=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A sikerhez vezető út - avagy mit csinál egy sportpszichológus?
KOROM ANDREA
KOROM ANDREA
- 2017. 03. 08. 15:33

balett.jpg

 Az elmúlt időszakban igen sokat lehetett hallani a pszichológia e területéről, azonban hazánkban még gyermekcipőben jár és nem terjedt el széles körben. Ha megfigyeljük azokat a sportolókat - példának okáért mondjuk Szilágyi Áront, aki Magyarország első aranyérmét szerezte a 2012-es londoni olimpián – akiknek felkészülését sportpszichológus is segíti, akkor észrevehetjük, hogy a siker elérésében nekik is igen fontos szerepük lehet, nagyon sokat hozzátehetnek ahhoz, hogy egy-egy tehetséges fiatal elérje célját és a csúcsra törjön.

 Mitől lesz egy sportoló sikeres? Elegendő lenne csupán a fizikai felkészülés? A napi monotónia, a megszokott edzésterv végrehajtása napról napra, hétről hétre, hónapról hónapra, és évről évre megteszi hatását? Vagy döntő és meghatározó szerepe van a psziché állapotának is? Egy felkészülés alatt erre is kellene időt és energiát fordítani? Nagyon sokáig ezzel a kérdéssel nem foglalkoztak a sport területén, de egy ideje a sportolók és felkészítőek körében is igény van rá, hogy a felkészülést és a szakmai stáb munkáját egy lélekelemző is segítse.

Hiszen a sportoló is egy ember, rendelkezik önálló személyiséggel, meg van a sporton kívüli élete, hatnak rá is a külvilág dolgai, különféle emóciók érik őt is, melyek lehetnek pozitívak és negatívak, ugyanúgy kerülhet krízishelyzetbe, lelki válságba. Adódhatnak problémák, és hullámvölgyek az életében, mint bárki másnak, és szüksége lehet segítségre. Miért is nem lehetne ez szakszerű ellátás a mentális egészség, a lelki egyensúly, és a sikeres teljesítmény érdekében. 

Gondoljunk csak bele, hogy adott egy igen tehetséges fiatal, aki a maga területén valóban kiemelkedő teljesítményt érhetne el, megvan minden adottsága és képessége az adott sportághoz, de nem rendelkezik, mondjuk kellő önbizalommal. Nos, ilyenkor lép be egy sportpszichológus, és kezdi el feladatát. Próbálja helyrehozni, egy egészséges szintre állítani az illető önbizalmát, lelki világát, mindezt azért, hogy semmi ne akadályozza meg őt a maximum elérésében. A sportpszichológus jelenlétével, munkájával beépül a már megszokott csapatba, az úgynevezett szakmai stábba. Részt vesz a mindennapokban, hátországként van jelen. A sportoló számíthat rá, bizalommal fordulhat hozzá és felkeresheti őt, ha valami probléma gyötri. 

Egy nagyobb sportesemény előtt – ilyen mondjuk egy olimpia – a fizikális felkészítésen kívül mentális felkészítés is történik. A pszichológus segítségével és részvételével különféle terápiák, gyakorlatok folynak le, melyek fejlesztik például a koncentráló képességet. Ez igen fontos, hiszen ma már nagyon jól tudjuk, hogy egy-egy verseny a fejben dől el. Vagyis, ha a sportoló megfelelő pszichés állapotban van, koncentrációja optimálisan működik, sokkal több esélye van ugyanolyan testi, fizikai felkészültség mellett a győzelemre. Természetesen nincsenek általános módok és technikák, amelyeket alkalmazni kell és lehetne, hiszen nincs két egyforma ember sem. Mindenkinél más  lehet a megoldás, ami a sikerhez vezethet. 

Fontos azonban, hogy azt is figyelembe vegyük, hogy a lélek gondozása nem ér véget ott, ahol egy-egy verseny, nagy esemény lezajlik. Hatalmas sokk és trauma – pozitív vagy negatív –érheti a versenyzőt a verseny után. A sikert és a kudarcot is fel kell tudni dolgozni, és sok esetben mindkettő igen nehéz. A siker egy pozitív trauma, amelynek jelenléte és hatása ugyanúgy felkavaróan tud hatni a lélekre, akár egy kudarc. Fontos, hogy a sportolót itt is segítse egy szakértő, meghallgassa, és biztos pontot nyújtson számára.  A siker és az utána következő hirtelen népszerűség a magasba emelhetik az egyént, a figyelem rá összpontosul, mindenki őt akarja, és rengeteg ember jelenik meg hirtelen körülötte. De fontos, hogy ne vesszen el ebben a hirtelen jött káoszban, megmaradjon önmaga és képes legyen tisztán felmérni a helyzetét és lehetőségeit. Nagyon sokszor megjelennek ilyenkor az álbarátok, akik nem a személyiséget, az embert látják, hanem csupán csak a sikeres és felkapott sportolót. Elővigyázatosnak kell lenni tehát az ilyen szituációkban, nagyon fontos a biztos támpont, hogy legyen valaki, akiben feltétel nélkül meg tud bízni, és aki a helyes úton tartja, vagy esetleg arra visszatereli.

A kudarc feldolgozása általában már nem megy olyan könnyen, mint a sikeré. Kudarc lehet egy sérülés, egy rossz teljesítmény, egy el nem ért eredmény. Az egyén ilyenkor csalódik önmagában, hitét veszti, gyakran lelki válságba kerül, motivációja elvész, elgyengül, hiszen az addig tisztességesen és alaposan elvégzett munka nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Nagyon sok sportkarrier egy sérülés miatt ér véget, szakad félbe. Fontos, hogy ebből a negatív élethelyzetből fel tudjon állni és ehhez bizony gyakran szükségszerű a külső segítség. A sportpszichológusnak tehát itt is jelentős feladat van. A kudarc okait felkeresni, a sportoló hitét erősíteni, személyiségét ápolni és kitartását megerősíteni.

Fontos azonban leszögezni, hogy a sportpszichológus a sportolónak nem tud motivációt adni. A sportolóban meg kell, hogy legyen a kellő motiváltság belülről. A meglévő motivációt a pszichológus már csak jó irányba tudja terelni és hasznosítani. Viszont mellette tud állni, egy külső bázisként szolgálhat számára, akit bármikor megkereshet, ha úgy érzi, hogy a lélek harmóniája megbomlott benne.

Az elmúlt években tehát a sportpszichológusok iránti igény megnőtt, így biztató jövő felé nézhet a pszichológia e területe. Az elért eredmények és az eddigi munka valóban azt mutatja, hogy van értelme és eredménye, ha egy élsportoló rendelkezésére áll egy sportpszichológus a pályája során.

 

A blogbejegyzést KOROM ANDREA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK