=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pszichológusnál: a kapcsolatfelvétel
KONCZ.KANYÓ GABRIELLA
KONCZ.KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 08. 15:19

lila.jpg

 Ha valaki időpontot kér egy pszichológusnál, azt általában nem ok nélkül teszi. Magát a kapcsolatfelvételt is kísérheti némi szorongás, főleg amiatt, mert egy újfajta helyzetről van szó. Mindannyiunknak van egy bizonyos „forgatókönyve” olyan esetekre, amikor fogorvoshoz, vagy nőgyógyászhoz/urológushoz bejelentkezünk, majd először találkozunk az orvossal. Többnyire tudjuk, mire számíthatunk, mi fog történni.

 Ez nem feltétlenül van így egy pszichológussal kapcsolatban. Csak nagyon lassan válik társadalmilag „elfogadottá” az a tény Magyarországon, hogy ha valakinek pszichés problémája van, azzal nem szégyen szakemberhez fordulni. Nagyon erősen élnek az olyan sztereotípiák, hogy aki már pszichológushoz fordul, az biztosan „megtébolyodott” vagy valami szörnyű problémája lehet. Márpedig vannak olyan helyzetek mindenki életében, amikor egy-egy dolog tarthatatlanná válik, más szóval a szenvedésnyomás elér egy kritikus szintet, vagy egy olyan krízis lép fel az életünkben, amin segítség nélkül nem tudunk túllépni. Ezekben az esetekben már nagyon is indokolt felkeresni egy szakembert.

Választási lehetőség bőven van (főleg a fővárosban, de vidéken is egyre inkább), érdemes előre tájékozódni, utána lehet olvasni egy-egy pszichológusnak – milyen problémákat kezel, miben van tapasztalata – és ezt egyeztetni kell a saját igényeinkkel. Ha egy ismerősünk, barátunk ajánl valakit, az egy szempontból jó, más szempontból viszont rosszul is elsülhet. Amennyire nem vagyunk egyformák, így nem feltétlenül garantált, hogy ugyanaz a szakember nekünk is tud segíteni. Nem elhanyagolható szempont a személyes szimpátia, ill. a bemutatkozó oldal hangvétele sem, sok apró információból állhat össze bennünk egy kép. 

A kapcsolatfelvétel módja többféle lehet, leggyakrabban telefonon, vagy e-mailben történik. Ez már meghatározó a későbbi találkozások szempontjából, mivel már ekkor kialakulnak bennünk különböző benyomások, amelyeknek már hatása lesz a későbbiekre. Ez természetesen nem feltétlenül jelent rosszat, sőt, sokat segíthet.

Célszerű általában a lényeges dolgokat összefoglalni és elmondani/leírni, mi az, ami problémát jelent, mióta áll fent, vagy éppen, milyen élethelyzetben jelentkezik. Ilyen szempontból praktikusabb az email, hiszen részletesebben – jól átgondoltan – tudjuk kifejteni, amit gondolunk, és a megkeresett pszichológusnak is van ideje reagálni, könnyebb megítélnie, tudnak-e együtt dolgozni.

Ezek után már csak az időpont és a helyszín egyeztetése van hátra, és el is jutottunk az első interjúig – ami általában egyenlő az első személyes találkozással.

 

A blogbejegyzést KONCZ.KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK