=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A poszttraumás stressz 10 legfontosabb tünete
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:38

timthumb.php.jpg

A tragédiák és/vagy más jellegű felkavaró élmények után jelentkező pszichés zavarodottság nagyon nehezen nyakon csíphető kórkép, hiszen nem ritkán előfordul, hogy hónapokkal az eset után jelentkeznek a tünetek (ezért nevezik trauma utáni, azaz poszttraumás stressznek). Tovább nehezíti a felismerést és kezelést, hogy a beteg nem ritkán nem akar tudomást venni saját rossz közérzetéről, mert legszívesebben már elfelejtkezne a rossz élményről.

A „tyúk-tojás szindróma” itt lép be a képbe, hiszen a poszttraumás stressz egyik alapját pont az jelenti, hogy a borzalmas élmények elszenvedője feldolgozás helyett elfojtja az élményeit, és azok a tudatalatti sötétjébe gyűrve forronganak, önálló életre kelnek, burjánzanak és megzavarják a lelki nyugalmát, amit pont az elfojtással szeretett volna elérni.

Miből vehetjük észre, ha egy szerettünk poszttraumás stressztől szenved?

1. Érdektelenség a jelen és az aktuális dolgok iránt. Bármibe fog, a kitartás és a lelkesedés hiánya jellemzi.
2. A múltba fordul, lelkiismeret-furdalással átitatva újra és újra átgondolja, mit kellett volna másképp csinálnia.
3. A kiváltó élményt állandóan újrajátssza: ismételt álmodás révén, folyton róla beszél, szóba hozza, mindenről az jut eszébe.
4. Általánosított negatív gondolati körök, katasztrófa-gondolatok járnak a fejében.
5. Alvászavarok alakulnak ki, a rossz álmokra folyton felébred, nem tud visszaaludni.
6. Különféle fóbiák kialakulása: az élményhez kapcsolódóan a legkülönfélébb helyzetektől, személyektől, állatoktól alakulhat ki rettegés.
7. Szorongásos tünetei vannak.
8. Alkohol, drog vagy egyéb tudatmódosító szerek használata a nyomasztó érzések elkendőzésére.
9. Viselkedészavarok és változó hangulat (felpörgöttség és melankólia váltja egymást).
10. Testi tünetek: mellkasi szorítás, gyors szívdobogás, emésztőrendszeri panaszok, izomfeszültség, légzőszervi panaszok.

A poszttraumás stressz szindróma kezelése

A kezelés célja mindig egy és ugyanaz: hozzásegíteni a pácienst ahhoz, hogy feldolgozza az őt ért sokkot és élményeket. Az élmények feldolgozásának öt lépése (megdöbbenés, elkerülés, ingadozás a belépés és elkerülés között, átmenet, integráció), amelyeken végig kell haladnia ahhoz, hogy elmondhassa, „túl van a dolgon”, ha ebben elakadt valahol, szakember segítségével továbbléphet.

Gyakran az élmények ellenőrzött körülmények között történő felidézése, pszichoterápia, játék- és viselkedésterápia lehet az eszköz. Átmenetileg szükség lehet gyógyszeres kezelésre, hogy a felidézett nyomaszó élmények hatásainak elviselését megkönnyítse a beteg számára.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK