=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Miért olyan traumatikus az online zaklatás
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 09. 08:43

kéz.jpg

Az online közösségi terek kialakulása nem olyan régi dolog, bár az interaktív kommunikációra, egymástól távol élő emberek kapcsolatba lépésére (pl. fórumokon) már korábban is volt lehetőség. Az internetes csevegés lehetővé válásával egy egészen újfajta kommunikációs platform alakult ki a világon, ahol nagyon sok olyan ember is kapcsolatba kerülhet egymással, akik amúgy sose találkoztak volna. Nem is akárhogyan teszik ezt: az arctalan kommunikáció, azaz, hogy nem lehet tudni ki rejtőzik az írott sorok mögött, számos további érdekes helyzet kialakulásra nyújt lehetőséget.

Arctalanul bátrabbak vagyunk, nem csak a hangvételt tekintve, hanem az átlagostól eltérő gondolataink, véleményünk kinyilvánításában is. A „tetten nem érhetőség” pedig szabad teret nyújt torzult értékrendű, beteg, perverz, kegyetlen emberek ténykedéseihez, ami a tragédiák új fajtáját kezdi kitermelni.
 

Már nem egyszer értesülhettünk arról, hogy tinédzserek az online zaklatás (nemzetközi elnevezéssel cyber bullying) áldozatául estek, pontosabban annak hatására öngyilkosságot követtek el. Milyen körülmények vezethettek tragédiához? Folyamatos rossz visszajelzések, kiközösítés, megalázás, intim személyes információk engedély nélküli kiteregetése stb., amely az áldozatnak szégyenérzetet okoz, rendszeresen felzaklatja.
 

 

Miért olyan traumatikus az online zaklatás? Gondolhatnánk, hogy ha a zaklató személye „lebegtetett” az online térben, akkor a zaklatott is egyfajta cyber-személyiségként van ott jelen, de sajnos ez nem igaz. A közösségi média hamisan tökéletes képei – amelyet nem rossz szándékból tükröznek, de nyilván mindenki az élete pozitív dolgait igyekszik megosztani az ismerőseivel – egyébként is nyomasztóan hathatnak azokra, akiknek problémáik vannak. A szándékos zaklatás és mobbing pedig megakadályozza, hogy valaki pozitív képet adhasson magáról, sőt épp az ellenkezőjét éri el, és ez hasonló érzés lehet, mint amikor az ezerkilencszázas években „lejárattak valakit a társaság előtt”.

Az online zaklatás nem tetten érhető, képtelenség ellene tenni bármit is, széles tömegeket ér el (akár olyanokat is, akik nem vagy csak érintőlegesen ismerik az áldozatot). Az online személyiség ellopása, a mailfiók feltörése, a FB oldalra való illetéktelen beírások mély félelemérzetet okozhatnak az áldozatban. Az cyber bullying egyik legfélelmetesebb oldala, hogy az áldozat gyakran nem osztja meg másokkal a problémáját (pl. fiatalkorú gyermek a szüleivel), így magára marad a gondjaival.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK