=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Kutatások bizonyítják, hogy a hála érzése jót tesz az egészségnek
HUNOR DÓRA
HUNOR DÓRA
- 2017. 03. 08. 16:13

hála.jpg

 Még egy egyszerű köszönőlevél is növelte az egyik kutatásban résztvevők boldogságának, és élettel való elégedettségének szintjét.

 A rutinszerű, vagy kötelezőnek érzett köszönetmondással ellentétben a valódi hálával telt köszönet nagyobb erővel bír, mint gondolnánk. Kutatások bizonyítják, hogy a hála érzése nagyon jó hatással van az egészségre, a hangulatra és a személyes kapcsolatokra is. Steve Toepfer és kollégái a Kenti Állami Egyetemről tanulmányukban azt írják, ha a szóban kifejezett hála nehezünkre esik, írásban is megtehetjük ezt, és a hatás hasonló lesz.

 
,,A jó közérzetet és egészséget erősíti, ha heti 3 alkalommal 15 percet rászánva kifejezzük hálánkat írásban valakinek,” mondja Toepfer, utalva a 2011-es Napló a Boldogságról tanulmányra. Toepfer és kollégái 219 átlagosan 25 éves diákkal töltettek ki kérdőíveket közérzetük állapotáról három alkalommal egy hetes időközönként. A diákok egy része köszönő levelet írt valakinek minden alkalommal, amikor visszatért, hogy a következő kérdőívet kitöltse, míg a kontroll csoport nem írt ilyen levelet.
     
,,A levélírókat arra kérték, hogy írjanak köszönőlevelet bárkinek, akinek csak akarnak, ám a levél nem lehetett elcsépelt, sablonszerű, nem lehetett egy egyszerű ,,köszönöm” egy ajándékért, vagy egy ,,köszönet azért, hogy köszöntél nekem reggel” üzenet,” meséli Toepfer. ,,A résztvevőknek valami olyanról kellett írniuk, ami fontos volt számukra.”
 
Az eredmények azt mutatták, hogy a köszönőlevelet író csoport boldogságának és életével való elégedettségének szintje növekedett minden egyes levél után, amit megírtak. Ráadásul egyes alanyoknál a depresszió tünetei is csökkentek idővel.
    
Egy másik, 2010-es tanulmányban is hasonló eredményre jutottak a Californiai Egyetem és a Duke kutatói. A 220 20 és 71 év közötti résztvevőt arra kérték, hogy 6 héten keresztül fejezzék ki a hálájukat írásban, és írjanak köszönőleveleket, míg a kontroll csoportnak listát kellett írniuk a múltbeli tapasztalataikról, történésekről. A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a köszönőlevelet írók  csoportjánál nagyobb mértékben növekedett az élettel való elégedettség szintje, mint a kontroll csoportnál.
     
 
A hála kifejezése nem csak felvidít, javítja az egészséget és növeli az energiaszintet is
 
A Californiai Egyetem és a Mississippi Egyetem a Nőkért kutatói egy 2007-es tanulmányban tették közzé kutatásuk eredményét. Szervátültetésben részesült betegek, akik naplót vezettek hálájukról, melyben legalább öt dolgot vagy személyt említettek amiért, vagy akiért hálásak, jobb értéket mutattak az egészségügyi vizsgálatokon, lelkileg is egészségesebbnek bizonyultak, és vitalitásuk szintje is magasabb volt, mint azok, akik csak a mindennapi eseményekről vezettek naplót. A kutatást az Amerikai Pszichológiai Társaság éves találkozóján mutatták be. 
 
,,Kiderült, hogy a hála megnövekedett érzése jó hatással van az emberek életminőségére és közérzetére,” mondja Robert Emmons, a Californiai Egyetem hálakutatással foglalkozó professzora.
 
Úgy tűnik, emberi kapcsolataink sikeressége is függhet attól, hogy mennyire vagyunk hálásak értük. Egy 2010-es kutatásban 65 párt vizsgáltak, akik elégedettek voltak kapcsolatukkal és elkötelezettek voltak benne. Kiderült, hogy minden egyes pár kifejezte egymásnak valamilyen formában a háláját. A kutatók több napon keresztül megfigyelték a kapcsolattal való elégedettség napi ingadozását és úgy találták, hogy azokon a napokon, melyeken az egyik partner a háláját kifejezte a másik felé, mindketten pozitív érzelmi választ tapasztaltak meg.  
 
Néhány pár esetében ennek hatása kitartott a következő napig. A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a minden nap kifejezett hála fontos része a kapcsolat fenntartásának, és erősítheti a romantikus kötődést.
     
,,Mindannyiunkban ott van egy elképesztő erőforrás: a hála,” mondja Toepfer, a Kenti Állami Egyetemen készült tanulmány szerzője. ,,A hála segít, hogy kifejezzük magunkat, hogy élvezzük és megbecsüljük az életet, hogy hálásak legyünk érte és elégedettek legyünk vele, pusztán egy kis energia ráfordításával. Mindannyian birtokoljuk, és használnunk kell, hogy segítségével javítsunk életünk minőségén.”
 
Mindezek fényében úgy gondolom, érdemes naponta néhány percet szánni arra, hogy átgondoljuk, aznap miért is vagyunk éppen hálásak. Ezt megoszthatjuk szeretteinkkel, de akár távolabbi ismerőseinkkel vagy idegenekkel is, ha éppen miattuk vagyunk hálásak valamiért. Sőt, az idegenektől kapott kedves, pozitív visszajelzéseknek sokszor hihetetlenül nagy ereje van.
 
Akár rendszeres szokássá is tehetjük, hetente, vagy akár naponta megbeszélve a hozzánk legközelebb állókkal, megkérdezve tőlük is, hogy aznap miért hálásak. Ez az egyszerű, és igazán rövid gyakorlat felhívja a figyelmünket a kis, sokszor észrevehetetlen, mégis fontos történésekre, a mindennapi örömökre, és segít, hogy a jövőben egyre többször felismerjük a velünk történő jó dolgokat. 
 
 
 
Az eredeti cikk megjelent:  Remy Melina (2011): Research shows being thankful is good for your health
 

 

A blogbejegyzést HUNOR DÓRA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK