakran sok idő szükséges ahhoz, hogy a projekt hatással lehessen a támogatott társadalmi problémára.

Kotler és Lee (2007) pár olyan módszert említ, amit célszerű alkalmazni egy CSR program kialakításnál. Ezek közül az első, hogy a program megtervezésének első lépéseként cross - funkcionális csoportokat kell alakítani. Ezekbe a csoportokba a vállalat valamennyi fontosabb osztályának egy személyt kell delegálnia, aki az adott részleget képviseli. Fontos, hogy a csoportban legyenek olyan személyek, akik értenek a marketinghez, a pénzügyhöz, az üzemvitelhez és a létesítmények működtetéshez. A második elem, hogy a tervezés szakaszában már be kell vonni a közösségi partnereket. Ezzel elkerülhető, hogy a nem megfelelő célközönség számára készítsenek promóciós anyagokat. Az is elkerülhető, hogy a partner szervezetek teljesíthetetlen elvárásaik legyenek az adott program sikerességéről. A harmadik pont, hogy egyértelmű és mérhető kritériumokat kell felállítani, amelyek képesek megmutatni, hogy az adott program sikeres volt-e. A negyedik pont, hogy a vállaltnak ki kell dolgoznia egy kommunikációs tervet, amivel megszólíthatja a célközönséget. Ha több különböző célközönséget akar a program megszólítani, akkor több eltérő kommunikációs tervet kell kidolgoznia cégnek. Az utolsó elem, hogy a menedzsment a kítűzött célnak megfelelő összeget biztosítson a program kivitelezésére.

Kotler és Lee (2007) további tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan érdemes értékelni a CSR programok eredményeit. Az első, hogy meg kell határozni az értékelés célját, vagyis azt kell eldönteni, hogy a projekttel kapcsolatos újonnan szerzett információkat a vállalat mire akarja felhasználni. A második, hogy a projekt lefutása közben folyamatosan mérni kell a költségeket függetlenül attól, hogy az pénzbeli, vagy természetbeni kiadás. A következő pont, hogy ellenőrizni kell, hogy a programnak milyen hatása van a piacra. A negyedik tanács, meg kell vizsgálni a tevékenységnek milyen hatása van az adott társadalmi ügyre vonatkozóan. Az utolsó pont szerint a vállaltnak figyelni kell a projekt befejezését követően is a korábban támogatott társadalmi probléma helyzetére. Ezáltal ellenőrizni tudja, hogy a projektnek ténylegesen volt-e hatása a társadalmi problémára.

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

cora - 2019. június 3., Hétfő 08:10

http://pekkarinne.nhljerseysshop.us/ pekka rinne
http://carolinahurricanes.nhl-shop.us/ carolina hurricanes
http://redsoxjersey.cheapmlbshop.us/ red sox jersey
http://christianvillanueva.cheapmlbshop.us/ christian villanueva
http://aarondonald.wholesale-nfljerseys.us/ aaron donald
http://rangersbaseball.cheapmlbshop.us/ rangers baseball
http://predatorshockey.nhljerseysshop.us/ predators hockey
http://jerseys.nhl-shop.us/ jerseys
http://losangelesangels.cheapmlbshop.us/ los angeles angels
http://juliojones.nflshop-jerseys.us/ julio jones
http://coloradorockies.mlbjerseys-shop.us/ colorado rockies
http://laangels.cheapmlbshop.us/ la angels
http://kylekorver.nbajerseysshop.us/ kyle korver
http://buffalobills.wholesale-nfljerseys.us/ buffalo bills
http://indianapacers.nbajerseys-store.us/ indiana pacers
http://baltimoreravens.nflshop-jerseys.us/ baltimore ravens
http://clevelandindians.cheapmlbshop.us/ cleveland indians
http://sanantoniospurs.nbajerseys-store.us/ san antonio spurs
http://barrybonds.cheapmlbshop.us/ barry bonds
http://joshdonaldson.cheapmlbshop.us/ josh donaldson
http://torontomapleleafs.nhl-shop.us/ toronto maple leafs
http://mntwins.mlbjerseys-shop.us/ mn twins
http://jalenramsey.wholesale-nfljerseys.us/ jalen ramsey
http://chicagocubs.mlbjerseys-shop.us/ chicago cubs
http://lebronjameslakersjersey.nbajerseysshop.us/ lebron james lakers jersey
http://gleybertorres.cheapmlbshop.us/ gleyber torres
http://matszuccarello.nhljerseysshop.us/ mats zuccarello
http://jerseygirl.nhljerseysshop.us/ jersey girl
http://lakers.nbajerseys-store.us/ lakers
http://sidneycrosby.nhljerseysshop.us/ sidney crosby
http://angelsbaseball.mlbjerseys-shop.us/ angels baseball
http://charlieculberson.cheapmlbshop.us/ charlie culberson
http://orlandomagic.nbajerseysshop.us/ orlando magic
http://newyorkmets.mlbjerseys-shop.us/ new york mets
http://bostonbruins.nhl-shop.us/ boston bruins
http://bruins.nhl-shop.us/ bruins
http://montrealcanadiens.nhl-shop.us/ montreal canadiens
http://baltimoreorioles.mlbjerseys-shop.us/ baltimore orioles
http://pirates.mlbjerseys-shop.us/ pirates baseball
http://sf49ers.nflshop-jerseys.us/ sf 49ers
http://chicagowhitesox.cheapmlbshop.us/ chicago white sox
http://alexovechkin.nhljerseysshop.us/ alex ovechkin
http://jamesvanriemsdyk.nhljerseysshop.us/ james van riemsdyk
http://fleury.nhljerseysshop.us/ fleury
http://tyreekhill.wholesale-nfljerseys.us/ tyreek hill
http://minnesotatimberwolves.nbajerseys-store.us/ minnesota timberwolves
http://sabres.nhl-shop.us/ sabres
http://ericberry.wholesale-nfljerseys.us/ eric berry
http://kobebryantjersey.nbajerseysshop.us/ kobe bryant jersey
http://anaheimangels.cheapmlbshop.us/ anaheim angels
http://johnwall.nbajerseysshop.us/ john wall
http://dirknowitzki.nbajerseys-store.us/ dirk nowitzki
http://alabamafootball.wholesale-nfljerseys.us/ alabama football
http://cincinnatibengals.nflshop-jerseys.us/ cincinnati bengals
http://jjredick.nbajerseysshop.us/ jj redick
http://superbowl.wholesale-nfljerseys.us/ super bowl
http://pittsburghpenguins.nhl-shop.us/ pittsburgh penguins
http://bryceharper.mlbjerseys-shop.us/ bryce harper
http://jjwatt.wholesale-nfljerseys.us/ jj watt
http://capitalshockey.nhljerseysshop.us/ capitals hockey
http://chriswebber.nbajerseysshop.us/ chris webber
http://tampabaylightning.nhl-shop.us/ tampa bay lightning
http://davidprice.mlbjerseys-shop.us/ david price
http://karlanthonytowns.nbajerseys-store.us/ karl anthony towns
http://elimanning.wholesale-nfljerseys.us/ eli manning
http://newyorkyankees.mlbjerseys-shop.us/ new york yankees
http://warriors.nbajerseys-store.us/ warriors
http://bucks.nbajerseys-store.us/ bucks
http://nygiants.nflshop-jerseys.us/ ny giants
http://stephencurryjersey.nbajerseysshop.us/ stephen curry jersey
http://tomastatar.nhljerseysshop.us/ tomas tatar
http://michaeljordanjersey.nbajerseysshop.us/ michael jordan jersey
http://newyorkrangers.nhl-shop.us/ new york rangers
http://mattmartin.nhljerseysshop.us/ matt martin
http://dwighthoward.nbajerseysshop.us/ dwight howard
http://memphisgrizzlies.nbajerseys-store.us/ memphis grizzlies
http://flyers.nhl-shop.us/ flyers
http://clevelandcavs.nbajerseys-store.us/ cleveland cavs
http://seattleseahawks.nflshop-jerseys.us/ seattle seahawks
http://alexsmith.nflshop-jerseys.us/ alex smith
http://adamduvall.cheapmlbshop.us/ adam duvall
http://denvernuggets.nbajerseys-store.us/ denver nuggets
http://astros.mlbjerseys-shop.us/ astros
http://coreyknebel.cheapmlbshop.us/ corey knebel
http://zachlavine.nbajerseysshop.us/ zach lavine
http://chicagoblackhawks.nhl-shop.us/ chicago blackhawks
http://tombrady.wholesale-nfljerseys.us/ tom brady
http://devantesmithpelly.nhljerseysshop.us/ devante smith pelly
http://philadelphiaeagles.wholesale-nfljerseys.us/ philadelphia eagles
http://montrezlharrell.nbajerseysshop.us/ montrezl harrell
http://deandrehopkins.wholesale-nfljerseys.us/ deandre hopkins
http://nyjets.nflshop-jerseys.us/ ny jets
http://derozan.nbajerseysshop.us/ derozan
http://hornet.nbajerseysshop.us/ hornet
http://patriots.wholesale-nfljerseys.us/ patriots
http://larryfitzgerald.nflshop-jerseys.us/ larry fitzgerald
http://joshgordon.nflshop-jerseys.us/ josh gordon
http://devils.nhljerseysshop.us/ devils
http://taylorhall.nhljerseysshop.us/ taylor hall
http://coltmccoy.nflshop-jerseys.us/ colt mccoy
http://leseanmccoy.wholesale-nfljerseys.us/ lesean mccoy
http://yankeesjersey.cheapmlbshop.us/ yankees jersey
http://losangeleschargers.nflshop-jerseys.us/ los angeles chargers
http://lakings.nhl-shop.us/ la kings
http://brewersgame.mlbjerseys-shop.us/ brewers game
http://lewisbrinson.cheapmlbshop.us/ lewis brinson
http://yankees.mlbjerseys-shop.us/ yankees
http://lebronjameslakers.nbajerseysshop.us/ lebron james lakers
http://andrewluck.wholesale-nfljerseys.us/ andrew luck
http://miamidolphins.wholesale-nfljerseys.us/ miami dolphins
http://benbishop.nhljerseysshop.us/ ben bishop
http://edmontonoilers.nhl-shop.us/ edmonton oilers
http://noahsyndergaard.cheapmlbshop.us/ noah syndergaard
http://kevinlove.nbajerseysshop.us/ kevin love
http://customjerseys.nhljerseysshop.us/ custom jerseys
http://paugasol.nbajerseysshop.us/ pau gasol
http://julianedelman.nflshop-jerseys.us/ julian edelman
http://newyorkjets.nflshop-jerseys.us/ new york jets
http://gwinnettbraves.cheapmlbshop.us/ gwinnett braves
http://charlottehornets.nbajerseysshop.us/ charlotte hornets
http://charliecoyle.nhljerseysshop.us/ charlie coyle
http://panthers.nflshop-jerseys.us/ panthers
http://brewers.mlbjerseys-shop.us/ brewers
http://dylanlarkin.nhljerseysshop.us/ dylan larkin
http://newyorkknicks.nbajerseys-store.us/ new york knicks
http://49ers.wholesale-nfljerseys.us/ 49ers
http://kobebryant.nbajerseys-store.us/ kobe bryant
http://tyrodtaylor.nflshop-jerseys.us/ tyrod taylor
http://markstone.nhljerseysshop.us/ mark stone
http://mapleleafs.nhljerseysshop.us/ maple leafs
http://sanfrancisco49ers.wholesale-nfljerseys.us/ san francisco 49ers
http://devinbooker.nbajerseys-store.us/ devin booker
http://averybradley.nbajerseysshop.us/ avery bradley
http://paulgeorge.nbajerseys-store.us/ paul george
http://coloradoavalanche.nhl-shop.us/ colorado avalanche
http://indianapoliscolts.wholesale-nfljerseys.us/ indianapolis colts
http://carsonwentz.nflshop-jerseys.us/ carson wentz
http://anthonydavis.nbajerseys-store.us/ anthony davis
http://whitesox.mlbjerseys-shop.us/ white sox
http://azcardinals.nflshop-jerseys.us/ az cardinals
http://traviskelce.wholesale-nfljerseys.us/ travis kelce
http://didigregorius.cheapmlbshop.us/ didi gregorius
http://birminghambarons.cheapmlbshop.us/ birmingham barons
http://iowahawkeyes.wholesale-nfljerseys.us/ iowa hawkeyes
http://michaelmoore.nhl-shop.us/ michael moore
http://phillies.mlbjerseys-shop.us/ phillies
http://lakersjersey.nbajerseysshop.us/ lakers jersey
http://philadelphiaflyers.nhl-shop.us/ philadelphia flyers
http://wildhockey.nhljerseysshop.us/ wild hockey
http://trevorariza.nbajerseysshop.us/ trevor ariza


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK