=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az anorexia lelki gyökerei és környezeti hajlamosítói
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 08:29

Anorexia.jpg

Az anorexia nervosa tüneteivel diagnosztizált kis betegek általában kiemelkedően teljesítő, a társaik teljesítményét magasan túlteljesítő, sokszor tehetséges gyermekek, akik kényszeresen túlzott elvárásokkal vannak magukkal szemben, azaz teljesítménykényszert éreznek, még akkor is, ha a szüleik nem támasztanak velük szemben ilyen követelményeket.

A teljesítménykényszer hátterében azonban saját maguk mélységesen mély alulbecsülése állhat, amelyet nagyon nem könnyű emelni. Semmilyen bizonygatás és bizonyíték nem elég meggyőző számukra, arra vonatkozóan, hogy okosak vagy tehetségesek, vagy szépek stb. Ez is valószínűleg gyermekkori trauma következménye, talán szülői ridegség, a szeretet kimutatásának képtelensége, túlhajszoltság, vagy máshová irányuló figyelem állhat a háttérben, esetleg az, hogy a szülők úgy vállaltak gyermeket, hogy ők maguk még éretlenek voltak a feladatra.

Szülői háttér és család

A szülői háttér gyakran magasan kvalifikált, rendezett és igényes, gyakran a szülők is maximalisták, munkamániások vagy más területen esnek túlzásba a saját teljesítményeik kapcsán.

Gyakori előzménye az anorexia kialakulásának, hogy a beteget gyermekkorában hirtelen és huzamosabb időre elszakították az édesanyjától (pl. kórházba kerülés miatt), vagy annak figyelme, kistestvér miatt túlságosan elterelődött a nagyobbik gyermekről, aki magányos lett és sérült emiatt. A szülő elvesztésétől való félelem kompenzálása történik meg ilyenkor a betegség kialakításában, hiszen amíg lábadozó csemetéjével foglalkozik, addig jelen van és vele törődik.

A visszaút

A gyógyulást – illetve már az anorexia mint betegség felismerését és betegségként való kezelését is – nagyon nagy mértékben megnehezíti a téves testkép, illetve a kalóriabeviteltől (és hízástól) való páni félelem, amely az anorexia nervosás betegben él.

Minél hamarabb felismerik, az anorexia annál zökkenőmentesebben gyógyítható, nem csak azért, mert fizikailag kevesebb kár keletkezett a beteg szervezetében a krónikus „vészhelyzet” nyomán, hanem azért is, mert a krónikussá váló gondolatokat is nagyon nehéz legyőzni. Majdnem olyan ez, mint a cigarettáról való leszokás lelki-érzelmi része: heteken, hónapokon, vagy akár éveken keresztül nap mint nap figyelmeztetniük kell magukat, hogy enni ”szabad”.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK