=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

„...halálra dolgozta magát.”
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 08. 15:55

Meló.jpg

A becslések szerint Kínában naponta 1600 ember halálozik el idő előtt a túlhajszoltság következtében. Természetesen ez áttételes és tippelt adat, hiszen a fáradtság és túlterheltség olyan tüneteket okoz, amely nem vagy csak nehezen különböztethető meg más az idegrendszert terhelő környezeti hatások következményeitől.
Állítólag külön kifejezés született azokra az esetekre, amikor valaki a túlzott élettempó áldozata lett, és ez annak köszönhető, hogy ezek az esetek gyakoriak, szinte hétköznapi része lett az emberek életének.

Mit fed a túlhajszoltság?

A túlhajszoltságnak többféle megközelítése létezik. Van kialvatlanság (mint pl. ha valakinek kicsi gyereke van), van amikor az egyoldalú terhelés meríti le az embert (pl. ha valahova be van zárva: börtönbe, kórházba, olajfúrótoronyba). Van akit saját túlvállalásai nyomnak agyon (munkamánia, vagy ha pl. beteg szülőjét ápolja valaki munka mellett), és létezik az ún. „burn out” szindróma, amikor a munka sajátosságai merítik le időről időre az energiatartalékokat.

Normál életvitel mellett is ki lehet égni, ha az ember évekig, évtizedekig nem engedélyez magának kikapcsolódást. És normál mennyiségű munka mellett is ki lehet merülni, ha egész egyszerűen nem találunk rá azokra az alternatív tevékenységekre, amelyek feltöltenek és pihentetnek. De még akkor is „ki lehet borulni” időnként, ha valakinek mindez megvan, csak nincsenek megfelelő eszközei az élményei feldolgozására.

A túlhajszoltság halálos

Általában a felsorolt esetek ilyen-olyan arányú keveréke okozza a bajokat, amelyek először lelki szinten, hiányérzetekben, majd komolyabb pszichológiai problémák formájában, később pedig pszichoszomatikus megbetegedések alakjában törnek a felszínre.

Testi szinten mindez jelentkezhet a stressz miatt szív- és érrendszeri problémák (rögképződés és embólia), a mozgáshiány és a szorongás következtében emésztési zavarok, az idegeskedés hatására pedig idegrendszeri panaszok léphetnek fel. Ne feledkezzünk el a fáradtság, túlhajszoltság „ellen” szedett és alkalmazott élelmi- és gyógyszerekről, mint kávé, energiaitalok, koffeintabletták, egyéb élénkítők, antidepresszánsok stb.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK