=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Kell-e szeretnem a munkám? - A boldogság és a munka kapcsolatának néhány megközelítése
HUNOR DÓRA
HUNOR DÓRA
- 2017. 03. 08. 15:57

aszem.jpg

  Minek tekintjük ma a munkát? Milyen szerepet tölt be az életünkben? Hajlandóak vagyunk-e megismerni magunkat, amennyiben eddig nem találtuk meg a számunka kellően kielégítő, kihívással és sikerélménnyel teli hivatást? Egyáltalán szükséges-e, hogy a munkánk egyben a boldogságunk egyik fő forrása legyen?

 Ha körülnézek a környezetemben és az ismerőseim között azt látom, hogy a munkához való hozzáállás nagyon változó. Elsősorban pénzforrásnak tekintik, ami biztosítja a megélhetést a család számára és amiből a szükséges javak beszerezhetőek. A munka élvezete, a személyes fejlődés és kiteljesedés lehetősége másodlagos szempont. A munkának sok ember életében nem az a közvetlen szerepe, hogy azáltal, hogy végzik boldogok legyenek, így a pályaválasztáskor sem ez lesz az elsődleges szempont. 

 
Ismerek persze olyanokat is, akik szinte mindig is tudták, mivel szeretnének foglalkozni, és nagy elszántsággal haladnak abba az irányba időt és energiát nem kímélve. Ha egy munkájában sikeres emberrel készített interjút olvasok, mindig szembetűnő számomra az a fajta lelkesedés és elhivatottság, amit a felé a terület felé mutat, amelyiken dolgozik. Ezeknél az embereknél a munka általában hobbi is. 
 
"Találj valamit, amit szeretsz csinálni, és akkor soha többé nem kell majd dolgoznod az életedben." mondja Harvey MacKay, egy sikeres üzletember és író.
 
Ted Leonis kockázati tőke-befektető, sportcsapat-tulajdonos, filmrendező, író szerint pedig ,,Nem a siker hozza el a boldogságot, a boldogság tesz sikeressé."  Ezek alapján "csak" meg kell találni azokat a dolgokat, amik az embert boldoggá teszik.
 
Penelope Trunk karrier-tanácsadó és író azonban úgy gondolja, hogy ne azt csináld, amit szeretsz, hanem azt, aki vagy a képességeidnek és erősségeidnek megfelelően, amivel a közösség életéhez a legértékesebben járulhatsz hozzá. Ugyan ő nem azt mondja, hogy ne szeresd a munkádat, vagy ne csináld szenvedéllyel, de szerinte olyan munkát végezni, amit ingyen is megtennél, mert szeretsz, egy lehetetlen elvárás sok ember számára, és frusztráló lehet folyamatosan az ilyen munka után kutatni.
 
Marsha Sinetar szervezeti pszichológus viszont más véleményen van. Csináld, amit szeretsz és a pénz követni fog című könyvében arról ír, hogyan találjuk meg és kezdjük el az életünkben is megvalósítani a munkánkban azokat a dolgokat, amiket igazán szeretünk csinálni. Szerinte ahhoz, hogy valaki megtalálja a számára megfelelő munkát szükséges társulnia egyfajta alkalmasság- és értékesség érzetnek, tehát az önbecsülés elengedhetetlen a folyamat során, hogy fel merjük ismerni és először kis lépések formájában bele merjünk vágni abba, amiben a legjobban ki tudjuk magunkat fejezni. Szükséges továbbá ehhez még türelem saját magunkkal szemben, és a hosszú távú célok érdekében is, valamint az, hogy ha nem következik be azonnal látványos siker, akkor azt ne sikertelenségként könyveljük el. Fontosnak tartja az önmagunkkal való elfogadóbb bánásmódot, melyhez hozzá tartozik az érzéseink elfogadása. Kis, hosszú távon a változást tartósan beindító lépések megtételére ösztönöz a nagy, hirtelen váltások helyett.
 
Cal Newport, a Georgetown Egyetem professzora szerint, a szenvedély nem valami, amit követni kell, a szenvedély az a dolog, amit akkor tapasztalhatsz meg, ha keményen dolgozol értéket teremtve a világ számára. Szerinte a sikerhez meg kell keresni, mi az, amire az embereknek szüksége van, amiért hajlandóak fizetni, utána erre specializálódni, tapasztalatokat és tudást felhalmozni, kapcsolódni az emberekhez, kontrollt érezni az élet felett és a munkával való elégedettség és a szenvedély ezután érkezik.
 
Csíkszentmihályi Mihály a boldogság utáni kutatása során határozta meg a flow, vagyis áramlat fogalmát, melyet akkor ér el az egyén, ha teljesen elmerül egy feladat végzésében. Ehhez olyan feladat szükséges, amelynél magas hozzáértéshez magas, de nem teljesíthetetlen kihívás társul. Ehhez nem az számít, hogy milyen tevékenységet végzünk, hanem hogy hogyan végezzük azt, valamint szükséges, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. Maga az elégedettségérzés nem a tevékenység közben, hanem utána jelentkezik, ehhez pedig a tevékenységbe való bevonódás, a tevékenységben való feloldódás érzése szükséges, mely egy tanulható dolog. Csíkszentmihályi kutatásai során úgy találta, hogy akinek gyakrabban van flow élménye, annak az életminősége is jobb.
 
Úgy tűnik, hogy ha egy témához valaki jobban ért, nagyobb az esély a munkába való bevonódásra, mely jobban is fogja érdekelni, sokan viszont azért kezdenek érteni egy témához, mert valami miatt már eleve érdekli őket, és ezt a kezdeti érdeklődést nem feltétlenül az határozza meg, hogy mire van szüksége a közösségnek. 
 
Azt a kérdést azonban, hogy a munkának milyen célt kellene szolgálnia az ember életében - valami, amit pénzért, kényszerűségből, értékteremtés céljából vagy élvezetből végzünk azért, hogy boldogok legyünk - mindenkinek saját magának kell eldöntenie. 
 
 
 
 
IRODALOMJEGYZÉK

[1]. Csíkszentmihályi, Mihály (1997) : Flow Az áramlat, Budapest, Akadémia Kiadó

[2]. Leonis, Ted (2010) : The Business of Happiness: 6 Secrets to Extraordinary Success in Work and Life, Regnery Publishing, Inc.

[3]. Sinetar, Marsha (2008) : Csináld, amit szeretsz - és a pénz követni fog!, Bagolyvár Könyvkiadó

[4]. http://www.nytimes.com/2012/09/30/jobs/follow-a-career-passion-let-it-follow-you.html?_r=0

[5]. http://blog.penelopetrunk.com/2007/12/18/bad-career-advice-do-what-you-love/

[6] http://www.inspirational-quotes-and-quotations.com/quotes-by-harvey-mackay.html

 

A blogbejegyzést HUNOR DÓRA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK