=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A várandósság pszichológiája - avagy hogyan éli meg egy apa a terhesség időszakát
KOROM ANDREA
KOROM ANDREA
- 2017. 03. 08. 16:05

timthumb.jpg

  Egy nő életében a várandósság talán a legszebb és a legboldogabb időszak. A fogantatás pillanatától a születésig a magzat benne fejlődik, vele együtt lélegzik, és érzi minden egyes mozdulatát. Nagyon bensőséges és meghitt időszak ez egy kismama számára. De vajon hogyan éli meg ezt az időszakot egy leendő apa?

 Az apák számára a terhesség időszaka más, mint a várandós anyáknak, hiszen ők még sincsenek olyan szoros kapcsolatban a gyermekkel, mint párjuk. A állandó kapcsolatért, a saját részükért és feladatukért tenniük kell folyamatosan. Sokszor érzik úgy, hogy ők ebből az egész folyamatból kimaradnak, háttérbe szorulnak, hiszen nem aktív résztvevői a magzat kihordásának. És az az igazság, hogy előfordul nem egyszer, hogy ez az érzésük valóban megállja a helyét, és periférikus helyzetbe kerülnek. Ilyenkor féltékenyek az anya-gyermek kapcsolatra, annak bensőségességére, és arra, hogy mindezt ők nem élhetik át. 

 
Egy gyermek várása a férfiakban is elindít bizonyos folyamatokat, érzelmeik intenzívvé válnak. Új szerepkörbe lépnek, hiszen átveszik saját édesapjuk szerepét, aki immár már nagypapa lesz, tehát egy generációváltás is történik ez idő alatt. Ilyenkor a férfi átértékeli saját múltját, gyermekkorát, szüleivel való kapcsolatát. Akad néhány olyan férfi, aki ilyenkor saját önképét is újraszervezi annak érdekében, hogy a belső kapcsolatait újra tudja értékelni. Maga az apává válás folyamata álmokban, álmodozásokban és a tudatos emlékezés szintjén zajlik le a legtöbb esetben, De olykor a valóságban is megtörténik az apával, vagy egy mentorral. Vannak olyan apák, akik meg tudják ragadni ezen tapasztalatok tanulságát és a velük járó érzelmeket, viszont vannak, akik mindezt elutasítják, és nem helyeznek akkora hangsúlyt a gondolkodásra, inkább a cselekvés élvez náluk prioritást.
 
Nem túl sok tanulmány készült ebben a témában, de néhány azért rendelkezésre áll. Ilyen például Gerzi és Berman tanulmánya. Ők két csoportot hasonlítottak össze: az egyik csoport a várandós apáké volt, a másik a házas, ám gyermektelen férfiak csoportja. Mindkét csoportban ugyanannyi, azaz 51 fő volt. Megfigyelték, hogy a várandós apák csoportja jóval nagyobb mértékű szorongást és feszültséget mutatott, mint a másik csoport, valamint a projektív teszteken – egy ilyen teszten a megfigyelt személynek egy jelentés nélküli ingeregyüttesnek kell jelentést adnia; ez egy szakember számára nagyon sok mindent el tud árulni – nagyobb érdeklődést mutattak például az ödipális témák és a függési igények iránt, és többször előfordult, hogy a gyermeket egy fiatalabb testvér pozíciójával azonosították, akit irigyelnek,  tehát testvérféltékenységről is beszélhetünk esetükben. A páros készített néhány mélyinterjút is a várandós apák körében, és ezek azt mutatták, hogy vannak, akikben bizony ellentétes érzelmek vannak jelen: kasztrációs félelem, gyerekes fantáziák, erőteljes elhárítás, feminin azonosulás.
 
Az apákban is lezajlanak tehát különféle folyamatok és érzelmek a gyermekvárás időszakában. Ilyen lehet még például a tehetetlen harag. Ezt az érzést azért érezhetik, mert úgy élik meg, hogy ők semmit sem tehetnek ebben a folyamatban, nem rendelkeznek nagy befolyásoló erővel, tehát tehetetlenek. De ezt az érzést is lehet enyhíteni, csillapítani. Vannak olyan párok, akik például „munkamegosztást” alkalmaznak: a nő feladata az, hogy 9 hónapon át kihordja, majd megszülje a gyermeket, a férfi feladat pedig az, hogy az összes mentális munkát magára vállalja - mentesítve így a nőt a szorongástól. Néha azonban ez az átvállalás tükrözheti a férfiak túlságos aggodalmait is.
 
És vannak sajnos olyan esetek is, amikor az apa annyira nem tudja elfogadni a perifériára való kerülést, hogy erőszakhoz folyamodik. Természetesen ez egy nagyon szélsőséges és elítélendő szituáció. A férfi így próbálja csillapítani szorongását és belső frusztráltságát, ám talán mindannyian egyet érhetünk abban, hogy nem ez a legmegfelelőbb formája ennek. Így próbálja meg a magzatra irányuló figyelmet magára fordítani, és a középpontba kerülni, hogy az összes törődés rá összpontosuljon. A terhesség alatt elkövetett erőszak nagyon gyakran vezet vetéléshez vagy koraszüléshez, és előzménye lehet a csecsemőgyilkosságnak és a gyermekbántalmazásnak. 
 
Mint láthatjuk, a férfiak tehát másképp élik meg ezt az időszakot, mint a nők. Fontos, hogy ők is megtalálják a saját helyüket, és kialakítsák a saját szerepüket a terhesség időszakában, hiszen egy gyermek életében az apa is ugyanolyan fontos és meghatározó, mint az anya. Ha a gyermeket váró párok életében harmónia és béke van, és az apa nem érzi úgy, hogy őt ebből az egészből kizárják, és nélküle zajlik le a várandósság időszaka, akkor nem fogunk olyan szélsőséges esetekkel találkozni, mint például a bántalmazás. Törekedni kell tehát az ideális gyermekvárás állapotára, hiszen az a legfontosabb, hogy az anyaméhben fejlődő gyermek egy nyugodt és békés kis világba érkezzen meg és élete boldog és kiegyensúlyozott legyen. Ezt kell mindenkor szem előtt tartani mind az anyának, mind az apának egyaránt.
 

Forrás:  Joan Raphael-Leff:  Más-állapot  A várandósság pszichológiája (Háttér Kiadó, Budapest)

 

A blogbejegyzést KOROM ANDREA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK