=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A szülők szerepe a bulimia kezelésében
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 08:32

Centi.jpg

A bulimiával, mint fizikai kórképpel kapcsolatban évtizedek kutatásai után sem sikerült genetikai vagy szervi alapokat azonosítani. Bár pontosan nem tudják az okait, sok esetben megfigyelték, hogy a bulimia tüneteivel diagnosztizált gyermek/kamasz/fiatal felnőtt családi élete nem problémamentes, azaz a szülőkkel való konfliktus, a tanároktól kapott nem megfelelő visszajelzések magányérzetet alakítottak ki a kis betegben, illetve az önbecsülés is sokszor csorbát szenvedett a kórkép kialakulása előtt.

A hajlamosító környezeti tényezők

A bulimia kialakulásának egyik potenciális színtere a túlzottan óvó és félő család, szülői kör. A potenciális „hajlammal rendelkező” az az önállósodási nehézségekkel küzdő gyermek, akinek nem csak a szüleitől kell az egészséges mértékben eltávolodnia, hanem a közösségben is meg kell találnia a helyét, és lassan-lassan az ellenkező nemmel is szót kell értenie. A gyerek, ha elakad a függetlenedés útján, nem tud továbblépni saját autonómiája megteremtésében, a betegségbe menekül.

A két szülő közötti kapcsolat is táptalaja lehet ha a gyermek a bulimia állapotába menekül. Ha az apa és az anya között nem működik megfelelően a kommunikáció, sok az elhallgatás, vagy a gyerek elől akarnak eltitkolni valamit, a gyerek bizonytalanságérzetét odáig fokozhatja, hogy – persze tudat alatt – azt fogja gondolni, hogy azzal, ha beteg lesz összetartja a családot. Amíg ő gyógyul, a szülők kénytelenek lesznek együttműködni.
Az uralkodó apa - áldozatként viselkedő anya viszonya is hajlamosító tényezőkényt működhet közre a lánygyermek esetében a bulimia kialakulásában, hiszen az alárendelt anya a kislány önképét is rombolja, a női nem megbecsültségét kérdőjelezi meg.

Együtt a család a gyógyulás útján

Kutatások bizonyítják, hogy azok a betegek, akiket a pszichoterápia helyett/mellett családterápiával is kezeltek, valamint a család a hosszabb távú gyógyulási fázisban is mellett ük állt és támogatta őket, sokkal gyorsabban, hatékonyabban gyógyulnak és kisebb a visszaesés aránya is.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK