=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Anorexia, a szépség halálos útja
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 08:31

Anorexia 2.jpg

Egy-két évenként eljut hozzánk is a hír, hogy egy húsz év körüli szupermodell elhunyt az anorexia valamilyen szövődményben. Egy-egy ilyen halálesethez kapcsolódóan mindig kampányok indulnak meg a testkép átalakítása, az álságos és hamis ideált közvetítő média megregulázása, és a lakosság ízlésének átalakítása céljából.

Ha ezzel kapcsolatos híreket hallunk, a téma tragikusságán túl valószínűleg az lepheti meg a legjobban az embereket, hogy jó körülmények között levő fiatalok szánt szándékkal koplaltatják magukat halálra. És az már csak a pont az i-n, hogy igazából ennek a folyamatnak se a szépséghez, se az evéshez nincs köze.

Az anorexia az alapmeghatározás szerint az a betegség, amikor a beteg a napi létfenntartásához szükséges energiát sem hajlandó táplálékkal felvenni, mert fél az elhízástól. Függetlenül attól, hogy hogy néz ki, van-e a testén súlyfelesleg, kövérnek értékeli magát, és pánikszerűen fél az evéstől, attól, hogy a táplálkozás újabb és újabb kilók lerakódását idézi elő nála.

A kényszerek, fóbiák és zavarok közös gyökere


Azon pszichológiai és pszichoszomatikus betegségek, amelyek gyökerei a félelembe nyúlnak, általában valamiféle rossz kondicionálás következtében alakulnak ki. Ez a kondicionálás lehet direkt és áttételes is. A direkten azt értjük, hogy ha valaki fél a villámlástól, mert látott egy villámsújtás következtében történt balesetet. Indirekten pedig pl. azt, hogy ha szeretetigénye van, meg kell ennie egy szelet tortát.

Az anorexia is részben a kondicionálásra támaszkodik: ha nem teljesítem saját magas elvárásaimat, nem érdemlek jutalmat, nem érdemlek kegyelmet, nem érdemlek ételt, büntetnem kell magam a koplalással. Hasonló kondicionálásos alapon működik kisgyermekkorban az emésztésen való uralkodás hajlama (székrekedés generálása), illetve az is, hogy a szülő ilyen problémák esetén kénytelen a gyermekkel foglalkozni.

Az anorexia következményei

Annak ellenére, hogy az evési zavarok a pszichoterápia révén jó hatékonysággal gyógyíthatóak, a betegség kialakulása után 10 évvel a betegek 8%-a, 20 évvel a 20%-a halott. Megrázó ez a szám, hiszen azt gondolnánk, hogy ha az anorexia nervosa-ban szenvedő betegek családban élnek, szerető barátok-rokonok között, akkor nem juthatnak el odáig, hogy gyakorlatilag éhen halnak.

Sajnos nem így van. Három óriási nehézség rejlik anorexia nervosával való küzdelemben: az étel drasztikus megvonása rövid idő alatt súlyos állapotot idéz elő a testben; a beteg az állapotát gyakran titkolja, magánügynek tekinti, továbbá nehéz megoldani, hogy állandóan mellette legyen és ellenőrizze valaki; egy határon túl a szervezet az igénybevétel következtében képtelen megfelelően ellátni a feladatát (összeomlik az immunrendszer, felborul az anyagcsere, a vízháztartás stb.), és ezek a folyamatok nem mindig fordíthatóak vissza.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK