=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A Gyémánt-jubileum és ami mögötte van
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 08. 15:27

Erzsébet.jpg

 Nemrég volt az utolsó nap abból a 4 napos ünnepség-sorozatból, amiben itt részünk volt. Kiváló időpont arra, hogy nagyító alá vegyük Nagy-Britanniát, és megnézzük, miért is ilyen fontos ez az egész parádé.

 Mi is történik éppen most?

Nyilván minden kedves Olvasó tudja, hogy 60 évvel ezelőtt koronázták meg II. Erzsébetet a Monarchia uralkodójának. Nagy esemény volt ez akkor is, hiszen csupán 25 éves volt a királynő. Azóta ünnepelték az Ezüst-, majd Arany-évfordulót, és talán senki sem gondolta – csupán remélte, hogy eljön az ideje a Gyémánt-jubileumnak is, ami eddig csak Victoria királynő esetében történt meg. A királyi család megítélése az elmúlt 20 évben elég sokat változott. Ezt igazolja, hogy kicsit több, mint egy évvel ezelőtt Kate és William esküvője mekkora esemény volt, majd ezt követte a jelen esztendő parádézása.

Konkrétan 4 napos az ünnepség, minden napra jut valamilyen felvonulás – vasárnap hajós, ma lovas, vagy koncert, megemlékezés. Egész egyszerűen nem lehet nem tudomást venni arról, hogy most itt valami egyszeri, megismételhetetlen történik, amelyről a BBC azt írta, hogy „nemhogy a gyermekeink, de még az unokáink, sőt akár az ő gyermekeik sem fognak hasonlóban részt venni”. 

„A világ válságban, eközben a britek 4 napig ünnepelnek”

Természetesen nem ünnepel mindenki, elég sokan dolgoznak is, több bolt nyitva van pár órán keresztül: a gazdaság azért nem áll meg teljesen – bár közel van hozzá. Aki szeretett volna, az ott volt Londonban, a Temze partján lelkesen nézve az 1000 hajós felvonulást, vagy éppen a palota környékén élvezte a koncertet. Több, mint 9500 kérelem érkezett a helyi önkormányzatokhoz, amelyben egy-egy utca teljes lezárását kérték – és ezeket többnyire engedélyezték is. Mindenki partykat adott, és élvezte ezt a különleges eseményt (nyilván meg kell jegyezni, hogy átlagosan az emberek több, mint 80 fontot költöttek fejenként, ami elég jelentősnek számít).

Az egész világ kinyilvánította gratulációját, hiszen politikusok mentek és jöttek, viszont a Királynő egy állandó személy, ami a mai világban egy tisztelendő dolog, még akkor is, hogy ha főként egy formális személyről beszélünk. 

Ha ilyen szempontból nézzük a történteket, akkor inkább azt lehetne mondani, hogy ez felemelő az egész nemzet számára, és erősíti azt az érzést, hogy bár lehet, hogy nem megy minden úgy, ahogy szeretnénk, mégis vannak napok, amikor ezt elfelejtve, egységes nemzetként lehet ünnepelni. Megszámlálhatatlan alkalommal lehetett hallani a himnuszt, biztos vagyok benne, hogy mindenkit büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen országban élhet. 

Ezt bizonyítja az a dal, amely külön az eseményre íródott Andrew Lloyd Webber és Gary Barlow által.
https://youtu.be/0ah_Yf7ey1Q

 

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK