=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Kreativitás és pszichopatológia
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2017. 09. 02. 14:40

eight-col-creativity-pixabay-pd-jpg-59aaa6add3072.jpg

Manapság az információs társadalom korában különösen nagy hangsúly helyeződik az önmegvalósításra, amihez elengedhetetlen a kreativitás, vagyis kreativitás a mindennapi életünk részévé vált. Ezek mellett a kreativitásra épülnek a művészeti tevékenységek, illetve a kreativitás pszichopatológiai szempontból is vizsgálható. Számos mentális elváltozás esetében beteg kreatív aktivitása módosul. Ebben a blogbejegyzésemben Kéri Szabolcs szegedi pszichiáter Kreativitás és pszichopatológia az újabb neurobiológiai kutatások tükrében című cikkének az első részét fogalom össze.

Kéri (2010) szerint a filozófusok már az ókorban is gondolkodtak azon, hogy miben különbözik az őrült a zsenitől. Arisztotelész szerint minden tehetséges ember legyen az költő, vagy politikus melankóliában szenved. Szókratész és Platón szerint a tehetséges művészek melankóliásak, amit az istenek küldtek rájuk. Sokan még ma is azt tartják, hogy ”a kiemelkedő kreativitás és a pszichopatológiai tünetek, a szélsőséges lelki megnyilvánulások – akár a gondolkodás, akár az érzelmi élet terén – közös gyökerekkel rendelkeznek” (Lombroso, 1891; idézi Kéri, 2010, 244. o.). Mások szerint az elmebetegség hatására a kreativitás eltűnik (Schilesinger, 2009; idézi Kéri, 2010, 244. o.). Glazer (2009; idézi Kéri, 2010, 244. o) ezzel ellentétben úgy látja, hogy súlyos pszichopátiák (pl. skizofrénia, autizmus) az egészséges populációban is előforduló vonások szélsőséges változatai, melyek kevésbé súlyos formáikban segítik a produktivitást.

Kéri (2010) szerint a legtöbb kreativitás elmélet a szkizofréniához, a bipoláris zavarhoz és az autizmushoz kapcsolódik. Ezek a betegségek enyhébb formáikban adaptívak is lehetnek. Az enyhébb skizofrénia azt eredményezi, hogy a személynek eredeti gondolatai, újszerű és megújító ötletei lesznek. A mánia enyhébb formájának a hatásra a személynek felgyorsul a gondolkodása és megnő a motivációja. Az autizmus enyhébb lefolyása esetén az ember nagyon motiválttá válik arra, hogy egyetlen témát részletesen megismerjen. Kelemen és Kéri (2007; idézi Kéri, 2010, 245. o.) azt bizonyították, hogy ezen betegségek mögött olyan genetikai variációk állnak, melyek lehetséges előnyös vonásokat hordoznak, így rájuk pozitív szelekciós nyomás hat. Ezt bizonyítja Torrey és Yolken (2009; idézi Kéri, 2010, 245. o.) vizsgálata, akik szerint a náci Németország a skizofrének 75%-t vagy megölte, vagy sterilizálta. A háborút követő 20 évben ugrásszerűen megnövekedett a skizofrén betegek száma, majd a tudathasadás előfordulásának gyakorisága visszaállt a többi európai ország szintjére. Ez azt jelenti, hogy a skizofrénia hátterében, olyan genetikai variánsok húzódnak meg, melyek potenciálisan adaptív tulajdonságokat kódolnak (pl. gazdag képzelet, eredeti gondolatok), emiatt pozitív szelekciós nyomás hat rájuk. Ez okozta, hogy háború után megnövekedett a skizofrének száma és egészen addig a szintig nőt, amíg el nem érte a skizofréniát kódoló gén variáns az adott populációban az optimális szintet.

 Hennessey és Amabile (2010; idézi Kéri, 2010, 248. o.) a kreativitásnak az alábbi komponenseit állapította meg. 1) A társadalmi és kulturális, azaz a társadalom individualista-e, vagy kollektivista, illetve, mennyire támogatja az innovációt. 2) A kisebb csoportok hatása az egyénre, vagyis milyen visszajelezéseket adnak a kisebb csoportok az egyén számára az újító ötleteire vonatkozóan. 3) Az egyéni különbségek, melyek megjelenhetnek a személyiségben, pl. nyitottság az új tapasztalatokra, illetve az intelligenciában. Kéri (2010) szerint a kreativitáshoz szükséges a magas intelligencia szint, legalább 120-as IQ, de a pszichiátriai betegeknek általában ennél jóval alacsonyabb az IQ pontszámuk, kb. 90. 4) Az alapvető kognitív és affektív tényezők, pl. divergens gondolkodás, csökkent gátlásosság. 5) Idegrendszeri alapok, pl. fronto-temporális cortex fejlettsége, a hemiszfériumokon belüli és közötti kapcsolatok mennyisége. 

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

faiz - 2018. december 1., Szombat 10:42

rang bisa memanggil Dasha. Awalnya dia terus tersinggini ke 18
pusat plat stainless ss316
pusat plat sumihard
pusat round bar besi aisi 440s45c
pusat round bar scm440
pusat steel rail
pusat steel sheet pile
stockis plat hardox
stockist plat astm a285 c
stockist plat high strenght
stockist plat stainless ss316
stockist plat sumihard
supplier plat hardox
Jual besi siku
undangan pernikahan yang unik
Harga Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam
Toko Besi H beam Baja
Supplier Plat Bordes
Toko Welded Beam
Toko Welded Beam
ironsteelcenter.com
Jual Plat besi plat kapal
undangan pernikahan amplop
Harga Bondek Cor
Jual Besi H beam Baja
Toko Plat Bordes
harga besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
Agen Welded Beam
Agen Welded Beam
Jual stainless steel
Jual besi h beam baja
undangan pernikahan unik dan murah
Harga Atap Spandek Sni
Harga Besi H beam Baja
Agen Plat Bordes
harga besi beton sii
Jual Jaket Parka
Jaket Parka
undangan pernikahan kalender
undangan pernikahan bahasa inggris islam
undangan pernikahan islami
undangan pernikahan unik dan murah
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan online
undangan pernikahan
undangan pernikahan amplop surat
undangan pernikahan simple
undangan pernikahan murah
undangan pernikahan unik
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan modern
undangan pernikahan artis
undangan pernikahan arab
undangan pernikahan
undangan pernikahan
Supplier sch 40
Supplier sch 40
Supplier Plat kapal besi baja bki krakatau steel
Supplier besi beton Sni Ulir Polos
undangan pernikahan ala jepang
Pabrik Besi Pipa Baja Schedule 40
Toko Besi Unp Baja
Supplier besi wf
Toko sch 40
Toko sch 40
Supplier besi siku
Supplier besi wf baja
undangan pernikahan islami
Pabrik Pipa Besi Hitam Medium
Jual Besi Unp Baja
Toko besi wf
Distributor besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
Agen sch 40
Agen sch 40
Supplier pipa besi baja sch 40 sch 80
Supplier besi unp
undangan pernikahan ada fotonya
Pabrik Besi Wf
Harga Besi Unp Baja
Agen besi wf
Distributor besi beton sii


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK