=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az evészavarok korát éljük 2.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 08:33

tükör.png

Nem csak direkt okok vannak

A táplálkozás pszichoszomatikus viszonylatban a gondoskodást testesíti meg. Akitől kapjuk, annak a felénk irányuló szeretetét tükrözi, ha mi magunkat látjuk el, az önszeretet szimbóluma. Amit megeszünk ugyanolyan éltető erő lehet, mint a szeretet energiája, és ugyanúgy tud hiányozni, mint az. Nem véletlen, hogy az evészavarokra általában olyan emberek hajlamosak, akik nem kaptak törődést vagy képtelenek voltak elfogadni a családjukból, környezetükből feléjük irányuló szeretetet.

A szeretet és figyelem adásával kapcsolatos szélsőségek, az önbecsülés táptalajául szolgáló szülői figyelem eltérő szélsőségei más és más evészavarokhoz vezethetnek. A bulimia a zabálás, az anorexia a táplálékmegvonás betegsége, amelyek kompenzálni hivatottak a figyelem hiányát és a törődés túlzásba vitelét.

A bulimiát és az anorexiát gyakran nevezik fejlődési betegségnek is, egyrészt, mivel legnagyobb arányban tinédzsereknél (és ezen belül is lányoknál) alakul ki, másrészt olyan pszichoszomatikus tényezők játszanak szerepet a létrejöttükben, amelyek a felnőtté érés, lelki fejlődés lépcsőfokaihoz kapcsolódnak.

Az evészavarok kezelése

Az evészavarok – mivel nem szervi megbetegedésekről van szó – nagyrészt pszichoterápiával kezelhetőek. A terápia során a szakember feltárja a gyermek/fiatal lelki konfliktusait, zavarait és segít neki megoldani ezeket, és így az evési zavarok általában jól kezelhetőek.

Ugyanakkor az  evészavarok igen összetett problémát jelentenek, hiszen a kereteiken belül lelki problémák törnek napvilágra fizikai szinten, úgy hogy az akár a beteg életét is veszélyeztetheti. A gyógyulás nagy szakértelmet követel a szakembertől, kitartó közös munkát igényel a pszichiáter és a beteg között, továbbá elszántságot is kíván a beteg részéről.

Természetesen nem elég a pszichiáterrel való közös munka, az életmódon is változtatni kell, a szülőkkel kapcsolatos viszonyt és konfliktusokat is rendezni kell, sőt szükség esetén a szülőknek is kell tudniuk változni.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK