=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Bagdy Emőke: A lelki folyamatok terén analfabéták vagyunk
- 2017. 03. 08. 13:34

timthumb (2).jpg

Bagdy Emőke szakpszichológus szerint a párkapcsolatokat is megfertőzte a fogyasztói magatartás, így az emberek többsége nem próbálkozik azzal, hogy rendbe hozzon egy rossz kapcsolatot, hanem új társat keres. A szakértő arról is beszélt, hogy a pszichológiának nincs receptje a boldogsághoz, inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki felelős a saját állapotáért.

A pszichológia nem tud receptet adni a boldogsághoz, csak ajánlásokat, amelyek segíthetnek javítani a közérzetet és az életminőséget. Emellett pedig felhívja a figyelmet arra, hogy felelősek vagyunk a saját állapotunkért - mondta Bagdy Emőke szakpszichológus az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő szerint jellemző, hogy ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, a környezetünket, embertársainkat hibáztatjuk. Ennek oka az, hogy nem tanultuk meg: időnként magunkba kell néznünk. "Mindig kinn keresünk mindent, meghódítjuk már a Marsot is, így a külvilág megismerésében nagyon messzire jutunk, de a belvilágéban nem" - fejtegette. 
 

A lelki folyamatok terén analfabéták vagyunk - vélekedett Bagdy Emőke, hangsúlyozva: fontos, hogy az emberekben kialakuljon az egészségtudatosság, és foglalkozzanak a saját belső életükkel, tartsanak önvizsgálatot, takarítsák ki lelki házukat, teremtenek rendet a mentális folyamatokban. "Lefekszünk, és magunkkal visszük a nap hordalékát, és ezeknek a feszültségeknek csak egy részét tudjuk az álmokban feldolgozni" - magyarázta. Mindenki a saját élményei alapján határozza meg, mi a boldogság, ám e téren nagyon igaz az, amit Mérő László úgy fogalmazott meg, hogy "mindenki másképp egyforma". Igaz ugyanis, hogy bár nagyon különbözőek az emberi tapasztalatok, közös pontok mégis vannak. A nők számára a boldogság csúcsélménye a gyerekszülés, míg a férfiaknak a munkában elért különleges siker, vagy egy jól működő párkapcsolat jelenti ugyanezt.


Konzumszeretet

 "Észrevétlen mentális fertőzöttség állapotában élünk" - vélekedett a szakpszichológus, aki szerint a fogyasztói magatartás rátelepedett az emberi kapcsolatokra. A mentalitás mindig az adott kultúra, életforma, életvitel lecsapódása a tudatban, amihez idomulni akarunk. Ez nagyon rossz mintákat táplál be, hiszen ami a tárgyakra érvényes, azt visszük át az emberi kapcsolatokra is: már nem köteleződünk el, nem vállalunk felelősséget, nem próbáljuk javítgatni az emberi kapcsolatainkat, hanem választunk mást, ezzel azonban csupán újratermeljük a boldogtalanságot - mondta a szakpszichológus. Aki kiszakad egy kapcsolatból, az csak azt hiszi, hogy majd tiszta lappal mindent újra kezdhet. De ha valaki törődne a saját lelkével, kiderülne számára, hogy azokat a megnyomorított, szerencsétlen kapcsolati mintákat, amelyeket addig is követett, ugyancsak magával viszi - magyarázta Bagdy Emőke. De mi is lesz így belőlünk? Peer Gynt, az örök kereső, aki végül nem találja a párját, és nem tudja meg, milyen az, ha megbízhat abban, aki szereti? - tette fel a kérdést a szakpszichológus.

A teljes adást ide kattintva hallgathatja meg.
Hanganyag: Kocsonya Zoltán

inforadio.hu

 

A blogbejegyzést pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK