=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Állatasszisztált terápiák
SKOPERDA MÁRTA
SKOPERDA MÁRTA
- 2017. 03. 08. 16:24

akutty.jpg

 Napjainkban egyre népszerűbbek a különböző alternatív gyógymódok, melyek számos alkalommal kiegészíthetik az elterjedt orvoslási módszereket. Természetesen akad ezek között, ami nem teljesen bizonyított. Az állatasszisztált terápia nem ezek közé tartozik. A mindennapi problémáinkból és a komolyabb betegségek estében is segítségünkre lehetnek.

 A pszichológusok már régóta tudatában vannak annak a ténynek, hogy az állatok pozitív hatással vannak az emberekre. Elég csak arra gondolni, hogy a velük való foglalkozás és az eltöltött idő a szabadban mennyi élményt nyújthat gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Miközben jól érezzük magunkat kapcsolatot teremtünk egy nem emberi lénnyel, felelősséget, alkalmazkodást is tanulva.

Az állatasszisztált módszert B. Levinson amerikai pszichológus fejlesztette ki. Az egyik páciens gyógyulásában nem ért el hosszabb távon se eredményt, majd amikor kénytelen volt a kutyáját bevinni egy foglalkozásra, a fiúnál megtört a jég és beszélni kezdett. Először érzelmileg zavart illetve árva gyerekeken alkalmazta módszerét, majd kiterjesztette súlyos betegekre, idősekre is. A szellemi és fizikai leépülés folyamata így lerövidíthető lett a kutyák foglalkozásokba történő bevonásával. 
 
Már számos alkalommal bizonyított, hogy az erre a célra külön betanított állatok segítik a lelki és a testi felépülést. Elméletileg bármelyik állat rendelkezik ezzel a képességgel, de a lovakat és a kutyákat alkalmazzák legtöbbször, segíthetik a mozgás fejlesztését, a tanulási nehézségeket is enyhíthetik. A lovak terápiás hatását már az ókorban is felfedezték, amikor a fogyatékkal élőkön segítettek a lovagoltatással, de nevelési eszközként is elterjedt, amellett hogy kommunikációs és a magatartási zavarok esetében is javulási folyamatokat indíthatnak el az egyénben. A kutyás terápia pozitívumai, hogy csökkentik a zárkózottságot, növelik az empátiát és az érzelmi beleélő képességet, csökkentik a stresszt, javítják a kapcsolatteremtési képességet.
 
Az állatterápiában három csoport különül el egymástól. A látogató, a fejlesztő terápia és az állatasszisztált pedagógia. A látogató terápia során, amit önkéntesek is vezethetnek a fő cél az életminőség javítása általános célok alapján. Leginkább idősek otthonában, gyermekotthonokban és fogyatékosokkal foglalkozó intézetekben jelennek meg a szociális beállítottságú gazdák és próbálják a bennlakók életét boldogabbá tenni kutyájuk segítségével. A fejlesztő terápia egy összetettebb ága az állatterápiának, melyben a beteg fizikai, érzelmi, szociális és kognitív funkcióinak javítása áll középpontban. Jól felkészített szakemberek irányítják ezeket, kitűzött céloknak megfelelően, melyek a családi vagy tanulási problémák, lelki terhek, mozgáskorlátozottság, az alkoholizmus vagy éppen a drogfüggőség területeire összpontosítanak, a prevenció és a korrekció elveinek figyelembevételével, a pszichés funkciók fejlesztésével, fegyelemre, felelősségre, céltudatosságra tanítva. Az állatasszisztált pedagógia az iskolákban és az óvodákban alkalmazza a kutyát, mint motivációs eszközt a különböző órák és foglalkozások megkedvelésének céljából. 
 
Az állatasszisztált módszerek egyre jobban terjednek a világon, Amerikában különösen. A már említett intézményeken kívül alkalmazzák még a börtönbüntetésüket töltő egyének körében és autista gyerekeknél is, akik így delfinek segítségével tanulnak kommunikálni. 
 
Kedvenceinkkel nemcsak ismereteinket bővíthetjük vagy enyhíthetjük a stresszt, de olyan ragaszkodó és kitartó társakat találhatunk meg bennük, akik szavak nélkül vannak jelen életünkben és járulnak hozzá ahhoz, hogy mindennapjaink örömtelibbek legyenek. 

 

A blogbejegyzést SKOPERDA MÁRTA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK