=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Katatim imagináció mire jó, mire érdemes használni?
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 04. 24. 16:58

images-jpg-58fe129859963.jpg

A kataim imagináció általában egy relaxációval indul, ezzel ellazítva a klienst, valamint a relaxáció abban is segítségünkre lehet, hogy megnyugodjunk a belsőnkre tudjunk figyelni a külső dolgokat kizárhassuk vele. Fontos, hogy itt a relaxáció csak egy eszköz, ezért viszonylag rövid, maximum 15 perc hosszú. Ennek során célszerű egy izomlazító relaxációt végig csinálni, esetleg ezt egybe is lehet kötni könnyebb légző gyakorlatokkal.

Ezt követi az imagináció. Ennek során kliens hasonlóan a hipnózishoz egy megváltozott tudatállapotba kerül, de mesze nem olyan mélységű ez a változás. Az imagináció előnye hipnózissal szemben, hogy a hipnózist egyes organikus betegségek során nem szabad használni, míg az imaginációnál nincs ilyen feltétel.

Az imagináció során a pszichológus, a kliensnek különböző mentális feladatokat ad pl. el kell képzelnie egy rétet, ahol egy tölgyfa áll, amit körbe kell sétálnia. Gyakori az imagináció során a természeti képek használata, illetve a természetben tett séták, mert ezek nyugtató hatásúak. Ebben a tudat állapotban könnyebben is lehet diagnózisokat is felállítani, mivel a kliens olyan dolgokat vehet észre, amit normál tudati szinten nem. Erre pl. a kliensnek el kell képzelnie egy fát, aminek a leveleire különböző szavak vannak írva. Ezek a kliens saját tudat-allatijának a kivetülései, melyeket az imagináció végén meg lehet beszélni, bár ez nem minden esetben szükséges.

A fentiek alapján az imagináció alkalmas belső problémák alaposabb magértésére, de ezek mellett számos betegséget lehet vele hatékonyan kezelni. Itt elsősorban a szorongásos betegségekre gondolok pl. kevert típusú szorongó depresszió, elakadt gyászfeldolgozás, halálfélelem stb. Ennek az az oka, hogy mind relaxáció, de főként az imagináció nagyon hatékonyan csökkenti a szorongást, oldja a stresszt. Emiatt egyes szakemberek szerint munkahelyi stressz okozta kimerültség kezelése céljából is lehet használni az imaginációt. Az imaginációt még egyes testi betegségek gyógyítása során is használható a szupportív pszichológiai terápia során, mivel csökkenti a fájdalom érzetet, egyes esetekben, a terápia idejére meg is szünteti.

Összességében az imagináció egy hatékony terápiás módszer, használható lelki problémák kezelésében, illetve organikus betegségek során fájdalom csökkentése céljából.

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

Közigazgatás-tudományi PhD jelölt

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

Sumitsingh72 - 2019. június 1., Szombat 11:40

Presently Find Trusted Packers and Movers in Pune through Shiftinindia
More info :-
packers and movers in Pune
packers and movers charges
packers and movers Pune Charges


Sumitsingh72 - 2019. június 1., Szombat 11:40

Contract the Best Packers and Movers in Hyderabad through Shiftinindia
More info :-
packers and movers in Hyderabad
packers and movers Hyderabad charges
packers and movers Pune to MumbaiTushar Kanta - 2019. június 14., Péntek 08:40

Looking an affordable packers and movers in Pune the search end here and visit our link.
Packers and movers in Pune
Get free estimation on packers and movers charges in Pune.
Packers and movers charges in Pune


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK