=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Bűntudatban: Szemelvények a KAPSZLI Szakmai napjaiból
BÖRCSÖK GYÖNGYI
BÖRCSÖK GYÖNGYI
- 2017. 03. 08. 15:18

bagdy.jpg

 Igazán változatos előadások voltak hallhatóak a KAPSZLI  és L'élek Egyesület által szervezett szakmai napokon. Az előadók a rendezvény témájához hűen a bűn fogalmát járták körül. Az elhangzott előadásokból fogok szemezgetni a teljesség igénye nélkül. 

 Dr. Bagdy Emőke: A megbocsátás: kinek, miért, hogyan? 

Az egészségpszichológia üzenete világosan megfogalmazódott Bagdy Emőke előadásában: a hordozott harag megbetegítő lehet. Az egészségpszichológia új dimenziót nyitott a pszichológiában: azokat a tényezőket keressük, amelyek az egészség megtartásában segíthetnek. Az egyik ilyen tényező a megbocsátás, de a mai kultúrának nem elég ez az üzenet. Egy úttörő írást emelt ki: Pert, Candace B.: Érezd magad istenien! c. könyvet. Az író bebizonyította, hogy az elme és a test az érzelmeken keresztül kommunikálnak egymással. Nagyvonalakban azt lehet elmondani, hogy minden érzelemhez tartozik egy hormon egyveleg, és minden ilyen koktélnak megvannak a megfelelő befogadó sejtjei.

Probléma akkor áll fenn, amikor a sejtek befogadóképessége megakad és rendellenesen kezd működni. A mai világban csak elvétve vannak jelen a megbocsátási rituálék, az emberek kezében kevés eszköz van a pszichés problémák leküzdésére. Viszket Mónika kutatásában megállapította, hogy a családi rituálék (pl.: vasárnapi ebéd) egészségmegóvóak. A család tagjainak jobb a megküzdő képessége és egészségállapota. A vallások gyakorlása is magukban hordozzák a megbocsátást, bűnbocsánatot (bár ez kultúra függő, bosszúálló megbocsátás is létezik). 

A bűnök megbocsátása során legelőször önmagunkban kell elmélyednünk, magunknak kell megbocsátanunk. Sok sérelmünk akad, amit elfojtottuk, nem foglalkoztunk vele, megpróbáljuk elfelejteni és így ki is kerül az emlékezeti tartományból. Azonban a test nem felejt és az arra érzékeny sejtek hibásan kezdenek működni. Érdemes hát felszínre hozni az eltemetett sérelmeket, ahol az érzelmi tudattal tudunk kommunikálni. Elmesélt egy történetet egy pszichiáterről, aki meghatározott problémával fordult segítségért. Azonban amikor magába mélyedt felbukkant egy régi gyermekkori emlék: 5 éves korában húga elkérte tőle a babáját, de ő nem adta oda, ezt követően a kislány kiszaladt az útra és elütötték. Egy gyermek számára ez óriási bűntudatot kelt, felnőttként pedig katartikus élménnyel tört fel az érzés. Ezek után testi tünetei is megszűntek. Hasonló esett meg egy daganatos asszonnyal. Húsz éve nem tartotta a kapcsolatot testvérével családi vagyon körül kialakult vita miatt. Lelki gyakorlaton vett részt, ahol a megbocsátást járta körül. Műtéte előtt pár héttel elérkezetnek látta az időt, hogy megbocsásson és felvette a kapcsolatot testvérével. Mire a műtétre került volna sor már nem volt mit megoperálni. 

Bagdy Emőke kiemelte, hogy különösen a daganatos megbetegedéseknél fontos a belső lelki munka. A megbocsátást, ami szívből jön, nem lehet elmondani, leírni, csak megtapasztalni lehet. Olyan felszabadító erővel bír, amely végén az ember megváltozik „jobbá”, érzékenyebbé, érzőbb lélekké válik. A következő cikkünkben két másik előadásról számolunk be: bűn és vezeklés a családállításban, valamint a bűn és büntetés az anorexia nervosában címmel. 

 

A blogbejegyzést BÖRCSÖK GYÖNGYI pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK