=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A hét fő bűn a 21. században, I. rész
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
KONCZ-KANYÓ GABRIELLA
- 2017. 03. 08. 13:40

timthumb (5).jpg

 A hét fő bűn ismerős lehet sokaknak, kérdés, fel tudjuk-e idézni őket, és hogy valójában a mai világban bűnök ezek? - harag, irigység, büszkeség, lustaság, falánkság, kapzsiság, bujaság. A The Psychologist legújabb számában a 21. századi bűnöket vették górcső alá, ill. kiegészítették hét különböző megoldási móddal, ami segít abban, hogy jobb emberek legyünk. 

 1. „Igazság/hit”

 
Steven Colbert által inspirálva, az „igazság/hit” egy „olyan minőség, amelyben egyesek arra vágynak, hogy bizonyos dolgok váljanak igazzá, azok helyett, amelyek már valósak” - állítja Richard Smith a Kentucky Egyetemről (a szó 2005-ből származik, és óriási népszerűségre tett szert az angolszász országokban – bővebben lásd Wikipédia. 'Én egyfajta bűnnek nevezném, mert ennek másokra, a közösségre, a világra nézve megdöbbentő, akár apokaliptikus következményei lehetnek. Vegyük csak azt, hogy valaki elutasítja a globális felmelegedésre és okaira vonatkozó tudományos bizonyítékokat. Talán furcsa, hogy a hét halálos bűnnel kapcsolatban említjük meg, mégis leginkább a lustasággal lehetne összefüggésbe hozni, amikor is valaki nem veszi a fáradtságot ahhoz, hogy bizonyítékot gyűjtsön, vagy utánanézzen valami olyasminek, amiről csak érzi, hogy igaz.
 
2. Iphonofília
 
„Ez az a bűn, amikor valaki folyamatosan megnézi az okostelefonján az emailjeit/smseit/facebook frissítéseit miközben élő, hús-vér emberekkel beszélget” állítja Jessica Tracy a British Columbia Egyetemről. „Nagy rajongója vagyok ezeknek a készülékeknek, mert nagyban megkönnyítik az életünket, ugyanakkor sokkal nagyobb kihívást jelent így a valódi interperszonális kapcsolatok megtartása.”
 
3. Nárcisztikus myopia
 
Tim Kasser az Illinois-i Knoxx Főiskoláról azt állítja, hogy a nárcisztikus myopia  az a  tendencia, ami önzőséghez és szűklátókörűséghez vezet „elvenni bármit most rögtön, amit akarunk, elfelejtve azt a tényt, hogy az emberiség következő generációjának élete attól függ, hogy a mi generációnk milyen világot hagy hátra.”
 
4. Jogosultság
 
A jogosultság egy abszolutista követelmény, minden ember önző igénye  nem csak teljes mértékben az „igazságszolgáltatás” felé, hanem a világ többi részének irányába is, tudomást sem véve arról, hogy mennyire jelentéktelenek és lényegtelenek az igazságtalanságok, és függetlenül attól, hogy milyen magas a mai napig a jogorvoslati igazságtalanságok száma – mondja Bill Winogron az S4Potential-től. „Ez elég közeli rokona annak a kifejezésnek, amit az amerikai pszichológus, Albert Ellis igen szellemesen „Musturbation”-nak nevezett (a szó az angol must  - kell – igéből, és az angol masturbation – maszturbáció – szavakból áll össze, jelentése elég összetett, érdemes utánaolvasni)”
 
5. Mobillal való visszaélés
 
„Beleordítanak a mobiljukba a buszon, vagy akkor amikor az Operában felmegy a függöny – ezt tapasztalom” mondja Helen Fisher a Rutgers Egyetemről. „Úgy értem, honnan jönnek ezek az emberek, és hová tették az eszüket? Ez extrém nárcizmus!”
 
6. Túl sok adósság
 
'A jelenlegi pénzügyi krízis azért jött létre, mert az emberek túl sok hitelt vettek fel, amit nem tudtak fizetni' – állítja Roy Baumesiter a Floridai Állami Egyetemről. 
'A politikusok, és kormányok is jóval a határaikon túl költekeztek, amelynek a hátulütőit a következő generációnak kell viselnie. Ha az emberek ellen tudnának állni a túlzott eladósodás csábításának, akkor mind ők, mind a társadalom jobb helyzetben lenne.'
 
7. ...
 
Az itt felsorolt bűnök a 21. század „termékei”, de úgy gondolom, hogy mindenki kiegészítheti a felsorolást a sajátjával. Lehet az a ma nagyon népszerű „celebek” imádata, vagy környezeti vandalimzus. Mi a véleményünk ezekről? És hogyan lehet jó útra térni? - a következő részből kiderül.

 

A blogbejegyzést KONCZ-KANYÓ GABRIELLA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK