=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ünnepek és Új év - Új kezdet?
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 08. 15:07

kéz.jpg

 Az új év beköszönte mindig nagy esemény. A többség ünnepelve búcsúztatja az óévet, lencsét eszik, fogadalmakat tesz, egyszóval megadja a módját az új év üdvözlésének. Ez rendben is van így, a december vége ünnepi időszak. Hosszúak az éjszakák, rövidek a nappalok, többet vannak együtt a családok, talán több idő jut a beszélgetésre, a dolgok mérlegelésére.

 "Ha az ünnep elérkezik, akkor ünnepelj egészen.


Ölts fekete ruhát. Keféld meg hajad vizes kefével. Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata.

Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek!

Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.


Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl reá, testben és lélekben.

S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre." (Márai Sándor)

Új kezdet, új esély
 

Az esztendő elmúlásával jól esik egy kis összegzést tartani. Megfelelő időszak ez arra, hogy valami újat kezdjünk el, vagy éppen ellenkezőleg, elhagyjunk valamilyen rossz szokást. Azonban nem árt felkészülni, hogy bár az új kezdethez a külső körülmények ideálisak, főként rajtunk múlik majd, hogy ez mennyire tartós.


Egy bizonyos dolgon változtatni nagy erőbefektetést és kitartást kíván, ezért nem könnyű. Viszont bizonyosan megéri, bármi is legyen az. Ha a környezetünket is bevonjuk a folyamatba – már amennyiben ez lehetséges – akkor egyszerűbb lehet a dolgunk, nem feltétlenül kell egyedül nekirugaszkodni a feladatnak.


A kutatókat is foglalkoztatja, hogy kinek, milyen eredménnyel sikerül megvalósítani, és tartóssá tenni az új évi fogadalmakat. A legtöbb vizsgálat azt mutatja, hogy ha a következő szempontokat tartjuk szem előtt, sikerrel járhatunk:
 

  •  Egyszerre csak egy valamit fogadjunk meg
  •  Fogalmazzunk pontosan – ne csak azt, hogy fogyókúrába fogunk, vagy ez után jobban figyelünk arra, hogy mit eszünk, hanem pl. hogy hetente kétszer futunk, vagy havonta leadunk legalább 1 kilót.
  • Tervezzünk előre – tűzzünk ki határidőket, kisebb, de elérhető célokat
  •  Osszuk meg másokkal, mibe kezdtünk
  • Legyünk kitartóak


Természetesen ez nem kötelező, sőt, sokan döntenek úgy, hogy szükségtelen fogadalmakat tenni. Ez érthető, hiszen nem is lehet minden évben újabbnál-újabb dolgokat teljes szívvel elhatározni, és meg is valósítani azokat. Azt azonban biztosan megfogadhatjuk, hogy ebben az évben jobban értékeljük, amink van, odafigyelünk másokra, meghallgatjuk őket, és ha tudunk, segítünk.


Irodalom:

Márai Sándor: Füves könyv. Helikon Kiadó, 2000. - 52. oldal

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK