=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Vizsgaidőszak és a tanulás
Hollósy-Vadász Gábor
Hollósy-Vadász Gábor
- 2018. 06. 25. 10:42

34429972-200264057279288-2975605968903077888-n-jpg-5b30aafe8f122.jpg

Megérkezett a nyár és ezzel együtt a nyári vizsgaidőszak is.

Ez az a periódus, amikor rövid idő alatt nagy mennyiségű tananyagot kell megtanulni és abból eredményesen vizsgázni. De hogyan is lehet felkészülni eredményesen egy vizsgára, illetve hogyan lehet úgy prezentálni a meglévő tudást, hogy azt a vizsgaáztató oktató is jó jeggyel értékelje? Természetesen nem létezik mindenkire és minden helyzetre érvényes módszer, de pár technika gyakorlati alkalmazása nagyban megkönnyítheti a tanulást és a vizsgázást. 

Az első és talán a legfontosabb, hogy hagyjunk elég időt a tanulásra, azaz kezdjük el időben és ne a vizsga előtt egy – két nappal. Ez azért ajánlatos, mert az új információk befogadása úgy történik, hogy az agyon belül új neurális kapcsolatok, úgy nevezett szinapszisok jönnek létre. Amikor alszunk a hipocamous nevű agyi területből az információ átkerül az agykéregbe, majd ezt követően, kezdenek kiépülni az új neurális kapcsolatok az idegsejtek között. (Emiatt fordulhat elő, hogy azzal álmodunk, amit megtanultunk az előző napon.) Ez egy hosszabb folyamat, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgára készülő megfelelő mennyiségű időt töltsön alvással. A másik fontos faktor, hogy az emberi szervezetnek és agyának szüksége van pihenésre napközben is, az emberi elme folyamatosan körülbelül 50 percig tud egy dologra koncentrálni. Érdemes a tanulás közben körülbelül óránként egy 15 perces szünetet beiktatni, lehetőleg, ennek során próbáljunk meg kicsit mozogni pl. menjünk le a könyvtár büféjébe és vegyünk valami frissítőt. A vizsgaidőszakra tekinthetünk úgy is, mint egy hosszan fentálló stresszes állapotra, amihez hozzákapcsolódik, hogy az időnk nagyrészét ülő munkával töltjük. A stressz levezetése céljából, illetve a testi egészségünk megérzése miatt, próbáljunk meg a vizsgaidőszakban is a tanulás végeztével az esti órákban elmenni sportolni. Olyan sportágakat érdemes űzni, melyek teljesen eltudják terelni a gondolatainkat a tanulásról. Ezek egyéneként változhatnak, de általánoságban a labdajátékok ilyenek, mivel ekkor szükséges a megfeszített figyelem az megfelelő helyzetek felismerése és a gyors döntsek meghozatala (pl. melyik csapattársam van kedvezőbb pozícióba, kinek érdesebb passzolni?). 

A vizsgán fontos szempont, hogy az diák, illetve a hallgató a magabiztosság érzetét keltse, valamint ne jöjjön zavarba a nehéz kérdések során se. Ennek az egyik módja, tárgyilagos közlés, kevés körmondatot használva, csupán a megtanult tények és a releváns összefüggések megemlítése. 

Hollósy-Vadász Gábor

A blogbejegyzést Hollósy-Vadász Gábor pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!


Hozzászólások:

gegi pix - 2018. december 31., Hétfő 07:52

Thank you so much for your great information, google account manager megadownloader frp bypass


Jim Harxmon - 2019. január 30., Szerda 06:23

Thanks for providing this valuable and quality content. Your writing style is impressive and unique. I enjoyed reading your article and agree on many points. shark hunting games


Lucille F. Parham - 2019. január 31., Csütörtök 09:35

Very interesting details you have observed, thank you for putting up. free brain games


sdsdsd - 2019. július 4., Csütörtök 05:18

La communication entre le personnel de vente et les clients est un élément très important: la communication avec les clients ne consiste pas simplement à envoyer un message, à téléphoner, à prendre un repas, mais à adopter une approche proactive pour établir une communication multiforme avec les clients. Si vous communiquez avec vos clients, replique montres vous ne pouvez pas porter de lunettes de couleur, ils ne font pas la différence entre les grandes et les petites entreprises. En tant qu’entreprise, il ne devrait pas y avoir deux attitudes. Les petites entreprises, les petits clients d'aujourd'hui peuvent devenir les gros clients de demain, c'est l'évolution de la loi de l'économie de marché.


svv - 2019. december 26., Csütörtök 09:02

产后丰胸精油哪种好,首先妈妈们要注意丰胸产品,在产后的时候妈妈们月经第一次来的时候应该是妈妈们丰胸的最佳时期丰胸酒酿蛋,主要要是是因为在这几天的时候妈妈的乳房是分泌最多的时候丰胸方法,同时也是乳房脂肪变多变大的最好的时候,所以在这段时间可以多用些,可以试试一天使用两次左右,但也要注意产品质量呢丰胸食物


Szólj hozzá:

KÉRDEZZEN TŐLÜNK