=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Serdülőkor és szexualitás - I. rész: A serdülőkor kihívásai, testi változások
BÖRCSÖK GYÖNGYI
BÖRCSÖK GYÖNGYI
- 2017. 03. 08. 13:39

timthumb (4).jpg

 „Honnan tudjam, hogy hány fiúval csókolóztam eddig!?” (14 éves lány)

 Az első szexuális élmény meghatározó mindenki számára. Pszichoszociális következményei lehetnek, ha valaki ezt az élményt sokkal korábban vagy később tapasztalja meg. A szexuális élet fiatalkori kezdete veszélybe sodorhatja a serdülőt. Először is, minél hamarabb kezdi a szexuális életet annál nagyobb az esélye, hogy hamarabb fog teherbe esni. Sajnos, jelenleg a felvilágosító programok túl későn kezdődnek el, ezért már régen túlestek az első szexuális együttléten, mire hallanak a védekezési módszerekről, következményekről. Másodszor, mivel tájékozatlanak, a nemi betegségeknek is ki vannak téve, sokkal inkább, mint a felnőttek, mert az immunrendszerük nem elég érett a védekezéshez.  

A növekedés és érés megjelenésével veszi kezdetét a pubertás. A növekedés mellett súlygyarapodás is történik, a lányok testalkata nőies formát vesz fel a csípők kikerekedésével és a mellek kifejlődésével. Ebben az életkorban problémát jelenet a tipikusan férfias és nőies alkattól való akár legkisebb eltérés is. A testalkat milyensége hatással van a serdülő önbecsülésére, frusztrációt okozhat a nem az elképzeléseknek megfelelő testalkat.  A mai serdülőkre erőteljes hatást gyakorol az akceleráció, a testi érés felgyorsulása. Jellemező a menstruációnak egyre korábbi kezdete. Tanner számítása szerint 1850 és 1950 között évtizedenként átlag  4 hónappal korábban kezdődött. Az utóbbi 150 évben a menzesz kezdetének ideje, az átlagos 17 évről, 12.8 éves átlagra csökkent. A menstruáció jelentkezésének ideje összefüggésben áll a megfelelő táplálkozással is. 47 kg az a „kritikus tömeg”, ami szükséges a menstruáció megjelenéséhez, újabb kutatások már inkább azt állítják, hogy egy bizonyos mennyiségű testzsír szükséges, amit 24%-ban állapítottak meg (anorexiában ezért az egyik jellemző tünet a menzesz elmaradása). 

A testi tulajdonságok változása három irányban befolyásolják a serdülő viselkedését és pszichikumát. Először a viszonylagos érettség hat a fizikai képességekre: az a fiú, aki előnyre tett szert növekedésben, testi erőben túlszárnyalja társait. (A csoport vezetője lehet, hiszen erősebb a társainál). Másodszor az érettség külső megjelenésének társadalmi értéke van, ami a környezetből ennek megfelelő elvárásokat vált ki (hamarabb kezdik felnőttként kezelni, holott még pszichésen még nem érett rá). Harmadszor, az énkép megváltozásához vezet. Az érettebb fiúkat népszerűbbnek, agresszívebbnek, társadalmilag érettebbnek tekintik, mint azokat, akiknél ezek a jegyek nem dominálnak. Nekik nem kell komolyabban harcolniuk a státusukért. 

Az ember szexualitása biológiai és társadalmi erők együttes hatásának terméke. Minél magasabb szervezettségű egy állat, annál kevésbé elegendő a puszta biológiai nemiség a szexualitáshoz. Az elkülönített tengerimalacok ösztönösen megtalálják a fajukra jellemző párosodási módot, azonban az elkülönítve felnőtt rhesus majmok, alkalmatlanoknak mutatkoztak a normális nemi életre, mivel náluk nem alakultak ki a szükséges pszichés mechanizmusok és érintkezési szokások. Az emberi szexualitás még a majmokénál is bonyolultabb. Nem csak fajfenntartó funkciója van, hanem kommunikatív és rekreatív funkciója (gyönyör forrása) is van.

A testi érés következtében a serdülők új vágyakat tapasztalnak meg, ezeknek a kiélése azonban a polgári társadalom elképzeléseivel állhatnak szemben. Ennek az oka az, hogy a több száz évre visszanyúló keresztény kultúra a házasságot tartja az egyetlen elfogatható együttélési formának, ahol a szexuális élet élhető, hiszen a szexualitás és a fajfenntartás szorosan összekapcsolódik. Azonban a modern fogamzásgátló eszközök elterjedésével különvált a szexualitás és az utódlás biztosítása.  A fiúk és lányok pszichoszexuális fejlődésében is vannak különbségek, nem csupán a pubertásban. A fiúk nemi érése később következik be, és viharosabban zajlik le. Jellemező rájuk az ifjúkori hiperszexuális fázis, amire fokozott izgalom, az erotikus érdeklődés és fantázia növekedése jellemző. Ez elsősorban az androgén hormon hatására fokozódik, és mivel ennek a termelődése nagyobb férfiakban, ezért a fiúk túlzott reakcióképességet mutatnak, míg a lányok fejlődése egyenletesebb.

Ruth Benedicht arra a következtetésre jutott, hogy a serdülőkori átmenet vihara annak is köszönhető, hogy nagy a szakadék a normák és követelmények között, amelyeket a társadalom a gyermekekkel és a felnőttekkel szemben támaszt. Míg a gyermeket egy aszexuális lénynek tartják (ártatlan kis angyalok),  addig a felnőtt életében már fontos a szexualitás. A gyermek serdülőkorban szembesül a felnőtt kori szerepekkel, de nem tudja könnyen elsajátítani azokat, mert külső és belső konfliktust eredményez. Meg kell találnia önmagát az elvárások és vágyak tömege között.

Mégis mikor érett a serdülő pszichoszociálisan is?
Akkor, amikor a fiatal képessé válik  arra, hogy a magához illő partnert megtalálja, és vele kölcsönösen kielégítő kapcsolatot tud  létesíteni és fenntartani. 
Ez nem is olyan könnyű feladat...


Forrás:
Capaldi, D. M., Crosby, L., Stoolmiller, M. (1996): Predicting the Timing of First Sexual Intercourse for at-Risk Adolescent Males. In: Child Development, 67, 344-359.
Cole, M., Cole, S. R. (1997, 2003): Fejlődéslélektan. Osiris Kiadó, Budapest.
Gullotta, T. P., Adams, G. R., Montemayor, R. (editors) (1993): Adolescent sexuality. Advances in Adolescent development vol.5. Sage Publications, International educational and Professional Publisher, Newbury Park. 
Komlósi S. (1995):  Családi életre nevelés. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest
Kon, I. Sz. (1979): Az ifjúkor pszichológiája. Tankönyvkiadó, Budapest.
Mönks, F. J., Knoers, A.M. P. (1998): Fejlődéslélektan. Fitt Image, Budapest
Szilágyi V. (szerk.) (2004): Szexológiai dokumentumok: válogatás prof. E. J. Haeberle munkáiból. Magánéleti kultúra Alapítvány, Budapest

 

A blogbejegyzést BÖRCSÖK GYÖNGYI pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek