=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Világvége-mánia
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 08. 15:36

ahíd.jpg

 A világvégéről szóló hagyományok majdnem minden civilizációban megtalálhatóak, éppúgy, mint a teremtésmítoszok. Az egyetlen, ami kultúránként változik az csupán a megvalósítás: megannyi történet talál borzalmasnál borzalmasabb lehetőségeket a világvégére: korábban a betegségek, éhínségek, háborúk voltak népszerűek. Manapság inkább nukleáris tél, a fekete lyukak, szupervulkánok és meteorbecsapódások a gyakoriak, vagy akár erőtartalékaink felélése és környezetünk végzetes rombolása. Ha ezt a tematikát átgondoljuk, rájöhetünk arra, hogy minden kultúra egy olyan eseményt helyez a középpontba, ami egyrészt megmagyarázhatatlan, kiszámíthatatlan, és bármikor bekövetkezhet. 

 Azonban amellett, hogy érdekes felvetni azt a kérdést, hogy az emberiség miért rajong annyira a saját bukásáért, hogy önmagának kvázi kiirtása az egyik leggyakoribb témája, van egy másik közös vonása ezeknek a történeteknek. Az igazak maroknyi csoportja mindig túléli. Az emberiség elpusztul, a bűnös, elfajzott civilizáció szintén, de a kiválasztottak a megtisztult világban új életet kezdhetnek. A maja naptár ciklusainak végén a pusztulásból új világ emelkedik ki. A viking Ragnarökben, miután az istenek meghaltak, a Világfa elpusztult, új életet kezdhet az új Nap és Módi és Magni az istenek közül, és egy életben maradt emberpár. 

A Bibliában ott van Noé a bárkájával, aki az állatokkal és családjával túléli az özönvizet, vagy Lót, akinek megadatott, hogy elmeneküljön a halálra ítélt városból, Szodomából. A Jelenések Könyvében leírt apokalipszis-látomás is megmutatja, hogy amikor eljön az idő, akkor a tiszta lelkű lelkeknek nincs félnivalója. 

Ma már ezek a történetek elcsépeltnek vagy komolytalannak tűnhetnek, de kétségtelen, hogy a világvégéről még mindig beszélünk. Vagy komolyan, vagy szórakoztatunk vele. A filmek, sorozatok és könyvek állandó témájává vált az apokalipszis. Hogy egy aktuális filmmel emlegessünk, ott van a 2012, ami az idén bekövetkező végítéletet ábrázolja, de nemcsak a katasztrófafilmek élnek a világvége-toposszal, hanem olyan romantikus film, mint a Míg a világvége el nem választ. Sok történet alapja, hogy egy kiválasztott csoport (a főhősök) képes a világvége megakadályozására, a Neil Gaiman-féle Elveszett próféciákban pont ez a főhősök célja. Ugyanez jelenik meg az Odaát című sorozatban, ahol a két főszereplőnek a bibliai apokalipszist kell elhárítania, vagy a Ki vagy, Doki? című kultikus brit sorozat főszereplői is állandó jelleggel mentik meg az univerzumot. 

Legyen szó akár szórakoztatásról, akár több-kevesebb indokkal alátámasztott világvégejóslatokról, úgy tűnik, az emberiséget foglalkoztatja, és ki hisz benne, ki nem, de a 2012-es világvége állandó szerepeltetése akár még káros is lehet. Felesleges szorongást, félelmet kelthetnek, amelyek alvászavarokat, pszichotikus rohamokat vagy akár öngyilkossági kísérleteket eredményezhetnek.

A világvége mindig foglalkoztatta az emberiséget, a vég megjósolásában tévedett, és mindig voltak olyan katasztrófák, amikre senki sem számított. Mégis a félelmek és a teóriák tovább élnek. 

 

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK