=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A válás női szemmel 2.
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 08. 13:39

Nő férfi.jpg

Milyen távolságokat kellene tudatosan áthidalni?

A férfi gyakorlatiassága mellett úgy tekint az életére, mintha az egymás melletti „méhsejtekből” állna össze, amelyek közül egyik a munka, másik a gyerekek, harmadik a feleség, amelyekkel egyszerre nem, csak külön-külön lehet foglalkozni, hiszen mindegyik összpontosítást és eltérő szerepeket kíván.

Amíg a férj ehhez ragaszkodik, a legjobb úton halad párja elhidegülése felé, hiszen a nő ilyenkor úgy érzi, hogy a férje kizárja az élete minden területéről, kalickában tartja, még akkor is, ha az aranyból van.

Míg a férfi objektív mércékkel méri magát, és egy pillanatra sem képes levetkőzni a versenyszellemet, egy nő sokkal átfogóbban látja a helyzetet, adaptívabb és rugalmasabban alkalmazkodik aktuális viszonyokhoz. Gyakran lendületesebben talál megoldást a problémákra, sok esetben pusztán azért, mert élénkebb kapcsolatokat tart a környezetével.
Ha nincs türelme ahhoz, hogy a férje – akár körülményesebben vagy lassabban is – de felvállaljon és elintézzen feladatokat (sürgetés és kritizálás nélkül), akkor egy idő után azt érezheti, hogy minden feladat az ő nyakában van, egyedül maradt a problémákkal.

A legfontosabbak az érzelmek

Egy nő számára legalábbis. Még a legkevésbé szentimentális nő is érzelmi alapon hoz döntéseket, és az érzelmei irányítják minden tettét. Ha a férfi nem tud ráhangolódni arra, hogy érzelmi húrokat pengetve közelítsen a feleségéhez, akkor kezdi az asszony elhanyagoltnak érezni magát. Érzelmi alapon szeretne bevonódni párja életének minden területére, tudni a dolgairól, nem ellenőrzés céljából, csak hogy érzelmi csápjaival és gondolataival követhesse a párját.

Ha a nő már döntött, akkor többnyire késő

Ahogy az első cikk elején említettük, a nőket sokkal jobban foglalkoztatja a házasságuk, és azon belül is a férjükkel való kapcsolat minősége, mint az érintett férfiakat. Sokat hajlandóak tenni érte, általában számos esetben elmesélik és megbeszélik a gondjaikat a környezetükkel vagy szakavatott segítséggel.
Ha rossz tendenciát érzékelnek vagy válságban érzik házasságukat, hosszú időn keresztül próbálkoznak: jelezni a férjüknek, beszédtémává tenni otthon, megoldani a problémákat. Sajnos gyakran nem a legmegfelelőbb eszközökkel és hangvétellel, aminek az lesz az eredménye, hogy a férfi úgy érzi, hogy túlzott elvárásokkal vannak vele szemben.

Tehát, ha egy nő úgy érzi, kifogyott az eszközökből, általában bátran dönt a válás mellett, ugyanakkor mélységes sértettséggel, súlyos csalódottsággal lépnek tovább, amelyet készek akár az elhagyott férfira borítani. Sajnos nem ritka, hogy olyan erős a kudarcérzés a kapcsolatát feladó nőben, hogy visszamenőleg megkérdőjelez mindent a házasságában: megbecsülést, bizalmat, szeretetet, hűséget és lojalitást.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK