=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

„Rossz anya vagyok!” A szülés utáni depresszióról
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 15:14

anya.jpg

 Sokak szerint egy nő akkor tud leginkább kiteljesedni, ha gyermeket vállal, és megismeri az anyaszerepet. Semmihez nem fogható érzésként jellemzik, amikor a saját testükben egy új életet nevelnek, a szülés során katarzist élnek meg, gyermeküket pedig földöntúli szeretettel fogadják. A kép azonban nem mindig ilyen idilli és rózsaszín, beszélnünk kell tehát a másik oldalról is. Mit jelent a szülés utáni depresszió, hogyan fedezhető fel, és miként tud segíteni a környezet a kismamának? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

 Ideális esetben az újdonsült anyuka a szülés utáni időszakot pihenéssel, regenerálódással tölti, tapasztalatokat gyűjt, megtanulja a pelenkázást, fürdetést, szoptatást és gyönyörködik gyermekében. Előfordulhat azonban, hogy negatív érzéseket él át, amik ijesztően hatnak, ha nincs felkészülve ilyen változásra. Három fokozatot különböztetnek meg a szakemberek: baby blues, szülés utáni depresszió és szülés utáni pszichózis. Utóbbi rendkívül ritka és szélsőséges eset, így most csak a másik két állapotról lesz szó.  


A baby blues a szülés utáni 2-3 napos időszakban jelentkezhet, oka a hormonális változás, valamint a bizonytalanság, a kezdeti csetlés-botlás megélése. A kismamák 50-80%-ára jellemző a baby blues, de aggodalomra semmi ok, hiszen legtöbbször nyomtalanul el is múlik a sírós, ijedtséggel teli állapot. 

Szülés utáni depresszióról akkor beszélünk, ha a baby blues tartósan fennmarad. Az anya ekkor érzelmileg és fizikálisan is elhanyagolja a gyermekét, nem gondoskodik róla kellőképpen. A szülés utáni depresszióra hajlamosító tényezők a következők: depressziós előzmény az anyánál vagy a családban, korábbi vetélés vagy csecsemőhalál, szegénység, rossz életkörülmények, hideg párkapcsolat, nem kívánt terhességből született a gyermek, élettér változása (például költözés), anyával való rendezetlen, sérelmekkel teli kapcsolat. 

A kedvezőtlen folyamat mögött számos ok húzódik. Az anya veszteségnek élheti meg a 9 hónapon át tartó testi szimbiózis megszűnését. A gyermek születésével búcsút mond korábbi szabad életmódjának is, a felelősség megsokszorozódik a vállán. A teljesítménycentrikus világban a kismamák a „jó anya” címre vágynak, holott ez egy elérhetetlen kép. Mindent lehet jobban és még jobban végezni, ezért inkább csak az „elég jó anya” státuszt érdemes célként kitűzni. 

Sokan versenybe szállnak az ismerősökkel, és tökéletességre törekszenek. Ebbe a képbe pedig nem fér bele a hibázás, a bizonytalankodás lehetősége. A családban vagy a baba-mama klubban titkolni kell a problémákat, hiszen akkor gyengének tűnhet az illető.  A társadalom szüntelenül azt sulykolja, hogy a nő a terhesség alatt és a szülés után éli élete legboldogabb időszakát, használja ki ezeket a csodás hónapokat. Ha valaki a fáradtságtól és a rá szakadó feladatoktól az árnyoldalakat is megéli, bűntudata ébredhet. „Nem szeretem eléggé a gyermekemet?” „Nem vagyok alkalmas anyának?” „Boldognak kéne lennem, hiszen milyen gyönyörű kisbabám van!” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok kavaroghatnak a nő fejében. 
A családnak, barátoknak oda kell figyelniük a lehangoltságra, a hirtelen jövő sírásra, a túlzott fáradékonyságra, alvászavarra, az evés mennyiségének és gyakoriságának feltűnő változására, mert ezek a fenti példában idézett gondolatokat közvetítik. A kismama megfogalmazhatja döntésképtelenségét, az üresség, az elégedetlenség vagy a magányosság érzését is. Ha látogatók érkeznek, hajlamosak ódákat zengeni a babáról, de az anyának rosszul eshet, hogy nem érdeklődnek az ő hogyléte felől. 

Mit tehet ilyenkor a nő önmagáért? 
 

 • Ahány ház, annyi gyereknevelési szokás, tehát az anyának nem érdemes magát másokhoz hasonlíthatni!
 • Bízzon a saját ösztöneiben, az anyaság évezredek óta kódolt a nőkben.
 • Kis célokat tűzzön ki, ne várjon el irreálisan sokat önmagától!
 • Engedje meg magának a haragot, a szomorúságot, a negatív érzéseket! Ezek egy bizonyos mértékig természetesek - hiszen emberek vagyunk, de ha túlsúlyba kerülnek, nem szégyen segítséget kérni!
 • A szülés utáni depresszió elsősorban pszichoterápiával kezelendő, hiszen gyógyszerek mellett nem lehet szoptatni.
 • Keressen fel olyan klubot, csoportot, ahol hasonló társasággal tud találkozni, őszintén meg tudják beszélni a kismamákat érintő kérdéseket.
 • Szánjon időt önmagára és a párjával való kapcsolatra is! A gyermek megszületésével új életforma veszi kezdetét, de ez nem egyenlő a folytonos lemondással.
 • Napirend bevezetésével könnyebben átláthatók a teendők, a rendszer az anyának és a babának is biztonságot ad.


Mivel segíthetnek a családtagok, ismerősök?
  

 • A kismamának a legnagyobb ajándék az idő. Segítsék őt a főzésben, vagy egyéb házimunkákban, hiszen kezdetben leginkább a kisgyermek körüli teendőkkel lesz elfoglalva. Ha már néhány órára másra lehet hagyni a babát, ajánlkozzanak fel baby sitternek, így „kimenőt” kaphat az anyuka.
 • Tartsák tiszteletben, ha egy ideig nem szeretne látogatókat fogadni, vagy elutasítja a tanácsokat.
 • Ha az anya kikéri mások véleményét, akkor törekedjenek az egybehangzó, hasonló javaslatokra! Ha mást hall az édesanyjától, az anyósától, a testvérétől, a sógornőjétől és a nagynénjétől, ez összezavarja és még inkább elbizonytalanítja.
 • Fokozottan figyeljenek a dicséretre, megerősítésre! Éreztessék, hogy képes jól ellátni a feladatát, fokozzák önbizalmát!
 • A korábbi szerepeket lecserélve szülés után elsősorban anyaként gondolnak a hölgyekre, de nőiességükben is érdemes erősíteni őket! A testi változások nem véglegesek, a pluszkilók a szoptatás után ledolgozhatók. Amellett, hogy valaki édesanyává vált, a környezete tartsa őt meg feleségként, lánygyermekként, barátnőként, testvérként, munkatársként (stb.) is!A cikk megírásában segítségemre volt: 
Dr. Kovács Dóra Csilla: Egészségpszichológiai edukációs programok - A szülés utáni depresszió, szóbeli előadás 2012. 03.12.

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK