=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A semmitől a valami felé - mivel adhatunk értelmet életünknek?
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 08. 15:22

óra.jpg

 Alighanem mindnyájunkat elfogott már az élmény, hogy a hétköznapok taposómalmából kitekintve, egy gondolatnyi szünet után nem látjuk értelmét tovább pörgetni a mókuskereket. Üresnek érezzük magunkat, nem találunk kapaszkodót, a munka és a mindennapi tevékenységek nemhogy örömöt, de érdeklődést sem váltanak ki. Kipereg a kezünk közül az idő, anélkül, hogy valójában bármivel eltöltenénk. Mi történik ilyenkor és mit tehetünk, hogy kikerüljünk ebből a lelkiállapotból?

 Légüres tér

Yalom négy fő egzisztenciális szorongást említ, amivel az embernek együtt kell élnie, meg kell küzdenie vagy a szőnyeg alá söpörnie őket - így vagy úgy, de kezdeni kell velük valamit, mert menekvés nincs. Ezek egyike az értelemnélküliség, vagyis hogy a semmibe születünk, hiszen egyetlen csecsemő sem kap a kezébe útmutatást, irányelveket a csörgő mellé. Frankl egzisztenciális vákuumnak nevezte az unalom, apátia és ürességérzés keverékét. A legtalálóbb kifejezés talán Sylvia Plath amerikai írónőtől származik, akinek hősnője, miután korábbi céljai (férjhez menés, írói karrier) elértéktelenednek, hirtelen „üvegbúra” alatt érzi magát, ahova nem hatolnak be érzékletek a külvilágból, csak a kikapcsolni képtelen idegrendszer kattog.  

Egy korábbi cikkünkben említettük, milyen bénító szorongást okozhat, hogy a mi nyakunkba szakadt a világ megteremtése: az útkereső generációk gyakran küszködnek tanácstalansággal, és megrekednek a felnőttkor küszöbén, megtorpannak a felelősségvállalás előtt. Hogyan segítsünk, ha valaki ilyen problémával küzd a környezetünkben, illetve hogyan rántsuk ki magunkat, ha mi süllyedünk ingoványba?

Tartalommal megtölteni

A pszichológia személyes törekvésekről szóló elmélete egyszerű választ ad arra, hogyan igyekszik az ember tartalmat tölteni a légüres térbe. Az ember célokat keres, kihívásokat tűz maga elé, lehetnek ezek egészen banális, a mindennapi működést szabályozó elhatározások (mostantól futni járok heti kétszer), vagy fölérendelt célok, amik befolyásolják, milyen munkát vállalunk majd később (például a civil szférában szeretnék tevékenykedni).

A pszichológusok négy nagy területet azonosítottak, amelyekre a célkitűzések irányulnak: munka/teljesítmény, intimitás/kapcsolatok, spiritualitás, generativitás (önmegvalósítás, közjó, közösség szolgálata). Tehát nemcsak előléptetéssel kapcsolatos célokat állíthatunk magunk elé, hanem hogy mostantól több időt töltünk a családunkkal, barátainkkal, vagy választ kapunk egy-két fontos, minket régóta foglalkoztató egzisztenciális kérdésre stb.

Tartópillér

Hogyan adnak céljaink értelmet az életünknek? Iránymutatással szolgálnak arról, mi értékes és értelemmel bíró számunkra. Például amikor egy férfi elhatározza, igyekszik jó apává válni, hitet tesz a szülői szerep fontossága mellett, és máris talált valamit, ami értelmet adhat az életének. Az apró célok segíthetik az életben maradást a mindennapokban, hogy mindig legyen valami, ami elfoglaltságot ad, a fontosabb, globális célok pedig segíthetnek megtalálni a hivatásunkat, mélységet adva életünknek (például azért szeretnék a civil szférában tevékenykedni, mert fontosak számomra a társadalmi kérdések).

Személyes törekvéseink az értelem elvont filozófiai fogalmának szinte szabad kézzel megfogható építőkövei. Célokat felállítani az is könnyedén tud, aki nem mereng azon éjjel-nappal, mi végre születtünk e földre; azonban mindenkit életben tart, ha talál magának egy mozgatórugót, és ha épp úgy érezzük, semmi sem motivál, keressünk magunknak valami apróságot erőnek erejével.


Forrás:
Emmons, R. A.: Personal goals, life meaning and virtue: Wellsprings of a positive life. In. Keyes, C. L. M. (ed), Haidt, J. (ed) (2003): Flourishing: Positive psychology and the life well-lived. Washington, DC, US: American Psychological Association. 105-128.
Irvin D. Yalom: Egzisztenciális pszichoterápia. Animula, 2006

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK