=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A nemi erőszak összetett dolog
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:31

no.jpg

A napokban napvilágot látott a pécsi rendőrség által készített három, egy percnél is rövidebb videofilm, amely a nemi erőszak veszélyeire hívja fel a figyelmet. Óriási felzúdulást váltott ki a tartalmuk, hiszen a szándékos félremagyarázók azt kezdték harsogni, hogy a rendőrség azt állítja ezekkel a filmekkel, hogy ha egy fiatal lány szexisen öltözik, alkoholt iszik és önfeledten táncol, akkor joggal válik abúzus áldozatává, és ő tehet annak bekövetkezéséről.

Valószínű a nyáron történt eset, Bándy Kata megerőszakolása és meggyilkolása késztette a pécsi rendőrséget ezen filmek elkészítésére, amelyek szlogenje (Tehetsz róla, tehetsz ellene!) a félremagyarázók malmára hajtja a vizet.

Hogyan választ áldozatot egy erőszaktevő?

Több eset lehetséges: vagy van egy kiszemelt nő, aki tetszik neki és akire vágyakozik, akár heteken, hónapokon keresztül. Megfigyeli út közben, presszóban, autóban, vásárláskor, és minél elérhetetlenebbnek érzi, annál inkább vágyakozik rá.
Olyan is előfordulhat, hogy az erőszaktevő potenciálisan partner jelöltje is lehet a későbbi áldozatnak, de elutasításban lesz része és ez felbőszíti – ilyenkor nem is a nemi aktus létesítése a lényeg, hanem a bosszú, és az áldozat uralom alá hajtása.

Ha véletlenül választ áldozatot a nemi erőszak elkövetője, esetleg az alkalom adja az ötletet/lendületet, bizony tényleg előfordulhat, hogy az öltözete és a viselkedése alapján esik rá a választás (természetesen azon túl, hogy vonzónak kell lennie az elkövető számára), hiszen gondolhatja azt, hogy a ledér viselkedés könnyű vért is takar.

Veszélyes azt állítani, hogy tehetünk róla

Tény, hogy a mai világban nem lehet elég óvatos az ember, nem csak erőszaktevők, hanem rablók, gyilkosok, tolvajok, garázdák és csalók leselkednek ránk. Ugyanakkor az is tény, hogy nem lehet ennek a fenyegetésnek megfelelően berendezni az életünket, nem élhetünk hét lakat alatt, ahogy a lányok se járhatnak krumpliszsákban a nemi erőszak bekövetkezésétől félelmükben vagy zárkózhatnak be a szüleik házába.

Tény, hogy a egy egészséges férfinak értenie kell a szavakból és jelzésekből, és el kell tudnia viselni a visszautasítást, de a nemi erőszaktevők általában nem egészséges férfiak, legalábbis lelki értelemben biztosan nem.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK