=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A bűntudat mélyen gyökerezik
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:34

A bűntudat mélyen gyökerezik.jpg

A bűntudat természetes jelenség, egy belső mérce figyelmeztet arra, ha átléptünk egy emocionális, etikai, pszichológiai határt, és ilyenkor rosszul érezzük magunkat attól, mert valakit bántottunk, megaláztunk, fájdalmat okoztunk, vagy elmulasztottunk valamit.

Nem kevesen élik le úgy az életüket, hogy tele vannak bűntudattal, olyan okokra visszavezethetően, amely nem is az ő életükhöz kapcsolódik. A különböző tevékenységekkel és érzelmekkel kapcsolatos bűntudatot gyakran a szüleinktől „örököljük”, vagy az ő érzelmeiket, lelki berendezkedésüket vesszük át.

Mikor válik kórossá a bűntudat?

A bűntudatot a pszichológusok akkor nevezik kórosnak, ha valaki úgy érzi, hogy azt sem tudja megmondani, mi a bűne. Akkor is patológiás a bűntudat, ha nincs arányban az elkövetett bűnnel, illetve, ha az ember képtelen kompenzálni, illetve tovább lépni.
Természetesen az se normális, ha valaki olyasmi miatt érez bűntudatot, ami miatt nem kellene. Ehhez a keretek meghatározása nagyon ingoványos terület, hiszen a belső mérleg nem független a társadalmi környezettől, amiben felnőttünk, illetve amiben élünk, így a világ különböző tájain és különböző korokban igen eltérőek a határok.

Mégis, ha belegondolunk, a mi társadalmunkban is számos dolog van, amely elfogadott keretek között „szentesíti” a bűntudatot, és von el tőlünk ezzel feleslegesen energiákat.

Hétköznapi bűntudataink

Ahányan vagyunk annyifélék vagyunk, és ez vonatkozik a bűntudatainkra is. A szülői házban belénk épített belső határok életünk végéig elkísérnek (hacsak tudatosan nem oldjuk fel őket), és így sok olyan dolog, amelyet pl. gyermekként tiltottak nekünk, szabadon és felnőtt fejjel is bűntudatot okoz. (Tipikus példa erre, ha valakire durván rászóltak gyermekkorában, amikor a nemi szervével játszott, és ez egész életében kihat a szexuális életére.)

A társadalom és a munkaadóink is „paríroznak” a bennünk levő becsületes lényre, és kijátsszák a bűntudatunkat. Számos dolog van, amit azért teszünk meg, mert úgy illik, mert azt várják tőlünk, ilyenkor tulajdonképpen elkerülő magatartást tanúsítunk olyan viselkedésformákkal szemben, amitől azt várnánk, hogy később bűntudatot fog okozni.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK