=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az evészavarok korát éljük 1.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 08:35

villa.jpg

Mitől zavarodik össze a táplálkozás?

Az evészavarok nagyon ellentmondásos megítélésű betegségek, hiszen napjainkban a soványság, a vékony testalkat mindenek feletti cél, továbbá a társadalom részéről elvárás, és az önfegyelem szimbóluma, az önkontroll győzelme. Szinte mindegy, hogy milyen áron éri el az ember, szinte mindegy, hogy milyen alkatot, emésztőrendszeri jellemzőket, életstílust és evési szokásokat erőszakol meg vele.

Annak ellenére, hogy az anorexia 1873 óta, a bulimia 1979 óta már hivatalosan is betegségnek számít, sokan még a mai napig is legyintenek rá. Szinte természetes, hogy majdnem minden nő fogyókúrázik, ki ilyen, ki olyan módszerrel, ki drasztikusabban, ki kevésbé. Időről időre haláleseteknek kell történnie, és sokkoló kampányoknak kell futnia a médiában ahhoz, hogy picikét változzon az evészavarok megítélése.

Az csak egy dolog – viszont egyre fokozódó alaptényező az evészavarok kialakulásánál – az egészségtelen és rossz összetételű táplálkozás miatt a gyerekek már nagyon korán elhíznak, elformátlanodnak. A karcsúság idealizálása, illetve a kövérség elítélése döntő szerepet játszik az evészavarok kialakulásában, de nem ez az egyetlen tényező.

Az evészavarok előidézői

Az evészavarok a betegségeknek azon csoportjába tartoznak, amelyeket pszichoszomatikus zavaroknak nevezünk, azaz, a kialakulásukban igen szoros a kapcsolat a biológiai, pszichológiai és szociális tényezők között.

Az evészavarokat a többfaktoros betegségek közé soroljuk, ami azt jelenti, hogy a létrejöttéhez szükségesek hajlamosító, kiváltó és fenntartó tényezők is.
Ez konkrétan azt jelenti, hogy nem elég a társadalom nyomása a karcsúságideál felé, a betegség kialakulásához az is kell, hogy az alany fogékony legyen arra, hogy a lelkében zajló konfliktusokat a táplálkozással kapcsolatos területeken élje meg. A téves táplálkozási folyamat a kiváltódás után önfenntartóvá, krónikussá akkor válik, ha a beteget továbbra is érik a lelki atrocitások, és továbbra sem talál más kiutat.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK