=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Martin Seligman videóajánló
SPAITS ANNAMÁRIA
SPAITS ANNAMÁRIA
- 2017. 03. 08. 16:10

  Martin Seligman (Született: 1942.) amerikai pszichológus, a Pennsylvaniai egyetem professzora. Korábban Ő fedezte fel a „tanult tehetetlenség” (1975) jelenségét, ami nagy horderejű alapfogalommá vált. Lényegében, ez az állapot tartós kontrollvesztés következtében alakult ki.

  


Példaként: Ha egy csomó bolhát összezártak egy dobozba, akkor a kényelmetlenség miatt igyekeztek kiugrani belőle. Csakhogy a doboz tetejére egy üveglapot tettek. A bolhák idővel megtanulták, hogy fölösleges ugrálniuk, úgysincs kijutás. Később már nem is próbálkoztak, akkor sem, ha időközben az üveglapot eltávolították. Tehát kialakult egy passzív, elkerülő magatartás. Ez a depresszió egyik magyarázóelve is.


Azóta Seligman egy új pszichológiai irányzat képviselője lett és a boldogság pszichológiáját kutatja. Rövid előadásában a pszichológia helyzetét taglalja, a pozitív pszichológiára helyezve a hangsúlyt, némi humorral fűszerezve. Arra is kitér, hogy a pszichológia miért volt jó, miben hibázott és miért lehet a jövőben mégis elég jó. Közben választ ad arra, miben különböznek a boldog emberek másoktól. Sőt azt is elárulja, hogy a technológia, a szórakoztatás és a design miért annyira hasonlatosak a pszichológia tudományához. 

Elég tartalmas, érdemes végignézni. 

 

A blogbejegyzést SPAITS ANNAMÁRIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK