=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A Te fókuszod a világ(od) fókusza!
Kadlecsik Zoltán
Kadlecsik Zoltán
- 2017. 03. 09. 08:42

arcok.jpg

Képzeljünk el egy csoportjátékot. Önismereti csoportokban előszeretettel szokták alkalmazni. De, bárki kipróbálhatja, baráti társaságban is. Persze jobb, ha van egy hozzáértő vezető a csapatban. A lényege a játéknak, hogy a vezetők csak egy kerettörténetet adnak meg. Például, hogy egy hajón vagytok. Mindenki keresse meg a „szerepét” a hajón. Lehet személyt, de tárgyat is megszemélyesíteni. Aztán mehet a párbeszéd!

TE MIT VÁLASZTASZ?

Aztán valaki hajóskapitányt választ, valaki inast, más meg vitorlát vagy alvókabint, vagy esetleg szobalány lesz! Érdekes, ártatlan kis játék, mégis nagyon sok mindent üzen! Milyen a világod? Hova helyezed magad az életedben? Sokszor csodálkozva figyelem, hallgatom, akik jönnek hozzám beszélgetni, hogy úgy érzik magukat, mint egy zászlórúd például! Rángatja őket a szél és még sokan mások. Sokakban ott a kérdés!

MIÉRT VAN EZ?

Miért nem megy a kapcsolatom? Miért nem becsülnek meg a munkahelyemen? Miért nem figyelnek rám? Miért, miért, miért? Ott a sok miért! Aztán elgondolkozom, hogy fel tesszük-e magunknak a kérdést, hogy én, hogyan vagyok benne a saját történetemben? Egyik barátom mesélte, hogy az apja rettentő egy ember volt. Mindenkit elmart maga mellől. Szidta az egyik fiát, aztán a másikat, a volt feleségét, akitől már vagy 15 éve elvált! Mindenkit szidott. Szidta a barátomat, Gábort is, aki éveken keresztül, minden héten látogatta, beszélgetett vele. De Gábor apja, őt is szapulta. Mire Gábor egyszer megelégelte és kicsattant belőle.

APA! SZERINTED TE, HOL VAGY EBBEN A TÖRTÉNETBEN? NEKED, MI A SZEREPED EBBEN?

Mi a szereped az életedben? Érdemes azon elgondolkozni, hogy miért van az, hogy vannak, akik egy tányér ételben áldást látnak, mások meg hiányt! Hogy van az, hogy vannak, akik kérdeznek, mások meg kinyilatkoztatnak! Azt hiszem az alapvető szerepeink rajtunk múlnak. Senki máson. De ezt az észrevételt, lelki élményt, nem adják könnyen, mert

BEFELÉ KELL NÉZNI!

Egyre inkább az a tapasztalatom, még ha bármilyen közhelyesnek is hangzik, hogy olyan lesz a világod kívül, amilyen belül. Ha a harcos, küzdő kapitányt választod, akkor harcolnod kell és küzdeni! Mert ezt választottad. Minden előnyével és hátrányával együtt! Ha a inast választottál, mert az az ISMERŐS SZEREP, akkor inasként viszonyul hozzád a világ is. Ezt nem lehet másképp átdolgozni, csak ha befelé figyelek és észreveszem, hogy ez az

ÉN ÉLETEM. Mert addig kell szenvedni, míg rájössz, hogy nem kell…

 

A blogbejegyzést Kadlecsik Zoltán pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK