=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Várandós férfiak
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 15:23

apa.jpg

 Nemrég több hírportál is beszámolt róla, hogy a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kiadásában megjelent az „Apa-füzet”. A szerzők, Andrek Andrea és Léder László amellett, hogy pszichológusok, mindketten gyakorló szülők is.

Írásunkból kiderül, hogy miért lehet szükség ilyen tájékoztatóra, hogyan készülhetnek a férfiak életük egyik legfontosabb szerepére és hogyan segíthet a környezetük. 

 A magyar nyelv szépségét kihasználva: terhesség vagy várandósság – egy kismama többféleképpen megélheti ugyanazt a folyamatot, de az biztos, hogy MÁS állapotba kerül a 9 hónap alatt. Az anyákat könyvek tucatjai, újságok, internetes fórumok sokasága látja el információkkal, ha kérdésük támad. A testük pedig kérdés nélkül is választ ad, tájékoztat. Babájuk minden rezdülését érzik, folyamatosan jelezni tudnak egymásnak a szoros kapcsolat révén. Az apák azonban „hátrányból” indulnak. Kevesebb a lehetőségük a fizikai kontaktusra a babával, és a kismamaújságok mellett nincs a polcon kispapáknak szóló írás. 

Pedig ugyanúgy szükségük van a ráhangolódásra, az új szerepre való felkészülésre és számos kérdés is felmerül bennük. Az ismerősök és családtagok hajlamosak csak a nővel foglalkozni, az ő hogyléte felől érdeklődni, kiszolgálni és segíteni őt a mindennapokban. A férfiak sokszor háttérbe szorulnak, és csak a szükséges, praktikus feladatokat látják el feleségük mellett (pakolás, nehéz tárgyak emelése, cipőkötés, vizes borogatás, stb.). Érdemes a babavárás hónapjai alatt kiemelt figyelmet szentelni az édesapának is, hiszen az újszülött melletti első hetekben kevesebb idő juthat majd rá. 

A férfiak is várandósok ilyenkor, bár nem a méhükben, csak a fejükben és szívükben hordják születendő gyermeküket. Izgalommal és csodálattal várják az érkezését, készülnek a találkozásra. Meglepő, de fizikai tüneteket is produkálhatnak a férfiak párjuk terhessége alatt. Couvade [kuvád] szindrómának nevezik azt a pszichoszomatikus tünetegyüttest, ami hányingerrel, fáradékonysággal, derékfájással, ízületi problémákkal, hasi fájdalmakkal, puffadással, hízással jár. A tünetek nagyon hasonlóak a terhességhez, de az apáknál természetesen nem emiatt alakulnak ki. A szindróma háttere és oka még nem tisztázott. Különböző rítusok, spirituális jelentés is kapcsolódhat hozzá a természeti népeknél, de a pszichoanalízis szerint például a férfiak irigylik a nőktől azt az erőt, hogy képesek életet adni. 
A
sokféle véleményben azonban ott van a közös rész: szükség van az apaságra való felkészülésre, hiszen életre szóló feladat vár a férfira. Testileg és lelkileg is érdemes „formába hoznia” magát a leendő apukának. 

A család és a tapasztalt barátok megkönnyíthetik ezt az időszakot. Az őszinte, tartalmas beszélgetések, az élménymegosztás ugyanúgy fontos, mint a felhőtlen szórakozás, kikapcsolódás és pihenés. A társas támogatás biztonságot ad a leendő apának és anyának egyaránt. Fontos, hogy ha igényük van rá, akár együtt - akár külön, de mindketten tudjanak kihez fordulni. Ezzel nagy lépést tehet a pár a későbbi depresszió megelőzésében is. 
Visszautalva újra a magyar nyelv csodájára: mindketten SZÜLŐK lesznek, attól függetlenül, hogy a szülőszobára együtt mennek be, vagy az apuka kint a folyosón rója a köröket… 

www.antroport.hu

www.apafuzet.hu
www.haromkiralyfi.hu

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK